Gość: jack IP: *.icpnet.pl 17.06.04, 17:13 Wysłać miacrosoft w kosmos.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: K. Ciekawostka IP: *.d.pppool.de 17.06.04, 17:49 No no, ciekawe... ale czy bedzie mozna z tego satelizowac obiekty czy raczej bedzie to tylko pojazd do kosmicznej turystyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolSEK Re: Ciekawostka IP: *.ertel.com.pl 18.06.04, 00:36 zaklada sie, ze bedzie mozna wysylac bardzo male satelity. zabawa zacznie sie dopiero po pierwszym locie, podejrzewam ze bedzie to raczej tylko turystyka suborbitalna. Aktualnie za lot ruskim i MIG placa po 400.000PLN/lot za lot ta maszynka turysci zaplaca wiecej. Ale ceny powinny poznej spasc, wielu proboje podobnych rozwiazan i podejrzewam, ze kilku to wyjdzie: www.polsek.org.pl/wiesci/84 bardzoe bliskie temu co robi Scaled jest tez rozwiaznie X-cor (guglajta az znajdzieta) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antybill Re: Pierwszy prywatny lot w kosmos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 17:52 Malo masz do powiedzenia to i durno powiedziales, dowcipne to tez nie bylo. Wiesz kto to jest Paul Allen? Wiesz jakie sa (byly wlasciwie) jego zwiazki z MS? Wiesz dlaczego sponsoruje badania kosmiczne? Porazajaca durnota twojej wypowiedzi swiadczy o tym ze nie wiesz, wiec siedz cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: Pierwszy prywatny lot w kosmos IP: *.tac.net 17.06.04, 17:56 Jezeli systemy tego samolotu sa na bazie Windows, to moga nie wrocic na Ziemie. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jwj Brawo Antybill ! IP: *.111.26.33.ptr.us.xo.net 17.06.04, 18:30 Polscy "znawcy tematu" szczekaja zeby sluchac swojego szczekania, karawana jedzie dalej..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Pierwszy prywatny lot w kosmos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 21:26 Jesli ten pojazd ma taka jakosc jak wyroby firmy Microsoft, to nie tylko ze nigdy nim nie polece, ale tez nie chialbym mieszkac w poblizu miejsca startu i ladowania tego "cuda techniki" typu DKW (Dyjta, Klej i Woda)...;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unnamed Wydali 20 mln $ żeby wygrać 10 mln $ IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.06.04, 18:13 Genialne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nameless Re: Wydali 20 mln $ żeby wygrać 10 mln $ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 18:49 a pozniej produkowac 'seryjnie' (o ile wogole seryjnosc wchodzi w gre, ale jezeli bedzie to stosunkowo tani sposob na wyniesienie ladunkow w przestrzen kosmiczna to nie tylko rzady ale i prywatne koncerny beda sie bic o ta maszyne, o turystyce nie mowiac) taka maszyne i zgarniac kupe kasy. przecierz nie tylko jeden jest pretendent do nagrody. i co kilku inwestorow laduje kase w bloto? nie. beda sprzedawac swoje produkty. a zwyciezca zyskuje tyle ze sie szybciej zwroci inwestycja. jest to jakis mobilizujacy czynnik zeby zaprezentowac cos porzadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektryk Re: Wydali 20 mln $ żeby wygrać 10 mln $ IP: *.senet.pl 17.06.04, 19:05 Jeszcze odliczą sobie to od podatku, sprzedadzą reklame na kadłubie i zarobia na tym jeszcze 20mln $. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolSEK Gdyby im nie wyszlo ... IP: *.ertel.com.pl 17.06.04, 20:12 ... to jest jeszcze kilka innych zespolow, poczytajcie sobie tutaj: wwww.polsek.org.pl/wiesci/83 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpsting Re: Gdyby im nie wyszlo ... IP: 12.152.252.* 17.06.04, 20:36 Te dwadziescia iles pozostalych teamow jest na o wiele mniej zaawansowanym etapie. O ile pamietam to tylko jeszcze jeden (Armadillo) przeprowadzil test lotu/zaplonu silnika... a zrobili to DWA DNI TEMU (15-06-04) Tutaj na ich stronie jest bezposredni link do mpg'u jaki nagrali (filmik ma 7 mega): www.armadilloaerospace.com/n.x/Armadillo/Home/News?news_id=263 Szczegolnie ciekawe jest to ze maja pionowy start/pionowe ladowanie i to tylko z uzyciem pojedynczego silnika. Wyglada to tak jakby druga czesc filmu byla po prostu czescia pierwsza ale puszczona od konca :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpsting Re: Gdyby im nie wyszlo ... IP: 12.152.252.* 17.06.04, 20:39 ...niemniej jednak w porownaniu z przedsiewzieciem ScaledC. jest to praktycznie amatorski poziom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Pierwszy prywatny lot w kosmos to lipa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 21:24 Zaden to kosmos 100km ponad Ziemia - po prostu ktos arbitralnie tak postanowil. Prawdziwy lot w kosmos to musi byc przynajmniej lot orbitalny, min. 1 okrazenie Ziemii... Znow ktos sie dal nabrac amerykanskiej propagandzie... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Pierwszy prywatny lot w kosmos to lipa! IP: 62.233.201.* 17.06.04, 22:27 A zrobiles kiedys latawiec? ? Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Pierwszy prywatny lot w kosmos to lipa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 23:06 Nie jeden. Ale to nie samolot! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmichal_pilot Re: Pierwszy prywatny lot w kosmos to lipa! IP: *.arc.nasa.gov 17.06.04, 22:44 > Ziemii... Znow ktos sie dal nabrac amerykanskiej propagandzie... :( to nie jest lot ktorego cele jak i technologia uzyta do tego celu beda zrozumiale dla kogos kto utozsamia postep i lot w kosmos z rakietami Wostok z lat 60-tych i "czynami partyjnymi". Nie ta era panie Kagan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Pierwszy prywatny lot w kosmos to lipa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 23:06 Wystarczy techologia Xplanes, ale USA na to juz nie stac... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpsting 100 km IP: 12.152.252.* 17.06.04, 23:59 Tak samo ty ARBITRALNIE przyjales ze lot w kosmos musi byc co najmniej orbitalny. Roznica jest w tym ze ty jestes tylko jeden ktory tak uwaza a reszta przyjmuje 100km jako granice (nota bene ustanowiona wpierw przez kraje europejskie a nie USA)... niemniej jednak to dobrze ze ktos ma swoje [odmienne] zdanie. Kudos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmiczny_orbiter Re: 100 km IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.04, 00:50 Gość portalu: kpsting napisał(a): > ...ze ty jestes tylko jeden ktory tak uwaza a reszta to same głąby ! No nie wszyscy - ja na ten przykład również uważam że to tylko "żabi skok" PRAWDZIWY kosmos zaczyna się na orbicie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpsting Re: 100 km IP: *.new-york-11rh16rt.ny.dial-access.att.net 18.06.04, 00:59 Ja nie napisalbym "a reszta to same glaby".. to nie w moim stylu Jak daleko jest te 100 km, zalezy jak sie na to patrzy i kto na to patrzy. Na potrzeby nagrody X-prize wybrano wlasnie taka wysokosc i trzeba przyznac ze 100 to okragla liczba... a gdzie jest ta magiczna granica Ziemia/kosmos to pewnie nikt nie wie. Lot orbitalny (na przyklad zaliczenie jednej pelnej orbity)? moze to bedzie nastepny X-prize, kto wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmiczny_orbiter Re: 100 km IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.04, 01:14 Faktycznie, o tych głąbach to chyba ja... jakoś tak odruchowo ;) Jeśli już mówimy o liczbach - proponuję przyjąć że lot w kosmos ma miejsce wtedy gdy pojazd osiągnie I prędkość kosmiczną (7,91 [km/s]) Ciekaw jestem jaką prędkość rozwinął ten pojazd ? Odpowiedz Link Zgłoś
pax777 Re: 100 km 18.06.04, 01:39 > Jeśli już mówimy o liczbach - proponuję przyjąć że lot w kosmos ma miejsce > wtedy gdy pojazd osiągnie I prędkość kosmiczną (7,91 [km/s]) jest ROZNICA miedzi LOTEM w kosmos a BYCIEM w kosmosie. Byc w kosmosie to kwestia samej wysokosci. Nikt mi nie powie ze jak jestes 500 km nad Ziemia a stoisz w miejscu (bo tak ci sie podoba) to nie jestes w kosmosie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmiczny_orbiter Re: 100 km IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.04, 02:40 Tu nie chodzi o to czy stoisz w miejscu czy lecisz do przodu !!! Aby wzlecieć na 500 km pojazd tak czy owak MUSI osiągnąć I prędkość kosmiczną. SpaceShipOne osiągnął trzykrotną prędkość dźwięku (ok 1[km/s]), tak więc w kosmosie jeszcze nie był... Lecz całkiem możliwe że znalazł się "in space" a tłumaczenie tego zwrotu jako "w kosmosie" jest tu zwykłym nadużyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
pax777 Re: 100 km 18.06.04, 02:47 > Aby wzlecieć na 500 km pojazd tak czy owak MUSI osiągnąć I prędkość kosmiczną. 2 -ja z fizyki. Wcale nie musi. Fizyka szkoly sredniej kaze sie klaniac ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmiczny_orbiter Re: 100 km IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.04, 03:52 > 2 -ja z fizyki. Wcale nie musi. To właśnie już chciałem napisać (że nie musi) ale byłeś szybszy... Jednakże nie ulega wątpliwości że I pr.k. jest niezbędna do wejścia na orbitę o wysokości 500 km. A także do tego aby satelita pozostawiony na tej wysokości nie spadł za szybko na Ziemię. SpaceShipOne może i jest szansą na chwilkę nieważkości "dla ubogich" ale raczej nie będzie wynosić w przestrzeń satelitów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: 100 km to sporo. a 20 mln to mało IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 18.06.04, 12:26 obejrzyj sobie zdjecia z poprzedniego lotu (bodaj 60 km) na www.scaled.com wez tez pod uwage, ze to calkowicie prywatne przedsiewziecie, za stosunkowo niewielka kase. a ile zabulili rosjanom ci ich turysci? po 20 mln kazdy, czyli lacznie 40 mln. gdyby scaled mialo 40 mln do wydania, a nie 20, ich statki juz dawno by latały po orbicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Wystarczy 80 km IP: *.dsl.sfldmi.ameritech.net 19.06.04, 04:42 Tym niemniej jednak wejdzie w przestrzeń kosmiczną którą tak naprawdę definiuje gęstość atmosfery, a nie możliwość orbitowania planety. W USA każdy "pilot" ktory wzniesie się powyżej 50 mil (ok. 80 km) uzyskuje status kosmonauty (czy jak kto woli astronauty). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ineterek Re: Pierwszy prywatny lot w kosmos IP: 62.233.199.* 18.06.04, 09:33 hahahaha ... skoro już w sprawę wmieszał się ktoś z Microsoftu, to powinien zabrać na pokład ze sobą Billa Gates'a .. i zostawić go na wysokości 100 km !! A to wszystko za karę, bo skazał miliony ludzi na całym świecie na posługiwanie się Winzgrozą !!! Na pochybel ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmiczny_orbiter Re: Pierwszy prywatny lot w kosmos IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.04, 10:13 > i zostawić go na wysokości 100 km !! PO CO ? Przecież i tak by szybciutko spadł z tego tzw. "kosmosu" na Ziemię !!! I to szybciej niż SpaceShipOne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cerber Re: Pierwszy prywatny lot w kosmos IP: *.csk.pl 18.06.04, 10:34 jakiego systemu w tej chwili używasz? .... :P czy ktoś Ci karze ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Ochrona środowiska IP: *.gpd.com.pl 18.06.04, 12:46 No to teraz się zacznie - mam nadzieję, że nie zwiększy się zanieczyszczenie środowiska naszej planety... Ja wiem - dla większości to banał... Ale niech Ci, którzy propagują turystykę kosmiczną spróbują nie oddychać przez, dajmy na to, 3 minuty. Albo niech postoją z 20 minut za starym Jelczem z włączonym silnikiem. Powodzenia. Jeżeli im to odpowiada - to niech se latają w kosmos (i nie wracają). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l´kolac a jak im sie windows zawiesi ??? IP: *.ivh.uni-hannover.de 18.06.04, 14:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmiczny_orbiter pani z TVP1 IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 21:05 Dziś w TVP1 w Wiadomościach, usłyszałem jak pani prezenterka mówiła że SpaceShipOne wzniesie się na ORBITĘ !!! A ja tyle tłumaczyłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolSEK Re: Pierwszy prywatny lot w kosmos IP: *.ertel.com.pl 20.06.04, 00:15 nie wiem czy mu tam bedzie dobrze, Linux tam sie wybiera, poczytaj sobie: www.polsek.org.pl/wiesci/79 www.polsek.org.pl/wiesci/43;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Pierwszy prywatny lot w kosmos IP: *.sympatico.ca 21.06.04, 18:21 I tu ponownie sie osmieszasz Durniu piszac te glupstwa na ramach Internatu. Docen swiatowy wynalazek,oraz ludzki rozum i technike. Wiadomo,ze ty nie polecisz w kosmos bo masz plewy w kieszeni,a prywatny lot niestety kosztuje ha ha ha......strasznie glupek z ciebie,idz do szkoly idioto naucz sie kultury. Odpowiedz Link Zgłoś