bimota 19.06.10, 15:32 Wiadomo czym jest odleglosc 2 punktow. A odleglosc od figury ? To odleglosc od jej srodka czy brzegu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pomruk Re: Odleglosc od figury 19.06.10, 16:16 Hm, zazwyczaj uściśla się, co ma się na myśli, mówiąc np. "odleglosć punktu od środka okręgu". Gdy jednak powiesz "odległosć punktu od okręgu" rozumiałbym to jako "najmniejsza odległość miedzy rozpatrywanym punktem a punktem okręgu". Nie jestem jednak pedagogiem, nauczającym matematykę :) Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Odleglosc od figury 21.06.10, 14:00 ja tez nie jestem pedagogiem, ale liczyl bym jednak od srodka... Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Odleglosc od figury 21.06.10, 14:08 bimota napisał: > ja tez nie jestem pedagogiem, ale liczyl bym jednak od srodka... Tak? A tutaj: Weźmiesz środek ciężkości? ;-) Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Odleglosc od figury 21.06.10, 18:52 pomruk: > Gdy jednak powiesz "odległosć punktu od okręgu" rozumiałbym to jako "najmniejsza > odległość miedzy rozpatrywanym punktem a punktem okręgu". Nie jestem jednak > pedagogiem, nauczającym matematykę :) To nie ma niczego wspólnego z pedagogiką. Twoja definicja jest taka, jaką na ogół stosują matematycy; tylko zamieniają ,,najmniejszą odległość'' na ,,kres dolny odległości'', bo najmniejsza odległość może nie istnieć: odl(x,A) =df= inf{odl(x,y) | y należy do A} Ale jest wiele specjalnych zastosowań, w których stosuje się inne definicje. Np. bierze się odległość od środka ciężkości; nie przejmując się tym, że środek ciężkości zbioru może nie należeć do tego zbioru. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Odleglosc od figury 22.06.10, 00:52 A jak mamy kola o promieniu 10, jeden o srodku (0,0) drugi (1,0), trzeci (2,0) to odleglosc miedzy nimi jaka jest ? 0 ? A moze ujemna ? Odpowiedz Link Zgłoś