IP: 62.233.182.* 25.03.02, 18:45
.---witam!.....-jest tyle informacji o przeroznych rzeczach niewytumaczalnych
wlasciwie przez nauke..- duchy...., bogowie , zaklecia, modlitwy ,energie itp.-
-jednym slowem -magia ....
--czy jest choc jeden aspekt tłumaczacy te zjawiska (przeciez niewymyslone
całkowicie) w sposob naukowy ??? czy da sie to zmierzyc i zdefiniowac ??
--to chyba najwazniejsze pytania dla czlowieka
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: +++ignor Re: magia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.03.02, 19:01
      Gość portalu: prezo napisał(a):

> .---witam!.....-jest tyle informacji o przeroznych rzeczach niewytumaczalnych
      > wlasciwie przez nauke..- duchy...., bogowie , zaklecia, modlitwy ,energie itp.-
      > -jednym slowem -magia ....
      > --czy jest choc jeden aspekt tłumaczacy te zjawiska (przeciez niewymyslone
      > całkowicie) w sposob naukowy ??? czy da sie to zmierzyc i zdefiniowac ??
      > --to chyba najwazniejsze pytania dla czlowieka
      > pozdrawiam

Witam!

Sam wczoraj zwazyłem pare duchów.., i stwierdzam, że przybrały na wadze...

Prosze o odpowiedż specjalisty czy duchy moga rosnąć, czy też grozi im otyłóść..?

Napisałbym więcej na ten zajmujący temat...

Ale spieszę podgląać anioły...

Ignorant
      +++

• Gość: Alex Re: magia - badania mentalności IP: 193.0.117.* 26.03.02, 12:44

> .---witam!.....-jest tyle informacji o przeroznych rzeczach niewytumaczalnych
      > wlasciwie przez nauke..- duchy...., bogowie , zaklecia, modlitwy ,energie itp.-
      Oj po pierwsze magia jest to dosyć jednak sprecyzowane pojęcie - mimo całej
      swojej wielocznaczności. Zresztą bez tego termin ten straciłby swoją wartość
      poznawczą zbyt rozmydlił się. To co wymieniasz jako magia, przeważnie magią ..
      nie jest. Bogowie czy modlitwy to raczej domena religii, choć w zaklęciach często
      wymieniało się różnorodne bóstwa ....
      A po drugie badania nad magią są ważne, jeżeli rozumie się je jako badania nad
      ludzkimi wyobrażeniami, mentalnością. Dzięki poznawaniu poglądów ludzi na takie
      tematy można lepiej rozumieć ludzi
      I tych co żyli dawno i niestety również tych co żyją obecnie ...
      Pozdrowienia

• Gość: +++ignor Re: magia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.03.02, 21:46
      Witam!

Alex! Coś Ci chyba pamięć.., lub wyobrażnia zawodzi...

Czyzby na Ciebie żadna Anielica nigdy nie rzuciła uroku..?

Pozdrawiam!

Ignorant
      +++
    • lisa2 Re: magia 26.03.02, 22:13

> duchy... ...energie itp.- jednym slowem -magia ...

> całkowicie) w sposob naukowy ??? czy da sie to zmierzyc i zdefiniowac ??

To tylko szum w mózgu, z tego szumu czasem większy pik - on uruchamia często
      przypadkowe skojarzenia, indywiduwalne, interpretowalne.

> --to chyba najwazniejsze pytania dla czlowieka

Nie.

Najważniejsze to:
      1) Jak sobie przedłużyć życie w nieskończoność - nieśmiertelność;
      2) Co wsadzić jutro do gęby?

lisa2
      • Gość: Alex Re: magia IP: 212.33.87.* 27.03.02, 15:04
        lisa2 napisał(a): .
        >
        > > --to chyba najwazniejsze pytania dla czlowieka
        > > 1) Jak sobie przedłużyć życie w nieskończoność - nieśmiertelność;
        > 2) Co wsadzić jutro do gęby?
        Jedno pytanie (drugie) trywialne, pierwsze niemożliwe do spełnienia zbyt
        marzycielskie ...
        Pozdrowienia

• Gość: Stefan Pytania do paranormalsow IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 27.03.02, 21:47
      prezo:
      > jest tyle informacji o przeroznych rzeczach niewytumaczalnych
      > całkowicie) w sposob naukowy ???

Skad wiesz, ze nie wymyslone calkowicie?

Ja jestem sklonny zaakceptowac informacje o zjawiskach niedajacych sie
      wytlumaczyc przez dzisiejsza nauke. Ale prosze, zeby mi je podano w sposob
      sensowny i uporzadkowany, inaczej nie zaakceptuje. Oto kilka przykladow na to,
      co mnie od tych wiesci odrzuca:

(1) NIEUCHWYTNOSC TWIERDZEN. Rozmawialem wielokrotnie z osobami zafascynowanymi
      parapsychologiamedycynawschodutelekinezaitakdalej i zawsze dostawalem od nich
      mieszanine trudniejsza do rozbioru niz to slowo w wierszu powyzej. Nigdy nie
      potrafilem ustalic, czy chodzi im o wedrowke dusz, czy o uzdrawiajacy wplyw
      wahadelka, czy o to, zebym zachowal rownowage jinga z jangiem a takze z tao.
      Wobec tego dochodzilem zwykle do wniosku, ze chodzi im albo o pieniadze, albo o
      podziw gawiedzi.

(2) ANEGDOTYCZNY MATERIAL DOWODOWY. To dotyczy glownie niestandardowych metod
      leczenia. ,,Justyna K. lat 63 chorowala na zaawansowanego czerniaka i lekarze
      nie dawali jej wiecej niz pol roku zycia. Po rozpoczeciu medytacji wg naszych
      wskazowek czerniak nie tylko zupelnie zanikl, ale nawet zmniejszyly sie dreczace
      ja od 30 lat zylaki. A Henryk T. lat 25, cukrzyk od wczesnego dziecinstwa,
      wyzdrowial kompletnie a w dodatku przestal byc impotentem.'' Chcialbym
      dodatkowo wiedziec:
      • Gość: +++ignor Re: Pytania do paranormalsow i do Stefana... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.03.02, 22:10
        Witam!

Jasne, że dominuje bełkot.., lub porównywanie się na przez nikogo nie
        potwierdzone obserwacje...
        Jak np o tym, że Neill Armstrong widział na księżycu obcych lub ich
        instalacje.., oni sami sami nie wiedzą, bo tenże zaraz przeszdłbył na pasmo
        zakodowane...
        Więc tutaj podpierają się nawet ultranowoczesną techniką...
        Ale myślę, że te na nauki to najczęściej humbugizmy...

Jednak mogą istnieć zjawiska rzadkie, trudne do wytłumaczenia, itp

Takie archwum dziwactw dobrze udokumentowanych ma Artur St. Clarke...

I pewnie te bryły lodu sopadające z nieba istnieją.., choć wymykają się naszym
        obserwacjom, podobnie może być z UFO...

Są pewne przesłanki, że rzeczyście istnieje coś takiego jak telepatia...

Pozdrawiam!

Ignorant
        +++
        • Gość: Alex Re: Pytania do paranormalsow IP: 193.0.117.* 28.03.02, 16:17
          Myślę, że z paranormalsami nie należy dyskutować. W nauce każdy może sie
          pomylić. Ale gdy pewne stwierdzenie zostało sfalsyfikowane, to ląduje ono na
          śmietniku historii - Do zwolenników paranauk wszelkie dowody nie trafiają -
          będą się upierać przy istnieniu żył podziemnych, Ufo, itd. W pewnych wypadkach
          należy po prostu czynić tak jak zalecił lekarz uśmiechać się ... Niestety
          bardzo często to szarlatani bazujący na ludziej rozpaczy szukający jakiegoś
          pocieszenia. I to jest obrzydliwe
          • Gość: +++ignor Re: Pytania do paranormalsow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.02, 16:33
            Gość portalu: Alex napisał(a):

> Myślę, że z paranormalsami nie należy dyskutować. W nauce każdy może sie
            > pomylić. Ale gdy pewne stwierdzenie zostało sfalsyfikowane, to ląduje ono na
            > śmietniku historii - Do zwolenników paranauk wszelkie dowody nie trafiają -
            > będą się upierać przy istnieniu żył podziemnych, Ufo, itd. W pewnych wypadkach
            > należy po prostu czynić tak jak zalecił lekarz uśmiechać się ... Niestety
            > bardzo często to szarlatani bazujący na ludziej rozpaczy szukający jakiegoś
            > pocieszenia. I to jest obrzydliwe

Witam!

Moim zdaniem aż tak obrzydliwe to to nie jest, gdyż owi szarlatami sami
            dobrowolnie się szufladkują...
            I działają pod szydlem i otwrtą przylbicą...

Dużo bardziej obrzydliwe jest gdy szarlatmi i zbrodniarze działają pod szldem
            oficjalnej nauki, medycyny itp

Wide casus Michaela Jaksona, ktorego zniszczyli lekarze...

Sam widziałem w telewizji pana doktora, co okalecał zdrowych ( co prawda
            stukniętych i zapewne ewidentnych zboczeńców) ludzi, wmawiając im ,że on im
            zmienia płeć i że owa zmiana płci jest czymś rownie naturalnym i bezpiecznym jak
            zmiana ubrania lub makijażu...
            Tymczasem on ich nieodracalnie okaleczał i okalecza nadal...
            I jeszcze publicznie domagal się finansowania tych zabiegów prze państwo, czyli
            nas wsystkich...
            A żadna komisja etyki lekarskiej nie zajęłą się jego zbrodniami...

Pozdrawiam!

Ignorant
            +++

PS Odrażające jest gdy pacjent nie może zaprzestać kuracji i lekarze przymusowo
            poddają go jej, o czym mówi głośna ostatnio sprawa pacjentki z Anglii...

• Gość: Prezo Re: Pytania do paranormalsow IP: 62.233.182.* 02.04.02, 14:35
              widze ze ten temat nietylko mnie nurtuje - i ciesze sie z tego
              -mysle ze magiczne wyzdrowienia niemoga byc wymyslone - natura czyli takze
              czlowiek nigdy nierobi nic bezcelowego i gdyby indianscy szamani nieumieli
              leczyc nieistnieliby przez tysiace lat.....
              - osobiscie mysle ( zreszta zgodnie z filozofia "huny ") ze za wrzystko
              odpowiedzialna jest energia ( jakiej nieznamy w nauce ) ..ktora czeka
              na ......" EUREKA!!!" swojego odkrywcy...
              - sa przeciez jakies poszlaki ..dowody( np kirlianowska metoda fotografi )
              zdiecia energi liscia ..itp
              - mysle ze to czeka na odkrycie.....-a to bedzie wielki przelom..(wlasciwie
              uwazam ze mielibysmy to juz dawno za soba gdyby nie konserwatyzm zadzacego
              kosciola ktory niechcial widziec tego aspektu)
              - a co sadzicie o tym ze np. mysl to materialna czastka powstala w mozgu i
              zapomoca strumienia energi...przesylana (telepatia)...?
              ---jeszcze napisze ze dowiedzialem sie o eksperymencie (hyba b. waznym -jesli
              wiarygodny) -gdzies w niemczech polegajacy na :.................sa 2 diody
              zielona i czerwona ....przypadkowo !! zapalajace sie ....i pod wplywem
              skupienia i skoncentrowania sie czlowieka na jednej z tych diod -jej
              prwadopodobienstwo zapalenia o wiele wzrasta ??????????
              pozdrowionka! :)
              • Gość: Stefan Re: Pytania do paranormalsow IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 02.04.02, 15:25
                Prezo:
                > - osobiscie mysle ( zreszta zgodnie z filozofia "huny ")

Co to jest filozofia "huny "?

Prezo:
                > - sa przeciez jakies poszlaki ..dowody( np kirlianowska metoda fotografi )
                > zdiecia energi liscia ..itp

Dowody na co? To znaczy na co dowodem jest fotografia kirlianowska? Sformuluj
                teze.

Prezo:
                > - mysle ze to czeka na odkrycie.....-a to bedzie wielki przelom..

Co czeka na odkrycie? Fotografia kirlianowska? Wiedza indianskich szamanow
                stosowana od tysiecy lat? Myslalem, ze to juz jest odkryte od tysiecy lat...
                Skad wiadomo, czy indianscy szamani stosuja ta sama energie lisci, ktora
                wychodzi tak twarzowo na zdjeciach kirlianowskich? Czy moze wbrew mojej prosbie
                podales nam pod rozwage w tym samym poscie dwa zupelnie rozne problemy, zeby
                bylo trudniej rozwazyc je po kolei?

Prezo:
                > - a co sadzicie o tym ze np. mysl to materialna czastka powstala w mozgu i
                > zapomoca strumienia energi...przesylana (telepatia)...?

Wiec jak juz przesle ta czastke materialna na strumieniu energii, to mysl znika
                z mojego mozgu i juz jej nie mysle, tak? Czy moze sie kopiuje i zarowno ja ja
                mam jak i strumien energii? Ale w takim razie mysl nie JEST czastka materialna
                tylko MA JAKO NOSNIK czastke materialna.

Co masz na mysli mowiac ,,czastka''? Fizyczna czastke elementarna taka, jak
                proton lub elektron? Czy czasteczke chemiczna? Fizyka duzo wie o czastkach,
                jak to sie wiec stalo, ze ta akurat jej sie wymknela? Fizyka wie rowniez sporo
                o postaciach energii a tej Twojej chyba nie zna. Na razie podales nastepujace
                jej cechy:
                (1) jest nieznana nauce,
                (2) wystepuje w lisciach,
                (3) wychodzi na zdjeciach (tylko na jakichs specjalnych zdjeciach, tak?),
                (4) tworzy strumienie,
                (5) potrafi przesylac czastki materialne (nie powiedziales, czy dowolne, czy
                tylko te z mozgu).
                Cechy (2)-(4) wygladaja na dajace sie badac laboratoryjnie. Czy znasz jakies
                wiarygodne badania na ten temat?

Prezo:
                > ---jeszcze napisze ze dowiedzialem sie o eksperymencie (hyba b. waznym -jesli
                > wiarygodny) -gdzies w niemczech polegajacy na :.................sa 2 diody
                > zielona i czerwona ....przypadkowo !! zapalajace sie ....i pod wplywem
                > skupienia i skoncentrowania sie czlowieka na jednej z tych diod -jej
                > prwadopodobienstwo zapalenia o wiele wzrasta ??????????

Za najcenniejsze z tej relacji zza Odry i Nysy uwazam zastrzezenie ,,jesli
                wiarygodny'' oraz koncowke: ,,??????????''.

- Stefan
                • Gość: Prezo Re: Pytania do paranormalsow IP: 62.233.182.* 02.04.02, 15:57
                  Gość portalu: Stefan napisał(a):

> Prezo:
                  > > - osobiscie mysle ( zreszta zgodnie z filozofia "huny ")
                  >
                  > Co to jest filozofia "huny "?
                  >
                  > Prezo:
                  > > - sa przeciez jakies poszlaki ..dowody( np kirlianowska metoda fotografi
                  > )
                  > > zdiecia energi liscia ..itp
                  >
                  > Dowody na co? To znaczy na co dowodem jest fotografia kirlianowska? Sformuluj
                  > teze.
                  >
                  > Prezo:
                  > > - mysle ze to czeka na odkrycie.....-a to bedzie wielki przelom..
                  >
                  > Co czeka na odkrycie? Fotografia kirlianowska? Wiedza indianskich szamanow
                  > stosowana od tysiecy lat? Myslalem, ze to juz jest odkryte od tysiecy lat...
                  > Skad wiadomo, czy indianscy szamani stosuja ta sama energie lisci, ktora
                  > wychodzi tak twarzowo na zdjeciach kirlianowskich? Czy moze wbrew mojej prosbi
                  > e
                  > podales nam pod rozwage w tym samym poscie dwa zupelnie rozne problemy, zeby
                  > bylo trudniej rozwazyc je po kolei?
                  >
                  > Prezo:
                  > > - a co sadzicie o tym ze np. mysl to materialna czastka powstala w mozgu i
                  >
                  > > zapomoca strumienia energi...przesylana (telepatia)...?
                  >
                  > Wiec jak juz przesle ta czastke materialna na strumieniu energii, to mysl znika
                  > z mojego mozgu i juz jej nie mysle, tak? Czy moze sie kopiuje i zarowno ja ja
                  > mam jak i strumien energii? Ale w takim razie mysl nie JEST czastka materialna
                  > tylko MA JAKO NOSNIK czastke materialna.
                  >
                  > Co masz na mysli mowiac ,,czastka''? Fizyczna czastke elementarna taka, jak
                  > proton lub elektron? Czy czasteczke chemiczna? Fizyka duzo wie o czastkach,
                  > jak to sie wiec stalo, ze ta akurat jej sie wymknela? Fizyka wie rowniez sporo
                  > o postaciach energii a tej Twojej chyba nie zna. Na razie podales nastepujace
                  > jej cechy:
                  > (1) jest nieznana nauce,
                  > (2) wystepuje w lisciach,
                  > (3) wychodzi na zdjeciach (tylko na jakichs specjalnych zdjeciach, tak?),
                  > (4) tworzy strumienie,
                  > (5) potrafi przesylac czastki materialne (nie powiedziales, czy dowolne, czy
                  > tylko te z mozgu).
                  > Cechy (2)-(4) wygladaja na dajace sie badac laboratoryjnie. Czy znasz jakies
                  > wiarygodne badania na ten temat?
                  >
                  > Prezo:
                  > > ---jeszcze napisze ze dowiedzialem sie o eksperymencie (hyba b. waznym -je
                  > sli
                  > > wiarygodny) -gdzies w niemczech polegajacy na :.................sa 2 diody
                  >
                  > > zielona i czerwona ....przypadkowo !! zapalajace sie ....i pod wplywem
                  > > skupienia i skoncentrowania sie czlowieka na jednej z tych diod -jej
                  > > prwadopodobienstwo zapalenia o wiele wzrasta ??????????
                  >
                  > Za najcenniejsze z tej relacji zza Odry i Nysy uwazam zastrzezenie ,,jesli
                  > wiarygodny'' oraz koncowke: ,,??????????''.
                  >
                  > - Stefan
                  ---------------------------------------------------------------------------------
                  ---------------------------------------------------------------------------------
                  ..a wiec........
                  • Gość: prezo Re: Pytania do paranormalsow IP: 62.233.182.* 02.04.02, 16:10
                    teksty.gildia.com/kormak/fotografia_kirlianowska
                    ..nawet przekonywujacy artykul
                    • Gość: prezo Re: Pytania do paranormalsow IP: 62.233.182.* 02.04.02, 20:12
                      --bo ja widac na zdieciach
                  • Gość: Alex Re: Pytania do paranormalsow IP: 193.0.117.* 02.04.02, 16:14
                    Gość portalu: Prezo napisał(a):

>
                    • Gość: prezo Re: Pytania do paranormalsow IP: 62.233.182.* 02.04.02, 20:13
                      bo ja widac
                      • Gość: +++ignor Re: Pytania do paranormalsow Do Alexa. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.04.02, 22:33
                        Witam!

Zajrzałem na tę stronę...

Cudo!

Wszystkie: huny i cała reszta...

Pod jednym adresem!

Brakuje mi jeszcze Ufo...

Bo miałbym wtedy max rozrywkową stronę...

A tak pozostaje nam wyjaśnianie hipotezy continium...

Ciekaw jestem co na to wszystko pan prof. Pająk..?

Pozdrawiam!

Ignorant
                        ++++
    • Gość: Alex Re: magia IP: 193.0.117.* 03.04.02, 11:11
      To może mała anegdota związana z tematem. Przed II wojną światową młodzi
      filozofowie śleńczeli nad najtrudniejszym z dialogów Platona Protagorasem. W
      dialogu tym Platon dyskutuje z krytykami koncepcji idei - krytyka była dosyć
      cenlna Platon nie radził sobie z nią. Filozofowie wpadli na pomysł, że może
      najlepiej wyjaśnić problem u źródła i spytać się samego Platona co on w tdanym
      passusie chciał powiedzieć. Ale potem uznali, że Platon stary może nie
      pamiętać, więc może wezną kogoś młodszego w czasie poznawania tekstu
      Arystotelesa. Poszli do wróżki, aby wywołała filozofa. Wróżka podjełą się
      zadania pieniądze wzięła, kontakt nawiązała, ale okazało się że zbyt mała
      liczba pieniędzy nie pozwala uzyskać odpowiedzi na pytanie od Arystotelesa.
      Anegdota ta najlepiej pokazuje wartość zjawisk nadprzyrodzonych. Uzyskać
      pieniądze, to wszystko. Pieniądze nad pieniędzmi i wszystko pieniądze,
      • Gość: prezo Re: magia IP: 62.233.182.* 03.04.02, 18:16
        ciekawe.....
        ...ale skupmy sie na fotografi kirlianowskiej -to potwierdzone naukowo
        • Gość: Stefan Re: magia IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 03.04.02, 20:16
          prezo:
          > skupmy sie na fotografi kirlianowskiej -to potwierdzone naukowo

OK. Chetnie sie dowiem, co to jest; spelnienie jakich warunkow jest potrzebne,
          zeby dzialalo; co jest w tej sprawie jeszcze nieznane; i jakie sa z tego
          wnioski. Acha, i dlaczego umiesciles rozmowe o fotografii kirlianowskiej pod
          naglowkiem ,,Magia'', skoro mowisz, ze to jest czesc nauki.

- Stefan

• Gość: prezo Re: magia IP: 62.233.182.* 04.04.02, 17:41
            • Gość: Stefan Re: magia IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 04.04.02, 18:31
              prezo:
              >
    • Gość: Alex Re: magia IP: 193.0.117.* 04.04.02, 19:12
      A wracając do sytuacji gdy magia jest źródłem do badania społeczeństw.
      O popularności wiary w magię najlepiej świadczy fakt, iż połowa z najstarszych
      inskrypcji w Atenach okresu archaicznego to teksty magiczne (pokazuje to też że
      samo pismo uchodziło za coś magicznego). Znamy wiele papirusów, talizmanów,
      figurek ze starozytności z tekstami magicznymi. Pokazują one nie tylko jak
      starano się uzyskać, rzeczy których zdobycie było nie osiągalne, ale jak w
      zwierciadle widzimy w nich społeczeństwo, jego fobie, obawy, potrzeby. Możemy
      poreównywać wyobrażenie magii w literaturze pięknej z realnie stosowana w
      życiu. W tekstach są powołanie na różnorodne siły nadprzyrodzone. Czasami są to
      bardzo zaskakujące mieszanki. N.p. w magii Egiptu grecko-rzymskiego bardzo
      często zaklina się na Jahwe, różne anioły, patryjarchów, bogów mezopotamskich.
      Teksty te czasami były błędnie interpretowane jako przejaw synkretyzmu
      religijnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka