Dodaj do ulubionych

Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 18:05
COŚ MI TE MILIONY KOLOMETRÓW NIE PASUJĄ, ALE MOŻE JESTEM ZA GŁUPI, BO JESTEM
POLAKIEM?
Obserwuj wątek
    • Gość: Hadrian Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.chello.pl 12.05.04, 18:07
      może zobaczę wreszcie sens mieszkania w tak niszczącym ekonomicznie ludzi
      kraju jakim jest Polska... :(
    • Gość: gosc Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.informatik.RWTH-Aachen.DE 12.05.04, 18:14
      Nie martw sie, Einsteinowi tak nie pasowaly, ze nazwal je paradoksem :). Zobacz
      na scienceworld.wolfram.com/physics/Einstein-Podolsky-RosenParadox.html.
      Podobno takie zjawiska uzywane w kryptografii kwantowej i dzialaja na
      kilkadziesiat kilometrow, ale nie wiem dokladnie.
    • Gość: Valhala Teleportacja IP: *.net 12.05.04, 18:18
      No nareszcie odkryliście teleportację -ziemianie.
      • Gość: Ziemianin Re: Teleportacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 20:13
        A tak! I niedługo was odwiedzimy!! ;)
        • Gość: Valhala Re: Teleportacja IP: *.net 13.05.04, 06:15
          O k.... o tym nie pomyślałem, muszę uprzedzić nasze nasze jednostki specjalne
          (złożone z klingonów czywiście).
          • liloom juz was odwiezdamy 13.05.04, 08:52
            Tak, tak, juz was odwiedzamy, Meksykanie juz nas odkryli :))))))))

noticias.canalrcn.com/videopopup.php3?pl=ovni.wmv
    • Gość: molon Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.zarz.agh.edu.pl 12.05.04, 18:33
      Dogmat to chyba jest w wierze. W nauce chyba chodzi o paradygmat lub prawo czy
      zasadę.
      Dogmatów nie musimy udowadniać: Bóg jest jeden. Czy to prawda? WIERZYMY że tak.
      A paradygmat, czyli podstawowe prawo, jak najbardziej da sie udowodnić (czasem
      nie wprost)
      • Gość: Longislander Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.dsl.invision.com 12.05.04, 18:43
        Praw przyrody sie nie udowadnia. Prawa przyrody sie odkrywa. To, ze
        rozdzielczosc optyczna jest ograniczona do polowki dlugosci fali bylo wnioskiem
        z klasycznie (falowo) ujetych praw optyki. We wniosek ten wierzono bo, az do
        tych ostatnich odkryc, potwierdzaly go eksperymenty. Stad "dogmat" jest trafna
        przenosnia.
    • Gość: Gosc Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: 150.254.111.* 12.05.04, 18:42
      Dokladnie
      • Gość: ppp Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 12.05.04, 18:56
        odkrywa udowadnia, dogmat,etc. dla mnie nie ma to znaczenia, nie wierze jednak
        w te cudowne splatane fotony, swego czasu glosno bylo o "teleportacji" takich
        fotonow i o rewolucji w telekomunikacji jaki mial z tego wynikac - i NIC.
        obawiam sie ze i ten eksperyment nie wniesie niczego nowego do konstruowanych
        mikroskopow i dalmierzy optycznych, przynajmniej w najblizszych jkilkunastu
        latach
        • Gość: psychosomatic einstein tez nie wierzył w te splątane fotony, IP: *.bydgoska.ds.uj.edu.pl / 195.150.224.* 12.05.04, 22:42
          tak więc nie jesteś sam, a to splątanie nazywa się chyba paradoks einsteina-
          podolskiego-rosena ,
        • arcykr Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki 13.05.04, 08:15
          Gość portalu: ppp napisał(a):

> odkrywa udowadnia, dogmat,etc. dla mnie nie ma to znaczenia, nie wierze
          jednak
          > w te cudowne splatane fotony,
          Nie cudownie tylko na mocy fizycznych praw zachowania (np. momentu pedu), na
          mocy twierdzenie Norther wynikajacych z odpowiednich symetrii danego ukladu.
          Na czym polega przechodzenie od stanu "splatanego" do "niesplatanego", mozesz
          przeczytac np. w archiwalnych numerach "Swiata Nauki".
      • Gość: Pollak Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.04, 18:57
        Nie chce mowic o waznosci tego zjawiska ale dla mnie jedno jest
        pewne , dzieki temu bedzie mozna prowadzic badania z falami
        grawitacyjnymi.
        Oznaczaloby to ze za pare lat samoloty pojda do lamusa/muzeum/.
        • Gość: Robot Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.spsa.com.pl 13.05.04, 11:44
          > Oznaczaloby to ze za pare lat samoloty pojda do lamusa/muzeum/.
          Pod jednym warunkiem,że uda nam się otrzymać źródło energii zdolne do wytworzenia antygrawitacji. A do tego chyba jeszcze daleko ......
    • romekz Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki 12.05.04, 18:58
      No właśnie. Pytanie do specjalistów. Co to znaczy że mogą być splecione na takie
      odległości? Jakie są własności takiego splotu? Czy nie podważa to teorii
      względności opartej o prędkość światła?
      Temat jest ciekawy.
      Pozdrawiam
      • Gość: fiszi Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 19:37
        splątanie to nic innego jak utworzenie pewnej więzi dwóch cząstek, bądź fotonów. Mają one taką własność, że oddalając je na pewne odległości zachowujemy pewne ich wzajemne "czucie". Dzięki temu odziałując na jedną z cząstek powodujemy zmiany w innej. Więc teleportacja to nic innego jak doplątanie jakiejś nowej cząstki do jednej z tych splątanych, w ten sposób powstaje nowa para splątana, a informację zawartą w tej doplątywanej znajduje się teraz w tej "odplątanej" (gdzieś daleko :D).
        Teleportacji wcale nie przeczy teorii względności, bo żeby odczytać taką przeteleportowaną wiadomość, musimy wiedzieć jak przygotować układ kwantowy odczytujący ją - dzieje się tak dlatego, że są 4 stany tzw. maksymalnego splątania, a to powoduje że teleportując, musimy odczytać w którym ze stanów znalazła się ta nowa para splątana i dopiero na podstawie tej informacji wiemy jak należy odczytywać informację z tej cząstki - tą informację możemy przesłać do odbiorcy tylko w sposób klasyczny - z prędkością światła :))
        • Gość: rcm Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 16.05.04, 12:11
          no dobra, ale jak rozumiem, jeśli wcześniej się umówimy, który stan co znaczy,
          to możemy się porozumiewać z prędkością ponadświetlną ?
    • Gość: Kołek Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 19:05
      Rozwój nauki się nie zakończył. Wszystkie wcześniejsze odkrycia stają się
      półprawdą. Dlatego warto byłoby być nieśmiertelnym.
    • Gość: irrelevant Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 19:16
      też jestem polakiem, ale nie wydj mi się żeby to miało cokolwiek wspólnego znie
      rozumieniem przezemnie tego tekstu:/
    • Gość: obserwator2 Bzdurny tytuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 20:29
      Wraz z odkryciem elektrodynamiki kwantowej ok. 75 lat temu (a nawet
      wcześniej)"padła" jak podcięta, cała klasyczna optyka, a nawet więcej, cała
      klasyczna teoria Maxwella.
      Od owego momentu jest jasne, że klasyczna optyka falowa jest (w przybliżeniu,
      często wyśmienitym) słuszna jedynie w przypadku granicznym. Gdy te specjalne
      (choć w praktyce bardzo częste)warunki nie są akurat spełnione, nikt nie
      oczekuje spełnienia praw (nie dogmatów, do diaska) klasycznej, czyli
      przybliżonej teorii. I to wszystko.
      • Gość: lange Re: Bzdurny tytuł IP: *.internode.on.net.au 13.05.04, 02:03
        Twoje twierdzenia tez nie sa calkiem sluszne. Otoz nie 'padla jak podcieta" ale okazala sie doskonala extrapolacja teorii kwantowej w skali makro. Nie ma w tym nic dziwnego, bo nowe teorie naogol konstruuje sie tak, aby byly zgodne z poprzednimi, znanymi teoriami, w jakims tam przypadku granicznym.
        Po drugie falowa natura swiatla nie zatraca sie calkowicie w swiecie kwantowym. Wspomniany experyment Younga mozna przeprowadzic w warunkach pojednynczych fotonow: wysyla sie jeden foton na raz. Ten foton moze przejsc albo przez jedna dziurke albo przez druga, dajac obraz po drugiej stronie, ktory w tych warunkach powinien byc bezinterferencyjny, tzn. po odpowiednio dlugim czasie na klizy fotograficznej umieszczonej za dziurkami powinny oojawic sie dwa swietlne punkty. Tymczasem nie! Pojedyncze fotony daja rowniez obraz prazkow interferencyjnych! Dualizm falowo-korpuskularny swiatla jest jednym z najbardziej pasjonujacych zjawisk w fizyce!
    • Gość: tg Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.lauderhill-fl.gov 12.05.04, 20:49
      Glupota nie jest pytac. Kto pyta nie bladzi.
      • Gość: znachor Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.04, 01:48
        Kto pyta, ten błądzi z innymi.
    • Gość: Gaul Anonymos POEZJA ZNAŁA TE RZECZY : IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.04, 20:58
      poezja znała te rzeczy :

NA SENCKENBERGANLAGE

na Senckenberganlage
      róg Bockenheimer Landstrasse
      wagon kolejki wypada
      spod ziemi sterczy

otwarty dziób na wpół
      wynurzony ichtiosaurus
      wychodzą i wchodzą weń
      przenikają Ziemię neutrina

dziwność i powab łączą się
      w grupy po dwa, po trzy
      I wiążą jakoś koniec z końcem
      z pomocą różnych oddziaływań

dusze delfinów nie idą do nieba
      złoty i srebrny w klepsydrach piach
      mienią z falami w nieskończoność
      Afrodyty suknię wydyma wiatr

www.realhomepage.de/members/sowa/index.html
      • Gość: babcia no wiesz, na takim forum o dymaniu Afrodyty? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.05.04, 08:44
        wstydzilbys sie... dzieci to pewnie czytaja a Ty o takich swinstwach!
    • Gość: Sebar O nowe technologie w semiconductors ???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.05.04, 21:02
      Czyzby to oznaczalo jeszcze mniejsze technologie w przemysle polprzewodnikowym, gdzie jedna z glownych przeszkod bylo zjawisko dyfrakcji na maskach -
      -jeszcze wieksze upakowanie, jeszcze szybsze procki ?

Sebar
      sebar_rysiu@yahoo.co.uk
      • Gość: rooti Re: O nowe technologie w semiconductors ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 21:05
        ...i jeszcze droższe :)
    • Gość: rooti "Splątanie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 21:05
      Owe "Splątanie" działa nie tylko na miliony kilometrów, ale prawdopodobnie na
      nieskończone odległości. Dzięki temu możliwe jest opisywane w zeszłym (?) roku
      teleportowanie fotonów. Zdaje się nawet, że w jednym z doświadczeń informacja
      zawarta w takim splątaniu odczytywana była wczesniej, niż została nadana. Tak
      więc powoli telportacja i kwanty wkraczają pod strzechy. A ponieważ fizyka
      kwantowa nie ma niczego wspólnego z logiką: można liczyć na to, że bajka o
      drewnianym wilku to godny uwagi fakt historyczny :))Nasze wnuki będą strasznie
      marudzić, że mają niesplątaną wiązkę fotonów i wogóle wszystko się rozsupłało :)
    • Gość: alien Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: 5.2.* / *.chello.pl 12.05.04, 21:25
      tak .. na miliony kilometrow!! jest to dotad niewytlumaczone do konca zjawisko ,
      ale zostalo potwierdzone doswiadczalnie... takie splaten fotony niezaleznie jak
      sa dalego od siebie to czuja sie natychmiast - zmiana stanu jednego z tych
      fotowno powoduje automatyczna zmiane stanu drugiego - na moj gust moglaby to byc
      furtka do przekroczenia predkosci swiatla
    • Gość: polish sausage Więcej wiary w siebie... IP: *.zagorze.net.pl 12.05.04, 21:30
      No może raczej jesteś głupi. Sprawdź w dowodzie, czy aby napewno jesteś
      Polakiem. A może Polaczkiem? TO już różnica. Pozdrawiam. Więcej wiary w siebie.
    • Gość: Ender Czy to nie są przypadkiem FILOTY ? IP: *.os.kn.pl 12.05.04, 22:36
      Takie sploty filotyczne opisał Card. Może miał niezłe wizje ( rok 1985 ), które
      teraz staną się rzeczywistośćią ? Dogmat to kiepskie określenie, w nauce są
      prawa, które formułuje się na podstawie badań lub przewidywań ( potwierdzanych
      lub nie później ). Niestety tego typu "chwytliwe" tytuły stają się normą w
      mediach. Szkoda. Pozdrawiam wszystkich fanów i sympatyków nauki ( oraz
      Endera :))
    • Gość: antyanty Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: 194.78.26.* 12.05.04, 22:42
      A do szkoly chodziles? Mysle, ze Twoja glupota nie ma nic wspolnego z
      narodowoscia. Ale to dobrze, ze przynajmniej starsz sie zabierac glos.
    • Gość: sun Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 23:19
      Bardzo ciekawa informacja. Tradycyjnie, najciekawsza czesc (czyli to magiczne
      splątanie) jest oczywiscie calkowicie w artykule pominiete. Moze ktos ma
      jeszcze troche informacji na ten temat ?
      • Gość: Ciekawski Brawo polscy naukowcy IP: *.web.thalamus.se 12.05.04, 23:40
        Nikt inny do tego nie mógł dojść jak zwykle zwyciężyła zdrowa polska myśl
        techniczna
      • Gość: afacz Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: 217.153.134.* 13.05.04, 14:22
        Odpowiadam na pytanie Suna o informacje: książeczka Johna Gribbina pt. Kotki
        Schroedingera, czyli poszukiwanie rzeczywistości.
    • Gość: Calineczka* Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 01:18
      ...żeby tylko nie wyniknęło z tego odkrycia więcej szkody niż pożytku...jak na
      gatunek żyjący na tej planecie to mamy wyjątkowe zapędy do
      samozagłady...kolejna niebezpieczna zabawka?
    • Gość: Henryk Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.elictc01.md.comcast.net 13.05.04, 04:48
      Wyglada na to ze autor tego artykulu niedokladnie przetlumaczyl doniesienie
      naukowcow w Nature. O tym ze kwantowe N-fotonowe splatanie powoduje N-razy
      pobicie klasycznej optycznej rozdzielczosci zostalo opublikowane juz 3 lata
      temu!
      • Gość: Z Nic nie padło IP: 195.94.207.* 13.05.04, 07:47
        Jak na mój gust to nie padła żadna zasada. Wydaje mi się że "połączenie" kilku
        fotnów daje po prostu "grudkę" o większej energii (N fotonów razy en. 1
        fotonu). Ta zaś posiada mniejszą długość fali skojarzoną z tą energią. Mniejsza
        długość fali to większa rozdzielczość. Generalny wniosek z tego eksperymentu
        jaest taki: nie trzeba budować źródeł "światła" o coraz mniejszej długości dla
        pewnych zastosowań - wystarczy plątać fotony źródełka, które mamy.
        • michaelandro Re: Nic nie padło 13.05.04, 08:40
          to wszystkojest nisamowita... ciekawe ile jeszcze zagadek przed nami... ile
          obalonych teorii, dogmatów, praw... to doprawdy interesujące...
        • Gość: autor Re: Nic nie padło IP: *.stacje.agora.pl 13.05.04, 10:24
          > Wydaje mi się że "połączenie" kilku
          > fotnów daje po prostu "grudkę" o większej energii (N fotonów razy en. 1
          > fotonu). Ta zaś posiada mniejszą długość fali skojarzoną z tą energią.

Tak właśnie to rozumiem. Ale to też - ta inżynieria na poziomie kwantów
          światła - jest niesamowita.

pioc
      • Gość: autor Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.stacje.agora.pl 13.05.04, 10:18
        > Wyglada na to ze autor tego artykulu niedokladnie przetlumaczyl doniesienie
        > naukowcow w Nature. O tym ze kwantowe N-fotonowe splatanie powoduje N-razy
        > pobicie klasycznej optycznej rozdzielczosci zostalo opublikowane juz 3 lata
        > temu!

Nie tłumaczyłem artykułu w 'Nature', bo nie miałoby to sensu. Pisałem tylko o
        konsekwencjach eksperymentów tam opisanych.
        Oczywiście, że prace teoretyczne, które mówiły o N-fotonowej interferencji były
        znane już wcześniej. Ba, nawet kilka lat temu wykonano pierwsze eksperymenty,
        ilustrujące dwu-fotonową interferencję. Ale tamte eksperymenty polegały na tym,
        że - w uproszczeniu - najpierw foton światla dzielono się na dwa fotony, które
        niosły połowę jego energii, a potem brały one udział w dwufotonowym
        eksperymencie Younga. Tak więc zaczynało się od wiązki światla o o długości L,
        preparowano z niej światło o długości 2L, by zademonstrować, iż ma ono
        własności dyfrakcyjne i interferencyjne takie same jak znowu światło o długości
        L (a więc początkowego źródła światła!). Było to ciekawa demonstracja, ale
        błaha z praktycznego punktu widzenia.
        Tym razem udowodniono, że rzeczywiście można z początkowej fali L zrobić wzór
        dyfrakcyjny taki sam jak dla fali L/3 i L/4.

Pozdrawiam
        Piotr Cieśliński

• Gość: Rys W jaki sposób dzieli się fotony na części? IP: *.toya.net.pl 16.05.04, 19:58
          Fizyki uczyłem się dosyć dawno, więc stąd moje pytanie. Wydawało mi się dotąd,
          że można zmienić energię fotonu, natomiast nie słyszałem o możliwości
          podzielenia go na części (jak również o zlepieniu kilku w jeden).

Dzięki za wyrozumiałość.
          • Gość: pioc Re: W jaki sposób dzieli się fotony na części? IP: *.stacje.agora.pl 17.05.04, 12:52
            W nieliniowej optyce znany i wykorzystywany jest taki proces, który nazywa się:
            'parametric down-conversion'. Fotony z początkowego źródła laserowego są
            przekształcane w dwa fotony o energii o połowę mniejszej. To wszystko, co wiem.
            Może jakiś ekspert w tej dziedzinie potrafi coś więcej na ten temat
            wytłumaczyć, bo ja niestety specem tu nie jestem.

pioc

• Gość: Rys Re: W jaki sposób dzieli się fotony na części? IP: *.toya.net.pl 17.05.04, 22:17
              Dziękuję za odpowiedź.
              Miałem nadzieję, że wśród osób śledzących na bieżąco postępy fizyki będzie to
              coś oczywistego (nie jest to oczywiście zarzut do Pana i tym bardziej jestem
              wdzięczny za odzew).
              Zadałem takie pytanie, ponieważ mojej wiedzy foton jest cząstką elementarną, a
              więc nie da się podzielić na dwa mniejsze fotony różniące się tylko energią.
              Gdyby jednak ktoś tego dokonał, byłby to sygnał do oddania mojej starej
              encyklopedii fizyki na makulaturę. Chodzi chyba o coś innego.
              • Gość: pioc Re: W jaki sposób dzieli się fotony na części? IP: *.stacje.agora.pl 18.05.04, 10:31
                > Zadałem takie pytanie, ponieważ mojej wiedzy foton jest cząstką elementarną, a
                > więc nie da się podzielić na dwa mniejsze fotony różniące się tylko energią.

Ma Pan rację. Ten proces nie jest bezpośredni. Zachodzi w krysztale o
                specjalnych (nieliniowych) własnościach. Pierwotny foton jest pochłaniany, a
                potem emitowane są dwa fotony (oczywiście w tym procesie zachowane muszą być
                pęd i energia). Mam nadzieję, że nie za bardzo to wszystko uprościłem.

pozdr.
                pioc
    • Gość: ani Jak splatuje sie fotony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 08:54
      Cos bardziej praktycznego Jakich srodkow lub narzedzi w postaci zjawisk nalezy
      uzyc do splatania fotonow?
    • Gość: oki Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.itc.pw.edu.pl 13.05.04, 09:48
      owszem, splątane atomy w jakiś do dziś niewyjaśniony sposób oddziaływują między
      sobą na praktycznie dowolne odległości - to jest ten "upiór Einstein'a".
      Proponuję poszukać np. w wyszukiwarkach a jeszcze lepiej w bibliotece.
      Pozdrawiam
      PS. proponuję też wyłączyć caps lock - łatwiej się czyta :-)
      • Gość: link Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.saao.ac.za 13.05.04, 10:06
        dla zainteresowanych szczegolami:
        znalazlem
        en.wikipedia.org/wiki/Quantum_entanglement
        jest tez artykol "Quantum trick may multiply CD capacity"
        na www.newscientist.com ale tam jest niewiele wiecej niz w Gazecie
        pozdrawiam
        • Gość: pioc Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.stacje.agora.pl 13.05.04, 10:46
          Polecam też stronę:

physicsweb.org/article/news/8/5/6
          pioc
        • Gość: pioc Drugi link IP: *.stacje.agora.pl 13.05.04, 10:47
          Polecam też stronę:

physicsweb.org/article/news/8/5/6
          pioc
          • Gość: arek Re: Drugi link IP: *.saao.ac.za 13.05.04, 12:48
            Piotr, wydaje mi sie ze przesadziles:

"Z tych samych powodów zawodzą precyzyjne dalmierze oparte na zjawisku
            interferencji, czyli nakładania się i wygaszania fal świetlnych."
            jezeli jednak nie wycofujesz swojeg zdania to chetnie przeczytalbym cos wiecej
            na ten temat.
            Pozdrawiam,
            Arek
            Moja skromna wiedza na ten temat mi mowi ze urzadzenia te(dalmierze) sa albo
            ograniczone dokladnoscia pomiaru czasu albo niejednorodnoscia medium przez
            ktore przechodzi wiazka pomiarowa(tzw. laser tracker).
            • Gość: pioc Re: Drugi link IP: *.stacje.agora.pl 13.05.04, 15:23
              > Moja skromna wiedza na ten temat mi mowi ze urzadzenia te(dalmierze) sa albo
              > ograniczone dokladnoscia pomiaru czasu albo niejednorodnoscia medium przez
              > ktore przechodzi wiazka pomiarowa(tzw. laser tracker).

Chodziło mi o interferometry (w których interferują amplitudy fali) - a w nich
              zdolność rozdzielcza wynosi pół długości fali.
              pioc
              • Gość: arek Re: Drugi link IP: *.saao.ac.za 13.05.04, 16:00
                dyfrakcyjne ograniczenie zdolnosci rozdzielczej (ze szerokosc przewezenia
                wiazki swiatla nie moze byc mniejsza od polowy dlugosci fali) dotyczy ukladow
                obrazujacych. Interferometrow to konkretne ograniczenie nie dotyczy, owszem ich
                zdolnosc rozdzielcza zalezy od dlugosci fali ale na porzadku dziennym sa
                urzadzenia mierzace z bledem mniejszym niz jedna setna dlugosci
                fali.Profilometry optyczne mierza ponizej 1nm. Z tym ze sa to urzadzenia do
                parcy w warunkach laboratoryjnych
                A wracajac do interferencyjnych dalmierzy laserowych to ich dokladnosci sa
                rzedu dziesiatek mikrometrow i oganiczeniem jest nie dlugosc fali a drgania i
                roznice temeratur powietrza przez ktore przechodzi wiazka.
                • Gość: pioc Re: Drugi link IP: *.stacje.agora.pl 14.05.04, 09:54
                  Pewnie masz rację. Nie jestem w tej dziedzinie specjalista. Ja czerpałem swą
                  wiedzę od prof. Rzążewskiego, który - tu zacytuję go - pisał mi, iż:
                  ”To wlasnie okres kwadratu fali wyznacza zdolnosc rozdzielcza
                  interferometru, w ktorym interferuja amplitudy fali. Gdyby interferometr
                  mierzyl czwarta potege sinusa, to mialby oczywiscie wieksza zdolnosc
                  rozdzielcza. Na to aby w interferometrze zmierzyc nakladanie sie wyzszych,
                  na przyklad czwartych poteg amplitudy, potrzebne sa szczegolne stany
                  fotonow. Musza one po kazdej z dwoch drog interferometru wedrowac na
                  przyklad czworkami (...)”.

pozdr.
                  pioc
    • Gość: PolSEK Paradygmat jak juz ... IP: *.ertel.com.pl 13.05.04, 10:41
      ... no nie?;-)
    • Gość: Robot Re: Padł jeden z dogmatów klasycznej optyki IP: *.spsa.com.pl 13.05.04, 11:42
      Za głupi chyba nie ale kompleksy masz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka