Dodaj do ulubionych

radioaktywność

13.08.05, 19:33
Jak najłatwiej zbadać , czy jakiś przedmiot, który kupuję, lub odzież, nie
wykazują promieniowania radioaktywnego? Mam cizia na tym punkcie. Jaki
przyrząd jest najlepszy?
Obserwuj wątek
    • Gość: mag Re: radioaktywność IP: *.despolnet.pl 14.08.05, 14:34
      Czyli nikt mi nie odpowie? A to dla mnie takie ważne....
    • Gość: licznik Re: radioaktywność IP: *.62-99-255-95.adsl-line.inode.at 14.08.05, 17:05
      licznik Geigera, licznik scyntylacyjny
      Google albo coś w tym stylu chyba potrafsz używać?
      • Gość: stop Re: radioaktywność IP: *.62-99-255-95.adsl-line.inode.at 14.08.05, 17:07
        No i nie wpadaj w obłęd, jeśli okaże się że wszystko dokoła Ciebie
        promieniuje ;)
    • cyborg.jr Re: radioaktywność 14.08.05, 17:10
      tu znajdziesz takze w formacie kieszonkowym...
      www.warensortiment.de/messtechnik/messgeraete/radiometer-radioaktivitaetsmessgeraete.htm
    • Gość: Geiger Geiger to juz szacowny muzealny zabytek IP: *.physics.orst.edu 14.08.05, 22:09
      Moge Ci sporo powiedziec, Marr-ku, bo choc dozymetria to nie moja dziedzina,
      to jednak pracuje "na codzien" z radioaktywnoscia od dobrych 30 lat i sporo na
      ten temat wiem.

Miarodajne wyniki daje przyrzad wyskalowany w jednostkach dawki, czyli w Remach
      lub Sievertach. Taki przenosny przyrzad mozna sobie kupic (choc chyba nie jest
      to bardzo tania zabawka). Najlepiej szukac w Googlu pod "portable radiation
      monitor", mozna dodac jeszcze "beta gamma".

A skoro masz "cizia" na punkcie promieniowania, to radze zaczac od poczytania
      sobie fachowej literatury na temat wplywu promieniowania na organizm ludzki.

A ponadto przypadkiem nie jedz do Oslo!

• Gość: marr47 Re: Geiger to juz szacowny muzealny zabytek IP: *.despolnet.pl 15.08.05, 14:01
        dlaczego nie do Oslo?
        • Gość: licznik Re: Geiger to juz szacowny muzealny zabytek IP: *.62-99-255-95.adsl-line.inode.at 15.08.05, 16:13
          granity, gnejsy ? ;)
      • Gość: marr47 Re: Geiger to juz szacowny muzealny zabytek IP: *.despolnet.pl 15.08.05, 14:11
        Geiger,czy możesz mi dać jakiś namiar na siebie, np nr gg? Koniecznie muszę z
        Tobą porozmawiać.
        • t0g Marr47: "Geiger" to ja, logowany t0g 15.08.05, 23:50
          Poszedłem na forumowy odwyk, chcę zwalczyć forumowe uzależnienie (forum to
          potworny złodziej czasu!) i dlatego juz niechętnie używam logowanego nicku. Ale
          Forum "Nauka" to wyjatek. A najlepiej sie ze mna skontaktować pisząc na
          t0g@gazeta.pl (t-zero-g). Bardzo chetnie zeznam wszystko, co wiem na temat
          wpływu radiacji na organizm, oraz jak mozna sie skontaktowac z autentycznymi
          ekspertami od tych rzeczy (ja jestem tylko, jak powiadam, "przyuczony").

Dlaczego nie jechac do Oslo? Na skutek podwyższoonej radiacji skał, na których
          to miasto leży, miesiąc pobytu w Oslo jest rownowazny mniej wiecej dawce, jaka
          sie otrzymuje w czasie standardowego prześwietlenia medycznego (w dodatku do
          sredniej dawki, ktora kazdy mieszkaniec globu otrzymuje ze zrodel naturalnych -
          w roznych ksiazkach te dawke podaja nieco roznie, od 250 do 300 mremów rocznie,
          lub, co jest rownowazne, od 2500 do 3000 mikrosievertow (Sievert to jest
          wspolczesnie zalecana jednostka, 1 Sievert = 100 Rem; Rem-y maja wychodzic
          powoli z uzycia, ale byly "na tapecie" przez wiele dziesiecioleci, wiec nadal
          sa uzywane).

Mimo podwyzszonej radiacji, mieszkancy Oslo ciesza sie znakomitym zdrowiem.
          Dotyczy to nie tylko Oslo.

Od razu musze Cie uprzedzic, ze ja uważam te obawy przed radiacją, ktore
          utrzymuja się w polskim (i nie tylko polskim) społeczeństwie za mocno przesadzone.

Co do gg, to ja go nie mam, bo pracuję w USA. Ale w razie naglej potrzeby moge
          nawet zadzwonic (w tej chwili rozmowa z USA do Polski ksztaltuje sie na poziomie
          5 gr/min, czyli jest niemal za darmo).

Serdecznie pozdrawiam, t0g
          • Gość: p. A znasz moze kogos kto robi ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 23:59
            ... przenosne liczniki Geigera
            lub przenosne fotopowielacze ?

Mam ostatnio kontakt z pewnym gosciem
            ktory chcialby zeby mu cos takiego
            zaprojektowac.
            A ja sie w tym nie specjalizuje.

pozdrawiam
            p
          • losiu4 Re: Marr47: "Geiger" to ja, logowany t0g 16.08.05, 19:13
            t0g napisał:

> Mimo podwyzszonej radiacji, mieszkancy Oslo ciesza sie znakomitym zdrowiem.
            > Dotyczy to nie tylko Oslo.

ano, niestety, teraz panuje nam miłosciwie liniowa teoria nt. wpływu
            promieniowania na organizmy żywe, usilnie promowana przez nawiedzonych
            zielonych i innych ekologów :)

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: marr47 Re: Geiger to juz szacowny muzealny zabytek IP: *.despolnet.pl 17.08.05, 12:56
        już nic nie rozumiem, czy losiu4 to Ty?
        • losiu4 Re: Geiger to juz szacowny muzealny zabytek 17.08.05, 19:33
          e, nie, losiu4 to losiu4 i nikt więcej :)

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: marr47 Re: Geiger to juz szacowny muzealny zabytek IP: *.despolnet.pl 18.08.05, 15:48
        Geiger, wysłałem Ci maila, odpowiedz proszę
        Pozdrawiam - Marek
    • losiu4 Re: radioaktywność 16.08.05, 13:50
      no, muszę Cię zmartwic. Właściwie wszystkie tego typu rzeczy promieniują :) Co
      do pomiarów: zależy o co Ci chodzi pisząc "najlepszy". Najdokładniejszy,
      najporeczniejszy, czy jakis "złoty środek".

Pozdrawiam

Losiu
      • arcykr Re: radioaktywność 16.08.05, 15:16
        losiu4 napisał:

> no, muszę Cię zmartwic. Właściwie wszystkie tego typu rzeczy promieniują :)
        Sam marr47 pronieniuje, m.in. z powodu obecności potasu 40 w jego ciele. :D
        • losiu4 Re: radioaktywność 16.08.05, 19:17
          o wunglu wiadomo jakim nie wspominając :)

Pozdrawiam

Losiu
          • kociak40 Re: radioaktywność 16.08.05, 19:42
            "Jak najłatwiej zbadać , czy jakiś przedmiot, który kupuję, lub odzież, nie
            wykazują promieniowania radioaktywnego? Mam cizia na tym punkcie. Jaki
            przyrząd jest najlepszy?" (marr47)

Bardzo dobrze Cię rozumiem, najlepszy jest licznik Geigera, a taki sam kupiłem
            od ruskich na Stadionie w Warszawie i to za 50 zł (nie targowałem się ale
            podobno mozna kupić i za 20 zł)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka