Gość: sysconfig Re: Będzie polski Nobel z fizyki? IP: *.fzk.de / *.fzk.de 02.03.05, 12:01 Nie, napewno nie! Dostanie ja jakis hamerykanin. Takich jak ten profesor jest wielu, chociazby prof. Makosza za badania nad Phase Transfer Catalysis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remikane Re: Będzie polski Nobel z fizyki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 12:03 BRAWO BRAWO BRAWO I JESZCZE RAZ BRAWO! TAK TRZYMAĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Femur Re: Będzie polski Nobel z fizyki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.05, 12:04 Trzeba z Polski uciekać. O. Rydzik odkrył, że Mieszko I był masonem i (to jeszcze nie do końca pewne) najprawdopodobniej żydowskiego pochodzenia. na dodatek zwykł jadać przy okrągłym stole ! Wobec tego - wszyscy jesteśmy upaprani... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Będzie polski Nobel z fizyki? IP: 195.47.201.* 02.03.05, 12:42 To fantastyczne. Moje najserdeczniejsze gratulacje. I trzymam kciuki za Nobla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Będzie polski Nobel z fizyki? IP: *.adsl.univie.ac.at 02.03.05, 14:08 wszyscy trzej raczej nie dostana... Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 no proszę a naukowcy ciągle płaczą, że nie mają 02.03.05, 16:29 pieniędzy - widocznie można i skromniej. Proponuję - masz naukowcze osiągnięcia daję ci kasę a nie masz to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizyk Re: no proszę a naukowcy ciągle płaczą, że nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 17:51 Te osiągnięcia, to są mimo braku kasy. Akurat prof. Dietl dużą część funduszy zdobywa zagranicą, ale nie każdy to potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hemm Re: Będzie polski Nobel z fizyki? IP: *.ds.pg.gda.pl 02.03.05, 17:06 prosze panstwa. Pamieci spintroniczne juz sa. Nazywaja sie M-RAM i niedlugo wejda do produkcji. Tzn w ciagu 5 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alef zero GAZETO, CO SIE DZIEJE??? IP: 12.104.180.* 02.03.05, 17:07 Przed chwila byly tu 204 posty, a teraz... poszly na smietnik historii? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Nauka to bolesny temat ´gazety´ 02.03.05, 17:59 i nie sadze by TU sie cos zmienilo... Mnie zas nie TU interesuje a to co dzieje sie naprawde... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosomak Re: Będzie polski Nobel z fizyki? IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.05, 18:26 Ciekawe ile prof Dietl ma lat... Jeśli nie jest wystarczająco młody, to "nobla" mogą odbierać jego wnuki . Szanownej komisji ze sztokholmu się raczej nie spieszy w przyznawaniu nagród. Niektórzy czekali po kilkadziesiąt lat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alef zero Re: Będzie polski Nobel z fizyki? IP: 12.104.180.* 02.03.05, 18:39 Urodzony w 1950 roku. To zadna tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Będzie polski Nobel z fizyki? IP: *.chello.pl 02.03.05, 19:33 Gość portalu: rosomak napisał(a): > Ciekawe ile prof Dietl ma lat... > Jeśli nie jest wystarczająco młody, to "nobla" mogą odbierać jego wnuki . > Szanownej komisji ze sztokholmu się raczej nie spieszy w przyznawaniu nagród. > Niektórzy czekali po kilkadziesiąt lat!!! Od początku istnienia nagrody Nobla obowiązuje zasada, że nie przyznaje się jej pośmiertnie. Ona ma być osobistą nagrodą dla badacza, a nie abstrakcyjnym honorem dla innych, żeby byli z niego dumni po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 a skoro jestesmy przy powaznej tematyce 02.03.05, 18:29 to proponuje braci Grimm. Nie wiem czy byli ´Zydami´ ale najwyrazniej niepopularni sa z powodu pewnej bajeczki. Chodzi mianowicie o Reponce... Repunzel, Repunzel lass dein Haar hierunter, tudziez Reponce, Reponce fait ruisseler tes tresses.. Otoz bajeczka ta, nader wprost niestety jak na dziecieca doroslosc przypomina, iz wszelkie zachcianki- typu ochota na salatke, ktorej samemu sie nie wyprodukowalo koncza sie utrata wolnosci, chociaz slodko opisywanej przez czarownice... Analogia do okraglych rzeczy? Okragla wieza bez okien i drzwi ;). Niestety poniewaz czarci pomiot jest malo muzykalny, jak sie okazuje nawet po wylupieniu oczu, nie jest w stanie poradzic sobie z faktycznym umilowaniem wolnosci.. A to wyjdzie predzej czy pozniej w kolejnych pokoleniach, chocby tych, poczetych w wiezy ;). Moje osobiste uznanie dla talentu braci Grimm, dorownujacego w tym zakresie Lemowi, a tak niedocenianych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Dodam ze bajeczka- jakby rodem ze sredniowiecza 02.03.05, 18:36 jest, a prosze- jaka przyszlosciowa... Za salatke - placi sie cene wlasnych dzieci. Jakze latwo.. I gdyby nie wiara w milosc, ktora tak wielu wciaz przeszkadza... To mielibysmy Noblowe mecze sportowe, z kibicami pokroju Meerkata ;) wybijajacego po drodze szyby w przystankach po to by partie lewicowe mogly mowic o narastajacym europejskim ´prawicowym faszyzmie´ i swoim dzialaniem ´opozycyjnym´ pokrzepiac nasze serca... Nas - Obywateli Europy, Hi, hi, hi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: Dodam ze bajeczka- jakby rodem ze sredniowiec IP: *.dyn.optonline.net 03.03.05, 00:21 A spin jak nie wiecie co to jest,to widzcieze pochodzi oslaowa spinacz,i spin on jedno z drugim. U was nie widac aby cos bylo ze soba spinane,wrecz przeciwnie. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Do Obserwatora: 03.03.05, 21:19 Słuchaj, nie niszcz za bardzo Pana Piota C. Z tymi szansami na Nobla trochę sobie pofantazjował, fakt, ale dobrze się chyba stało, ze ludzie dowiedzieli się czegoś o spintronice i o tym, ze wkład Polski w tę dziedzinę badań jest znaczący. My sie prawdopodobnie znamy w "realu" - a jeśli nawet nie, to na pewno mamy wielu wspólnych znajomych, bo ja byłem z Pawłem Haenslem na jednym roku. Mnie jakiś czas temu na Forum "rozszyfrowano", wiec nie było już sensu sie dalej chować i zacząłem występowac podwłasnym nazwiskiem. Wszystkim jednak radze, by nie dawali w postach zbyt wielu wskazówek co do swojej tożsamosci. Nikomu nie życzę takich "przygód" jakie ja miałem po tym, jak zostałem "rozszyfrowany". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Do Obserwatora: IP: *.chello.pl 03.03.05, 23:22 do t0g: Tomek, my się znaleźliśmy przez to forum w grudniu, przy okazji dyskusji o teorii Darwina i jej recepcji w Ameryce. Poszedłem za Twoją radą i zmieniłem nick na bardziej zakamuflowany. Napisz wprost do mnie, to podyskutujemy. Pozdrowienia dla Marzenki. Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Prof. Dietl ma "niepolskie" nazwisko, ale pochodzi 03.03.05, 21:30 z bardzo patriotycznej polskiej rodziny, jesli kto chce wiedziec. Pradziad prof. Dietla, który też był znanym uczonym, został usuniety ze stanowiska Rektora Uniwersytetu Jagielońskego na osobiste polecenie Cesarza Franciszka Józefa I. Za co? Za to, ze chciał wprowadzić polski jako urzędowy jezyk na UJ, w miejsce niemieckiego. Sprawa jest opisana w książkach. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Jozef Kondrad Korzeniowski mial nie-anglosaskie na 03.03.05, 23:15 zwisko, ale cale swe dorosle zycie mial zwiazane z Anglia i jej maryarka handlowa! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
t0g No własnie,wiec ogladanie nazwisk pod mikroskopem 03.03.05, 23:38 i doszukiwanie sie róznych sensacji jest głupota. W kraju takim jak Polska, który leży na skrzyżowaniu tylu europejskich szlaków, jest rzeczą całkiem normalną, ze cześc ludzi ma nazwiska pochodzace z innych nacji. Ja napisalem swoj post, bo zobaczylem, że ktos w tym watku juz zacząl jakies glupie pytania zadawac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boo polski ????? IP: *.ssinc.com 04.03.05, 21:46 Myslalem, ze Tomasz Dietl ma szanse na nagrode Nobla, a tu sie okazuje, ze wszyscy mowiacy po polsku, z polskim paszportem, maja szanse na czastke nagrody. Kolektywizm pierwsza klasa. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: polski ????? 04.03.05, 23:03 "Myslalem, ze Tomasz Dietl ma szanse na nagrode Nobla, a tu sie okazuje, ze > wszyscy mowiacy po polsku, z polskim paszportem, maja szanse na czastke nagrody" Zwlaszcza ze do Szwecji nie potrzebuja WIZ! :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: why Nagroda Humboldta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 23:42 A czemu nie mozna wspomniec choc slowem, ze polski fizyk dostal prestizowa nagrode Sofji-Kovalevskiej fundacji Humboldta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delta Lepiej zeby Nobla nie było IP: *.chello.pl 05.03.05, 13:09 Dobrze życze polskim naukowcom, wtym wspomnianemu w powyższym artykule profesorowi. W normalnym kraju fajnie by było gdybyśmy dostali nobla. Tyle że w Polsce gdzie przeciętny polityk nieodróżnia fizyki od fizjologii ta nagroda może przynieść opłakane skutki. Czemu ?? Ano, skoro tak super nam idzie, MAMY NOBLA !!!!, to przeciez znowu można będzie obciąć fundusze na edukacje i nauke i przeznaczyć na jakąś super ważną agencje gdzie kolesie polityków będą tłukli kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Lepiej zeby Nobla nie było IP: *.chello.pl 05.03.05, 13:26 Delta, to bardzo trafny komentarz. Politycy zrobią jeszcze jedno: zaczną masowo zamykać inne instytuty naukowe, "za karę", że pracujący w nich naukowcy-tępaki nie dostali Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojmar69 Re: Będzie polski Nobel z fizyki? IP: 193.109.115.* 06.03.05, 09:25 W końcu byłby nobel naukowy. Od tak dawna omijający polskich naukowców, którzy nie są przecież źli a wręcz przeciwnie. Tylko cały system jest taki że nie moga się całkowicie wykazać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko Re: Będzie polski Nobel z fizyki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 11:23 Pewnie i tak dostanie ja jakis mniej znany ale za to amerykanski naukowiec... Odpowiedz Link Zgłoś