Dodaj do ulubionych

Z torfowisk masowo uwalnia się węgiel

IP: *.chello.pl 20.07.04, 18:58
Dla chemików i biologów jest to temat oryginalnych prac naukowych, dla
innych - jak tego typu doniesienia zweryfikować i uwiarygodnić.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Z torfowisk masowo uwalnia się węgiel IP: 142.24.46.* 20.07.04, 23:14
      A wiec to jest tak: rosliny lapia wegiel z powietrza i scigaja go w korzenie a
      on stamtad, dzieki pomocy bakterii wraca do powietrza. Czyli zwiekszona
      zawartosc wegla w powietrzu przyspiesza jego cyrkulacje w przyrodzie. Jednakze
      skrocenie cyklu nie wyjasnia powodow do zwiekszenia stezenia. Cos tu jest
      niekompletne. Jednakze to jest ciekawy artykul.
      • Gość: JoeT Jakosciowy opis i brak ilosciowych danych IP: 5.5R* / *.ext.ti.com 21.07.04, 01:34
        Gość portalu: Piotr napisał(a):
        > A wiec to jest tak: rosliny lapia wegiel z powietrza i scigaja go w korzenie
        a on stamtad, dzieki pomocy bakterii wraca do powietrza.

Artykul jest interesujacy ale brak w nim ilosciowego podejscia. Zwykle rosliny
        pobieraja z powietrza wiecej wegla niz wraca go przy pomocy bakterii. Czyli dla
        mnie jest to ostrzezenie, ze nie powinienem pic wody z bagna. Nigdy jej zreszta
        nie pilem bo ma nieprzyjemny zapach. Natomiast z globalnego punktu widzenia
        wydaje mi sie, ze potrzeba znacznie wiecej badan aby stwierdzic czy jest
        problem.
      • jszania Re: Z torfowisk masowo uwalnia się węgiel 22.07.04, 13:45
        nie pisza o skroceniu cyklu tylko o uwalnianiu sie zasobow wegla z ziemi do
        atmosfery.
    • Gość: Jerzy ppm IP: *.laczpol.net.pl 21.07.04, 09:14
      Dobrze by było, gdyby "części na milion" miały w artykule powszechnie stosowane
      oznaczenie ppm (z ang. parts per million) a nie ppb zarezerwowane do "części na
      miliard" (parts per billion - billion w amerykańskiej wersji języka
      angielskiego oznacza nasz miliard).
    • Gość: r39 Re: Z torfowisk masowo uwalnia się węgiel IP: *.ifpan.edu.pl 21.07.04, 11:10
      No coz, nie kazdy wie, jaka jest polityka wydawnicza
      czasopisma "Nature". Otoz o druku decyduje wydawca,
      nawet jesli opinie recenzentow sa negatywne. To jedno.
      A relacja to drugie. 'ppb' to nie 'czesci na milion'
      (te oznacza sie 'ppm') lecz 'czesci na miliard'. Cos tu
      nie gra, nie mam ani czasu ani ochoty sprawdzac co - za
      goraco (ale zgaduje, ze powinno byc raczej 'ppm').
      Co za odkrycie! Rosliny zasilone zwiekszona dawka CO2
      rosly bujniej! Mnie to klarowali w podstawowce, w ubieglym
      tysiacleciu. Uzywano przy tym strasznego slowa 'asymilacja'.
      Poza tym, biedny czytelniku, czytaj uwaznie: to nie wegiel
      jest problemem tylko te cholerne stacje uzdatniania wody,
      ktore ja chloruja! Dawniej torfu uzywano m.in. w filtrach
      do akwariow i jakos to mieszkajacym tam rybom zupelnie nie
      szkodzilo.

• Gość: titt Re: Z torfowisk masowo uwalnia się węgiel IP: *.botany.gu.se 21.07.04, 12:10
        Dlaczego sugerujesz ze opinie recenzentow byly negatywne? Wiele w tym tekscie
        uproszczen - co zreszta w wiekszasci jest wina tlumaczenia i skrutow.
        Dr Freeman to bardzo solidny czlowiek i bubla by nie puscil.
        • Gość: Jan Re: Z torfowisk masowo uwalnia się węgiel .. IP: *.ibch.poznan.pl 26.07.04, 18:00
          moze skrutuf zamoiast skrutuw .. ? jak Nauka to Nauka
    • wroc1 Do oryginalnego tekstu nie dotarłem ale.. 21.07.04, 19:07
      "Duża część związków węgla, zanim zostanie przekształcona w CO2, opuszcza bowiem torfowisko rozpuszczona w wodzie." Takie substancje - zwane w skrócie DOC (ang. dissolved organic carbon, czyli rozpuszczony węgiel organiczny) - są prawdziwym utrapieniem dla stacji wodociągowych. Reagują bowiem z chlorem, którym uzdatniana jest woda, tworząc jego rakotwórcze pochodne, tzw. trihalometany."

Wynikałoby więc, że w wodzie rozpuszcza się metan. Co prawda wszystko rozpuszcza się we wszystkim (zależy w jakiej ilości) ale obawiam się, że równie dobrze pierd przy kąpieli w basenie skaża okoliczną wodę tak jak całe torfowisko. Dlatego, jestem za kategorycznym zakazem pierdzenia w basenach, rzekach, jeziorach i morzach - o wannach i przysznicach nie wspominając.
    • jszania ten artykul zawiera sprzecznosc 22.07.04, 13:51
      jednoczesnie pisza ze zwieksza sie stezenie CO2 w atmosferze, a opisuja
      eksperyment z ktorego wynika, ze sie zmniejsza bo przechodzi do gleby:

"...okazało się, że w tych szklarniach, do których wpompowano więcej cząsteczek
      CO2, rośliny rosły bujniej. Zarazem jednak węgiel uciekał z nich do gleby aż
      dziesięć razy szybciej niż w szklarniach kontrolnych."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka