el-loko 29.06.12, 15:27 Czy kula plazmowa może być detektorem mikrofal ? Jeżeli kulę plazmową " oświetlimy " wiązką mikrofalową to ona coś pokaże, czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pomruk Re: Pytanie do fizyków. 29.06.12, 17:11 Nie jestem fizykiem, spróbuje odpowiedzieć :) Plazma silnie absorbuje (pochłania) promieniowanie mikrofalowe, gdyż pole elektryczne tegoż promieniowania mocno oddziałuje z jonami/elektronami plazmy. Pochłania ona w ten sposób energię mikrofal, podwyższajac własną. Co więcej, jeśli gaz jest bliski stanu zjonizowania, naświetlajac mikrofalami możesz łatwo go zjonizować, wytwarzajac nową porcję plazmy! Niekiedy plazmę po prostu wytwarza się wyłacznie mikrofalami! Więc kula plazmowa o której mówisz, winna wyraźnie jaśnieć lub/i powiększać się, gdy ją napromieniować mikrofalami, o ile dostarczą wystarczającą ilosć energii. Co masz na myśli mówiąc "kula plazmowa"? Do bardzo wielu rzeczy można użyć tego pojecia. Może masz na myśli takie zabawki: W takim pryzpadku efekt winien być... co najmniej spektakularny!!! I Tylko pytanie - jak taką "lampę plazmową" naświetlisz mikrofalami? Tylko nie niszcz ani nie obchodź zabezpieczeń w kuchenkach mikrofalowych:) (sama lampa wymaga zasilania sieciowego). Oczywiście, kulę plazmy można wręcz wytworzyć w mikrofalówce. Jest mnóstow przykładów w sieci, filmików, instrukcji itd. Mam pewne wątpliwosci, czy należy propagować takie eksperymenty. Odpowiedz Link Zgłoś
el-loko Re: Pytanie do fizyków. 29.06.12, 20:06 O to mniej więcej mi chodziło, jakbyś czytał moje myśli ! A konkretnie chodziło mi czy lampa plazmowa coś pokaże przy naświetlaniu źródłem mikrofal małej mocy 20 ... 50 mW . Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Pytanie do fizyków. 29.06.12, 20:12 Ja już tego nie ocenię :) Może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Pytanie do fizyków. 03.07.12, 01:26 el-loko napisała: > A konkretnie chodziło mi czy lampa plazmowa coś pokaże przy naświetlaniu źródłem > mikrofal małej mocy 20 ... 50 mW . Nie wiem bom nie fizyk, ale lampa plazmowa m.in. zapala zarówki (energooszczędne) i diody :) A więc zachodzi w tym przypadku proces odwrotny, czyli naświetlanie lampą plazmową ww świecideł. www.youtube.com/watch?v=Oay0brKqaUk&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
andrew.wader Re: Pytanie do fizyków. 02.07.12, 12:24 Ja też mam wiele pytań do fizyków. Niestety czasami nie chcą odpowiedzieć, nawet, jeśli przyjeli do wiadpomości treść pytania. Skoro widzę "zgrabny" tytuł postu "Pytanie do fizyków" ... to ponawiam w obrębie tego wątku moje przeszłe pytanie .. omówione nieco pod forum.gazeta.pl/forum/w,32,122398408,122398408,Czy_przeszlosc_istnieje_nadal_czy_tez_znikla_.html Może teraz jest lepsza atmosfera na próby odpowiedzi na pytanie.: "Czy przeszłość istnieje nadal" ~ Andrew Wader Odpowiedz Link Zgłoś