Dodaj do ulubionych

Sukces astronomii neutrinowej

13.07.18, 18:15
Piękny sukces astronomii neutrinowej! W obserwatorium neutrinowym IceCube (Antarktyda) zaobserwowano neutrina pochodzące z odległego o 4 mld lat świetlnych blazara (rodzaj kwazara). To trzecie ciało niebieskie, które obserwowano przy użyciu tych cząstek - pierwszym było Słońce, drugim - supernowa SN 1987A.
Ładny opis obserwacji mamy w "Uranii" (polecam to źródło):
www.urania.edu.pl/wiadomosci/blazar-zrodlem-wysokoenergetycznych-neutrin-4521.html
Od razu przychodzi na myśl astronomia neutrinowa, opisana w "Głosie Pana" Stanisława Lema...
Obserwuj wątek
    • pies_na_teorie Naturalny rozpad protonów? 15.07.18, 02:31
      Jak w kontekście tego eksperymentu mają się badania i doświadczenia
      dotyczące naturalnego rozpadu protonu?
      • majka_monacka Model Bielawa 15.07.18, 11:31
        pies_na_teorie napisał:

> Jak w kontekście tego eksperymentu mają się badania i doświadczenia
        > dotyczące naturalnego rozpadu protonu?

Polecam wszystkim zapoznanie się z neutrinowym modelem Bielawa zaproponowanym przez Douglasa Hinkfussa. zob. na Research Gate
        To jest dopiero odjazd!
        • pies_na_teorie Re: Model Bielawa 15.07.18, 23:21
          Już nawet samo wprowadzenie jest interesujące. Teorie mikro nie działają,
          postęp technologiczny jest mizerny, bo wygląda na działanie metodą
          prób i błędów, bez zrozumienia istoty rzeczy. Niestety...
          • qfiz Re: Model Bielawa 17.07.18, 21:45
            Taak...wygląda to jak wielki powrót do starożytnych "hipotez" opartych na wybranym... żywiole.
            Dziś mamy neutrina, no to one pełnią rolę wody na młyn takiej "hipotezy". Zgęstki wody to ziemia, ich rozrzedzenie to powietrze, a nawet ogień.
            • pies_na_teorie Re: Model Bielawa 18.07.18, 10:01
              Akurat koncepcja budowy wszystkiego masywnego z jednej podstawowej cząstki wydaje się poprawna logicznie, biorąc pod uwagę prawidłowość naturalną. Tylko czy to mają być neutrina? Są niby trzy rodzaje, więc które? Ponadto nie sposób przy ich zerowym ładunku tworzyć inne cząstki np. dodatnie protony i ujemne elektrony...

Uważam neutrina za fikcję naukową bo:
              - brak modelu geometrycznego,
              - "odkrywanie" na podstawie cienkich poszlak, jako wynik rozpadu innych fikcyjnych bytów (bozonów)
              i cząstek, których rozpad można wytłumaczyć inaczej,
              - sprzeczność z połowicznymi okresami rozpadów naturalnych.
              • majka_monacka Re: Model Bielawa 19.07.18, 05:21
                pies_na_teorie napisał:
                >..... Ponadto nie sposób przy ich zerowym ładunku
                > tworzyć inne cząstki np. dodatnie protony i ujemne elektrony...
                >
                akurat to model Bielawa dość dobrze opisuje
                • pies_na_teorie Re: Model Bielawa 26.07.18, 00:07
                  To juz jest cos, na "dzien dobry" powinien byc model geometryczny
                  3D. Czy jest ?
    • nikodem321 Re: Sukces astronomii neutrinowej 15.07.18, 10:12
      Bardzo ciekawe.
      Dla mnie oddziaływania słabe to jest część fizyki, której nie rozumiem - nie czuję. Próbowałem to "poczuć" i się nie udało.
      Tym bardziej doniesienie dla mnie ciekawe.

O "Głosie Pana" Lema nie mam pojęcia.
      • pies_na_teorie Re: Sukces astronomii neutrinowej 16.07.18, 08:31
        Z przekonaniem bliskim pewności mogę napisać, iż nie ma żadnych oddziaływań silnych i słabych jądrowych.
        Są to zbędne byty powołane w konsekwencji błędnych założeń teoretycznych. To się już od dawna odbija
        różnymi paradoksami, które jednak niezbyt mącą zadufanie i dość powszechny błogostan kwarkowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka