Dodaj do ulubionych

APEL do uczestników forum

IP: *.nowy-kaweczyn.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 17:56
Zauważyłem, że ogromna ilość postów na tym forum, to albo rozważania
religijne albo prymitywne wypowiedzi odnośnie polityki czy rasizmu. To jest
forum "Nauka" i miło by było, gdyby takim pozostało. Proponuje więc, że jeśli
chce ktoś powiedzieć coś na temat religii, powinien się przenieść na inny
rodzaj forum. Użytkownicy - szydercy, którzy używają jedynie epitetów powinni
wogóle zrezygnować z udziału w dyskusji. Wątpię, żeby ta druga grupa osób
mnie posłuchała, ale może choć "teologowi" się przeniosą. Z naukowego punktu
widzenia, nie ma absolutnie żadnych przesłanek na to, że bóg istnieje. Nie
widzę więc celu w poruszaniu tu tego wątku na forum naukowym. Pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Apel nr.2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 18:18
      Apeluję by.............i tu byłaby długa lista.No właśnie,tylko kto tego
      posłucha.
      Łatwiej coś zburzyć ,nawet nieświadomie ,jak zbudować ,nawet "świadomie".
      Dawidzie-pozdrawia
      • Gość: ... Re: Apel nr.2-errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 18:45
        Oczywiście powinno być:
        Dawidzie-pozdrawia ...
        a jest > Dawidzie-pozdrawia
        Sorry ,że się nie przedstawiłem :)
    • Gość: pak Re: APEL do uczestników forum IP: 82.177.83.* 08.01.05, 18:48
      Z naukowego punktu widzenia nie ma rowniez absolutnie zednych przeslanek na to,
      ze ewolucja miala miejsce, a jednak o tym tu tez sie dyskutuje.

Zgadzam sie z tym, ze na konkretnym forum powinno sie poruszac zagadnienia o
      tematyce owego forum. To jednak nie jest, jak pokazuje praktyka realizowalne,
      wiec pozostaje jedynie apelowac o nienaruszanie udcha komunikacji
      miedzyludzkiej.
      • Gość: Dawid Mazurek Re: APEL do uczestników forum IP: *.nowy-kaweczyn.sdi.tpnet.pl 09.01.05, 14:04
        > Z naukowego punktu widzenia nie ma rowniez absolutnie zednych przeslanek na
        >to, ze ewolucja miala miejsce [...]

Bzdura!!!
    • Gość: jast Re: APEL do uczestników forum IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 08.01.05, 19:35
      zaapeluj zwlaszcza do kilku tu rezydentow "ateistow" ktorych nic wiecej nie
      interesuje poza pisaniem swoich ateistycznych wypocin. Zgadzam sie ze nie ma
      zadnych dowodow ze Bog istnieje ale nie ma tez zadnych dowodow ze nie istnieje.
      Jak skonczy sie na tym forum ateistyczna propaganda to podejrzewam ze skoncza
      sie tez posty o tresci przeciwstawnej.
      • Gość: ... Wojna światów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 19:39
        aż do zaświatów...
        • Gość: ... Kaganie czyżby urlop się skonczył? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 20:43
          Ale wpadłeś ! :)
      • Gość: Everizon Re: APEL do uczestników forum IP: *.info.pl / 213.199.207.* 08.01.05, 20:18
        nooo panie "jast" tu akurat piszesz takie pierdoły ze mimo ignorowania "na ogół" takich jak ty, muszę się ustosunkować.

Otóż jak byś wogóle umiał czytać to co tu piszą to zauważyłbyś że ci "ateiści" wypowiadają się na ogół w temacie dotyczącym postu NAUKOWEGO a dyskusję zaczynają z "religiantami" dopiero jak jeden taki głupek czy drugi w dyskusji o np. Zakrzywieniu czasoprzestrzeni w grawitacjnym polu gwiazdy neutronowej (czy innym temacie) wtrącają swoje debilne: "Po co o tym mówić jak to wszystko nie istnieje i jedyne co istnieje to bóg i nie zastanawiajmy sie nad tym co widzimy bo gwiazd nie ma i bóg to stworzył i takie ma byc i nie pytajcie"... i takie inne chore pierdoły !!

Panie "jast" jak ci sie nie podoba naukowa debata ateistó natym forum to prosze cie won mi stąd na jakies katolickie stronki czy inne. My tu "myślimy" a nie "wierzymy". Proszę nam łąskawie w myśleniu nie przeszkadzać.

A co do tematu forum to zgadzam się że walki pomiędzy atiestami a religiantami powinny być może nic gdzie indziej niż tu, ale skoro już są to dyskutujemy tez. Na różnych stronach religijnych na forach gadają takie pierdoły czasem że wole już na temat np. nieistnienia czy istnienia boga porozmawiać tu niż tam :)

Pozdrowienia for all jacekcymerys@poczta.fm

ps. Jak to nie ma dowodu na ewolucję? A choćby wyginięcia gatunków? jak by nie ewolucja to po tych wyginięciach masowych i sporadycznych i tych przez człowieka na końcu to już było żadnych istot na ziemi a widzieliście może żeby jakieś nowe się pojawiały ot tak z nikąd? (storzone?) Ludzie a dinozaury? a 1000 innych stworzeń? jak by się nie przystosowywały to już by ich nie było. A jak przystosowanie przekażą w genach potomstwu to już ewolucja!! gdzie wy macie oczy? ewolucja jest widoczna wszędzie. Nawet naukowcy ją przyśpieszają w labolatoriach modyfikując geny mysz!! Czyli pracują fizycznie (nie tylkokoncepcyjnie) nad czymś czego nie ma?

Narka
        • Gość: jast Re: APEL do uczestników forum IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 08.01.05, 20:28
          >Otóż jak byś wogóle umiał czytać to co tu piszą to zauważyłbyś że
          ci "ateiści" wypowiadają się na ogół w temacie dotyczącym postu NAUKOWEGO a
          dyskusję zaczyna

O tak ????????
          Czym sa posty w stylu "Dlaczego Jestem ateista"? Moze powinienes troche wiecej
          sledzic to forum zeby zauwazyc ze pewni ateisci tu pisza tylko w jednym celu
          aby wzniecac walki religijne. Nie pier*ol wiec mi tu o tym ze wszystkich
          ateistow tutaj interesuje tylko NAUKA.
          • Gość: Everizon Re: APEL do uczestników forum IP: *.info.pl / 213.199.207.* 08.01.05, 20:54
            Jak temat jest "Dlaczego Jestem ateistą" to każdy chyba widzi O CZYM JEST !!! i nie wchodzi jak go nie interesuje, tak? panie za mądry chyba? a jak go interesuje to wchodzi?

Proste? wiec umiem czytać i na tyle co wyczytałem to na tematach dotyczących walki z religią czy odwrotnie z ateizmem pisze sie o WALCE Z RELIGIA CZY ATEIZMEM ! a na tematach czysto naukowych niestety jakis debil musi zacząć gadać o bogu bo by chyba nie zniósł że kogoś może bóg nie interesować ! i WTEDY SIE ZACZYNA

jacekcymerys@poczta.fm
            • Gość: jast Re: APEL do uczestników forum IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 08.01.05, 21:04
              > Jak temat jest "Dlaczego Jestem ateistą" to każdy chyba widzi O CZYM JEST !!!

To jest forum NAUKA. Jesli twoi ateistyczni kolesie sa troche przyglupawi moze
              bys im to wyjasnil i polecil inne miejsca na wypisywanie glupot. Czy to zbyt
              trudne do zrozumienia nie tylko dla dla twoich kolesi ale i dla ciebie?
              • Gość: Everizon Re: APEL do uczestników forum IP: *.info.pl / 213.199.207.* 08.01.05, 21:14
                Dobra jeszcze raz prosciej napisze i koncze ten wątek tego tematu. Jak
                teraz nie zrozumiesz to twoja sprawa :)

Ateiści piszą nie o bogu czy ateizmie tylko o nauce czyli wypowiadają się na forum naukowym w poszczególnych tematach. Natomiast jak tam sie wpie**li jakis "religiant" to na niego sie wsiada bo gdzie z tym ryjem w te piękne truskawki!!
                paniahno?

A tematy dotyczące odrazu czyli założone w tym celu by rozmawiać o bogu czy tez jego braku odwiedzają ci ateiści którzy chcą na ten temat gadać i ci religianci którzy chcą to samo ! paniahno teraz?

Wiec konkludując: omijam te tematy które mnie nie intersują a wypowiadam się na tych które mnie interesują. Tak robią na ogół ateiści. Natomiast nie wszyscy religianci stosują się do zasad i sie pchają tam gdzie nie trzeba.

Oczywiście nie piszę tu o tych ludziach co wierzą że istnieje bóg itd. ale na temacie o czarnych dziurach PISZĄ O CZARNYCH DZIURACH a NIE O BOGU.

z poważaniem jacekcymerys@poczta.fm
                • Gość: XXX Re: APEL do uczestników forum IP: 67.131.131.* 11.01.05, 15:39
                  Zaden "religiant" w tematach czysto naukowych nie bedzie rozwazac o Bogu. O
                  czym ty piszesz? Sa tematy naukowe, sa tematy wiary, sa tematy posrednie czyli
                  pogodzenia nauki z wiara, ale w kazdym z tych tematow powinno sie miec poczucie
                  granic przedstawiania swoich pogladow. Bezsensowny belkot tylko budzi niesmak w
                  dyskusji...
            • Gość: XXX Re: APEL do uczestników forum IP: 67.131.131.* 11.01.05, 15:31
              Zazwyczaj tym "debilem" jest jakis ateista. Ja jako osoba wierzaca bronie
              swojej wiary... poprostu nie potrafie obojetnie czytac jak ktos "pluje" na moja
              wiare i krytykuje Tego w Ktorego wierze. Mozna skrytykowac kazdego czlowieka na
              ziemi, ale nie Boga. Nie Tego Jedynego, Ktory wszyskiemu zapoczatkawal...
              Jezeli sam nie masz szacunku wobec kogos o innych pogladach jak ty, to
              spodziewaj sie, ze mozesz sie z tym spotkac w twoim kierunku. Tolerancja ma
              swoje granice...
        • Gość: pak Re: APEL do uczestników forum IP: 82.177.83.* 08.01.05, 20:43
          Czy moglbys zatem drogi myslacy przytoczyc chocby jedno udokumentowane
          doswiadczenie, w wyniku ktorego otrzymano z jednego gatunku inny?
          Czy moglbys przytoczyc to samo z tym, ze zaobserwowane w naturze?

Czy chcesz powiedziec, ze dowodem na istnienie ewolucji jest fakt, ze kiedys
          istnialy jakies gatunki a teraz ich miejsce zajely inne? wybacz, ale wysmiano
          by to na kazdym przyzwoitym forum ewolucjonistycznym.

Co sie zas tyczy "przekazania przystosowania w genach potomstwu" to taka
          teoria, owszem istniala, ale zostala obalona w polowie XIX wieku, a konkretnie
          w roku 1865 przez austriackiego uczonego Gregor Mendel.
          Zapraszam do zapoznania sie z
          B.E. Bishop, "Mendel's Opposition to Evolution and to Darwin," Journal of
          Heredity 87 (1996): s. 205-213
          oraz
          Gordon Rattray Taylor, The Great Evolution Mystery, London: Abacus, 1984, s. 36-
          41

Masz jakies 150 lat opoznienia w dziedzinie biologii i genetyki. Zreszta nie
          tylko ty. Nie dziwota, ze wciaz na tym forum pokutuja takie przesady.
          • Gość: stop Re: nowe gatunki IP: *.globonet.hu 08.01.05, 21:03
            pak - króciutkie pytanie - po co ślepczykowi jaskiniowemu oczka zarośnięte
            skórą, padalcowi szczątkowe kończyny schowane w ciele, ptakowi kiwi szczątki
            skrzydeł?
            No po co?
            • Gość: Everizon Re: nowe gatunki IP: *.info.pl / 213.199.207.* 08.01.05, 21:20
              To tak proste przykłady że szukając przykładów w genach niechcący je pominąłem :)

Właśnie, po co? :) i dalej tym tropem: po co człowiekowi wyrostek roabczkowy skoro jest szkodliwy? Nie dość że ewolucja istnieje to jest ślepa i niektóre żeczy prowadzą do wiginięcia gatunku a jeżeli uda się je cofnąć to gatunek w procesie ewolucji rozwija eliminując wady.

A wyrostek robaczkowy to cofający się organ który posiada np. koń a służy mu w pomocy przy trawieniu celulozy (bakterie które tam żyją mu pomagają) człowiekowi nie jest potrzebny wiec zanika. EWOLUCJA !!! wuala :)
              To tez dowód że mieliśmy wspólnego przodka z koniem kiedyś tak jak i zresztą ze wszystkimi innymi zwierzętami :) Naukowcy potrafią policzyć na podstawie informacji w genach co kiedy i jak się skrzyżowało i co kiedy i jak się rozeszło na dwa (lub więcej) osobnych gatunków. To co licza i stosują W PRAKTYCE to fikcja jakaś?

Pozdrawiam jacekcymerys@poczta.fm
              • Gość: stop Re: nowe gatunki IP: *.globonet.hu 08.01.05, 21:34
                Wyrostek robaczkowy został w mojej wypowiedzi celowo pominięty, bo choć jego
                zastosowanie u "nosiciela" jest pod znakiem zapytania, to niewątpliwie służy
                wzrostowi liczebności chirurgów ;)
                A na serio - coś mi się kiedyś o oczka obiło,że sprawa "bezużyteczności"
                wyrostka jeszcze nie do końca została rozstrzygnięta,tylko że moje leniwstwo
                woła,aby o tej godzinie nie zajmować się szperaniem po książkach :/
              • Gość: pak Re: nowe gatunki IP: 82.177.83.* 08.01.05, 23:50
                Prosilem cie o podanie jakiegos przykladu, kiedy to naukowcy zaobserwowali
                powstawanie jednego gatunku z drugiego.
                Mozesz cos takiego przytoczyc? Slyszales o czyms takim? Czy po prostu wierzysz,
                ze tak jest?
                • Gość: Dawid Mazurek Re: nowe gatunki IP: *.nowy-kaweczyn.sdi.tpnet.pl 09.01.05, 14:30
                  Zazwyczaj czas powstawania gatunku mierzemy w czasie geologicznym, więc takie
                  zmiany najlepiej obserwować w zapisie kopalnym - znajdziemy tysiące przykładów
                  ciągów ewolucyjnych. Można też wziąść pod lupę dzisiejszą poulację w jakimś
                  środowisku, które ulga zmianie - zauważymy, że z upływem czasu zmienia się
                  rozkład cech.
                  Tempo powstawania gatunków jest jednak różne i czasem wyłonienie się nowego
                  gatunku może być wyraźnie obserwowane i w naszych czasach. Przykładem jest
                  powstanie w którymś z dużych miast nowego gatunku komara (nie mam referencji),
                  które to wiązało się antropogenicznymi zmianami środowsika, a konkretnie z
                  budową metra.
          • Gość: Everizon Re: APEL do uczestników forum IP: *.info.pl / 213.199.207.* 08.01.05, 21:03
            No nie !!! :) :) :) :) :) :) :) :) :)
            (to jest szczery śmiech)

teoria przekazywania genów potomstwu została obalona !!! :) :) :) :) :) :P :P :) :)

a jak murzyn zrobi dziecko aryjskiej kobiecie to mulatek skąd wie że ma sie urodzić mulatkiem a nie bialy, czewrwony, żołty, zielon itd???
            to nie jest przekazywanie infoermacji w genach??

Niestety mój panie. Jaki ojciec taki syn, niedaleko pada jabłko od jabłoni itd.to wszystko ma miejsce dzisiaj i teraz!! wszystkie fizyczne aspekty są dziedziczone i przez krzyżowanie (bardzo skompikowane oczywiście) łaczone z czego wychodzi organizm potomny mający wspólne cechy obu rodziców + dodatki w postaci drobnych mutacji (najczęściej szkodliwych ale niezawsze)

to ty chyba śpisz a nie czytasz, drogi panie !! Od lat pisze programy uczące sieci neuronowe na zasadzie ewolucji genetycznej!! sprzedaje je do firm jako fizycznie dzialające !! a ty mi powiesz ze ewolucja nie istnieje ! Tu mnie nikt nie zagnie :) znam się na ewolucji jak na niczym innym :)

pozxrowienia jacekcymerys@poczta.fm
            • Gość: stop Re: APEL do uczestników forum IP: *.globonet.hu 08.01.05, 21:13
              Ech Everizon smiejesz się, ale sam nie wiesz z czego - pak nie pisze o
              przekazywanu GENÓW a "przystosowań" a to pachnie miczurinowszczyzną...
            • Gość: pak Re: APEL do uczestników forum IP: 82.177.83.* 08.01.05, 23:58
              Musze przyznac, ze dosc zabawnie ci to wyszlo.
              Otoz piszesz programy, ktory wykorzystuja tzw. algorytmy ewolucji genetycznej.
              Skoro tak gleboko w tym tkwisz, zapewne wiesz, ze ewolucjonisci uwazaja
              ewolucje za losowy, chaotyczny proces zmian.
              Nie chce cie zagiac (skoro i tak "tu cie nikt nie zagnie") wiec proponuje zebys
              wykorzystal definicje ewolucji przy pisaniu swoich programow i zaczal generowac
              kod w sposob chaotyczny i losowy.
              Nieomieszkaj nas poinformowac o wyrazach zadowolenia naplywajacych od klientow
              z tak napisanego programu.
              A moze by tak wykorzystac milion malp i milion klawiatur...?
              • Gość: ... O małpach i maszynach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 10:39
                Napewno napiszą stosy poematów ,tyle że rozumieć je będą tylko małpy-oczyw
                iście na małpi ,dla nas rozumiany jako nielogiczny ,sposób...
                Tak także można tworzyć hipotezy-tylko czy jest w nich jakiś sens?

Wprowadzasz zle dane-otrzymasz adekwatny wynik...

W jakim celu tak się kłócicie? Czy ludziom tak trudno się
                porozumiewać ,nawet jeżeli mówią w tym samym języku?
              • Gość: stop Re: APEL do uczestników forum IP: *.globonet.hu 09.01.05, 11:19
                Paku-piszesz o paradoksie "sonet" czyli "milion małp"
                A pamiętasz o tzw. paradoksie dachówki?
                Dachówka spadając z wysoka na twarde podłoże musi się rozbić - choć
                prawdopodobieństwo rozbicia w ściśle określony sposób jest niemal zerowe.
                Obliczenia prawdopodobieństwa powstania życia dokładnie w takiej formie jaką
                obecnie obserwujemy - nie kłamią ( paradoks "sonet"),tylko że to tak jakby
                liczyć prawdopodobieństwo, że KAŻDA następna dachówka rozbije się na identyczne
                kawałki jak pierwsza.
                • Gość: pak Re: APEL do uczestników forum IP: 82.177.83.* 09.01.05, 14:04
                  To, ze spadajaca dachowka sie rozbija nie jest paradoksem. Dachowka musi
                  byc "posluszna" II prawu termodynamiki.
                  Liczenie prawdopodobienstwa, ze dachowna D rozbije sie w sposob S niczemu nie
                  sluzy i ma sie nijak do powstania zycia.
                  Gdyby, natomiast, zaobserwowano jak to zrzucone kawalki dachowki po uderzeniu o
                  ziemie uformowaly dachowke, wtedy moznaby zaczac obliczac prawdopodobienstwa.
                  • Gość: stop Re: APEL do uczestników forum IP: *.globonet.hu 09.01.05, 14:43
                    No cóż, masz sporo racji pisząc o procesach termodynamicznych, ale akurat nie
                    chodzi o lokalne odwrócenie entropii(można i tak rozpatrywać "życie" ;)
                    Proszę nie analizować tego paradoksu "termodynamicznie" - chcę tylko wskazać,że
                    prawdopodobieństwo, że życie powstanie dokładnie w takiej formie jaką
                    obserwujemy, to nie to samo, co prawdopodobieństwo zaistnienia życia.
                    Odnosząc się do paradoksu z małpami - nie chodzi o prawdopodobieństwo,że małpy
                    napiszą sciśle określony utwór tylko o prawdopodobieństwo że w ich "twórczości"
                    pojawi się COKOLWIEK sensownego.
                    • Gość: ... O właśnie-COKOLWIEK SENSOWNEGO... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 16:07
                      Tak się składa ,że od momentu(pamięć historyczna)zaistnienia ludzkości
                      jeszcze nikt ,ale to nikt ,nie zdołał udowodnić tego ,że COKOLWIEK JEST DO
                      KOŃCA PEWNE I SENSOWNE...
            • Gość: XXX Re: APEL do uczestników forum IP: 67.131.131.* 11.01.05, 16:44
              Wybacz moja zlosliwosc, ale to musialo tak cie wciagnac, ze myslisz ze jestes
              zwierzeciem :) Szkoda ze mojej siosty madry pies jak zachoruje to sam nie
              pojdzie do lekarza, tylko moja bezrozumna siostra musi go do niego prowadzic...
          • Gość: Dawid Mazurek Re: APEL do uczestników forum IP: *.nowy-kaweczyn.sdi.tpnet.pl 09.01.05, 14:38
            pak! Na początek proponuję ci sięgnąć po jakąś książkę z biologii na poziomie,
            powiedzmy, liceum. Gdy już się przekonasz, że to ty masz 150 lat opóźnienia i
            gdy zrozumiesz istotę teorii ewolucji, polecam ci jakiś podręcznik
            ewolucjonizmu.
            Co do obserwacji powstawania nowego gatunku, odpowiedziałem gdzieś wyżej w tym
            wątku. Jeśli ta odpowiedź cię nie usatysfakconuje, nie proś o kolejne
            przykłady, tylko sobie je sam wyguglaj, albo jeszcze lepiej wypożycz (a
            najlepiej kup) sobie podręcznik ewolucjonizmu i tam poszukaj, bo nie jestem
            nauczycielem w szkole i nikt mi nie będzie płacił za to, że będę ci wymieniał
            przykłady i dokształcał cię z biologii.
            • Gość: pak Re: APEL do uczestników forum IP: 82.177.83.* 09.01.05, 18:50
              Tragedia wielu pokolen jest wlasnie to, ze swoja wiedze o ewolucji czerpia z
              ksiazek do biologii do liceum a ich zrodlem wiedzy w tej materii jest czesto
              pani od bilogii.
              Jezeli chcesz dowiedziec sie troche wiecej, nie siegaj do ksiazek do bilogii do
              liceum i zacznij czytac wspolczesna literature.

Wciaz nie odpowiedziales na moje pytanie i nie zamiesciles zadnej informacji
              (popartej zrodlem), o zaobserwowaniu powstawania jakiegos gatunku z juz
              istniejacego.
              Oczywiscie moglbym zprzeszukac internet pod tym kontem i zapewniam cie, ze
              niczego bym nie znalazl. Powod jest prosty - o czyms takim nie slyszano.
              Moja prosba zebys to wlasnie ty cos takiego przytoczyl ma proste uzasadnienie a
              poza tym skoro cos twierdzisz i uwazasz sie za kogos kto ma cos do powiedzenia
              w tej materii powinienes przyjac kilka zwyczajow prowadzenia takich dyskusji. A
              jednym z nich jest to, ze nalezy dostarczyc sprawdzalne informacje - argumenty.

W jednym z poprzednich watkow napisales "Zazwyczaj czas powstawania gatunku
              mierzemy w czasie geologicznym, więc takie zmiany najlepiej obserwować w
              zapisie kopalnym - znajdziemy tysiące przykładów ciągów ewolucyjnych". Skoro
              takich przykladow jest tysiace, nie powinienes miec problemow z podaniem
              jednego. Nie zapomnij o dostarczeniu linku do zrodla.
              Wszyscy zdaja sobie chyba sprawe z tego, ze jezeli teoria ewolucji jest
              prawdziwa, w zapisie kopalnym powinnismy byc w stanie znalezc tysiace czy
              miliony tzw. form przejsciowych - czy stworzen, ktore stanowily owo ewolucyjne
              ogniwo miedzy gatunkami.
              Darwin w swoim The Origin of Species stwierdzil:
              "If my theory be true, numberless intermediate varieties, linking most closely
              all of the species of the same group together must assuredly have existed...
              Consequently evidence of their former existence could be found only amongst
              fossil remains." Charles Darwin, The Origin of Species: A Facsimile of the
              First Edition, Harvard University Press, 1964, p. 179
              Poniewaz za jego czasow nie znaleziono niczego potwierdzajacego jego teorie,
              napisal Darwin:
              "…Why, if species have descended from other species by fine gradations, do we
              not everywhere see innumerable transitional forms? Why is not all nature in
              confusion, instead of the species being, as we see them, well defined?… But, as
              by this theory innumerable transitional forms must have existed, why do we not
              find them embedded in countless numbers in the crust of the earth?… But in the
              intermediate region, having intermediate conditions of life, why do we not now
              find closely-linking intermediate varieties? This difficulty for a long time
              quite confounded me." Charles Darwin, The Origin of Species by Means of Natural
              Selection, The Modern Library, New York, p. 124-125

Darwin nie dozyl naszych czasow i nie moze wiedziec, ze do dnia dzisiejszego
              nikt owych for przejsciowych nie znalazl. A pare lat juz uplynelo.
              Robert Carroll, jeden z paleontologow ewolucjonistow stwierdzil:
              "Despite more than a hundred years of intense collecting efforts since the time
              of Darwin's death, the fossil record still does not yield the picture of
              infinitely numerous transitional links that he expected" Robert L. Carroll,
              Patterns and Processes of Vertebrate Evolution, Cambridge University Press,
              1997, p. 25
              Inny, K. S. Thomson, napisal:
              "When a major group of organisms arises and first appears in the record, it
              seems to come fully equipped with a suite of new characters not seen in
              related, putatively ancestral groups. These radical changes in morphology and
              function appear to arise very quickly…" K. S. Thomson, Morphogenesis and
              Evolution, Oxford, Oxford University Press, 1988, p. 98
              Profesor Glasgow University, T. Neville George twierdzi:
              "There is no need to apologize any longer for the poverty of the fossil record.
              In some ways it has become almost unmanageably rich and discovery is outpacing
              integration… The fossil record nevertheless continues to be composed mainly of
              gaps" T. Neville George, "Fossils in Evolutionary Perspective," Science
              Progress, vol. 48, January 1960, pp. 1, 3

Moglbym przytoczyc jeszcze setki cytatow znanych i uznaczych ewolucjonistow,
              ktorzy musieli w koncu przyznac (co bylo oczywiste od poczatku), ze form
              przejsciowych nie ma. Pytanie brzmi, czy takie cytowanie ma sens skoro sa tacy
              ktorzy bazuja na ksiazkach do biologi do liceum?
              Oczywiscie wyznawcy teorii ewolucji nie skladaja broni. Swiadomi przeslania,
              ktore niesie zapis kopalny, starali sie jednak jakos pozenic brak form
              przejsciowych ze swoimi przekonaniami. Wynikiem tego wysilku byla nowa teoria:
              punctuated equilibrium. Oczywiscie ta teoria ma sie tak dobrze jak jej starsza
              siostra.

Jeden z forumowiczow mowil o dachowce, ktora spadajac na podlego sie rozbija.
              Pytanie, ktore sobie czesto zadaje jest takie. Ludzie zdaja sobie sprawe z
              pewnych oczywistych faktow. Np:
              widzac ksiazke, wiedza, ze musial napisac ja czlowiek
              posluguja sie programem komputerowym - zdaja sobie sprawe z tego, ze stworzyla
              go istota inteligentna
              widza spadajaca dachowke i wiedza, ze przy upadku sie rozbije, nikt jednak nie
              zacznie rozwazac mozliwosci powstania dachowki w wyniku rrzucenia jej
              polamanych uprzednia czesci
              Takie przyklady mozna nozyc. Sa po prostu pewne rzeczy, ktore nas nie dziwia.
              Nie potrzeba nam nauki zeby wiedziec, ze jest tak, a nie inaczej.
              Kiedy jednak przechodzimy do kwestii powstania zycia, kiedy zdajemy sobie
              sprawe z ilosci informacji zgromadzonej w lancuchu DNA, etc. ci sami ludzie
              zaczynaja produkowac teorie ewolucji i setki innych.
              Ma sie wrazenie jak gdyby takie osoby rzeczywiscie dysponowaly mozgami istot, z
              ktorych wierza, ze sie wywodza.
              • Gość: Dawid Mazurek Re: APEL do uczestników forum IP: *.nowy-kaweczyn.sdi.tpnet.pl 09.01.05, 21:52
                > Tragedia wielu pokolen jest wlasnie to, ze swoja wiedze o ewolucji czerpia z
                > ksiazek do biologii do liceum a ich zrodlem wiedzy w tej materii jest czesto
                > pani od bilogii.
                Mogę Cię zapewnić, że ja swojej wiedzy nie czerpię z podręczników do liceum,
                tylko ze źródeł naukowych. Poleciłem je tobie tylko dlatego, że zauważyłem
                ogromne braki w twojej wiedzy.
                > Wszyscy zdaja sobie chyba sprawe z tego, ze jezeli teoria ewolucji jest
                > prawdziwa, w zapisie kopalnym powinnismy byc w stanie znalezc tysiace czy
                > miliony tzw. form przejsciowych - czy stworzen, ktore stanowily owo
                ewolucyjne
                > ogniwo miedzy gatunkami
                Przykład: Cyclotosaurus intermedius, pośredi czasowo i morfologicznie pomiędzy
                C. robustus i C. mordax. Źródło: Sulej, Majer Temnospondyl amphibian
                Cyclotosaurs from the upper triassic of Poland - czasopismo Palaeontology.
                Resztę sobie znajdź, artykułu jeszcze chyba nie ma w internecie. Częste są też
                sekwencje zmian muszli amonitów czy pancerzy trylobitów wraz z kolejnymi
                warstwami skalnymi. Są też upierzone dinozaury, wyguglaj sobie pracę Polaków o
                przynaleźności owiraptorozaurów. Takich przykładów są setki, nie widzę
                potrzeby, by ci podawaj linki, włącz Google. Jak pisałem nie będę się bawił w
                nauczyciela, musisz sam nadrobić braki.
                Gdybyś znał podstawy geologii, a dokładniej właściwości zapisu kopalnego,
                wiedziałbyś, że tylko znikomy procent gatunków w wyjątkowych momentach w
                wyjątkowych miejscach ulega fosylizacji i nie zawsze mamy do czynienia z
                idealanym ciągiem form.
                • Gość: pak Re: APEL do uczestników forum IP: 82.177.83.* 09.01.05, 22:43
                  Po wpisaniu ciagu znakow "Cyclotosaurus intermedius" do google otrzymujemy
                  oszalamiajaca wprost liczbe odnosnikow: 1.

A tak na marginesie dosyc ciekawie odniosl sie do procederu "rekonstrukcji"
                  David R. Pilbeam, znany antropolog z Harvard: "At least in paleoanthropology,
                  data are still so sparse that theory heavily influences interpretations.
                  Theories have, in the past, clearly reflected our current ideologies instead of
                  the actual data" David R. Pilbeam, "Rearranging Our Family Tree," Human Nature,
                  June 1978, p. 45
                  Earnst A. Hooten z tego samego universytetu poszedl krok dalej: "To attempt to
                  restore the soft parts is an even more hazardous undertaking. The lips, the
                  eyes, the ears, and the nasal tip leave no clues on the underlying bony parts.
                  You can with equal facility model on a Neanderthaloid skull the features of a
                  chimpanzee or the lineaments of a philosopher. These alleged restorations of
                  ancient types of man have very little if any scientific value and are likely
                  only to mislead the public … So put not your trust in reconstructions" Earnest
                  A. Hooton, Up From The Ape, McMillan, New York, 1931, p. 332

W roku 1912 Charles Dawson oglosil, iz znalazl kilka kosci prehistorycznego
                  czlowieka sprzed 500 000 lat. Poniewaz kosci znalazl w Piltdown, "czlowieka"
                  nazwano "Piltdown man". Natychmiast dokonano rekonstrukcji, wystawiono w wielu
                  muzeach, napisano z 500 rozpraw doktorskich... Malcolm Muggeridge, The End of
                  Christendom, Grand Rapids, Eerdmans, 1980.
                  W 1949 zrobiono ponownie kilka testow (technika poszla do przodu) i okazalo
                  sie, ze kosci maja kilka tysiecy lat; czyli juz nie 500 000. Pozniej okazalo
                  sie, ze zeby naleza do orangutana, a do szczeki zostaly przytwierdzone... dla
                  celow uzyskania wiekszej wiarogodnosci. Znalezione przy kosciach prymitywne
                  narzedzia okazaly sie rowniez "zrekonstruowane".
                  Pelna analize znaleziska udostepniono w roku 1953 (Joseph Weiner). Kosci
                  czaszki pochodzily ze szczatkow 500 letniego czlowieka, a szczeka nalezala do
                  niedawno padlej malpy.
                  Wyguglaj sobie cos o Nebraska Man...

Jezeli sa jakies przyklady ewolucji, ktore mozna mnozyc, to takie jak
                  przytoczony Piltdown man czy Nebraska man, a wiec nie zadne rewelacje naukowe a
                  jedynie skandale "naukowe".
                  Poczekajmy cierpliwie az google wyrzuci wiecej niz jeden odnosnik do
                  Cyclotosaurus intermedius.
              • Gość: borkowsk Re: APEL do uczestników forum (POWSTAW. GATUNKÓW) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 22:58
                Co do powstawania nowych gatunków to proponuje niedowiarkom :) następujacy
                eksperyment (ktos go kiedys zrobil, ale nie chcemi sie szukac zródla):
                * Weź kilka par muszek owocowych - wystarczy zostawic na kikla dni ogryzek na
                oknie, a potem zamknąć w słoiku
                * Prowadz przez rok albo dwa "chów wsobny", tak by twoja populacja była
                całkowicie izolowana od form dzikich
                * Najlepiej zebys też konsekwentnie trzymał twoją populacje w nieco innych
                warunkach niż żyje forma dzika - np. zawsze w cieplarce, albo wyłącznie karmił
                bananami
                * Co dwa miesiące sprawdzaj czy wylosowane osobniki z twojej populacji
                mogą "mieć dzieci" z formą dziką (oczywiscie wupuść je potem na wolność)

Po roku albo dwu krzyzówka z formą dziką się nie uda czyli powinienes uzyskać
                nowy gatunek. Co prawda najprawdopodobniej nie będzie się zewnetrznie różnił od
                wyjściowego, ale ma szanse na różnice fizjologiczne (inne warunki życia).

Czas geologiczny nie jest potrzebny...

PS: Jeszcze łatwiej (tz. szybciej) poszło by z pierwotniakami, ale tu sobie
                laik nie poradzi
                • Gość: pak Re: APEL do uczestników forum (POWSTAW. GATUNKÓW) IP: 82.177.83.* 09.01.05, 23:34
                  Jezeli "zmodyfikujesz" genetycznie psa, byc moze uzuskasz psa, ktory nie bedzie
                  mogl miec dzieci.
                  Pozostanie jednak psem, ktory nie moze miec dzieci.

Nie do konca wiem co chciales powiedziec.
                  • Gość: borkowsk Re: APEL do uczestników forum (POWSTAW. GATUNKÓW) IP: *.iss.uw.edu.pl 10.01.05, 11:56
                    Zmodyfikowany genetycznie osobnik psa to jeszcze nie gatunek, ale juz para
                    (najmniejsza populacja :) ) takich psów moze nim byc z punktu widzenia
                    formalnego, o ile moze "miec dzieci" ze soba.

Klasyczna definicja gatunku (przynajmniej w zoologii) wymaga zeby wszystkie
                    populacje gatunku byly zdolne do swobodnej wymiany genów miedzy soba, (czyli
                    mogly miec "mieszane", plodne potomstwo), a byly niezdolne do wymiany genów z
                    populacjami gatunków pokrewnych.

Zatem populacja, która nie moze wymieniac genów z populacja, z ktorej sie
                    wywodzi jest z definicji nowym gatunkiem.
                    • Gość: ... Transformacja działa sama z siebie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 12:21
                      No i widzimy jak to bywa na forum(jak w polityce :) przykład idzie z góry,
                      ale ta drabina ma przecież pierwszy szczebel i to my maluczcy nim jesteśmy,no
                      chyba że odwrócimy ją do góry nogami itd...itp...)
                      Dawidzie mialo być o myleniu wątków, a jest o czym?
                      A raczej co jest-mylenie wątków???
                      Pozdrawia ...
        • Gość: Ja(j) Re: APEL do uczestników forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 20:47
          Gość portalu: Everizon napisał(a):

> nooo panie "jast" tu akurat piszesz takie pierdoły ze mimo ignorowania "na
          ogół
          > " takich jak ty, muszę się ustosunkować.

J: Noooo, Panie everizon. Na ogół takich jak pan olewam, aleś pan napisał taką
          pierdołę, aże mię zatrzęsło.

> Otóż jak byś wogóle umiał czytać to co tu piszą to zauważyłbyś że
          ci "ateiści"
          > wypowiadają się na ogół w temacie dotyczącym postu NAUKOWEGO a dyskusję
          zaczyna
          > ją z "religiantami" dopiero jak jeden taki głupek czy drugi w dyskusji o np.
          Za
          > krzywieniu czasoprzestrzeni w grawitacjnym polu gwiazdy neutronowej (czy
          innym
          > temacie) wtrącają swoje debilne: "Po co o tym mówić jak to wszystko nie
          istniej
          > e i jedyne co istnieje to bóg i nie zastanawiajmy sie nad tym co widzimy bo
          gwi
          > azd nie ma i bóg to stworzył i takie ma byc i nie pytajcie"... i takie inne
          cho
          > re pierdoły !!

J: A policzyłeś se pan posty czołowego religianta ateizmu na tym forum, imć
          kagana i ich tytuły????? Przeć, bywasz na nich takze główną postacią. I co one
          mają wspólnego z nauką (ew. z religią). A propos = kogo to zacytowałeś w tych
          pięknych klamerkach?

> Panie "jast" jak ci sie nie podoba naukowa debata ateistó natym forum to
          prosze
          > cie won mi stąd na jakies katolickie stronki czy inne.

J: To jest arcychamstwo godne ciebie. Zaden religiant się tak chamie do ciebie
          nie odnósł. Chrześcijanka tak ci nie odpowiadała. A z tą "naukową debatą
          ateistów" to grubo przesadzileś. Chyba tobie jednemu tak się to wydaje,
          chameczku.

> My tu "myślimy" a nie "
          > wierzymy". Proszę nam łąskawie w myśleniu nie przeszkadzać.

J: Tu się zlałem.

> A co do tematu forum to zgadzam się że walki pomiędzy atiestami a
          religiantami
          > powinny być może nic gdzie indziej niż tu, ale skoro już są to dyskutujemy
          tez.
          > Na różnych stronach religijnych na forach gadają takie pierdoły czasem że wole
          > już na temat np. nieistnienia czy istnienia boga porozmawiać tu niż tam :)

J: A moze chciałbyś kagana i julka zabrać na inne forum?? Byloby wam raźniej.

> Pozdrowienia for all jacekcymerys@poczta.fm
          >
          > ps. Jak to nie ma dowodu na ewolucję? A choćby wyginięcia gatunków? jak by
          nie
          > ewolucja to po tych wyginięciach masowych i sporadycznych i tych przez
          człowiek
          > a na końcu to już było żadnych istot na ziemi a widzieliście może żeby jakieś
          n
          > owe się pojawiały ot tak z nikąd? (storzone?) Ludzie a dinozaury? a 1000
          innych
          > stworzeń? jak by się nie przystosowywały to już by ich nie było. A jak przysto
          > sowanie przekażą w genach potomstwu to już ewolucja!! gdzie wy macie oczy?
          ewol
          > ucja jest widoczna wszędzie. Nawet naukowcy ją przyśpieszają w labolatoriach
          mo
          > dyfikując geny mysz!! Czyli pracują fizycznie (nie tylkokoncepcyjnie) nad czym
          > ś czego nie ma?

J: I to ma byc właśnie ten wkład do "naukowej debaty ateistów". Spadaj.

> Narka

J: Odchodzisz? Nareszcie.

Ja(j)
          • Gość: ... A ty co Kagan? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 20:59
            Sam ze sobą prowadzisz dialogi.Ostre oceny.Jesteś bardzo samokrytyczny...
            Szczerze wierzę że kiedyś przejdzie ci ta mania.Jak nazywa się takie
            zachowanie?
            Pomyśl troszkę,a wiele skorzystasz dla siebie...
          • Gość: Everizon Re: APEL do uczestników forum IP: *.info.pl / 213.199.207.* 08.01.05, 21:31
            Pozdro Ja(j) :)

nio aleś mi dowalił. Ale to dlatego że nie wiesz jakie ja dostaje maile od "religiantów" :) :) . nie wszystkich oczywiście :)

Przeczytaj proszę moje wypowiedzi na tym temacie dokładnie to sie dowiesz o co ja sie zbulewersowałem. Ale w skrócie imć KAGAN pisze co chce i jak ty (czy kto inny) nie chce o tym gadać TO TAM NIE WCHODZI !! jasne? Pan KAGAN i ja i Ktokolwiek moze założyć sobie dowolny temat a każdy wybiera sobie co mu sie podoba ot i cała filozofia :) Pozdro KAGAN :)

z poważaniem jacekcymerys@poczta.fm
            • Gość: Everizon Re: APEL do uczestników forum IP: *.info.pl / 213.199.207.* 08.01.05, 21:37
              Acha. chciałbym dopisać interesującą rzecz. Zdaję sobie sprawę że osoba pod pseudonimem KAGAN używa też innych pseudonimów :)
              Ale nawet jeżeli ten Pan ma rzdwojenie (trojenie, czworzenie? :) ) jaźni to ja nie wnikam kto jest kim i z każdym pseudonimem rozmawiam jak z oddzielną osobą. To daje czasem ciekawe efekty (przepływ informacji z jednej osobowości do drugien na przykład :) )

pozdro jacekcymerys@poczta.fm
              • Gość: Ja(j) Rozdwojenia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 21:50
                Równie dobrze k. moze pisać pod nickiem everizon. To moze juz nie kombinujmy. I
                daj se z tym spoko. Poza tym odrobina inteligencji wystarczy, zeby zauważyc, w
                jakich godzinach on pisuje (dzień vs. noc), skąd, no i koniecznie z kompa w
                robocie, bo taniej.
                Ja(j)
              • Gość: Kagan Re: APEL do uczestników forum IP: *.latrobe.edu.au / *.latrobe.edu.au 10.01.05, 06:53
                Juz chyba setki razy pisalem, iz zmieniam nicki, bowiem admin mnie
                goni i co chwila banuje...
                • Gość: pak Re: APEL do uczestników forum IP: 82.177.83.* 10.01.05, 06:59
                  Ciekawe dlaczego cie banuje?
                • Gość: ... Kagan,Prymus,Dodo...itd... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 11:28
                  Skarżysz się na admina-może jednak coś zbroiłeś?
                  Wielu z forumowiczów też pisze dziwne teksty, ale jakoś Ty pierwszy się
                  kamuflujesz, węsząc nawet we forum intrygę teorii spiskowej...A może Ty jakiś
                  szpieg jesteś?
                  Jaka formacja?
              • Gość: XXX Re: APEL do uczestników forum IP: 67.131.131.* 11.01.05, 17:24
                Ja wiedzac ze pod jakimkolwiek innym nickiem pisze Kagan, zwracam sie do niego
                Kagan, nie inaczej. Poza tym w jego przypadku latwo sie domyslec ze rozmawia
                sie z jednym i tym samym czubem :)
            • Gość: Ja(j) Re: APEL do uczestników forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 21:46
              Gość portalu: Everizon napisał(a):

> Pozdro Ja(j) :)
              >
              > nio aleś mi dowalił.

J: OK. Trochę mi juz przeszło. Ale staraj się nie mówić won do nikogo. Bo
              zacznę myśleć, ze jesteś na poziomie kagana z jego żydkami, staruchami itp.

> Ale to dlatego że nie wiesz jakie ja dostaje maile od "rel
              > igiantów" :) :) . nie wszystkich oczywiście :)

J: No ale jesteś chyba na tyle rozumny, ze wiesz, iz nie jesteś ciekawostką
              ornitologiczną na tym swiecie. Wszechswiat jest zbyt duży, by sądzić, ze jesteś
              jedyny. Czy myslisz, ze ja i inni (w tym religianci) nie dostają od religiantów
              ateistycznych? Przykumaj to.

> Przeczytaj proszę moje wypowiedzi na tym temacie dokładnie to sie dowiesz o
              co
              > ja sie zbulewersowałem. Ale w skrócie imć KAGAN pisze co chce i jak ty (czy
              kto
              > inny) nie chce o tym gadać TO TAM NIE WCHODZI !! jasne?

J: NIE JASNE. Mozna pisać co się chce, ale jest wymagany pewien poziom szacunku
              do interlokutora i jego wartości. Co w tym kontekście powiesz o żydku z
              bettlejem, staruchu z watykanu itp.? Z tym też się zgadzasz??? Jak odpowiesz na
              to pytanie, to moze będzie JASNE.

> Pan KAGAN i ja i Ktoko
              > lwiek moze założyć sobie dowolny temat a każdy wybiera sobie co mu sie podoba
              o
              > t i cała filozofia :) Pozdro KAGAN :)

J: Kagan ma swój wątek na FN założony w czerwcu 2004. Bardzo ciekawy. I cóś nie
              chce tam się zagnieździć. Fanatycy ateistyczni chcą na FN, w uczonym otoczeniu,
              a najlepiej w pierwszym rzędzie nauki polskiej, bo to im dodaje splendoru w
              prozaicznym obrzygiwaniu religiantów. Ot i co. JASNE?

>
              > z poważaniem jacekcymerys@poczta.fm

Pozdrówka, Ja(j)
              • Gość: Everizon Re: APEL do uczestników forum IP: *.info.pl / 213.199.207.* 08.01.05, 21:53
                Ok. obiecuje juz nie mowic do nikogo "won mi stąd" Po prostu jestem też wybuchowy troche i słabo znosze niektórych po ich tekstach :)
                sorki. po prostu żona mi dziś nie dała i chyba wybuchło na forum :)
                Kończe juz ten temat. Narka for all sorki panie "jast" czy jak ta ksywa była bo nie pamietam :)

z poważaniem for all jacekcymerys@poczta.fm
                • Gość: stop Re: APEL do uczestników forum IP: *.globonet.hu 08.01.05, 22:03
                  Do północy jeszcze trochę czasu zostało - więc nie przesądzaj sprawy "dziś"
                  No i pamiętaj,że podobno w mężczyźnie najbardziej seksowny jest MÓZG...

Przepraszam że "pozwalam sobie" w tym wątku,ale w sobotni wieczór trudno mi się
                  oprzeć niektórym pokusom
                  • Gość: Everizon Re: APEL do uczestników forum IP: *.info.pl / 213.199.207.* 08.01.05, 22:05
                    NIe pisałbym jak bym nie życzył sobie komentarza :)
                    próboje sobie poprawić humor :)
                    spadam:) bede oglądał amreican beuty (już idzie) z żonką to może coś wyłapie (albo po łbie :)

narka wszystkim
                • Gość: ktos Re: APEL do uczestników forum IP: *.aster.pl 09.01.05, 16:58
                  Ok. obiecuje juz nie mowic do nikogo "won mi stąd" Po prostu jestem też wybucho
                  > wy troche i słabo znosze niektórych po ich tekstach :)
                  > sorki. po prostu żona mi dziś nie dała i chyba wybuchło na forum :)
                  > Kończe juz ten temat. Narka for all sorki panie "jast" czy jak ta ksywa była
                  bo
                  > nie pamietam :)
                  >
                  > z poważaniem for all jacekcymerys@poczta.fm

Nie przejmuj sie nie tylko Ty tak masz. Pan naukowy JA jest rowniez bardzo
                  wybuchowy i nie odroznia malych prowokacji i wyglupow wirtualnych od
                  rzeczywistosci.
                  Zona mu sie puszcza i dlatego biedaczek zyje zyciem wirtualnym.
                  No i habilitacja mu nie idzie stad kiepsko u niego z poczucim humoru.
                  Kiedys ktos zagral wielbicielke Kagana. Zebys wiedzial jak sie biduli oberwalo
                  od JA!!! poczytaj w watku bardzo naukowym, zalozonym przez wybitnego naukawca
                  JA "Tu sie zaklada watek dla Ciebie Kagan, ktory Ja tak propaguje!!!"
                  pozdrawiam,

• Gość: Ja(j) Re: APEL do uczestników forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 19:53

Niestety to prawda. Jedno tylko usprawiedliwienie. Moja niechęć jest raczej
                    mocno skoncentrowana. Nie denerwuje mnie ateizm, agnostycyzm, religianctwo,
                    itp., jeno chamstwo i obrzygiwanie po wsiem. W takich przypadkach wyznaję jedną
                    metodę - lać po mordzie. Z pewnością nie jest to najlepsze. Znam forumowiczów
                    stosujących bardziej eleganckie srodki. Jednak ja też mam prawo mieć swój
                    (nawet wypaczony) charakter. Zauważyłem ponadto, ze do obrzygiwacza moich
                    wartosci nic nie dociera tak bezposrednio jak obrzyganie jego wartosci - i to
                    nawet nie jest ad personam (taka zasada została zatwierdzona za nienaruszalną
                    przez imć obrzygiwacza).
                    Nawet najdelikatniejsze spoleczeństwo musi moieć rzeźnika. Ja się poświęcę,
                    choć się brzydzę.
                    Ktosiu, wyrozumiałości nieco.
                    Ja(j)
                    • Gość: ktos Re: APEL do uczestników forum IP: *.aster.pl 10.01.05, 09:19
                      >
                      > Niestety to prawda. Jedno tylko usprawiedliwienie. Moja niechęć jest raczej
                      > mocno skoncentrowana. Nie denerwuje mnie ateizm, agnostycyzm, religianctwo,
                      > itp., jeno chamstwo i obrzygiwanie po wsiem. W takich przypadkach wyznaję
                      jedną
                      >
                      > metodę - lać po mordzie. Z pewnością nie jest to najlepsze. Znam forumowiczów
                      > stosujących bardziej eleganckie srodki. Jednak ja też mam prawo mieć swój
                      > (nawet wypaczony) charakter. Zauważyłem ponadto, ze do obrzygiwacza moich
                      > wartosci nic nie dociera tak bezposrednio jak obrzyganie jego wartosci - i to
                      > nawet nie jest ad personam (taka zasada została zatwierdzona za nienaruszalną
                      > przez imć obrzygiwacza).
                      > Nawet najdelikatniejsze spoleczeństwo musi moieć rzeźnika. Ja się poświęcę,
                      > choć się brzydzę.
                      > Ktosiu, wyrozumiałości nieco.
                      > Ja(j)

A mnie sie zawsze wydawalo, ze czlowiek prawdziwie wierzacy w Boga miluje
                      kazdego nawet KAGANA i jego zone!
                      Jestes czlowiekiem slabej wiary skoro nie potrafisz odrzucic niecheci i
                      dobrowolnie mianujesz sie rzeznikiem, nazywajac to jeszcze poswieceniem i
                      chcesz lac po mordzie.
                      PS A co zlego zrobila zona Kagana?
                      moj post byl skierowany do przedmowcy a nie do Pana Panie JA!

• Gość: XXX Re: APEL do uczestników forum IP: 67.131.131.* 11.01.05, 15:01
          "Na różnych stronach religijnych na forach gadają takie pierdoły czasem że wole
          już na temat np.
          nieistnienia czy istnienia boga porozmawiać tu niż tam :)"

Ciezko by ci bylo sie przebic na forach religijnych, prawda? Tutaj jest
          przynajmniej ktos kto ewentualnie moze cie wspomoc podobnym punktem widzenia.
          Czujesz sie razniej, bo mimo wszystko zawsze znajdzie sie ktos kto mysli
          podobnie jak ty. A na forum religijnym? Twoje poglady, tak bardzo odmienne
          zupelnie nie przecisna sie wsrod tlumu wierzacych w Boga... Twoja odmiennosc
          cie juz wtedy oniesmiela, dlatego wtedy nawet nie zabierasz glosu...
      • Gość: XXX Re: APEL do uczestników forum IP: 67.131.131.* 11.01.05, 14:49
        No przeciez Gagarin byl w kosmosie i Boga tam nie widzial :)
    • Gość: ewa popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 20:06
      na tym forum jest coraz mniej wypowiedzi o nauce a coraz wiecej bredzenia, i to
      na wyjatkowo prymitywnym poziomie, o istnieniu /nie istnieniu 'sily wyzszej' i
      to prawie przy kazdym propnowanym temacie, od nanorurek do tsunami....
      • Gość: ... Reagować,albo biernie się przygladać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 20:35
        Samodyscyplina w dyskusjach może nie wystarczyć.A może jednak należy jej
        wymagać od wszystkich i wszędzie?Tutaj również jakieś regóły muszą
        obowiązywać ,inaczej rozmawia się o wszystkim ,ale najwiecej o niczym.
        Z demokracji(a mamy coś takiego)także trzeba nauczyć się korzystać...
      • Gość: stop forum nauka a religia IP: *.globonet.hu 08.01.05, 20:45
        Bo być może należy założyć takie forum i tam dyskutować na tego typu tematy...
        Pozdrowienia zarówno dla tych którzy wierzą w istnienie Boga jak i tych którzy
        nie wierzą, ale potrafią dyskutować o swoich przekonaniach nie obrażając
        oponentów.
        Już nic więcej nie piszę na tematy wiary/niewiary bo zaraz Muminek pokaże mnie
        palcem jako osobę kalającą naukową czystość tego forum ;)
        • Gość: Everizon Re: forum nauka a religia IP: *.info.pl / 213.199.207.* 08.01.05, 21:45
          Jeszcze pomarudzę troszkę :) przepraszam odrazu !!

Nio bo jak bym postanowił sobie że w tamatach czysto naukowych chcę się wypowiadać tylko w ramach tematu to co mam zrobić jak mi jakis religiant wyskoczy z jakąs pierdołą o bogu? Nic nie robić? to sie tak rozplenią w temacie że całkiem go zagłuszą i na dziesięc postów jeden bedzie w temacie! Albo zrypać gościa? to spowoduje że zacznie się nowy wątek tam gdzi nie trzeba !!
          Coś mi się wydaje że mamy jako jednostka zbyt mały wpływ na to co się dzieje na forum by cokolwiek zmienić :)

pozdrawiam jacekcymerys@poczta.fm
          • Gość: Ja(j) Znam paru.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 21:59
            ... naprawdę cenionych forumowiczów, od których mozna się naprawdę dużo
            dowiedzieć. I do tego są życzliwi.
            Zauważylem, u nich ciekawą rzecz - oni nie bywają w wątkach "dlaczego jestem
            ateistą", "trudno byc ateistą", "nauka a wiara" i "wiara a nauka". A posty
            obrzygujace dostojnie przemilczają. Tych najbardziej cenię. Czyli sposób jest.

PS. A z tym wcinaniem się religiantów, to zważ, ze gdy nie ma odzewu na wątek
            ateistyczny, to czołowi głosiciele fanatyzmu ateistycznego FN wpisują
            gołe "up", zeby broń Boze wątek nie wsiąkł.

Pozdro,
            Ja(j)
            • Gość: Everizon Re: Znam paru.... IP: *.info.pl / 213.199.207.* 08.01.05, 22:10
              No cóż tu muszę się zgodzić.
              Widziałem takie metody :)
              a co do tych tematów w/w to lubie czasem w nich podyskutować ale to są tematy własnie po to, co nie? jak mam ochote na kwarki górne i dolne to wtedy tam dyskutuje :) a jak na ateistów i u nich :)

Narka
              • Gość: stop Re: Znam paru.... IP: *.globonet.hu 08.01.05, 22:24
                EVERIZON- rada z autopsji - lepiej idź do żony bo będzie przechlapane ;)
                poglądajcie sobie bjuti...
    • arcykr Re: APEL do uczestników forum 09.01.05, 11:15
      Gość portalu: Dawid Mazurek napisał(a):

> Zauważyłem, że ogromna ilość postów na tym forum, to albo rozważania
      > religijne albo prymitywne wypowiedzi odnośnie polityki czy rasizmu. To jest
      > forum "Nauka" i miło by było, gdyby takim pozostało. Proponuje więc, że jeśli
      > chce ktoś powiedzieć coś na temat religii, powinien się przenieść na inny
      > rodzaj forum.
      Zapraszam na moje forum:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15379
      • Gość: ... arcykr-czy o to chodzi z demokracją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 12:24
        arcykr napisał:

> Gość portalu: Dawid Mazurek napisał(a):
        >
        > > Zauważyłem, że ogromna ilość postów na tym forum, to albo rozważania
        > > religijne albo prymitywne wypowiedzi odnośnie polityki czy rasizmu. To je
        > st
        > > forum "Nauka" i miło by było, gdyby takim pozostało. Proponuje więc, że j
        > eśli
        > > chce ktoś powiedzieć coś na temat religii, powinien się przenieść na inny
        > > rodzaj forum.
        > Zapraszam na moje forum:

Słyszałem,że na swoim forum stosujesz cenzurę...
        • abstrakt2003 Re: arcykr-czy o to chodzi z demokracją? 09.01.05, 14:21
          Tak Arcyś tnie ale tylko bluźnierstwa i herezje....
          :)
          • arcykr Re: arcykr-czy o to chodzi z demokracją? 09.01.05, 20:20
            Nie tnę herezji, jeżeli nie mają wydźwięku zbyt zuchwałego.
      • abstrakt2003 Re: APEL do uczestników forum 09.01.05, 14:20
        arcyś nie uprawiaj w tym wątku marketingu bo jest to nieprzyzwoite.
        PS
        Na forum naukowym miejsce dla Boga też jest.
    • abstrakt2003 Nie mam mowy. 09.01.05, 14:19
      Dyskusje o Bogu jak najbardziej mieszczą się w sferze nauki.
      • Gość: borkowsk Re: Nie mam mowy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 23:24
        Jaką dziedzinę "science" miałeś na myśli?
        A może jednak "art".
    • Gość: Kagan Re: APEL do uczestników forum IP: *.latrobe.edu.au / *.latrobe.edu.au 10.01.05, 06:48
      Niemniej temat jest istotny, i nie mozna udawac, ze nie istnieje.
      Religianci wciaz atakuja, chca tzw. kreacjonizmu uczyc w szkolach
      panstwowych, biora me pieniadze na swe szkoly nawet w Australii, a wiec...
      • Gość: Ja(j) Nie dawaj! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 21:31
        Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Niemniej temat jest istotny, i nie mozna udawac, ze nie istnieje.

J: A kto tu udaje???? Ty????

> Religianci wciaz atakuja,

J: Te, policz swoje wątki.

> chca tzw. kreacjonizmu uczyc w szkolach
        > panstwowych, biora me pieniadze na swe szkoly nawet w Australii, a wiec...

J: Przeca mozesz nie dawać!
      • Gość: gosc Re: APEL do uczestników forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 01:07
        Religia przez normalnego człowieka pojmowana jest jako wartośc i swiętośc.Jest
        także związana z moralnością człowieka.Ateiści podobni są do kalek,którym
        czegos brakuje i sobie z tego sprawy nie zdają.Wątki ateistyczne i religijne są
        na tym forum na zasadzie wyjątku i dopuszczalne tylko,jeśli dotyczą problemów
        naukowych.Ale problemem nie jest zaśmiecanie forum a mała ilośc tematów,które
        rozwijają wiedzę i naukę.
        • Gość: ... Re: APEL do uczestników forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 11:46

Religia przez normalnego człowieka pojmowana jest jako wartośc i swiętośc.Jest
          > także związana z moralnością człowieka.Ateiści podobni są do kalek,którym
          > czegos brakuje i sobie z tego sprawy nie zdają.

Może ja czegoś nie zrozumiałem?
          Kto twoim zdaniem jest normalnym czlowiekiem?
          A jeżeli "kaleka"(niepełnosprawny,lub sprawny inaczej-przystajesz by tak się
          wyrażać?)jest pozbawiony np.nogi, to co, nie zdaje sobie z tego sprawy?

Pozdrawia ...

• Gość: borkowsk Re: APEL do uczestników forum IP: *.iss.uw.edu.pl 11.01.05, 13:39
            Nie zgadzam sie z trescia postu na który odpowiadasza, ale ...

> A jeżeli "kaleka"(...)jest pozbawiony np.nogi,
            > to co, nie zdaje sobie z tego sprawy?

Ten argument jest bardzo demagogiczny.
            Jeśli "kalectwo" dotyczy obszaru umyslu to poszkodowany moze nie zdawac sobie
            sprawy, ze jest kaleki.

pozdrawiam
            • Gość: ... Re: APEL do uczestników forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:15
              Ten argument jest bardzo demagogiczny.
              > Jeśli "kalectwo" dotyczy obszaru umyslu to poszkodowany moze nie zdawac sobie
              > sprawy, ze jest kaleki.

Tak.Zgoda, są różne kalectwa i możliwe że - jeśli "kalectwo" dotyczy obszaru
              umyslu to poszkodowany moze nie zdawac sobie
              sprawy, ze jest kaleki - albo poprostu mam się tak wydaje, ponieważ nie mamy
              możliwości zbadania, a raczej skontaktowania się z taką osobą...Możemy
              powierzchownie zbadać zmysły, ale to nie znaczy, że znamy myśli i uczucia...
              Pozatym nie uważam by porównanie do osób kalekich coś tłumaczyło, raczej
              widzę w tym chęć deskredytowania ateizmu, może nawet "dowalenia"
              ateiście...tylko za co i po co?...tego mogę się już tylko domyślać...a że
              staram się panować nad pochopnym wydawaniem sądów, więc czekalem na odpowiedź
              od adresata mego postu...

Dzięki borkowsk za Twoją opinię-postaram się być bardziej precyzyjny w swych
              wypowiedziach...
              Pozdrawia ...
    • Gość: coto Re: APEL do uczestników forum IP: *.konst.silesianet.pl 11.01.05, 17:12
      >Z naukowego punktu
      > widzenia, nie ma absolutnie żadnych przesłanek na to, że bóg istnieje.
      No i tu sie mylisz (dalem sie sprowokowac).
    • Gość: Kinga K. Re: APEL do uczestników forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 20:10
      Powiedz to Kaganowi, to kapelan forumowy.
      • Gość: Kinga K. Re: APEL do uczestników forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 20:11
        No i nie wiem, czy takie było jego zamierzenie, ale jego osoba kojarzy mi się
        nieodwołalnie z Bogiem i szczerze mówiąc, trudno mi to sobie wybić z głowy.
        Bóg i Kagan w jednym stali domu.
        • Gość: Ja(j) w jednym domu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 20:52
          Gość portalu: Kinga K. napisał(a):

> Bóg i Kagan w jednym stali domu.

J: Oczywiscie "P. Bóg na górze, a K. na dole", żeby była jasność w zakresie
          relatywistycznego układu odniesienia.

Myślę, ze nie namieszałem.

Ja(j)
          • Gość: Kinga K. Re: w jednym domu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:54
            Oczywiście :-))
            A swoją drogą, faktycznie apel jest słuszny, a mówię do Kagana zwłaszcza, bo
            dzięki niemu przestałam tu zaglądać.
            Jak ktoś chce sobie poczytać o religii, to niech poczyta Osservatore Romano,
            ale tu jest forum NAUKA! To po prostu INNA kategoria! Ja chętnie poczytam o
            religii, ale NIE TUTAJ!
            Kagan, litości, całe forum zawalone dywagacjami o wierze, mnie się też
            cierpliwość skończyła, chociaż nie ukrywam, że dzięki Tobie się jednak do
            religii przekonałam.
            • Gość: Ja(j) A to ciekawy przypadek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:07

> [ciach]
              > Kagan, litości, całe forum zawalone dywagacjami o wierze,

J: Bląd. Przecież on głównie o niewierze.

> mnie się też
              > cierpliwość skończyła, chociaż nie ukrywam, że dzięki Tobie się jednak do
              > religii przekonałam.

J: I tu jest ta ciekawostka ornitologiczna - klepanie w kółko o wyższosci
              ateizmu nad nizszością religianctwa, do czegóż to może doprowadzić. Moze nie
              powinienem nękać Kagana na tym forum...? Darkonzę też przekona?
              Podsumowując, facet na KK podatkami łoży i jeszcze rzesze nawraca.
              PS. Nawet on sam się juz nawracał, był o krok od chrzcielnicy nawet, ale mu
              przeszło. Musi jeszcze nad soba popracować.

Pozdr., Kinga.

Ja(j) (mów mi drogi jaju, jak niektórzy).

• Gość: Kinga K. Re: A to ciekawy przypadek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:15
                Wiara czy niewiara, to jedno i to samo dla mnie, tylko z różnej strony.

Prawda? Też sądzę, że ciekawostka. Wg mnie Kagan nawróci więcej ludzi, niż
                jakiś ksiądz-misjonarz. Bo rozmawia z tymi, którzy są sceptyczni i gra na ich
                potrzebie buntu, im dłużej go czytam, tym bardziej chcę wierzyć. Jeszcze trochę
                Kagana, a do zakonu pójdę.
              • Gość: ktos Re: A to ciekawy przypadek... IP: *.aster.pl 12.01.05, 07:57
                J: I tu jest ta ciekawostka ornitologiczna - klepanie w kółko o wyższosci
                > ateizmu nad nizszością religianctwa, do czegóż to może doprowadzić. Moze nie
                > powinienem nękać Kagana na tym forum...? Darkonzę też przekona?
                > Podsumowując, facet na KK podatkami łoży i jeszcze rzesze nawraca.
                > PS. Nawet on sam się juz nawracał, był o krok od chrzcielnicy nawet, ale mu
                > przeszło. Musi jeszcze nad soba popracować.

Wreszcie kapujesz o co mi chodzilo.
                Kagana nalezy KOCHAC, jeszcze raz to powtorze KOCHAC, cokolwiek to znaczy bo
                tak nakazuje BOG I WIARA !!!
                PS Trza byc czlowiekiem a nie rzeznikiem PANIE JA!!!!

• Gość: Kinga K. Re: A to ciekawy przypadek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 13:28
                  Przepowiadam, że Kagan to jakimś świętym w końcu zostanie za wszystkie te
                  zasługi :-))))
                  • Gość: XXX Re: A to ciekawy przypadek... IP: 67.131.131.* 12.01.05, 14:09
                    Ciekaw jestem kiedy on to przeczyta :) Bo cos sie nie odzywa, chyba sie nie
                    obrazil :)
                    • Gość: XYZ Re: A to ciekawy przypadek... IP: *.aster.pl 12.01.05, 14:16
                      Odpowiadasz na :
                      Gość portalu: XXX napisał(a):

> Ciekaw jestem kiedy on to przeczyta :) Bo cos sie nie odzywa, chyba sie nie
                      > obrazil :)
                      nie sadze, to czlek na moj gust nietuzinkowy i mimo wszystko majacy dystans do
                      siebie i poczucie humoru.
                      Nie pisze bo pewnie w tej chwili zyje realnie a nie wirtualnie jak my.

• Gość: XXX Re: A to ciekawy przypadek... IP: 67.131.131.* 12.01.05, 18:59
                        No, na swoj sposob to on jest niezly oryginal...
                    • Gość: Kinga K. Re: A to ciekawy przypadek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 14:28
                      Co się ma obrazić. Nie każdy ma taki wpływ na ludzi, jak on :-)
                  • Gość: XYZ Re: A to ciekawy przypadek... IP: *.aster.pl 12.01.05, 14:13
                    Odpowiadasz na :

> Przepowiadam, że Kagan to jakimś świętym w końcu zostanie za wszystkie te
                    > zasługi :-))))

Dla mnie to juz "wirtualny kaplan", ktorego w przeciwienstwie do wiekszosci,
                    cenie za odwage w gloszeniu swoich niepopularnych przekonan, choc nie zawsze
                    sie z nimi zgadzam.

• Gość: Kinga K. Re: A to ciekawy przypadek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 14:26
                      Ależ ja go doceniam za to, chociaż jest to denerwujące czasem :-) Gdybym
                      uważała go za idiotę, to bym się nie przejmowała tym, co mówi.
                      A że na mnie miało to odwrotny wpływ, to już inna sprawa :-)
                      Zresztą Kaganowi bliżej do wiary niż komukolwiek innemu. Jak to było, że nie
                      bądźcie letni, tylko zimni albo gorący ...
                      • Gość: XYZ Re: A to ciekawy przypadek... IP: *.aster.pl 12.01.05, 14:44
                        Ja nie lubie jak glosi swoje przekonania w sposob nieco brutalny i swiadomie
                        prowokuje katolikow do agresji np nazywajac papieza staruchem z Watykanu itd.
                        Kiedys na forum zazartowalam, ze ma w sobie jakas magie bo nawet pod jego
                        nieobecnosc sie o nim mowi i zaklada mu watki.

• Gość: Ja(j) Kwestia dosłowności... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 18:23
                          Gość portalu: XYZ napisał(a):

> Ja nie lubie jak glosi swoje przekonania w sposob nieco brutalny i swiadomie
                          > prowokuje katolikow do agresji np nazywajac papieza staruchem z Watykanu itd.

J: Co do wyrażania swoich poglądów, to niewielu jest w stanie mnie wkurzyć. Ale
                          to sposób tego wyrażania, który ty nazywasz "nieco brutalnym", ja nazywam po
                          prostu "obrzygiwaniem". Zaś stwierdzanie, ze przecież to nie ad personam tylko
                          ad meritum - chamskim cynizmem.

> Kiedys na forum zazartowalam, ze ma w sobie jakas magie bo nawet pod jego
                          > nieobecnosc sie o nim mowi i zaklada mu watki.

J: Proste - taką ciekawostkę ornitologiczną rzadko w Polsce się ogląda.
                          Częściej w Niu Zilu.

Pozdreki Ja(j)
                • Gość: Ja(j) Re: A to ciekawy przypadek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 18:31
                  Gość portalu: ktos napisał(a):

> Wreszcie kapujesz o co mi chodzilo.

J: A dzież to Ci tak chodziło???

> Kagana nalezy KOCHAC, jeszcze raz to powtorze KOCHAC, cokolwiek to znaczy bo
                  > tak nakazuje BOG I WIARA !!!

J: A kto ci powiedział, ze ja go nie lubię? Chłopisko moze być bardzo OK
                  (chociaż empiria wskazuje przeciwnie - skarżył się, że żona go rzuciła). Nie
                  podoba mi się wyłącznie:
                  a) jego forma obrzygiwania interlokutorów,
                  b) unikanie dyskusji naukowej (zob. wątek pt. ks. Heller tematyka transformacja
                  Lorenza),
                  c) wykorzystywanie frazesów naukowych do dowodzenia wygodnych tez.
                  Ale powyższe trudno nazwać nie lubieniem faceta!

> PS Trza byc czlowiekiem a nie rzeznikiem

J: Bywam i tym i tym.

> PANIE JA!!!!

J: Panie Ktosiu, wal mi ja(j)u i nie denerwuj się.

Pozdr. Ja(j)
                  • Gość: Ja(j) Dodatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 18:35
                    Byłbym zapomniał.
                    Ktosiu, dzięki za promocję (ale lepsze teksty też miałem, nie wiem dlaczego
                    akurat tym cię tak wkurzyłem).
                    Nie denerwuj się i z usmiechem przez zycie ....
                    Pozdr. Ja(j)
                    • Gość: ktos Re: Dodatek IP: *.aster.pl 12.01.05, 19:52
                      Gość portalu: Ja(j) napisał(a):

> Byłbym zapomniał.
                      > Ktosiu, dzięki za promocję (ale lepsze teksty też miałem, nie wiem dlaczego
                      > akurat tym cię tak wkurzyłem).
                      > Nie denerwuj się i z usmiechem przez zycie ....
                      > Pozdr. Ja(j)
                      Naprawde nie ma za co Panie Ja! Mozesz sie sam dalej promowac!
                      Teksty moga byc tez wlasne, tak chyba napisal zalozyciel watku. Nie badz taki
                      skromny, jak sa lepsze to wpisuj pod nr2.
                      A o lubieniu Kagana i jego zony to troche czetalam Twoich wypocin, wiec mnie
                      nie nabierzesz!
                      Ps Mial Pan zaszczyt poznac zone Kagana?? Czy tak na wyrost byla przez Pana
                      obrzygiwana!

• Gość: ktos Re: Dodatek IP: *.aster.pl 12.01.05, 19:54
                        Bylabym zapomniala ktosie Pana nie lubia nawet wirtualnie!
    • Gość: delta Re: APEL do uczestników forum IP: *.dyn.optonline.net 13.01.05, 10:49
      Gość portalu: Dawid Mazurek napisał(a):

> Zauważyłem, że ogromna ilość postów na tym forum, to albo rozważania
      > religijne albo prymitywne wypowiedzi odnośnie polityki czy rasizmu. To jest
      > forum "Nauka" i miło by było, gdyby takim pozostało. Proponuje więc, że jeśli
      > chce ktoś powiedzieć coś na temat religii, powinien się przenieść na inny
      > rodzaj forum. Użytkownicy - szydercy, którzy używają jedynie epitetów powinni
      > wogóle zrezygnować z udziału w dyskusji. Wątpię, żeby ta druga grupa osób
      > mnie posłuchała, ale może choć "teologowi" się przeniosą. Z naukowego punktu
      > widzenia, nie ma absolutnie żadnych przesłanek na to, że bóg istnieje. Nie
      > widzę więc celu w poruszaniu tu tego wątku na forum naukowym. Pzdr.

-----------------------------
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka