Dodaj do ulubionych

Jednak monopole

26.02.12, 21:40
Dojechałem do wniochu, że wszechświat składa się z dwóch pierwotnych bytów fizycznych, które są rodzicami wszelkich postaci materii. Ojciec i matka muszą być! Na czym polega biegunowość? Wiadomo, że "+" i "-" inaczej bieguny N i S, (jak różne płcie) mają się ku sobie. Bieguny tej samej płci SS (nie kojarzyć z czymś innym) i NN (nie kojarzyć z czymś innym), podobnie jak chłop z chłopem i baba z babą, nie obcują ze sobą. A jakie są różnice między nimi? Jedna. Na początku podejrzewałem, że ten podstawowy budulec jest dwubiegunowy. Ale wtedy co by to mogło być, co by łączyło je ze sobą, skoro nie może być już mowy o elementarniejszym bycie fizycznym? Kunkluzja wydaje się być oczywista. Te pierwotne byty fizyczne nazwane przeze mnie, o czym tu już wcześniej tu wspominałem, “magnetinami”, muszą się różnić spinami:
- zgodny z ruchem wskazówek zegara, czyli C (od clockwise) i
- przeciwny do ruchu wskazówek zegara, czyli A (od anticlockwise)
Takie są właściwości świata elektrycznego, że wszystko się kręci choć nie wszystko daje się zaobserwować. Dlaczego spiny przeciwne (czegoś) mają się ku sobie? Wyjaśnie to na przykładzie lecących ku sobie dwóch kół zębatych (w tej samej płaszczyźnie); jedno kręci się zgodnie ze wskazówkami zegara, a drugie w przeciwnym kierunku. Gdy się spotkają, będą się wzajemnie obiegać, a więc będą dla siebie atrakcyjne. Gdy te same koła zębate ale kręcące się w tym samym kierunku spotkają się, to się odepchną, bo by się zakleszczyły. Podobne prawa fizyki muszą obowiązywać na powierzchniach gładkich owych sferycznych magnetin. I stąd powyższy wnioch, że biegunowością rządzą spiny.
Obserwuj wątek
    • pomruk Re: Jednak monopole 26.02.12, 21:48
      al.1 napisał:

> Te pierwotne byty fi
      > zyczne nazwane przeze mnie, o czym tu już wcześniej tu wspominałem, “magn
      > etinami”, muszą się różnić spinami:
      > - zgodny z ruchem wskazówek zegara, czyli C (od clockwise) i
      > - przeciwny do ruchu wskazówek zegara, czyli A (od anticlockwise)

Zgodne czy przeciwne do kierunku ruchu zegara, ale z której strony patrząc? Bo to co wiruje zgodnie patrząc z jednej strony, widziane z przeciwnej wiruje niezgodnie...
      • al.1 Re: Jednak monopole 26.02.12, 22:32
        Ale patrzymy z góry i wątpliwość znika.
        • pomruk Re: Jednak monopole 26.02.12, 22:42
          Z góry czego?
          • smutas Re: Jednak monopole 26.02.12, 23:06
            Hmmm, Moze Palac Kultury by sie nadal????

Ale czemu grawitacja kreci sie tylko w jedna strone?

cheers
            • al.1 Re: Jednak monopole 27.02.12, 00:49
              smutas napisał:

> Hmmm, Moze Palac Kultury by sie nadal????
              A taboret nie wystarczy?

> Ale czemu grawitacja kreci sie tylko w jedna strone?
              Grawitacja się nie kręci. Ona ciagnie.

P.S.
              Jestem winien odpowiedzi w dyskutowanym kiedys watku, ale nie odpowiedzialem nie przez brak wiedzy (w moim mniemaniu), tylko odpowiadanie zajelo by mi pare dni, na co nie moge sobie jeszcze pozwolic.
              • smutas Re: Jednak monopole 27.02.12, 00:59
                P.S.
                Jestem winien odpowiedzi w dyskutowanym kiedys watku,

A czy ja sie upominam? :-) Spoko, kazdy ma swoje sprawy na glowie. Mnie tez nie starcza czasu na odpowiadanie na tasiemcowe posty.

Ale na marginesie - doswiadczenie z laserem zostalo zreplikowane w kontrolnych warunkach; przesuniecia plamki nie wykryto.

cheers
                • al.1 Re: Jednak monopole 27.02.12, 14:52
                  smutas napisał:

> Ale na marginesie - doswiadczenie z laserem zostalo zreplikowane w kontrolnych
                  > warunkach; przesuniecia plamki nie wykryto.

Mam informacje, ze doswiadczenie bedzie powtórzone w Polsce, z uwzglednieniem efektu Coriolisa. Jest tylko jeden warunek, otrzymanie grantu na eksperyment.
                  • smutas Re: Jednak monopole 27.02.12, 15:27
                    Jaki gant? W wersji dla ubogich potrzebujesz pi-razy-drzwi 50zl na wskaznik laserowy I tubke kleju. Rownie dobrze mozesz uzyc zwykly aparat foto na statywie do wykonania serii zdjec. Cykasz co godzine celujac w cokolwiek - liczy sie przeciez wylacznie kat - a potem skladasz fotki razem... I mierzysz przesuniecie. Zwykla cyfrowkw z timerem, lustrzanka jest nawet niewskazana.
                    • al.1 Re: Jednak monopole 27.02.12, 16:26
                      smutas napisał:

> Jaki gant?

Informacja, która podalem pochodzi z 29 listopada 2011. Ten grant (oficjalnie na badanie zakrzywienia promienialaserowego) wchodzi w sklad trzech innych grantów na jeszcze trzy inne tematy badan. Przy okazji dowiem sie jaka jest biezaca sytuacja.
          • al.1 Re: Jednak monopole 27.02.12, 00:41
            pomruk napisał:

> Z góry czego?

Rozumiem, ze wykluczasz pozycje obserwacji zjawiska z góry.
            A jezeli zjawisko bedzie przebiegalo nad glowa, to czy to cos zmieni?
            • pomruk Re: Jednak monopole 27.02.12, 00:52
              Ależ nie wykluczam! Tylko pytam, co jest górą a co dołem:) Weź dwu obserwatorów w stanie nieważkości. Jeden ma głowę w pobliżu nóg drugiego. Spoglądają na to samo wirujące ciało. Każdy twierdzi, ze widzi go z góry, ale opisują kierunek obrotu w sposób przeciwny, jeśli porównają go ze swymi zegarkami.
              • al.1 Re: Jednak monopole 27.02.12, 15:09
                pomruk napisał:

> Ależ nie wykluczam! Tylko pytam, co jest górą a co dołem:) Weź dwu obserwatorów
                > w stanie nieważkości. Jeden ma głowę w pobliżu nóg drugiego.

Czyli jeden jest nad drugim? I patrza w dól (dól to patrzenie w kierunku swoich nóg).

> Spoglądają na to samo wirujące ciało. Każdy twierdzi, ze widzi go z góry, ale opisują
                > kierunek o brotu w sposób przeciwny,

Tak by sie dzialo, gdyby byli zwróceni do siebie glowami, a pomiedzy ich glowami byla plaszczyzna w której lecialy krecace sie C i A kola zebate.

>jeśli porównają go ze swymi zegarkami.

W niczym nie zmienia to faktu, ze kola beda krecic sie w przeciwnych kierunkach. A przeciez o to tutaj chodzi.
                • pomruk Re: Jednak monopole 27.02.12, 15:15
                  Rzeczywiście, wyraziłem się w mylący sposób. Głowa pierwszego jest w pobliżu nóg drugiego, głowa drugiego w pobliżu nóg pierwszego. Czyli jeden jest obrócony "do góry nogami" względem drugiego. Oczywiście, sens przykładu polega na tym, że możemy powiedzieć, że pierwszy jest "odwrócony" względem drugiego i vice versa, natomiast nie ma sensu pytanie który jest "odwrócony" w sensie absolutnym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka