Dodaj do ulubionych

Klub łowców zaćmień

IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 19.04.04, 14:29
ciekawe gdzie oni po tej Islandii jechali 2000 km. chyba pętelkami.
Obserwuj wątek
    • Gość: mkk Byłem w 1999 w Siofok nad Balatonem... IP: *.fuw.edu.pl 19.04.04, 17:06
      Całkowite zaćmienie warto choć raz w życiu zobaczyć, wygląd nieba niesamowity...
      I nadchodzący z olbrzymią prędkością cień "pożerający" kolejne chmury... Czarna
      tarcza Słońca z mleczną koroną dookoła - zobaczyć to w rzeczywistości to co
      innego niż na zdjęciu. Metafizyczny dreszcz.

Sporo ludzi robiło fotografie z fleszami ;)

PS: chyba w maju będzie całkowite zaćmienie Księżyca. Też fajne.
    • Gość: BZ Re: Klub łowców zaćmień IP: *.dynamic.hinet.net 23.04.04, 19:13
      Nic nie ujmujac Marcinowi, szkoda, ze p. Staszewski zamiast wypisywac laurki, nie odrobil pracy domoej i nie popytal troche dookola w tym samym Krakowie. Wystarczy zeby sie pofatygowal do Polskiego Towarzystwa Milosnikow Astronomii - dowiedzial by sie ciekaych rzeczy. Jeszcze paru ludzi mam tam po kilka calkowitych zacmien na koncie, chocby ten Tymon wspomniany w artykule, ktory takze zorganizowal wyprawe do RPA, szesc osob, zrobili zdjecia fazy calkowitej.
      Nie chwalac sie, sam mam 2 calkowite i 2 czesciowe zacmienia na koncie.
      Pozdrawiam PTMA, MOA i reszte bractwa.
    • Gość: BZ Obiektyw 1000 X IP: *.dynamic.hinet.net 23.04.04, 19:18
      "Do starego zenitha kupił obiektyw powiększający tysiąc razy. Znajomy pożyczył mu szary filtr. Ale filtr ma tylko 2,5 cm średnicy, a obiektyw - 10 cm"
      Mam wrazenie ze p. Staszewskiemu chodzilo o obiektyw MTO 1000/100, gdzie 1000 to dlugosc ogniskowej w mlimetrach, a 100 - srednica obiektywu, takze w milimetrach. Jesli sie myle, to prosze mnie poprawic, publicznie na forum odszekam. Jesli sie nie myle, to jesli p. Staszewki nie zna roznicy miedzy ogniskowa a powiekszeniem, niech sie do pisania o astronomii nie bierze.
      • Gość: F.LAHA Staszewskiemu powiekszenia sie chyba z.. IP: *.nsm.pl / *.nsm.pl 26.04.04, 10:17
        mikroskopem pomieszaly :))
        Ale przyznasz, ze najciekawsze w artykule jest stwierdzenie, ze warunkiem
        zacmienia jest m.in. zeby Ksiezyc byl w nowiu :). Jak widac zeby pisac artykuly
        w Gazecie nie trzeba zadnych szkol konczyc, a nawet logicznie myslec nie trzeba.
        Wszystko wydrukuja. Ale w Gazecie nie jest on pod tym wzgledem jedyna "gwiazda".
        • klecina Re: Kogo to obhodzi? 28.04.04, 01:57
          Gość portalu: F.LAHA napisał(a):

> mikroskopem pomieszaly :))
          > Ale przyznasz, ze najciekawsze w artykule jest stwierdzenie, ze warunkiem
          > zacmienia jest m.in. zeby Ksiezyc byl w nowiu :). Jak widac zeby pisac artykul
          > y
          > w Gazecie nie trzeba zadnych szkol konczyc, a nawet logicznie myslec nie trzeba
          > .
          > Wszystko wydrukuja. Ale w Gazecie nie jest on pod tym wzgledem jedyna "gwiazda"
          > .
          Prawda. Ale zauważ, że spora część ludzi nie wie nic o szczegółach. Kiedy czytałem ten artykuł w pracy i się wiłem ze śmiechu - bo tylu napisancyh bredni to już dawno nie widziałem - niektórzy moi znajomi pytali: "O co chodzi?". Nie dziwię się, bo nie wszytkich interesuje astronomia, Księżyc czy robienie zdjęć Zenitem.
          Żal jednak, że totalny "amator" w gazecie nie potrafi się przygotować do prostego artykułu. Ktoś bowiem powinien dbać o formę i treść (zgodną z rzeczywsitością).
        • Gość: J. Ksiezyc w nowiu IP: *.b.pppool.de 23.05.04, 01:22
          Gość portalu: F.LAHA napisał(a):

> Ale przyznasz, ze najciekawsze w artykule jest stwierdzenie, ze warunkiem
          > zacmienia jest m.in. zeby Ksiezyc byl w nowiu :). Jak widac zeby pisac artykuly
          > w Gazecie nie trzeba zadnych szkol konczyc, a nawet logicznie myslec nie trzeba.
          > Wszystko wydrukuja. Ale w Gazecie nie jest on pod tym wzgledem jedyna "gwiazda" .

To ze zacmienie slonca jest tylko wtedy mozliwe, jezeli ksiezyc znajduje
          sie w nowiu to chyba raczej jest prawda.

Ksiezyc jest w nowiu, jesli znajduje sie mniej wiecej pomiedzy ziemia a sloncem
          (wtedy jego strona widzialna z ziemi jest nieoswietlona). Jesli tarcza ksiezyca
          przejdzie przed tarcza slonca to jest zacmienie. W innych fazach ksiezyca,
          ksiezyc nie moze przejsc przed tarcza slonca, to chyba logiczne.

J.
          • klecina Re: Ksiezyc w nowiu 23.05.04, 02:09
            Gość portalu: J. napisał(a):

> Gość portalu: F.LAHA napisał(a):
            >
            > > Ale przyznasz, ze najciekawsze w artykule jest stwierdzenie, ze warunkiem
            > > zacmienia jest m.in. zeby Ksiezyc byl w nowiu :). Jak widac zeby pisac art
            > ykuly
            > > w Gazecie nie trzeba zadnych szkol konczyc, a nawet logicznie myslec nie t
            > rzeba.
            > > Wszystko wydrukuja. Ale w Gazecie nie jest on pod tym wzgledem jedyna "gwi
            > azda" .
            >
            > To ze zacmienie slonca jest tylko wtedy mozliwe, jezeli ksiezyc znajduje
            > sie w nowiu to chyba raczej jest prawda.
            >
            > Ksiezyc jest w nowiu, jesli znajduje sie mniej wiecej pomiedzy ziemia a sloncem
            > (wtedy jego strona widzialna z ziemi jest nieoswietlona). Jesli tarcza ksiezyca
            > przejdzie przed tarcza slonca to jest zacmienie. W innych fazach ksiezyca,
            > ksiezyc nie moze przejsc przed tarcza slonca, to chyba logiczne.
            >
            > J.

Wydaje mi się, że nie wyczułeś/wyczułaś ironii w poście na który odpowiedziałeś/łaś. Kolega wyraźnie napisał o "logicznym myśleniu" i raczej "naśmiewał się" z pisania o zbyt oczywistych sprawach. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić zaćmienia Księżyca w kwadrze albo Słońca.
    • Gość: ktos Re: Klub łowców zaćmień IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.04.04, 21:59
      ktos powinien ich dofinansowac i przysponsorowac, a zdjecia powinny byc gdzies
      publicznie dostepne
    • Gość: karp Re: Klub łowców zaćmień IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.04.04, 22:00
      jechalismy wokol wyspy zapuszcajac sie co chwila wglab. sama droga krajowa 1
      czyli ta wokol wyspy ma 1200 km, wiec 2000 to w sam raz zeby zwiedzic
      islandie ;)
      • bogumilka prawdziwi hobbysci 16.01.05, 00:46
        a
    • klecina Re: Klub łowców zaćmień 24.04.04, 00:43
      >Wtedy, 12 października 1996 roku, Marcin Sienko studiuje zarządzanie i pracuje >w krakowskim fast foodzie. Pełni dyżur w kuchni.
      >
      >- I wszyscy mają być na baczność. Będziemy mieli inspekcję - zapowiada szef

Moze to FFC? :)

>
      >Marcin przygotował się do zaćmienia. Do starego zenitha kupił obiektyw >powiększający tysiąc razy. Znajomy pożyczył mu szary filtr. Ale filtr ma tylko ɮ,5 cm średnicy, a obiektyw - 10 cm. Marcin zasłonił obiektyw kawałkiem >plastiku z pudełka od margaryny, wyciął w nim kółko.

Heheheh! 1000 razy! Bzdura! Ręce opadają, kiedy czyta sie takie brednie!
      Kawałek plastiku po margarynie? Ryzykant bym rzekł. A nie było zwykłego kartonu?

>Marcin nie pamięta radości z oglądania zaćmienia, był skupiony na robieniu >zdjęć. Słońca w obiektywie przy takim powiększeniu trzeba cały czas pilnować, >bo potrafi wyjść z kadru. - Każde zaćmienie oglądam na kolanach. Jakbym się >modlił - opowiada. Żeby zmniejszyć drgania aparatu, rozstawia statyw tylko do >połowy.

Przy jakim powiększeniu? Wspomnianym 1000 razy? Ludzie!
      Z tego co mi wiadomo, to 30x - 80x powinno wystarczyć bez problemów. Przy powięskzeniu 1000x chyba można zobaczć, ale zaćmienie mózgu! Teleskopy Uniwersała też były tak reklamowane! Kolosalne powiększenia, ktore tylko psują obraz.

>Niedługo Marcin dozna innego zaćmienia - kiedy zobaczy Kingę o miedzianych >włosach.

A to jest dobre! Naprawdę podoba mi się ten fragment :)
      Zdjecia świetne - gratuluję. Autor tekstu - bez komentarza!

• Gość: marekc"mi.is Re: Klub łowców zaćmień IP: *.du.internet.is 08.12.04, 23:50
      Można można ja mieszkam na islandii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka