Dodaj do ulubionych

Odkryto najmniejszą planetę poza Układem Słonec...

14.06.05, 18:52
Tja, i znowu zeby byc politycznie poprawnym nazwa ja imieniem jakiegos kacyka
tych czy innych Indian ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Krupcia A ja i tak czekam na 4 lipca i zniszczenie komety IP: *.broker.com.pl 14.06.05, 19:27
      Zobaczymy czy im się uda?
      • Gość: ktoś a może ją nazwać imieniem Jana Pawła II??? IP: *.net.autocom.pl 14.06.05, 21:10
        fajnie by było gdyby nasz Ojciec Święty miał swoją wlasną planetę!!!!
        • tempus Re: a może ją nazwać imieniem Jana Pawła II??? 14.06.05, 23:19
          Gość portalu: ktoś napisał(a):

> fajnie by było gdyby nasz Ojciec Święty miał swoją wlasną planetę!!!!

A kim jest ten "święty" ojciec? I na czym polega ta świętość?
          • Gość: . Re: a może ją nazwać imieniem Jana Pawła II??? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.05, 23:49
            > A kim jest ten "święty" ojciec?
            ten no jak mu tam Benedykt n-ty
          • Gość: mistrz Re: a może ją nazwać imieniem Jana Pawła II??? IP: 217.153.160.* 15.06.05, 10:50
            Na czym polega ta świętość?
            Na tym czego ty jeszcze bardzo długi czas nie zajażysz. Mów jeżeli masz coś do
            powiedzenia a jak nie masz nic to nie obrażaj nasz wszystkich i św. pamięci
            Ojca Świętego.
        • Gość: przejrzysty Re: a może ją nazwać imieniem Jana Pawła II??? IP: *.asianet.co.th 15.06.05, 06:29
          "fajnie by było gdyby nasz Ojciec Święty miał swoją wlasną planetę!!!!"
          Aha, a jak się mają poszukiwania nowych światów i - być może - nowych form
          życia do nauki papy? Jeszcze niedawno KK nauczał, że Ziemia jest centrum
          wszechświata. Za głoszenie takich poglądów, jak ci amerykańscy uczeni, paręset
          lat temu można było trafić na stos.
        • Gość: percel Re: a może ją nazwać imieniem Jana Pawła II??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 12:14
          > fajnie by było gdyby nasz Ojciec Święty miał swoją wlasną planetę!!!!

"nasz" czyli czyj? W czyim imieniu wypowiadasz się i jakie prawo ma ta grupa do
          nazywania planet? Zwłaszcza jeśli uwzględnić, że instytucja, na czele której
          stał JPII przez całe stulecia tępiła astronomów i próbowała powstrzymać rozwój
          astronomii.
    • Gość: kralik1 Re: Odkryto najmniejszą planetę poza Układem Słon IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 14.06.05, 20:38
      mbarszcz napisał:

> Tja, i znowu zeby byc politycznie poprawnym nazwa ja imieniem jakiegos kacyka
      > tych czy innych Indian ;)

I to wszysko co masz na ten temat do powiedzenia?
      Pewnie sam jestes jednym z tych kacykow;)
      • Gość: krekor Mnie w szkole uczyli, ze IP: *.phy.ilstu.edu 15.06.05, 15:49
        odlegosc Ziemi od Slonca (czyli 1 jednostka astronomiczna - 1 A.U.), to z grubsza
        jakies 150 mln kilometrow. Jesli autor tego nie wie, to moglby sobie zadac trud przeliczenia
        mil na kilometry i wyszloby to samo. No chyba, ze jego intencja nie bylo podanie informacji,
        tylko 'zmuszenie' czytelnika do wykonania tego prostego zadania samodzielnie.
    • Gość: astronom Re: Odkryto najmniejszą planetę poza Układem Słon IP: *.asko / 82.177.183.* 14.06.05, 20:39
      A moze tak Kaczorów,Rydzyka,Giertychów i innych tego pokroju tam wysłać?
      • europitek Re: Odkryto najmniejszą planetę poza Układem Słon 14.06.05, 20:45
        Astronomie, czy Ty rzeczywiscie tak bardzo nie lubisz czerwonych karlow ?
    • Gość: oszołomobójca Re: Odkryto najmniejszą planetę poza Układem Słon IP: *.chello.pl 14.06.05, 20:50
      > Tja, i znowu zeby byc politycznie poprawnym nazwa ja imieniem jakiegos kacyka
      > tych czy innych Indian ;)

ostentacyjna niepoprawnosc polityczna jest rownie zalosna jak poprawnosc
    • Gość: psychiatra wam wszystko kojarzy sie z jednym IP: 138.49.32.* 14.06.05, 20:57
      czy to o gwiazdach, czy o sloncach, o rybach i komputerach....dla was wszystko
      jest rydzykiem, giertychem, itp itd.
      Nie jestescie zalosni. Jestescie kalekami...
    • Gość: Janusz Nie 7x wieksza, a 7 ciezsza od Ziemi IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 14.06.05, 21:01
      Dlaczego nie sprawdza sie takich informacji?
      Ta "nowa" planeta nie jest 7 razy wieksza od Ziemi. Jest po prostu 7 razy
      ciezsza, a jesli chodzi o wielkosc to jej srednica jest dwukrotnia wieksza od
      srednicy Ziemi.
      • excellentclient Re: Nie 7x wieksza, a 7 ciezsza od Ziemi 14.06.05, 21:43
        To może byś podał jakiegoś linka czy coś ???
      • Gość: KubaL Re: Nie 7x wieksza, a 7 ciezsza od Ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 22:18
        Jest 7 razy większa bo mo 7 razy więcej materii.
    • Gość: Polonista Glob? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 21:39
      Nowy Słownik Języka Polskiego PWN: "ciało niebieskie wchodzące w skład układu
      planetarnego, zwłaszcza Ziemia".

Już od dłuższego czasu razi mnie język "Gazety Wyborczej". Nie, to nie jest
      tabloidyzacja, to językowa nonszalancja i wulgaryzm w czystej postaci. Pomijam
      już liczne błędy stylistyczne, frazeologiczne i składniowe, od jakich się roi
      nawet w tytułach artykułów (rzecz niedopuszczalna w gazecie o takim zasięgu!).
      Panowie dziennikarze, korektorzy i redaktorzy! Pamiętajcie, że z waszych
      tekstach lud nie tylko uczy się, jak wygląda świat, ale także w jaki sposób się
      o nim pisze i mówi. Do przemyślenia.
      • Gość: Astrofizyk in spe Re: Glob? IP: 81.168.185.* 15.06.05, 11:11
        Zgadzam się z Polonistą. Równie irytujące są np. mile na infografice.
        Redaktorzyny z Wybiórczej najwyraźniej nie znają układu SI! Wielkie brawa za tak
        bezmyślne kopiowanie z "New York Times'a" (przy okazji daje to do myślenia o
        źródłach informacji "naukowych" w tej gazecie).
      • Gość: pioc Re: Glob? IP: *.stacje.agora.pl 15.06.05, 14:53
        > Nowy Słownik Języka Polskiego PWN: "ciało niebieskie wchodzące w skład układu
        > planetarnego, zwłaszcza Ziemia".

Co w tej definicji Pana razi? Glob to ciało układu planetarnego. Nowa planeta
        wchodzi też w skład układu planetarnego. W czym problem?

> Już od dłuższego czasu razi mnie język "Gazety Wyborczej". Nie, to nie jest
        > tabloidyzacja, to językowa nonszalancja i wulgaryzm w czystej postaci.

Mnie też razi - Pana argumentacja pozbawiona logiki.
        Do przemyślenia.

pioc

• irek.gorczok Ktoś podpowie? 14.06.05, 21:53
      Ile wynosi prędkość światła? Biorąc pod uwagę dzisiejsze możliwości, jak długo
      trzeba by lecieć by pokonać 15 lat świetlnych?
      • Gość: lotnik Re: Ktoś podpowie? IP: 198.63.192.* 14.06.05, 22:03
        no nie wiem ile trzeba by leciec do tej gwiazdy. ale najszybsza rzecz
        wyprodukowana przez czlowieka, voyager 1 i 2, leca okolo 100km/sec i na razie po
        jakis 20 latach przelecialy odleglosc co swiatlo robi w kilkanascie godzin, no
        moze zblizaja sie do jednego dnia. wiec do 15 lat jeszcze im daleko. jednym
        slowem, przy dzisiejszej technologi i wiedzy naukowcow to dlugo tam nie
        zawitamy. z drugiej strony moze i to dobrze?
        • Gość: Jean-Luc Picard Re: Ktoś podpowie? IP: *.milczanska.net 14.06.05, 22:36
          Przy naszej obecnej technologii (napęd Warp) pokonanie tego dystansu to chwila :P
          • Gość: Klingon Re: Ktoś podpowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 22:46
            Warp-śmorp. Nasze klingońskie Sokoły są setki lat do przodu za przestarzałą technologią Federacji!

www.kli.org/kli/langs/KLIpolish.html
            dusaq.klingons.eu.org/
            tlh.wikipedia.org/wiki/ghItlh'a'
            • Gość: Jean-Luc Picard Re: Ktoś podpowie? IP: *.milczanska.net 15.06.05, 11:34
              Mylisz się! SoH 'Iv jay'! :)
              • Gość: Klingon Re: Ktoś podpowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 12:09
                Gość portalu: Jean-Luc Picard napisał(a):

> Mylisz się!

QaqIplaH yIchol!

> SoH 'Iv jay'! :)

La'quv!

PS: Boże, czym ja się zajmuję? ;)
        • irek.gorczok Re: Ktoś podpowie? 14.06.05, 22:37
          Może Chińczycy coś wymyślą :)
      • sothis666 Re: Ktoś podpowie? 14.06.05, 22:38
        Lightspeed to 300.000km/sek.
        Rok świetlny to 10.000.000.000.000km (10^13)

Po pierwszych 100 latach lotu myslisz juz tylko o tunelach czasoprzestrzennych ;)))
        • irek.gorczok Re: Ktoś podpowie? 14.06.05, 22:56
          Czyli jedyne wyjście to skonstruować napęd pozwalający poruszać się z
          prędkością światła.
          • sothis666 Re: Ktoś podpowie? 14.06.05, 23:09
            Wtedy jest jeszcze bardziej przechlapane:)
            Gdy poruszasz sie z predkoscia bliską św. czas poza pojazdem przyspiesza i Twoja sekunda moze oznaczac np rok na zewnatrz.
            Nie mówiac o tym że rosnie masa poruszającego sie obiektu (do nieskończoności) więc nie da sie przyspieszyc do tych 300.000 na sek (trzeba by zuzyc niesk. wiele energii). Itd, itp...:)

Nie ma sie co oszukiwac: albo odkrywamy sobie lepsze prawa fizyki, albo nigdzie nie lecimy:)
            • Gość: Radek Re: Ktoś podpowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 01:08
              Można jeszcze próbować zakrzywiać czasoprzestrzeń. Wydaje mi się, że Einstein
              dopuszczał taką możliwość. Tzn. lokalnie statek poruszałby się z prędkością dużo
              mniejszą niż światło, powiedzmy 1/4 prędkości światła, a globalnie na skutek
              zakrzywienia przestrzeni szybciej niż światło. Na razie to tylko czysta spekulacja.
              • Gość: M Re: Ktoś podpowie? IP: 81.168.185.* 15.06.05, 11:29
                Mam wrażenie że osoby tu dyskutujące mają bardzo nikłe pojęcie o ogólnej teorii
                względności i być może o fizyce w ogóle.
                Loty do gwiazdy odległej o 15 lat świetlnych?? 1/4 prędkości światła jako
                "niewielka" prędkość?? Ludzie, co wy wypisujecie!!
                • Gość: zuczek38 Re: Ktoś podpowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 11:35
                  oczywiscie ze niewielka

ze wzgledu na efekty relatywistyczne
                  a nie ze wzgledu na mozliwosc jej uzyskania
                • Gość: Radek Re: Ktoś podpowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 19:31
                  "Loty do gwiazdy odległej o 15 lat świetlnych?? 1/4 prędkości światła jako
                  "niewielka" prędkość?? Ludzie, co wy wypisujecie!!"

Cóż, nie masz racji. Mimo, że użyłem innego sformułowania, obydwa podane przez
                  Ciebie sformułowania w odpowiednim kontekście są poprawne. Rok świetlny jest
                  miarą odległości (ok. 10^13km), czyli gwiazda może być jak najbardziej odległa o
                  15 lat świetlnych. Loty załogowe na takie odległości należą dzisiaj do
                  science-fiction, ale nie można wykluczyć, że w jakiejś odległej przyszłości będą
                  możliwe. Na razie to czysta spekulacja, ale nie da się takiej możliwości ani
                  potwierdzić ani wykluczyć. Co do 1/4 prędkości światła to oczywiście chodziło mi
                  efekty relatywistyczne. Prędkość ta w sensie efektów relatywistycznych jest
                  "niewielka". Mam na myśli przede wszystkim dylatację czasu. Gdyby podróż statku
                  kosmicznego przy tej prędkości trwała 1 rok (365 dni), to załoga tego statku
                  straciłaby tylko 12 dni na 1 rok, tzn. byliby oni o 12 dni młodsi niż ich
                  rówieśnicy na Ziemi (zgodnie ze wzorem T=t*sqrt(1-V^2/c^2)). A to już jest do
                  przyjęcia, zważywszy, że i przy podróżach np. samolotem na skutek zmiany stref
                  czasowych występują problemy z czasem (zupełnie innej natury, ale jednak :-) ).
      • Gość: emeralda Re: Ktoś podpowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 00:03
        Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, ale o ile dobrze pamiętam to Einstein
        ponad wszelką wątpliwość udowodnił, że poruszanie się z prędkością światła jest
        niemożliwe. Smutne to, ale myślę, że z czasem uda nam się jakoś to obejść. W
        końcu, po co ten wszechświat jest tak ogromny? Oczywiście po to, aby człowiek
        mógł sobie odkrywać do woli przez pokolenia, pokolenia i pokolenia ;)
        • Gość: zuczek38 Re: Ktoś podpowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 11:32
          > niemożliwe. Smutne to, ale myślę, że z czasem uda nam się jakoś to obejść. W
          > końcu, po co ten wszechświat jest tak ogromny? Oczywiście po to, aby człowiek
          > mógł sobie odkrywać do woli przez pokolenia, pokolenia i pokolenia ;)

ale po co obchodzic, jezeli bez obchodzenia mozna byc
          w mniej niz rok( czasu lokalnego ) w dowolnym miejcsu wszechswiata ?

Wystarczy odpowiednio duzo energii i tyle.

• onona Czyli 150 odkrytych planet, ale jeszcze ani 15.06.05, 02:28
      ... ani jednej podobnej do naszej :))
      Zobaczymy jaki stan bedzie za 10 lat :)
      Choć powiadają że w 2012 koniec świata :))))))))

pzdr
      a-tapety.xx.pl
    • Gość: NitaJerzy Czy ten Supermerkury jest podobny do Io ? IP: *.toya.net.pl 15.06.05, 03:17
      Skoro owa - skalista najprawdopodobniej - planeta krąży tak blisko gwiazdy, to
      ta zapewne niezwykle silnie wpływa na płynne wnętrze tego nieznanego globu.
      Wybuchy wulkanów są tam chyba jeszcze częstsze, silniejsze i bardziej efektowne
      niż na Io. Szkoda, że możemy się tego tylko domyślać, a nigdy nie będzie nam
      dane zwyczajnie tego obejrzeć. Może kiedyś nasi potomni będą w stanie wysłać tam
      jakąś dobrze wyposażoną sondę, aby ich potomni mogli poznać egzotykę i tajemnice
      tego, tak niepodobnego do naszego, układu planetarnego. Ciekawe czy orbity
      egzoplanet krążących tak bliziuteńko swoich gwiazd są trwałe ? Może jeśli
      gwiazda nie należy do najspokojniejszych to sytuacja ocierającej się niemal o
      jej piekielną atmosferę planety podobna jest do sytuacji sztucznego satelity
      Ziemi skazanego na wyhamowanie i spłonięcie w naszej ziemskiej atmosferze.
      Śpieszmy się więc kochać te gorące planety. Bardzo szybko być może odchodzą ?
    • Gość: sceptyk Re: Odkryto najmniejszą planetę poza Układem Słon IP: 195.94.195.* 15.06.05, 14:40
      jak gazowa atmosfera wyparowala z planety? czy gazy paruja? co to za bzury?
    • Gość: fizyk gazowa otoczka by wyparowała? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 23:37
      "gazowa otoczka planety pod wpływem gorąca po prostu by wyparowała"
      tzn, jaki stan skupienia by przybrała? Coś mi się nie zgadza z wiadomościami
      wyniesionymi z podstawówki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka