noveyy777
25.08.11, 20:17
UWAGA: Czekam na odpowiedzi Petrucchio i tylko z nim (o ile podejmie wyzwanie) będę dyskutował. Na resztę postów nie odpowidam, ponieważ doświadczenie (wieloletnie) nauczyło mnie, że na tym forum tylko Piotr jest godnym mnie przeciwnikiem.
Wyjaśnij mi proszę jak to możliwe. Tempo mutacji u h.sapiens okazało się 3 razy wolniejsze, więc i ewolucja musiała przebiegać 3 razy wolniej (wniosek odkrywców nowego tempa ewolucji). Wspólny przodek szympansa i człowieka był bardziej podobny do szympansa niż człowieka. Szympans podczas życia ma mniej więcej tyle samo potomstwa co h.sapiens (które dożywa wieku rozrodczego), więc biorąc pod uwagę wcześniejsze ustalenia zakładające, że ten wspólny przodek szympansa i h.sapiens żył jakieś 6000.000 lat temu, to teraz (w świetne nowych danych) należy założyć, że dywergencja wspólnego przodka szympansów i h.sapien nastąpiła jakies 2000.000 lat temu. Biorąc pod uwagę datowania, które zakładają iż h.ergaster (turkana boy) chodził po ziemi jakieś 1300.000 lat temu, a h.dmanisi jakieś 1600.000-1800.000 lat temu, to z tego by wynikało, że małpa przeistoczyła się w h.sapiens w przeciągu jakichś 200-300.000 lat! Poza tym nowe badania mocno pokazują (paleontologiczne, sprzeczne z ustaleniami genetyków odnośnie nowych danych na temat tempa mutacji u h.sapiens), iż na zafiksowanie jakiejś większej zmiany, aby ta okazała się trwała potrzeba 1000.000 lat ! Chodzi o kumulacje przez kolejne zafiksowania w populacji drobnych zmian, które miały stopniowo transformować małpę w h.sapiens. Z drugiej strony takie mutacje musiały się rozpowszechniać w populacji przodków h.sapiens na zasadach modelu selekcyjnego wymiatania, który genetycy w przypadku rozważanej ewolucji h.sapiens podważają ! Więc jak mógł zachodzić dobór kumulatywny? Jeżeli jakaś istotna cecha potrzebuje aż 1000.000 lat na zafiksowanie, to jak wszystkie istotne cechy, różniące małpę od h.sapiesn mogły się trwale zafiksować w przeciągu 200-300.000 lat?
pozdrawiam.