24.12.17, 00:27
Po półwieczu wracamy do gry - tzn. na początek do poziomu rakiet Meteor
www.o2.pl/artykul/polska-firma-wysle-rakiete-w-kosmos-loty-beda-najtansze-na-swiecie-6201436423338113a
Obserwuj wątek
    • pomruk Re: SIR 24.12.17, 01:00
      No, troszkę wyższego poziomu :) Największy z Meteorów, Meteor 2K osiągał 90 km, więc nie osiągał umownej granicy przestrzeni kosmicznej i wynosił na taką wysokość 10 kg ładunku użytecznego. Nawiasem mówiąc, odbyły się tylko trzy starty tej rakiety. Rakieta SIR ma wynosić 50 kg na wysokosć 150 km. Troszkę więcej... Oczywiście, jak na pół wieku, postęp... bardziej niż skromny.
      • bonobo44 Re: SIR 25.12.17, 15:19
        W (darmowej teraz) książce z mojej stopki autor utrzymuje, że odbyło się tylko kilka startów tej rakiety, bo właśnie... przekroczyła ona umowną granicę 100 km, co spowodowało storpedowanie tego projektu przez... ruskich.
        • pomruk Re: SIR 25.12.17, 16:10
          O przekroczeniu 100 km nie słyszałem, natomiast, owszem, słyszałem spory, czy wstrzymanie programu Meteor spowodowane było przyczynami finansowymi, czy właśnie naciskami radzieckimi. Dodam może, że projektowana była też wersja Meteor 4, która mogła osiągać pułap - wg niektórych źródeł - nawet 150 km, wynosząc ładunek użyteczny 10 kg. To już niemal wysokości orbitalne...
          Program zakończono w roku 1974. Pomyślmy, do jakiego stopnia zaawansowania mógłby dojść, gdyby był kontynuowany... Ech...
          • bonobo44 Re: SIR 26.12.17, 00:39
            Dobre i to, że próbujemy nadrobić stracony czas...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka