Dodaj do ulubionych

Czy wódka ma smak?

14.06.10, 21:41
absolut i tylko absolut
Obserwuj wątek
    • kretu23 Powtarzacie się. 14.06.10, 22:33
      • von_seydlitz Zawsze wolałem być smakoszem niz pijakiem 15.06.10, 06:23
        Teraz mam do tego "naukowa" podbudowę....

;)
        • niski.oktan Nawet przyjmując czysty spirt możesz czuć się 15.06.10, 15:35
          ... naukowo. Gdyż etanol (H-CH2-CH2-OH) formalnie można traktować jako hydrat etylenu (czyli CH2=CH2 z wbudowaną cząsteczką H2O). Szczególnie po pijaku. :D
          A że od etylenu blisko do acetylenu, a acetylen pozyskuje się w powszechnie znany sposób, to i nie dziwota, że czasami gołda karbidem wali. :D

Tak czy inaczej, wcale nie ma musu rozcieńczać, żeby się załapać na mądre słowa.
    • kamill69 Eeeeee WTF? 15.06.10, 00:24
      Hmmm A ja głupi myślałem, że chodzi tu o zanieczyszczenie innymi alkoholami i
      olejami...
      • koham.mihnika.copyright i masz racje. fuzle-estry, wyzsze alkohole 15.06.10, 01:07
        ekstrakty z jarzebiny, trawy, miodu...
        skoro jest tyle samo etanolu i wody, czemu sa rozne ilosci klastrow?
        Wodeczka lezakuje jakis czas i nie widze naukowego wytlumaczenia do podanej tezy.
        Chyba, ze ci naukawcy posluguja sie wahadelkiem, piramidka, miedziana siatka i
        tfu, tfu odpukac innymi zakleciami oraz medycyna alternatywna.
        • maruda.r Re: i masz racje. fuzle-estry, wyzsze alkohole 15.06.10, 11:06
          koham.mihnika.copyright napisał:

> ekstrakty z jarzebiny, trawy, miodu...
          > skoro jest tyle samo etanolu i wody, czemu sa rozne ilosci klastrow?
          > Wodeczka lezakuje jakis czas i nie widze naukowego wytlumaczenia do podanej tez

Coś się jednak zmienia, bo mimo tych samych składników nalewka musi swoje
          odleżeć, by nabrała smaku. Po odpowiednim czasie smak jest "gładki".

• pomruk Wódki: badania, skład, klastery, ranking :) 15.06.10, 12:55
          Naukowcy nie posługiwali się wahadełkiem i piramidką, lecz takimi matodami
          badawczymi jak spektroskopia NMR, FT-IR oraz Ramana. Oto link do pełnego tekstu:
          pubs.acs.org/stoken/presspac/presspac/full/10.1021/jf100609c
          sam sie zdziwiłem, że mogą występować takie różnice w ilości klastrów, choć
          badane wódki (z wyjątkiem jednej) były 40% roztworami (objętościowo) etanolu w
          wodzie. Otóz okazuje się, że sami badacze tego nie wiedzą, przypisując to
          jedynie "sladowym zanieczyszczeniom"!. Pisza:
          Why do vodkas differ in structurability? Although we did not address this
          issue specifically, one possibility is that trace impurity compounds influence
          H-bonding and thus alter the component distribution. We are currently
          investigating this issue using computer simulation.

Nawiasem, praca praktycznie zawiera ranking 4 marek wódek. Jest wśród nich nasza
          Belvedere. Ciekawych odsyłam do pracy.

I jeszcze jedno: w artykule w GW Ola twierdzi, że to Mendelejew ustalił
          proporcje wódki na 40 etanol / 60 woda (% obj.). Otóż w pracy stoi wyraźnie, że
          proporcje ustalił edykt carski z końca XVII wieku, a przypisywanie proporcji
          Mendelejewowi jest częste, lecz błędne.
          • jasio.cekin Re: Wódki: badania, skład, klastery, ranking :) 15.06.10, 13:03
            Aha, wszystko jasne! To dlatego: za Mendelejewa! nikt nie wylewa...
          • darr.darek Re: Wódki: badania, skład, klastery, ranking :) 15.06.10, 17:36
            pomruk napisał:
            > proporcje wódki na 40 etanol / 60 woda (% obj.)

Niedokładnie.
            Proporcja wynosi 40% obj. etanolu w objętości roztworu - wódki.
            Nie to samo, bo gdyby pomieszać etanol i wodę to objętość roztworu byłaby
            mniejsza niż sumaryczna objętość składników.

• pomruk Re: Wódki: badania, skład, klastery, ranking :) 15.06.10, 17:44
              Masz rację :) Coś mnie zaćmiło. Nie alkohol ;)
              • pomruk Re: Wódki: badania, skład, klastery, ranking :) 15.06.10, 17:50
                A już mówiąc zupełnie ściśle - XVII - wieczny edykt carski okreslał proporcje
                spirytus : woda, Mendelejew w swej pracy doktorskiej zauwazył kontrakcje
                objetościową mieszaniny etanol - woda. A potem stał na czele komisji carskiej,
                która zajmowała się "procentażem" wódki.
                • europitek Re: Wódki: badania, skład, klastery, ranking :) 15.06.10, 20:28
                  Kiedyś to władza dbała o prosty lud - nawet pilnowała ilości "procentów" która mu "się należy". A dzisiaj ... lepiej nie mówić.
            • kornel-1 Procent objętościowy a kontrakcja cieczy 27.06.10, 20:37
              darr.darek napisał:

> pomruk napisał:
              > > proporcje wódki na 40 etanol / 60 woda (% obj.)
              >
              > Niedokładnie.
              > Proporcja wynosi 40% obj. etanolu w objętości roztworu - wódki.
              > Nie to samo, bo gdyby pomieszać etanol i wodę to objętość roztworu byłaby
              > mniejsza niż sumaryczna objętość składników.

Coś mi się wydaje, że Pomruk przedwcześnie przyznał ci rację ;-)

Mam proste pytanie: w jaki sposób określa się zawartość procentową (w procentach objętościowych) etanolu w wódce? Jeśli w odpowiedzi użyjesz słowa "alkoholomierz" (areometr) to spodziewaj się pytania, jak się go kalibruje :-p

Moim zdaniem kontrakcja objętościowa nie wpływa na skład procentowy objętościowy. Inaczej mówiąc mieszając 4 litry bezwodnego etanolu z 6 litrami wody otrzymujemy wódkę o stężeniu 40% obj. etanolu. Nie ma znaczenia, że objętość jej (wódki) będzie mniejsza od 10 litrów.

Kornel
              • pomruk Re: Procent objętościowy a kontrakcja cieczy 28.06.10, 00:36
                Niestety, zależy to od definicji steżenia objętosciowego cieczy. Jednak
                wszystkie definicje, z którymi sie spotkalem mówią tak: jest to stosunek
                objętości czystego składnika do objętości otrzymanego roztworu razy 100%. Np.
                wikipedia zaznacza:

In the case of a mixture of ethanol and water, which are miscible in all
                proportions, the designation of solvent and solute is arbitrary. The volume of
                such a mixture is slightly less than the sum of the volumes of the components.
                Thus, by the above definition, the term "40% alcohol by volume" refers to a
                mixture of 40 volume units of ethanol with enough water to make a final volume
                of 100 units, rather than a mixture of 40 units of ethanol with 60 units of
                water.

Wynika z tego bardzo ciekawy wniosek - suma procentów objętościowych alkoholu i
                wody w wódce jest większa od 100%. I rzeczywiście, w wielu miejscach zaznacza
                sie, że "procentaż" w takich przypadkach nie jest wielkoscia addytywną!
                • kornel-1 Re: Procent objętościowy a kontrakcja cieczy 28.06.10, 06:18
                  pomruk napisał:
                  > Niestety, zależy to od definicji steżenia objętosciowego cieczy. Jednak wszystkie definicje, z którymi sie spotkalem mówią tak: jest to stosunek
                  > objętości czystego składnika do objętości otrzymanego roztworu razy 100% Np. wikipedia zaznacza:

Niestety, zależy to od definicji, fakt.

Polska wikipedia podaje, że procenty objętościowe sumują się do jedności: pl.wikipedia.org/wiki/U%C5%82amek_obj%C4%99to%C5%9Bciowy

Szukałem jej w IUPAC Gold Book, tam znalazłem odsyłacz do pracy iupac.org/publications/pac/68/4/0957/ gdzie czytam: "volume fraction = Quotient of the volume of a component and the total volume of the system containing the component."

Zaś na stronie www.ilpi.com/msds/ref/concentration.html podany jest taki przykład:
                  "Percent by Volume. Also called volume percent or percent by volume, this is typically only used for mixtures of liquids. Percent by volume is simply the volume of the solute divided by the sum of the volumes of the other components multiplied by 100%:
                  If we mix 30 mL of ethanol and 70 mL of water, the percent ethanol by volume will be 30% BUT the total volume of the solution will NOT be 100 mL (although it will be close)."

Ponieważ jednak definicje podlegają prawu ustawodawcy zmuszony jestem ustąpić :-(

Kornel
                  • pomruk Re: Procent objętościowy a kontrakcja cieczy 28.06.10, 12:57
                    Napracowałeś się! Ha, więc należy być ostrożnym w używaniu tego pojęcia, nie
                    wszyscy mogą go pojmować tak samo. Ostatni link - rewelka, może się przyda w
                    praktyce ;-)
                    • kornel-1 Re: Procent objętościowy a kontrakcja cieczy 28.06.10, 13:14
                      pomruk napisał:
                      >Ostatni link - rewelka, może się przyda w praktyce ;-)

Godna uznania jest precyzja w określaniu parametrów:
                      np. -1,046914743455169 · 10-1

16 cyfr! To robi wrażenie i pokazuje na niezwykły postęp w rozwoju wyświetlaczy kalkulatorów!

Kornel
            • jszania nauka potrafi zamacic 27.06.10, 22:26
              darr.darek napisał:

> pomruk napisał:
              > > proporcje wódki na 40 etanol / 60 woda (% obj.)
              >
              > Niedokładnie.
              > Proporcja wynosi 40% obj. etanolu w objętości roztworu - wódki.
              > Nie to samo, bo gdyby pomieszać etanol i wodę to objętość roztworu byłaby
              > mniejsza niż sumaryczna objętość składników.

tak wlasnie przecietny czlowiek widzi nauke - ze sie przyczepi do kontrakcji -
              zjawiska w tym wypadku o marginalnym praktycznym znaczeniu, za to istoty
              problemu nie umie wyjasnic.
    • jacek.boczkowski Re: Czy wódka ma smak? 15.06.10, 06:01
      Szkoda, że artykuł jest taki krótki bo temat ciekawy. Alkohol spożywczy powstaje
      na ogół w procesie fermentacji drożdżowej. Na smak wódki ma wpływ sposób
      usuwania szkodliwych substancji wytwarzanych przez drożdże. Były próby
      stosowania do produkcji wódki alkoholu syntetycznego wytwarzanego chemicznie bez
      udziału drożdży. Dużą zawartość trucizn fermentacyjnych ma młode wino. Często
      też zawiera ono dodatek chemicznych środków antyfermentacyjnych do których
      zalicza się także polski biseptol, kupowany kiedyś w tym celu przez Rumunów.
      Warto posłuchać poety, który pisał: "w młodym winie czai się zdrada".
      • aqwertz Re: Czy wódka ma smak? 15.06.10, 08:48
        Ciekawe...
        Jak dla mnie najlepszy jest domowy bimberek. Przynajmniej wiem z czego jest
        zrobiony. No i mam wpływ na dobór składników;)
    • jasio.cekin Czy wódka ma smak? 15.06.10, 09:07
      Mnie jest "obcy" bukiet wódki... dypsomania, to jej skutki!
    • wj_2000 Czy wódka ma smak? 15.06.10, 10:24
      Niepotrzebnie w pierwszym zdaniu autor pisze o "mocnych alkoholach",
      bo dalszy tekst dotyczy tylko wódek, w takim anglosaskim
      znaczeniu, tj. "wódek czystych" jak mówimy w Polsce.
      Wszystkie wasze rozważania o jarzębiaku, bimberku i takie tam nie
      mają sensu, bo wiadomo że napitek w którym obok wody i etanolu jest
      jeszcze coś więcej (choćby w sensie ilościowym niewielkiego",
      smakować może bardzo różnie i przez jednych jest lubiany, przez
      innych nie.
      Z drugiej strony nasza szkolna wiedza chemiczna jest uproszczona i
      wyróżnia najprostsze struktury molekularne, nie zwracając uwagi
      na "sklejanie" się molekuł, czy pewne, zachodzące pod wpływem
      zderzeń przegrupowania.
      W takim czystym tlenie mamy nie tylko molekuły O2, ale i śladowe
      ilości ozonu O3 (powstającego spontanicznie) i jony O-, itp.
      W wodzie w niskich temperaturach jest dużo grup liczących kilka,
      kilkanaście molekuł wody.
      Podzielam pogląd, że czysta woda z etanolem w okreslonym stężeniu, w
      określonej temperaturze, po dostatecznym czasie (dokładnie nie wiem
      jak długim) będzie zawsze tym samym, miezależnie od sposobu
      produkcji.
      Ale z drugiej strony, obecność śladowych ilości substancji -
      niewyczuwalnych w smaku - pełniących jednak rolę katalizatorów mogą
      wpływać na proces "klastryzacji" przy oziębianiu wódki.
      Inaczej mówiąc - mogę sobie wyobrazić dwie wódki, które na ciepło
      smakują identycznie. Po czym chłodzę i po kwadransie próbuję. W
      jednej pewne procesy prowadzące do nowej równowagi między liczbami
      różnych kompleksów cząsteczek wody i etanolu zdążyły zajść (dzięki
      katalizatorom), w drugiej nie zdążyły. I smak i nawet działanie na
      organizm mogą być odmienne.
      Gdyby ta teoria była prawdziwa, ta druga wódka trzymana w chłodzie
      bardzo długo powinna upodobnić się do tej pierwszej. Katalizatory
      bowiem, przyspieszają reakcje chemiczne (które bez nich wymagały by
      miesięcy by wreszcie zajść do końca), ale nie przesuwają "punktu
      równowagi".
    • diabla Czy wódka ma smak? 15.06.10, 10:40
      Wielkie mi co. Pitu pitu o smaku alkoholu. I tak chodzi wyłącznie o to, żeby się napi..ć.
      • eklusek Re: Czy wódka ma smak? 15.06.10, 11:47
        Nie dla smaku kupuje się lepszą (droższą) wódkę, ale dla dnia
        następnego. Czystsza wódka=lepsze samopoczucie day after.
        • maruda.r Re: Czy wódka ma smak? 15.06.10, 15:39
          eklusek napisał:

> Nie dla smaku kupuje się lepszą (droższą) wódkę, ale dla dnia
          > następnego. Czystsza wódka=lepsze samopoczucie day after.

Fakt. Jakość alkoholu należy oceniać po efektach dnia następnego. Oczywiście,
          gdy przyswajamy go w ilościach niedetalicznych.

• kroliklesny Czy wódka ma smak? 15.06.10, 12:50
      Z wodek to najbardziej lubie rum. Ale jezeli juz wodka, to
      tylko "Smirnoff"!
    • ggrdl Odnośnie klastrów, smaku i jakości: 15.06.10, 14:41
      Najlepsza wódka czysta to po prostu możliwie czysty spirytus z możliwie czystą
      wodą. O jakości alkoholu decyduje głównie jego czystość, brak tzw. fuzli itp.

Niemniej jednak to nie wszystko.
      Prosty test: mieszamy spirytus z wodą w stosownych proporcjach. Wystarczy coś
      takiego wypić, żeby się przekonać jakie to niedobre. A potem poczekać 5 dni i
      spróbować ponownie - smak WYRAŹNIE INNY! Można też na świeżo dorobić wódki z
      tych samych składników i porównać smak z butelki "kilkudniowej" ze "świeżą".

Mówimy tu wyłącznie o czystej! W przypadku wódek kolorowych sytuacja jest dużo
      bardziej skomplikowana.
      • pomruk Re: Odnośnie klastrów, smaku i jakości: 15.06.10, 15:20
        ggrdl napisał:

> Prosty test: mieszamy spirytus z wodą w stosownych proporcjach. Wystarczy coś
        > takiego wypić, żeby się przekonać jakie to niedobre.

Jako młody chemik przed laty doświadczałem tego niejednokrotnie ;) A spirytus
        był pierwszorzędnej jakości, rektyfikat z Polmosu, nie żaden absolutny! No cóż,
        nie chciało się przygotowywać na zapas. Co gorsze - świeża mieszanka jest
        cieplejsza niż składniki!
        • maruda.r Re: Odnośnie klastrów, smaku i jakości: 15.06.10, 15:53
          pomruk napisał:

> Jako młody chemik przed laty doświadczałem tego niejednokrotnie ;) A spirytus
          > był pierwszorzędnej jakości, rektyfikat z Polmosu, nie żaden absolutny!

Mam czteroletnią orzechówkę własnej roboty. Bajka. Choć po dwóch miesiącach była
          niedobra.

• jszania Re: Odnośnie klastrów, smaku i jakości: 27.06.10, 18:35
        ggrdl napisał:

> Prosty test: mieszamy spirytus z wodą w stosownych proporcjach. Wystarczy coś
        > takiego wypić, żeby się przekonać jakie to niedobre. A potem poczekać 5 dni i
        > spróbować ponownie - smak WYRAŹNIE INNY! Można też na świeżo dorobić wódki z
        > tych samych składników i porównać smak z butelki "kilkudniowej" ze "świeżą".

ale dlaczego to trwa tak dlugo? proces tworzenia sie klastrow powinien byc szybki

byla kiedys dyskusja na ten temat na pl.sci.chemia . nie doprowadzila do zadnich wnioskow z wyjatkiem sugestii, ze moze dodatek glukozy lagodzi smak wodki:
        groups.google.pl/group/pl.sci.chemia/browse_thread/thread/b79bc5f5fb18e3cc/6230ea0c7e5b34ea?q=wodki&lnk=ol&#
    • jasio.cekin Czy wódka ma smak? 15.06.10, 16:58
      Suszy... ochlapusy? Spirit: to jest hit!
    • losiu4 Czy wódka ma smak? 16.08.10, 12:59
      oczywiście że ma. Bimber od jednego dostawcy smakuje inaczej niż od
      drugiego, a obaj na fachu się znają i byle czego nie produkują. Wiem
      co piszę :)

Pozdrawiam

Losiu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka