Gość: Ateista IP: *.99.221.203.acc51-dryb-mel.comindico.com.au 17.12.04, 11:23 Vel "janka"? Podobna jest ona do Jerzego, pastora z Bielska, ktory produkuje sie na forum KRAJ. Czy "janka" to kolejne wcielenie Jerzego, tym razem na forum NAUKA? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abstrakt2003 Re: Czy ktos wie kim jest "chrzescijanka"? 17.12.04, 16:14 Kagan przestań ściemniać! Przecież się nawróciłeś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja(j) Kagan, nieźle ci musiała dopiec... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 16:19 Chrześcijanko, moje gratulacje. Nie wszystkim to się udaje. I nie wszyscy na takie wyróżnienie kaganowskie zasłuzyli na tym forum. A w kontekście abstrakta, to w kuluarach formum mówią, ze nawet się żegnasz przed napisaniem każdego posta. Twój ulubiony Ja(j) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Ty! "Ja" 17.12.04, 20:11 Ty pisz posty porządnie! Kto sie żegna przed każdym postem!? Ja czy chrześcijanka? PS Jeśli chodzi o chrześcijankę to nie będzę komentował jej zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja(j) Sorka, Abstrakcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 21:13 Po Twoim poście oczywiście przyczytałem jeszcze raz swój. Myslałem, że powołanie adresata w tytule załatwiło sprawę. Ale masz rację, mogłem trochę uważniej kontrolować sekwencję. Dla formalnosci, cały przedmiotowy post kierowałem do wszechwiedzacego (po wierzchu) ekonomisty, fizyka, kosmologa i filozofa - mgr. Kagana. Ja(j) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodo Re: Sorka, Abstrakcie. IP: 210.50.143.* 18.12.04, 10:41 Ten watek znow o Kaganie? Ludzie, nie dajcie sie poniesc kaganofobii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: Sorka, Abstrakcie. IP: *.globonet.hu 18.12.04, 11:16 Nie dajemy się ponosić... Zwyczajnie - dawno nie bawiliśmy się tak dobrze na tym forum czyimś (kaganowym) kosztem. No cóż wynika z tego że wielu z nas nie jest "bardzo dobrymi" dobrymi chrześcijanami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodo Re: Sorka, Abstrakcie. IP: 210.50.143.* 18.12.04, 11:29 To raczej Kagan ma z wami ubaw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: Sorka, Abstrakcie. IP: *.globonet.hu 18.12.04, 11:35 Czyli wzajemnie - dobrze się bawimy i żadna ze stron nie powinna mieć z tego powodu pretensji. Ps czyżby doszło do tego że, my - pogardliwie określani przez ciebie jako religianci, tak Cię wkurzyli,że "wyszedłeś z siebie i stanąłeś obok" jako Dodo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodo Re: Sorka, Abstrakcie. IP: 210.50.143.* 18.12.04, 11:56 Jestes, widac, nowy na tym forum, bo inaczej bys znal historie banowania Kagana (kiedys admin zabanowal CALY uniwerek, najwiekszy zreszta w Australii, gdzie bylem pracowalem, aby mi zamknac me wirtualne usta). Stad musze zmieniac nicki i adresy. Taki los dysydenta... Pozdr. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: Sorka, Abstrakcie. IP: *.globonet.hu 18.12.04, 12:09 Faktycznie - jestem od mniej niż rok. Dobra - nie będę już się czepiać "wielości imion" ;) (wystarczy mi innych punktów zaczepienia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja(j) Re: Nerwy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 13:08 Gość portalu: stop napisał(a): > Czyli wzajemnie - dobrze się bawimy i żadna ze stron nie powinna mieć z tego > powodu pretensji. > Ps czyżby doszło do tego że, my - pogardliwie określani przez ciebie jako > religianci, tak Cię wkurzyli,że "wyszedłeś z siebie i stanąłeś obok" jako Dodo? J: Wiesz, Stop'erku, ja też zauważyłem, że cóś ostatnio Kaganowi nerwy puszczają. Cóś tu musi trzaśnie. Przechrzci się czy co? Ja(j) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Nerwy... 18.12.04, 15:56 Nie "przechrzci" ale "ochrzci". (wreszcie :) PS No to szukamy ojca chrzenego i matki chrzesnej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja(j) Bezdyskusyjne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 19:06 Musi krzesnym bedzie julek. Na kścinach moze walnie nawet jakis kawał ni w pińć ni w dziewińć. Ja(j) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Bezdyskusyjne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:45 Chrześcijanka to chrześcijanka.Należy się jej order za zdecydowanie.Nie ze wszystkim się zgadzam,ale dobrze ją charakteryzuje mój przekręcony jej cytat "People,wake up" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kagan Re: Bezdyskusyjne... IP: 203.221.206.* 20.12.04, 03:38 zauwazyliscie, ze chca mnie ochrzcic, ale nie pytaja sie mnie o zgode? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: Bezdyskusyjne...tak trzeba ;) IP: *.globonet.hu 20.12.04, 20:24 Ochrzcimy Cię, wpiszemy do jakiegoś związku wyznaniowego i będziesz "chrześcijaninem" jak von Braun.... ;) A tak naprawdę - nie martw się - sprawa utknęła w martwym punkcie z powodu braku kandydatki na matkę chrzestną..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja(j) Re: Bezdyskusyjne...tak trzeba ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 20:31 Gość portalu: stop napisał(a): > Ochrzcimy Cię, wpiszemy do jakiegoś związku wyznaniowego i będziesz > "chrześcijaninem" jak von Braun.... ;) > > A tak naprawdę - nie martw się - sprawa utknęła w martwym punkcie z powodu > braku kandydatki na matkę chrzestną..... Nieśmiało bym zapytał: A może Czyzunia by się zgodziła? Przecież zlitować się mozna, chłopu by ulżyło. A jeśli nie to i ja bym jakąś chustkę zawiązała, wąsy zgoliła, moze by przeszło...? Czy lepiej bez Ja(j), tzn. beze mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Bóg kocha wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:54 i wszyscy są mile widziani, ty też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja(j) Wróć! Mam.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 20:37 Czyżunię poprosimy przy lepszej okazji. Czyzka, sorka poczekaj. Spróbujmy zaangażować babkę o nicku Kamila z Niu Zila! Takie wcielenie pojawiało się i było duchem bliskie rzeczonemu. Ja(j) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodo Re: Bezdyskusyjne...tak trzeba ;) IP: *.95.221.203.acc50-dryb-mel.comindico.com.au 21.12.04, 14:01 Aby statystyki ladnie wygladaly... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezdyskusyjnie Re: Bezdyskusyjne...tak trzeba ;) IP: *.globonet.hu 21.12.04, 14:44 No popatrz, a Ty się dziwisz że von Braun był "zapisany" To naprawdę jeszcze żaden dowód ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodo Re: Bezdyskusyjne...tak trzeba ;) IP: *.95.221.203.acc50-dryb-mel.comindico.com.au 23.12.04, 09:50 Do SS nikogo nie zmuszano. Tam byli tylko ochotnicy. Czlonkostwo w SS bylo zaszczyetem i przywilejem, a nie obowiazkiem! Mylisz SS z armia, flota i lotnictwem III Rzeszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: Bezdyskusyjne...tak trzeba ;) IP: *.globonet.hu 23.12.04, 14:32 Nie chodzi o SS a o "związek wyznaniowy" i przynależność z do niego z "zapisu" a nie z wiary. Dodo - daj już spokój - ludziska - ci obchodzący "gwiazdkę" i ci obchodzący Boże Narodzenie, porządki robią i nie maja za bardzo czasu Ci odpisywać, Ty pewnie jak zwykle, ich milczenie ogłosisz jako swoje zwycięstwo ;) Daj sobie też spokój z odzywkami typu "żydek" - wbrew temu co być może Ci się wydaje, świadczy to bardziej o Twoich fobiach, a nie o braku logiki u chrześcijan.(no i o elementarnym braku uprzejmości względem twoich oponentów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodo Re: Bezdyskusyjne...tak trzeba ;) IP: *.95.221.203.acc50-dryb-mel.comindico.com.au 24.12.04, 06:36 Wiem, ze wam wierzacym trudno przyjac do wiadomosci, ze zalozycioelem waszego kultu byli zydzi, ze wasz glowny guru (Jezus vel Jeszua) to zydek itp. itd. Sorry, ale taka jaet prawda. Myslenie zyczeniowe nic wam tu nie pomoze... Happy Hanukach, zyznawcy zydowskiej religii w wersji dla gojow, czyli tzw. chrzescijanstwa!To jest przeciez forum dyskusyjne, a nie korespondencja dyplomatyczna! A czym sie, a propos rozni kosciol kat. od SS? Cyba tylko tym, ze kosciol kat. ma wiecej ofiar na sumieniu bo tez istnieje ponad 2 tys. lat, a nie glupie kilkanascie lat jak SS... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka chrzest Kagana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:52 chrzest to decyzja woli. Dlatego chrzcimy ludzi dorosłych lub na tyle dojrzałych, że będących w stanie podjąć odpowiedzialną decyzję, która będzie miała konsekwencje do końca życia. Ale wszystko przed tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: Bezdyskusyjne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:51 za order dziękuję. Nie moja to zasługa. Bóg daje mi siłę. Ja sama jestem słaba. Nie chciałabym też popaść w pychę, Boże chroń mnie. Nie mam czym się chlubić. Poza Jezusem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodo Re: Bezdyskusyjne... IP: *.95.221.203.acc50-dryb-mel.comindico.com.au 21.12.04, 14:03 Jezus (Jeszua ben Miriam) to postac mityczna, jak Harry Potter, czyli nie masz czym sie chlubic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: Bezdyskusyjne... IP: *.globonet.hu 21.12.04, 22:50 Syn Miriam (czli jak piszesz Jeszua) to nie do końca postać wyłącznie "mityczna" Jako ateista, absolutnie masz prawo dyskutować co do Jego znaczenia i pochodzenia,ale proszę nie negować samego faktu istnienia, bo zwyczajnie się ośmieszasz. (trochę przykro mi pisać coś takiego na niewiele dni przed świętem, które mógłbyś kurtuazyjnie określać jako "święto wzajemnej życzliwości", ale jak się coś zaczęło to trzeba to zakończyć...) Choć pewnie jeszcze nie raz będziemy się "przepychać" na tym forum, życzę pogodnej "gwiazdki" i choinki (araukarii? z NZ ;) pozdrowienia - stop Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodo Re: Bezdyskusyjne... IP: *.95.221.203.acc50-dryb-mel.comindico.com.au 23.12.04, 09:42 Niestety, ale w 100% mityczna. jak inaczej wyjasnic fakt, ze nie ma o nim wzmianki w zadnych kronikach rzymskich (to, co rzekomo pisal o Jeszui Flawiusz, to oczywista falszywka)... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka do Dodo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 09:45 w te święta leciał na Discovery (w Polsce) bardzo dobry dokument - Son of God. Polecam gorąco. Trzy odcinki po godzinie. Film zostawiał kwestię wiary na boku, koncentrując się na historycznym, socjologicznym, archeologicznym itp. aspekcie sprawy. I nie wiem jacy wierzący zaprzeczają żydowskiemu pochodzeniu Jezusa, ale Stary Testametnt to wyłącznie historia Izraela. Ale ja tu nie widzę żadnego problemu. Pierwsi apostołowie to też byli żydzi. Mało tego, Jezus nauczał żydów. Jego uczniowie też. Dopiero Paweł został posłany do pogan, czyli nas. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: Nerwy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:46 nie we wszystkich kościołach istnieje instytucja matki i ojca chrzestnych. u nas nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: Nerwy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:45 nie tacy się nawracali. a kiedyś, dawno, w innym życiu też głosiłam podobne poglądy. nie urodziłam się wierząca. potrafię zrozumieć Kagana. Niczym jak do tej pory mnie nie zaskoczył. Natomiast Bóg mnie zawsze zadziwia. Jego miłość, dobroć i łaska dla takich jak ja czy Kagan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodo Re: Nerwy... IP: *.95.221.203.acc50-dryb-mel.comindico.com.au 23.12.04, 09:48 Ty mnie za to zaskoczylas tym, ze bluznisz, np. piszac ze 'cos sie samo stalo', tak jakby cos sie moglo stac bez zgody Wszechmogacego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: Kagan, nieźle ci musiała dopiec... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:39 nie żegnam się, jestem protestantką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: Kagan, nieźle ci musiała dopiec... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:59 nie żegnam się, ale bywało, że modliłam się do Boga o dobrą odpowiedź, zanim coś napisałam. Czasami pisałam w emocjach i to było ode mnie. Widać po głupocie odpowiedzi lub zgryźliwości. Ale Bóg cały czas kształtuję mój charakter i walczy z moimi złymi cechami. Dzięki Mu za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Kagan, nieźle ci musiała dopiec... IP: 67.131.131.* 21.12.04, 13:59 Nie bardzo rozumiem, tzn. nie robisz znaku krzyza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka do XXX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 14:11 no nie. a powinnam. Biblia nic o tym nie mówi. Protestanci nie przywiązują takiej wagi do symboli. Nie ma znaków krzyża, nie ma obrazów i figur, nie ma świętych, nie ma świąt itd. itp. Jest Bóg w trzech osobach i Biblia, oraz ludzie. Relacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: do XXX IP: 67.131.131.* 21.12.04, 15:14 No wlasnie to sa symbole. Czy jest cos zlego w tym ze zegnam sie w imie Ojca i Syna i Ducha Swietego? Chyba rozumiemy sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: do XXX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:18 nie mam ochoty rozpatrywać czy jest to dobre czy nie. Mnie to do szczęścia nie jest potrzebne. Biblia nic o tym nie mówi, więc Jezus chyba też tego nie potrzebuje. A jak ktoś chce to robić to już jego sprawa. Nie mnie sądzić co dobre a co złe. Wolę się skupiać na tym co nas łączy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: do XXX IP: 67.131.131.* 21.12.04, 16:24 Ciesze sie. Na zdanie ktore napisalas jako ostatnie dlugo czekalem. Chcialbym to jeszcze przeczytac od Jerzego... Narazie to tylko z toba udaje mi sie odnalesc "wspolny jezyk", bo przeciez Jeden nas laczy, szkoda tylko ze Jerzy tego nie widzi... Odpowiedz Link Zgłoś
d_ancone Re: Czy ktos wie kim jest "chrzescijanka"? 21.12.04, 11:48 Ja ją znam... Ładne dziewczę, nie żaden ksiądz (księża w większości nie mają takiej wiary), miłe, rozgarnięte (czytaj inteligentne). Znam ją więcej niż pół życia, więc sporo. Na pytanie odpowiedziałam. Jakies szczegóły jeszcze potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpsting Re: Czy ktos wie kim jest "chrzescijanka"? IP: 12.152.252.* 21.12.04, 16:16 Jakies zdjecia moze, mamy wierzyc na slowo? Piszezs ze ladne dziewcze a tak na prawde to moze byc jakis nie powiem co bo nie chce urazic uczuc (nie tylko "religijnych") Hmmm... ostatnio sie dziwne fenotypy pojawiaja na tym naukowym forum, to znak konca swiata musi byc. Szescijanka, Pastor, wtf?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka co do "janka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 12:28 to już nie moja wina. samo się tak robiło. Zawsze się podpisuję "chrześcijanka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodo "janka" BLUZNI! IP: *.95.221.203.acc50-dryb-mel.comindico.com.au 23.12.04, 09:46 Bluznisz! Nic sie nie dzieje wbrew woli Wszechmogacego! Jesli wierzysz, to powinnas napisac: BOG TAK CHCIAL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka urlop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:22 Idę na jakże zasłużony,a jeszcze bardziej wyczekiwany odpoczynek. Mam zamiar się wyspać, nacieszyć się rodziną, czytać Pismo i pogłębić relację z Panem. Dlatego też Kaganie (wiem, że będziesz tęskinił) ale musisz poczekać do nowego roku. XXX i innym z Jego formacji natomiast wesołych świąt. A wszystkim innym: miłości i łaski dla siebie nawzajem. Tego Wam życzę i z Bogiem. Chrześcijanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: ŻYCZENIA IP: *.globonet.hu 21.12.04, 15:55 Dziękuję za życzenia. (mam nadzieję że udało mi się zmieścić w którejś z wymienionych przez Ciebie kategorii adresatów ;) Życzę owocnego poszukiwania odpowiedzi na wszystkie najważniejsze pytania jakie człowiek sobie zadaje, nieustającej cierpliwości w kontaktach z tymi którzy nie potrafią pogodzić się z Twoimi poglądami, wytrwałości w podążaniu wybrana drogą i radości z odpoczynku z Twoimi najbliższymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: urlop IP: 67.131.131.* 21.12.04, 16:28 Wzajemnie chrzescijanko. Niech dla nas wszystkich Boze Narodzenie bedzie najradosniejszym wspomnieniem przyjscia na swiat Zbawiciela naszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodo Re: urlop IP: *.95.221.203.acc50-dryb-mel.comindico.com.au 23.12.04, 09:44 A przed czym cie ow zydek zbawil? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja(j) Re: ŻYCZENIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 17:28 Pewnie nie zasługuję... Pozwólcie jednak, ze po cichu dołączę się jako beneficjent Waszych Życzeń Bożonarodzeniowych. Pewnie coś tam i na mnie skapnie. Jeśli chcielibyscie natomiast przyjać moje, to też zyczę wam wytrwałości w tolerancji, no i pieknego Bożego Narodzenia. Ja(j) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka zasługi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 09:32 nikt z nas nie zasługuje więc nie martw się, bo "nie z uczynków jesteśmy zbawieni, ale z łaski". Nikt z nas nie jest lepszy od ciebie. Każdy ma coś na sumieniu. Dobrze, że Bóg jako miłosierny, kiedy wyznajemu mu nasze grzechy i pokutujemy, odpuszcza nam je i nigdy ich nie wspomina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Noworoczne samopoczucie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 09:39 Nie wiem jak Wy, ale ja zaczynam nowy rok w dobrym humorze. Co prawda Boże narodzenie dało mi w kość i zaczęłam się już zastanawiać, jaki naprawdę sens mają te święta (wyżerka, prezenty, nerwy, znienawidzony karp śmierdzący mułem?), ale za to Sylwester - spędzony w gronie ok. 200 chrześcijan, bez alkoholu, doskonale się bawiąc - przywrócił mi wiarę i siłę. To będzie dobry rok dla tego kraju. Słyszałam wiele dobrych proroctw na ten rok. Czekam z utęsknieniem, aby objawiła się moc Boża w Polsce. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś