Dodaj do ulubionych

Puszczyk chowa się przed upałem

IP: *.ifpan.edu.pl 18.07.05, 21:03
Przypuszczam, że puszczyk lepiej wskazuje temperaturę
w koronie drzewa, niż wyobraźnia pana redaktora.
Niby dlaczego miałoby być tam tak jak na strychu?
Jest przewiew i wiele warstw pochłaniających po drodze,
nie sam tylko blaszany dach.
Obserwuj wątek
    • Gość: wajrak Re: Puszczyk chowa się przed upałem IP: 10.20.33.* 18.07.05, 23:09
      Myli sie Pan. Jezeli nie ma wiatru to jest jak w piekarniku. Wiem bo sam nie
      tak dawno, w ramach zbierania materialow do pewnego artykulu siedzialem na
      drzewie:)
      pozdrawiam
      Adam Wajrak
      • Gość: ZAPAŁA Re: Puszczyk chowa się przed upałem IP: *.178.wp3.ptc.pl 19.07.05, 09:02
        HEH, ZAŁOŻĘ SIĘ PANIE ADAMIE ŻE SIEDZIAŁ PAN NA DRZEWIE I PSTRYKAŁ PAN TAM
        ZDJĘCIA SÓWECZKOM...
        POZDROWIONKA!!!
      • Gość: Mariusz (Meksyk) Re: Puszczyk chowa się przed upałem IP: 200.57.22.* 20.07.05, 06:39
        Okreslenie "jest tam jak w piekarniku" jest bardzo malo naukowe. Tez nie
        uwierze, ze w koronie drzewa jest tak cieplo, jak na dachu domu, dopoki nie
        zobacze pomiarow temperatury. W koncu nie jest to takie trudne do zrobienia,
        skoro po drzewach potrafi Pan Redaktor chodzic.
        Poza tym w obserwacji nie ma nic nadzwyczajnego. Jest rzecza ogolnie znana przez
        biologow (bioenergetykow, etologow etc.), ze zwierzeta reguluja temperature
        ciala przy pomocy mechanizmow behawioralnych, np. na pustyni w dzien chowaja sie
        do norek etc. To, ze Autor sie dziwi, ze ten puszczyk sie ruszal, a inne
        puszczyki siedza nieruchomo, jest byc moze oparciem sie na blednych zalozeniach,
        lub przywiazaniem do ogolnie utartych wierzen, lub "opowiesci starych
        mysliwych". Trzeba by najpier zrobic obserwacje wielu puszczykow i sprawdzic,
        czy siedza nieruchomo, czy moze sa to tylko bujdy.
        Wg. mnie to typowy przyklad optymalizacji, polegajacej na znalezieniu
        optymalnego rozwiazania miedzy "byc zjedzonym przez drapieznika" i "umrzec z
        goraca". Wbrew pozorom, puszczyki tez maja naturalnych wrogow, szczegolnie w
        dzien (a nocy moze to byc np. puchacz). Takie zachowanie jest wedle mojej wiedzy
        dosc dobrze wytlumaczone przez nauke, ale oczywiscie dodatkowa informacja nie
        zaszkodzi, a czytelnicy troche sie rozerwa, czytajac tekst na inny temat niz
        polityka.

Pozdrawiam
        • Gość: oszołomobójca Re: Puszczyk chowa się przed upałem IP: *.chello.pl 21.07.05, 16:34
          > Wg. mnie to typowy przyklad optymalizacji, polegajacej na znalezieniu
          > optymalnego rozwiazania miedzy "byc zjedzonym przez drapieznika" i "umrzec z
          > goraca". Wbrew pozorom, puszczyki tez maja naturalnych wrogow, szczegolnie w
          > dzien (a nocy moze to byc np. puchacz).

szczera prawda, Mariuszu, puszczyki w Bialowiezy maja sporo naturalnych wrogow,
          np. kuna lesna. Co do puchacza to chyba w Puszczy jest do pominiecia, jesli
          pamietam to bylo gora jedno terytorium gdzies na SW obrzezach kompleksu.
          • Gość: Mariusz (Meksyk) Re: Puszczyk chowa się przed upałem IP: 200.57.22.* 26.07.05, 21:55
            Wlasnie! Zapomnialem o kunie. W kazdym badz razie potwierdza to, ze moja
            hipoteza o optymalizaji moze byc godna testowania.

Pozdrawiam serdecznie
    • ivaar Re: Puszczyk chowa się przed upałem 19.07.05, 18:37
      Odnoszę wrażenie, że ten puszczyk na zdjęciu jest taki jakiś osowiały.
    • Gość: sovva Re: Puszczyk chowa się przed upałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 23:37
      Od 2 dni na mojej działse pojawiły się 2 duze sowy.Nie wiem czy to puszczyki
      czy może puchacze ,jak je odróznic ?Czy to możliwe ,że upolowały kota,bo akurat
      w dniu kiedy sie pojawiły zniknąl.Poza tym jeden z ptaków leciał w stronę
      bawiacych się kotków(na wysokosci ok 2 m i skręcił dosłownie 2 metry przede
      mna.Czy puszczyk poluja na małe koty?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka