mu_ndek
02.01.12, 00:02
Na fali czy raczej w skutek odpływu sił związanych z szaleństwem zapomnienia zwanym potocznie zabawą sylwestrową chciałbym( w imieniu kilku osób) zadać parę nieco skacowanych pytań. (w związku z programowym zawieszeniem rozmów politycznych wypłynęło parę problemów bardziej ogólnej natury które tu zanotowałem – chciałem zaznaczyć że redagowanie tych pytań razem z negocjacjami zajęło nam sporo czasu). Jako sporadyczny czytelnik forum nauka przekonałem ich by wysłać pytania właśnie tutaj.
czym jest myśl i jak powstaje w swojej obrazowej formie oraz co oddaje najpełniej jej naturę ( i czy język ma tu coś do powiedzenia)
czy już wiadomo jaka jest natura światła bo chyba należało by zdecydować jak różni się śrut wystrzelony z dubeltówki na kaczki od fali na powierzchni wody.
czy to że nic nie może poruszać się szybciej od światła to ograniczenia fizyki czy wyobraźni.
co to jest (jeśli jest) czas ( mówiłem że jest taki wątek ale oni trochę czytali a potem powiedzieli że nie są specjalistami a zdania są podzielone i musieli by się oprzeć na jakimś autorytecie a przecież nie znają nikogo na tym forum)
czy to prawda że nieokreśloność kwantowa zyskała swój matematyczny odpowiednik w liczbie omega (Chaitin) – (nie wiem o co chodzi ale zagrozili że nie dadzą mi piwa )
czy wiemy coś o kształcie wszechświata poza teoriami i czy jest szansa na inne wszechświaty czy nawet ich nieskończoną ilość – (oni chyba mieli jakieś inne skręty) i co z tajemniczą czarną materią.
czy są już modele mózgu na poziomie bardziej rozbudowanym niż ten który posiada dżdżownica.
czy jest coś co nie podlega relatywizmowi ( to już bardziej filozofia ale dziewczyny się uparły)
Oczywiście prosimy o odpowiedzi jednoznaczne i w miarę proste bo nie ma wśród nas naukowców.( jednocześnie przepraszam za być może naiwne pytania)
Z życzeniami wszystkiego dobrego oraz sukcesów naukowych w rozpoczętym roku pozdrawiamy ( M. A. S. M. W. M) oho zaraz dwunasta idziemy na poprawiny