Dodaj do ulubionych

Czarna Dziura

10.06.22, 21:05
Jezeli czas to nie tylko ludzki miernik i teoria wzglednosci Alberta Einstein'a jest prawdziwa to nie przez przypadek odkrylem, ze czarne dziury sa jakoby ''spichlerzami czasowymi'' calych wymiarow i podroz przez czarna dziure oznaczaloby wrocenie do wszechswiata przed powstaniem tejze czarnej dziury... To tylko moja teoria i ciekawy jestem jak ja przyjmiecie.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: Czarna Dziura 11.06.22, 15:01
      boumann:
      > podroz przez czarna dziure oznaczaloby wrocenie do wszechswiata przed powstaniem
      > tejze czarnej dziury... To tylko moja teoria i ciekawy jestem jak ja przyjmiecie.

To nie jest teoria, ani nawet hipoteza. Żeby coś mogło być hipotezą naukową, musi być falsyfikowalne. To znaczy autor musi określić, w jakich warunkach uzna hipotezę za obaloną:
          — Jeśli okaże się, że   ...  , to moja hipoteza jest nieprawdziwa.

W bezpośrednim sąsiedztwie czarnej dziury czas płynie wolniej, ale nadal tylko do przodu. W samej czarnej dziurze czas ponoć staje się jednym z wymiarów przestrzennych, ale to ciągle nie ma niczego wspónego z podróżą w przeszłość.

- Stefan
      • boumann Re: Czarna Dziura 11.06.22, 20:27
        stefan4 napisał:

>...czarnej dziury czas płynie wolniej, ale nadal tylko
        > do przodu. W samej czarnej dziurze czas ponoć staje się jednym z wymiarów prze
        > strzennych, ale to ciągle nie ma niczego wspónego z podróżą w przeszłość.
        >
        > - Stefan
        >

Zrozum co napisales bo tylko potwierdziles moje zdanie... skoro czas zwalnia lub staje to potwierdza to moje twierdzenie Stefan.
        • stefan4 Re: Czarna Dziura 11.06.22, 21:43
          boumann:
          > skoro czas zwalnia lub staje to potwierdza to moje twierdzenie Stefan.

Tam nie było żadnego twierdzenia.

Czas jest różny dla różnych obserwatorów. Kiedy będziesz się zbliżał do horyzontu czarnej dziury, to dla odległego obserwatora Twój czas będzie płynął coraz wolniej, czyli będą ,,widzieć'' (cudzysłów zamierzony i niezbędny), że coraz bardziej poruszasz się jak mucha w smole; a w końcu całkiem się zatrzymasz. Za to dla Ciebie ten odległy obserwator będzie poruszał się coraz szybciej, przez kilka sekund u niego miną tysiące lat, w końcu minie tych lat u niego nieskończenie wiele, skończy mu się czas, więc zewnętrzny świat przestanie istnieć, zostanie Ci tylko Twoja czarna dziura.

A przeszłość będziesz miał tylko we wspomnieniach, tak jak dotąd.

- Stefan
          • boumann Re: Czarna Dziura 12.06.22, 08:42
            Cytujac:
            > Twój czas będzie płynął coraz wolniej, czyli będą ,,widzieć'' (cudzysłów zamierzony i niezbędny), że coraz bardziej poruszasz się jak mucha w smole; a w końcu całkiem się zatrzymasz

Ja uwazam natomiast, ze Ty po prostu uwzgledniasz wszystko od pewnego momentu jeszcze zanim dojdziesz do kompletnego sformulowania mojej definicji... Swiatlo, ktore pochlaniaja czarne dziury wcale sie wkoncu nie zatrzymuje tylko jest pochlaniane Stefan, a wiec podroznik powinien byc takze pochloniety, a nie zatrzymany w miejscu..!
      • boumann Re: Czarna Dziura 12.06.22, 10:50
        ``Hipoteza ( gr. ὑπόθεσις hypóthesis – przypuszczenie) – zdanie, które podlega konfirmacji lub falsyfikacji. Stwierdza spodziewaną relację między jakimiś zjawiskami, stanowi propozycję twierdzenia naukowego, które zakłada możliwą lub oczekiwaną w danym kontekście sytuacyjnym naturę związku .``

Raz jeszcze:
        ''podlega konfirmacji lub falsyfikacji''

Ja napisalem:
        >Jezeli czas to nie tylko ludzki miernik

Nastepnie skonfirmowalem:
        >czarne dziury sa jakoby ''spichlerzami czasowymi''

''konfirmacja jest sprawdzeniem częściowym''

Az odebrales nam motywacje do prowadzenia dalszej dyskusji przez swoj brak kompetencji Stefan ;/
      • tbernard Re: Czarna Dziura 27.06.22, 00:15
        Zastanawia mnie fraza 'czas płynie wolniej'. To by znaczyło, że upływ czasu ma jakąś szybkość. W jakich to jednostkach się wyraża? Liczbą sekund na sekundę?
        • stefan4 Re: Czarna Dziura 27.06.22, 08:43
          tbernard:
          > Zastanawia mnie fraza 'czas płynie wolniej'. To by znaczyło, że upływ czasu ma
          > jakąś szybkość. W jakich to jednostkach się wyraża? Liczbą sekund na sekundę?

Jasne. Ale sekundy z licznika i mianownika się skracają i pozostaje liczba niemianowana.

Jeden czas: t ; drugi czas: t' . Zależność ze szczególnej teorii względności:

t' / t   =   (1− v²/c² )^(−1/2)

- Stefan
        • al.1 Re: Czarna Dziura 13.02.23, 02:13
          tbernard napisał:

> Zastanawia mnie fraza 'czas płynie wolniej'. To by znaczyło, że upływ czasu ma
          > jakąś szybkość. W jakich to jednostkach się wyraża? Liczbą sekund na sekundę?

Dupa w kwiatach. Czas nie płynie, bo jest on pojęciem abstrakcyjnym! Czas jest
          rozumiany jako ruch czegokolwiek względem czegokolwiek. Dla mających
          wątpliwości, patrz: justpaste.it/dlaczego-czas-nie-moze-dylatowac
          (ang. justpaste.it/why-time-cannot-dilate).

--
          Ci którzy twierdzą, że rozumieją relatywistykę, automatycznie przyznają, że rozumieją nonsensy
          Those who admit to understanding relativity, automatically acknowledge understanding of nonsense

• al.1 Re: Czarna Dziura 13.02.23, 00:35
        stefan4 napisał:

> boumann:
        > > podroz przez czarna dziure oznaczaloby wrocenie do wszechswiata przed pow
        > staniem
        > > tejze czarnej dziury... To tylko moja teoria i ciekawy jestem jak ja przy
        > jmiecie.
        >
        > To nie jest teoria, ani nawet hipoteza. Żeby coś mogło być hipotezą naukową, m
        > usi być falsyfikowalne. To znaczy autor musi określić, w jakich warunkach uzna
        > hipotezę za obaloną:
        >     — Jeśli okaże się, że   ...  , to moja hipoteza
        > jest nieprawdziwa.
        >
        > W bezpośrednim sąsiedztwie czarnej dziury czas płynie wolniej, ale nadal tylko
        > do przodu. W samej czarnej dziurze czas ponoć staje się jednym z wymiarów
        > przestrzennych, ale to ciągle nie ma niczego wspólnego z podróżą w przeszłość.
        >

Wpadłem z woleja na temat i spieszę naprawić rozumienie czasu.
        Otóż czas nie płynie, bo jest on abstrakcyjnym pojęciem i samoistnie
        nie występuje. Czy jest to jasne? Natomiast odnośnie czarnych
        dziurek, proponuję obejrzeć:

Czas nie jest i nie może być wymiarem przestrzennym. Du ju noł łaj?
        Otóż wyjaśniłem to m.in. justpaste.it/dlaczego-czas-nie-moze-dylatowac
        ang. justpaste.it/why-time-cannot-dilate

--
        Ci którzy twierdzą że rozumieją relatywistykę, automatycznie przyznają, że rozumieją nonsensy

• boumann Re: Czarna Dziura 11.06.22, 22:04
      Odpowiadasz mi niczym nauka bylaby w pelni przekonania o istniejacych informacjach na tematy czarnych dziur Stefan... to moje twierdzenie... kolejnym mym twierdzeniem jest:

boumann napisał:

>czarne dziury sa jakoby ''spichlerzami czasowymi''

Poki co jestes zbyt rezolutny Stefan.

Pozdrawiam
      • stefan4 Re: Czarna Dziura 12.06.22, 07:45
        boumann:
        > Odpowiadasz mi niczym [...] jestes zbyt rezolutny Stefan

Jeśli chcesz dyskutować o mnie, zamiast o czarnych dziurach, to ja się wypisuję z tej dyskusji.

boumann:
        > kolejnym mym twierdzeniem jest:
        [...]
        > czarne dziury sa jakoby ''spichlerzami czasowymi''

To nie jest żadne twierdzenie, dopóki nie zdefiniujesz użytych w nim pojęć. Co rozumiesz przez ,,spichlerz czasowy'' oraz przez ,,jakoby''?

Czarna dziura, ta z fizyki/kosmologii a nie z ,,Wojen gwiezdnych'' czy innych baśni, to obszar przestrzeni z tak silną grawitacją, że prędkość ucieczki przekracza prędkość światła.

Jeśli masz na myśli inne rzeczy, to nie nazywaj ich czarnymi dziurami, bo wprowadzasz zamęt pojęciowy.
        Jeśli przedstawiasz nowe własne twierdzenie, to musisz dołączyć dowód, inaczej to nie jest twierdzenie.
        Jeśli przedstawiasz nie twierdzenie tyko hipotezę, to musisz dołączyć sposób falsyfikacji, inaczej to nie jest hipoteza.
        Jeśli nie zależy Ci na naukowej ścisłości i wolisz swobodnie roić, używając w tych rojeniach terminologii wziętej z nauki, to zrób to z fantazją, tak, żeby dało się nakręcić serial i puścić na Netfliksa.

- Stefan
    • jotde3 Re: Czarna Dziura 27.09.22, 21:42
      Ale dlaczego czarna dziura jest spichlerzem czasu? Bez nich nie bylo by czasu? Dlaczego przelot przez czarna dziure mialby przelatujacego cofnać w czasie? I wreszczie dlaczego nie przez przypadek to odkryles?
    • nikodem321 Spichlerz czasowy 01.10.22, 08:17
      boumann ,
      aby dyskutować, to chciałbym się dowiedzieć co to jest w Twoim mniemaniu "spichlerz czasowy"?
      • boumann Re: Spichlerz czasowy 02.10.22, 00:50
        przepraszam za moja chwilowa nieobecnosc, pojawie sie z powrotem w przyszlym tygodniu
    • boumann Re: Czarna Dziura 07.10.22, 17:19
      Nasze codzienne zycie uswiadamia nas, ze znajdujemy sie w pewnym medium, swego rodzaju eterze, gdzie znajduje sie materia, grawitacja, swiatlo itp. (jak chociazby ciemna materia i/lub energia).
      Natomiast w moim zalozeniu caly wszechswiat jest pewna jednoscia i dlatego tez jeszcze nie mamy poprawnie zdefiniowanych pojec grawitacji czy tez materii.

P.S: Zanim sie rozwine chcialbym zobaczyc jak na takowa informacje zareaguje swiat naukowy, prosze.
      • boumann Re: Czarna Dziura 09.10.22, 21:25
        Jak niemal kazdy tutaj zdaje sobie sprawe z tego ze wszechswiat sie rozszerza i to co raz szybciej im dalej od nas jest... i uwazam, ze jest to spowodowane mniejsza sila grawitacyjna na ''krańcach'' wszechswiata i z tego wynika, ze materia sama w sobie tworzy nasz eter...
        • stefan4 Re: Czarna Dziura 10.10.22, 13:32
          boumann:
          > jest to spowodowane mniejsza sila grawitacyjna na ''krańcach'' wszechswiata

Siła grawitacji wynosi GMm/r² , gdzie M i m to zainteresowane masy, r to odległość między nimi, a G ≈ 6.7·10^(-11) m³/(kg·s²) to stała grawitacyjna. Czy Ty proponujesz przyjąć, że G jest u nas większa, a gdzieś dalej mniejsza? A gdzie? — bo pojęcie ,,krańce Wszechświata'' brzmi jak z bajek o Trurlu i Klapaucjuszu. A wiesz, że to przeczy przekonaniu współczesnej fizyki, że jej prawa są takie same w całym Wszechświecie? A jak chcesz to udowodnić?

Akurat to, że galaktyki im dalsze tym szybciej się od nas oddalają, daje się łatwo skumać bez eteru oraz innych środków odurzających... I w ogóle to nagrodę Nobla z fizyki trudno jest uzyskać, bo trzeba dużo wiedzieć, a jeszcze trochę dołożyć. Jeśli wystartujesz po pokojową nagrodę Nobla, to będziesz miał większe szanse.

- Stefan
        • jotde3 Re: Czarna Dziura 30.10.22, 13:14
          Chyba raczej odwrotnie, to eter tworzy materie, jest też osirodkiem fal e-m.
      • stefan4 Re: Czarna Dziura 10.10.22, 13:17
        boumann:
        > Nasze codzienne zycie uswiadamia nas, ze znajdujemy sie w pewnym medium, swego
        > rodzaju eterze, gdzie znajduje sie materia, grawitacja, swiatlo itp.

Koncepcja eteru została odrzucona ponad wiek temu, bo nie dawała się pogodzić z obserwacjami, które miała wyjaśniać.

boumann:
        > Natomiast w moim zalozeniu caly wszechswiat jest pewna jednoscia

,,Pewną'' być może tak; ale jaką? Dopóki tego nie doprecyzujesz, nie masz w ręku nie tylko ,,teorii'' ale nawet ,,hipotezy''. Ot, takie hasło z fantastyki pseudonaukowej.

boumann:
        > i dlatego tez jeszcze nie mamy poprawnie zdefiniowanych pojec grawitacji czy tez materii

Nie macie? To może pożyczcie od fizyków, którzy mają.

boumann:
        > chcialbym zobaczyc jak na takowa informacje zareaguje swiat naukowy

Świat naukowy nie ma zwyczaju reagowania na wytwory wyobraźni niepoparte ani eksperymentami ani obliczeniami.

- Stefan
        • jotde3 Re: Czarna Dziura 30.10.22, 13:10
          A z jakimiz to obserwacjami wspomniana koncepcja eteru nie dala sie pogodzic że aż została odrzucona?
          • stefan4 Re: Czarna Dziura 30.10.22, 14:44
            jotde3:
            > A z jakimiz to obserwacjami wspomniana koncepcja eteru nie dala sie pogodzic

Nie było tu wyżej żadnej ,,wspomnianej koncepcji'' eteru, bo nikt żadnej koncepcji nie przedstawił. Dlatego przyjąłem, że chodzi nie o eter z jakiejś ,,koncepcji'', tylko o eter jako ośrodek przenoszący drgania elektromagnetyczne, badany na poważnie przez XIX-wiecznych fizyków.

Otóż prędkość przenoszenia tych drgań (czyli prędkość światła) w takim eterze powinna być zależna od prędkości ciała poruszającego się w nim, na którym jest mierzona. Takie zjawisko nie występuje. Proponowano różne eterowate wyjaśnienia, np. teorię ,,porywania eteru'' przez ciało poruszające się, ale te wyjaśnienia nigdy nie spięły się obliczeniowo. Każda z nich przewidywała jakieś własności transmisji elektromagnetycznej, które okazywały się niezgodne z obserwacjami.

- Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka