Dodaj do ulubionych

Lem przewidział: początek międzygalaktycznej łą...

15.03.12, 17:47
Warto by to przedyskutować na forum Mistrza:
forum.lem.pl/index.php?topic=966.0
Stanisław Remuszko
Obserwuj wątek
    • joannawie2 Panie Cieśliński, jest Pan kompletnym ignorantem 15.03.12, 18:54
      Kolejna wpadka. Ale obciach. Przed napisaniem (choćby i mini-) artykułu odwołującego się do Lema, dobrze by było przeczytać przynajmniej streszczenie ,,Głosu Pana". Ale okropna, arogancka ignorancja. Co za tupet! I taki nieuk (trzeba użyć tego słowa!) nas do Lema (którego sam kompletnie nie zna) odsyła - już w tytule. No, zupełnie niewybaczalne, Panie Michnik. Zdaje się, że Pan ceni Lema.
      • myszykiszek Re: Panie Cieśliński, jest Pan kompletnym ignoran 15.03.12, 19:17
        A jesteś w stanie podać fakty, które Cieśliński przekręcił, i które tak totalnie kompromitują jego artykuł? Bo na razie jedynie puściłaś mentalnego bąka... jest tam coś twardszego?
        • joannawie2 Re: Panie Cieśliński, jest Pan kompletnym ignoran 15.03.12, 20:03
          Przede wszystkim to Ty puszczasz bąka, kole(go)(żanko) i wykazujesz się podobnym tupetem do autora artykuliku (a może nim właśnie jesteś?). A jeśli chodzi o meritum Twego impertynenckiego zapytania (choć nie zasługuje na odpowiedź), przeczytaj choć steszczenie w Wiki - już będziesz miał coś ,,twardszego". Dla ułatwienia dodam, że w powieści przywołanej w tytule, to nie ekscentryczny naukowiec upiera się, że w szumie neutrin coś tam jest, a cała plejada wybitnych naukowców uczestniczy w rządowym (a więc o uznanym priorytecie) projekcie o nazwie właśnie ,,Głos Pana". Rozmaite ich grupy odnajdują zupełnie różne przesłania w odkodowanym wedle różnych zasad sygnale. No, nic, tyle, trolu z Mysikiszek. Mam nadzieję, że Ci pomogło na to, co masz (a nie umiesz się sam uporać) tam, w sobie, ,,twardszego".
          • pioc2 Re: Panie Cieśliński, jest Pan kompletnym ignoran 15.03.12, 20:34
            Ekhę, że może wtrącę, bo jestem autorem. Wydaje mi się, że warto jednak czytać całe książki poza streszczeniem na wiki ;)

pozdrawiam
            • joannawie2 Re: Panie Cieśliński, jest Pan kompletnym ignoran 15.03.12, 20:37
              To rzeczwiście głos zakompleksionego impertynenta. Nic dodać.
              • pioc2 Re: Panie Cieśliński, jest Pan kompletnym ignoran 15.03.12, 20:45
                gdyby joannawie2 nie wiedziala, o co mi chodzi, to tak łopatologicznie:

Nazwisko Laserowitz mówi coś pani? Bo jak nie, to wracać do "Głosu pana", czytać i nie wymądrzać się. Bo aż żal patrzyć, jak robi z siebie idiotę

pozdr.
                • joannawie2 Re: Panie Cieśliński, jest Pan kompletnym ignoran 15.03.12, 20:57
                  Nie będę odpowiadać na impertynenckie posty. Jest Pan zwykłym trolem, panie Autorze. Nie przeczytał Pan nawet streszczenia przed napisaniem artykuliku, i nasmażył Pan bzdur. Ja nie czytałam straszczenia przed zabraniem głosu, bo nie muszę. Mógł Pan się znaleźć honorowo, przeprosić i podziękować za zwrócenie uwagi. Ale to wbrew paradygmatowi, w którym chowano ,,narybek" taki, jakim jest i Pan. Teraz to już ,,po ptokach". Kto zrobił ,,z siebie idiotę", widać jak na dłoni. Już nic nie pomoże. Tylko Pan tylko brnie, kompromitując się coraz bardziej. Wstyd. I Michnikowi - jśli to przeczyta - będzie również. Nie mam czasu na tego pokroju bzdury. Spójrz człowieku w lustro, może tamten Ci coś podpowie, skoro na innych ludzi jesteś głuchy.
                  • pioc2 Re: Panie Cieśliński, jest Pan kompletnym ignoran 15.03.12, 21:02
                    pas ;)
                    [rozkłada ręce i postanawia nigdy więcej nie karmić trola]
                    • kornel-1 Re: Panie Cieśliński, jest Pan kompletnym ignoran 22.03.12, 08:00
                      Wygląda jednak na to, że autor nie przeczytał książki lub przeczytał, ale zapomniał jej treść. Albo nie zapomniał, ale przekręcił fabułę książki.

Naukowcem, o którym mowa w artykule jest - zdaje się - Peter Hogarth, matematyk, który zostaje włączony do projektu "His Master's Voice" PO TYM, jak wszystkie wysiłki dużej grupy naukowców pracujących w ośrodku na pustyni Nevada nad rozszyfrowaniem rzekomej informacji zawartej w neutrinowym szumie spełzły na niczym.
                      Stoi to dla mnie w sprzeczności ze stwierdzeniem o "ekscentrycznego naukowca, który od lat upiera się, że w szumie neutrin docierających do Ziemi odkrył zakodowany sygnał"

A wracając do meritum artykułu, muszę powiedzieć, że jestem pełen podziwu dla wszelkiej maści kryptologów, którzy w takim szumie informacyjnym, jak przedstawiony na rysunku 6 w publikacji opisującej transmisję, potrafią wyłapać informację.

Nie doczytałem w publikacji, czy dekodowano sygnał znając jego treść, czy przeprowadzano analizę od podstaw (nie znając treści).
                      Podana prędkość transmisji 0.1 bita/sek wynika oczywiście z konieczności wielokrotnego powtarzania słowa NEUTRINO (40 bitów) uformowanego w pakiety i serie.

Kornel
                      • pomruk Re: Panie Cieśliński, jest Pan kompletnym ignoran 22.03.12, 12:11
                        kornel-1 napisał:
                        > Naukowcem, o którym mowa w artykule jest - zdaje się - Peter Hogarth, matematyk
                        > , który zostaje włączony do projektu "His Master's Voice" PO TYM, jak ws
                        > zystkie wysiłki dużej grupy naukowców pracujących w ośrodku na pustyni Nevada n
                        > ad rozszyfrowaniem rzekomej informacji zawartej w neutrinowym szumie spełzły na
                        > niczym.
                        > Stoi to dla mnie w sprzeczności ze stwierdzeniem o "ekscentrycznego naukowca, k
                        > tóry od lat upiera się, że w szumie neutrin docierających do Ziemi odkry
                        > ł zakodowany sygnał"
                        No, P.C. wyraźnie powiedział, że chodzi o Laserowitza. Laserowitz jest ekscentrykiem, pseudonaukowcem (nie naukowcem - choć podpisuje się D. Ph. Laserowitz, ale rzekomo ma byc to skrót od "Douglas Philip"), parającym się dziwnymi rzeczami na pograniczu nauki. Pewnego razu nabywa zapisy obserwacji neutrinowych, pragnąc z nich robić tablice liczb losowych. Neutrinowy szum okazuje sie nielosowy i Laserowitz najpierw wikła sie w proces sądowy jako dostarczyciel trefnych tablic, potem nagle z niego wycofuje, zdając sobie niejasno sprawę, ze może to byc sygnał kosmitów. Za sygnał bierze mylnie np. przerwy w rejestracji (!), i początkowo zostaje wyśmiany. Jednakże pewien naukowiec, czytając porzucony w przedziale kolejowym "szmatławiec" opisujący sprawę, zdaje sobie sprawę, że cyklicznosć szumu MOŻE być sygnałem (o ile ktoś czegoś nie "skopał")
                        i - troche dla zabawy i z przekory wobec kolegów-sceptyków - postanawia sprawdzic tę możliwość. Taka jest "prehistoria" projektu Masters Voice. Sam Laserowitz przedstawiony jednak zostaje jako obłąkany - tym razem z udziałem służb specjalnych, kryjących odkrycie i popełnia samobójstwo w szpitalu (albo wygląda to na samobójstwo).
                        Opisuję z pamieci, może szczegóły są nieco niedokładne w pewnych miejscach.
          • pomruk Re: Panie Cieśliński, jest Pan kompletnym ignoran 15.03.12, 21:02
            Poproszę o powściągniecie jezyka - na tym forum takim się nie pisze. Pozostawiam posty ze względu na odpowiedzi autora.
    • madziapl1 Lem przewidział: początek międzygalaktycznej łą... 15.03.12, 19:29
      Mnie interesuje czy takie czasteczki potrafia przeniknac czarna dziure t. j. zapadla gwiazde. Chcialbym to wiedziec. Pozatym doceniam tworczosc Lema i szkoda ze w Polsce nie nakrecili filmow fantastyczno naukowych wedlug jego powiesci a nie ogladac amerykanskie dyrdymaly.
      • asteroida2 Re: Lem przewidział: początek międzygalaktycznej 15.03.12, 20:23
        Nie mogą. Nie przenikną też raczej przez gwiazdę neutronową, bo jest zbyt gęsta. Hipotetycznie, przez horyzont czarnej dziury mogą przenikać grawitony (o ile takie cząstki w ogóle istnieją).

Za to gdybyśmy byli w stanie odebrać neutrina pierwotne, pochodzące z Wielkiego Wybuchu, to moglibyśmy uzyskać wgląd w to, jak wyglądał Wszechświat w pierwszej sekundzie swojego istnienia. Aktualnie sięgnąć możemy jedynie do momentu ok. 400 000 lat od Wielkiego Wybuchu, obserwując mikrofalowe promieniowanie tła.
    • jamnnik chłopaki, dajcie spokój z tym nadawaniem... 15.03.12, 19:48
      bo tak obserwując nasze wyczyny jako społeczności dochodzę do wniosku, że możemy być we wszechświecie jak to gniazdo mrówek faraona przyczajone gdzieś między kuchnią a zsypem na śmieci, jakiejś bardziej rozwiniętej cywilizacji. Póki siedzimy cicho jest ok, ale gdy tylko się o nas dowiedzą, wytrują nas...
    • pomruk Re: Lem przewidział: początek międzygalaktycznej 15.03.12, 21:46
      Niestety, wiemy, jakie będzie pierwsze zastosowanie tej metody łącznosci - łącznosć z łodziami pdowodnymi. Od lat snuje się rozważania na ten temat... Do tej pory używano do tych celów fal radiowych skrajnie niskich częstotliwosci (ELF), i tak tłumionych na większej głębokości. Teraz armia uzyska nową zabawkę. Dla nich zresztą prędkosć transmisji ma mniejsze znaczenie - juz zadowalali się prędkoscią rzędu bit/s.
      Natomiast zastosowanie neutrin w komunikacji transgalaktycznej... hm, jedynym plusem neutrin jest przenikliwosć, możemy słać posłanie na odwroconą akurat stronę globu. Nie wiem, czy rekompensuje to koszty i niewygody... Chyba nigdy emisje neutrinowe nie będą tańsze od np. radiowych?
      • zbychuk Re: Lem przewidział: początek międzygalaktycznej 21.03.12, 23:43
        Jak tak bardzo nie podobaja Ci sie "zabawki" wojskowych, to przypomne pare innych: komputer, radar, laser, GPS, Internet itd.
        • pomruk Re: Lem przewidział: początek międzygalaktycznej 22.03.12, 00:41
          Zabawki mi sie podobają. Ubolewam nad pierwszeństwem ich zastosowań. Zabawki nie są zawyczaj wymyślane przez wojsko, ono je na pewnym etapie przejmuje, co oczywiście przyspiesza wdrażanie, ale... Lasera na pewno nie wymyślili wojskowi, laser został wymyślony m. in. przez pewnego naukowca, którego jako komunistę wyrzucono przedtem z projektu Manhattan (Gordona Goulda) :) Komputery przejęli wojskowi jakieś 140 lat po pomyśle, jeśli liczyć od koncepcji Charlesa Babbage'a i Ady Lovelace!
    • stefan4 Lem przewidział: początek międzygalaktycznej łą... 15.03.12, 21:52
      Cytat
      Transmisja słowa "neutrino" trwała przeraźliwie wolno, bo aż 140 min., co daje żółwią szybkość 0,1 bita na sekundę.

Jeśli to słowo było zakodowane w zwykły sposób, po 8 bitów na literę, to przekazano 64 bity w 140min = 8400sek., co daje 0.0076 bita na sekundę, czyli jeszcze 13 razy żołwiej niż napisałeś. Pomyliłeś się o ponad rząd dziesiętny wielkości, czy ja coś źle liczę?

- Stefan
      • pomruk Re: Lem przewidział: początek międzygalaktycznej 15.03.12, 22:16
        New Scientist pisze o tym tak:

The team encoded the word "neutrino" using a standard binary communications code that turns letters into strings of zeros and ones. These binary digits were transmitted using the presence of a pulse to stand for "1" and the absence to stand for "0".

The one-word message consisted of 25 pulses separated by a space of just over two seconds and was repeated around 3500 times over a span of 142 minutes, with an average of just 0.81 neutrinos detected for each pulse. That corresponds to a transmission rate of 0.1 bits per second, with an error rate of 1 per cent.

Niezupełnie to dla mnie jasne :)
        • pomruk Re: Lem przewidział: początek międzygalaktycznej 15.03.12, 22:27
          Ach, nie zauważyłem, że w artykule podano link do pracy!!! Chwalebny zwyczaj :) Sposób transmisji dokładnie tam opisany :)
      • pioc2 Re: Lem przewidział: początek międzygalaktycznej 15.03.12, 23:08
        > 13 razy żołwiej niż napisałeś. Pomyliłeś się o ponad rząd dziesiętny wielkośc
        > i, czy ja coś źle liczę?

zdaje się, że zbyt uprościłem ten opis transmisji - w sumie trwała ponad 140 minut, ale sam przekaz był bodajże 15 razy powtórzony w tym czasie, a każde takie powtórzenie zawierało 156 bitów. Bo oprócz bitów składających sie na samą wiadomość, także bity sekwencji "synchronizacjyjnej" (jeśli dobrze zrozumiałem).
        Tam jest cała, długa procedura liczenia przepustowości łącza
    • wyatearp Lemoniada '2012 15.03.12, 23:00
      Już ruszyła Lemoniada '2012:

1. Czy Encjanie chrapią podczas snu?
      A. tak B. nie C. czasami D. nie wiadomo

2. W co grał ze swoimi strażnikami Tichy porwany we Włoszech?
      A. w oko B. w kości C. w bierki D. w szachy

3. Jakie słowo gruntownie kojarzy się z Luzanią?
      A. luźny B. mądry C. sprytny D. bystry

4. Kim był Finkelstein?
      A. astronautą B. prawnikiem C. fizykiem D. filozofem

5. Kiedy Tichy przybył na Enteropię?
      A. jesienią B. zimą C. wiosną D. latem

6. Co to jest WYPS?
      A. Wysokie Połączenie Starnaków

B. Wyjątkowo Potworna Szajka

C. Wyśniona Prawda Sepulek

D. Wyposażenie Przeciw Strumowi

7. W jakim hotelu zatrzymał się Tichy w Szwajcarii?
      A. Hilton B. Hyatt C. Sheraton D. Ritz

8. W którym roku Pan Lem skończył pisać "Wizję Lokalną"
      A. 1971 B. 1981 C. 1991 D. 2001

9. Zadanie arytmetyczne (do porachowania przy założeniu, że trylion to 10^18, a wszystkie zależności są najprostsze i liniowe): rozsianie biliona chłonków nad hektarem zmniejszy w ciągu jednej doby temperaturę tego terenu o mniej więcej ile stopni?
      A. 7 B. 17 C. 27 D. 37

10.

Wiem, że się niebo nie różni od piekła

I na nic owej wiedzy nie zamienię

Niech więc gra w kości nadal trwa zaciekła

A moją resztą niech będzie...
      (dokończ):

A. westchnienie B. istnienie C. milczenie D. cierpienie

www.ogroddoswiadczen.pl/pl.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka