Dodaj do ulubionych

Leczące DNA i micro-RNA

30.03.13, 18:21
Nie wiem, jak Wy to przyjmiecie, ale ja jestem podekscytowany.

Pracę publikuje NEJM - najbardziej prestiżowe czasopismo w zakresie medycyny klinicznej.

Kolesie skonstruowali DNA, które leczy z wirusowego zapalenia wątroby typu C !

Dla mnie jest to coś niesamowitego!

Do rzeczy.
HCV: co piąty klient nie wyeliminuje wirusa samodzielnie. A gdy nie wyeliminuje to marskość wątroby z żylakami przełyku, które pękają i zalewają klienta krwią, więcej niż pewna.

Koleżeństwo przyjrzało się "maluśkiemu RNA" - microRNA.

"Malusieńki RNA" to jest ciekawy gość. Przyczepia się do normalnego mRNA - tego RNA z którego mają powstać białka i powoduje, że zakodowane białka w mRNA nie powstają.

Było: t-RNA, m-RNA, r-RNA, a teraz jest: micro-RNA.

Koleżeństwo dostrzegło, że microRNA-122 syntetyzowane przez zdrowe komórki wątroby dołącza się do RNA wirusa Typu C, chroniąc RNA wirusa przed degradacją, przed destrukcją.

To jest ciekawa historia, jak komórki, całe organizmy bronią się przed obcym RNA.
Kiedyś miałem przyjemność rozmawiać z biolożką. Powiedziała mi: wszystkim, którzy podejmują eksperymentów z RNA życzę "miłej" zabawy - RNA-zy (enzymy rozkładające RNA) są wszędzie".

Pewnie dlatego Koleżeństwo zdecydowało się na syntezę DNA.
Jedno niciowego DNA, które nie będzie tak szybko degradowane, jak RNA, a jednocześnie przyklei się do tego RNA, które chroni materiał wirusa przed degradacją. Zdezaktywuje to micro RNA 122.

[b]Udało się![/I]
Jest to co prawda badanie II fazy...
Ja to widzę tak: sięgamy coraz głębiej - wgłąb funkcjonowania komórki.

Link do abstraktu:
www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1209026?query=featured_home#t=abstract
Link do całej
publikacji:
www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1209026?query=featured_home#t=article
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka