Dodaj do ulubionych

UPADEK TEORII "OUT OF AFRICA"

16.10.05, 19:39
www.athenapub.com/eosimias1.htm
Okazuje sie,ze pan Karol Sabath bedzie sie musial ciezko tlumaczyc,ze
teoria "Out of Africa" jednak jest podwazana nie tylko przez mnie,ale i
naukowcow pracujacych scisle w tej dziedzinie.

cogweb.ucla.edu/ep/Bahinia.html
Obserwuj wątek
    • alex.4 Re: UPADEK TEORII "OUT OF AFRICA"? NIE 22.10.05, 17:10
      A co ma piernik do wiatraka? Czy jedno przeszkadza drugiemu? Nie. Po prostu
      • maksimum Re: UPADEK TEORII "OUT OF AFRICA"? NIE 22.10.05, 17:39
        Nie wiem,co nazywasz piernikiem a co tym drugim,ale ta teoria kupy sie nie
        trzyma.
        Rzekome zmiany w ciagu 40 tys lat absolutnie nie potwierdzaja braku zmian w
        ciagu ostatnich 6 tys lat.
        • alex.4 Re: UPADEK TEORII "OUT OF AFRICA"? NIE 22.10.05, 17:45
          Teoria OUT of Africa dotyczy pochodzenia wspólczesnych populacji ludzkich - a
          nie pochodzenia naczelnych:):):)
          • maksimum Re: UPADEK TEORII "OUT OF AFRICA"? NIE 23.10.05, 04:06
            alex.4 napisał:

> Teoria OUT of Africa dotyczy pochodzenia wspólczesnych populacji ludzkich - a
            > nie pochodzenia naczelnych:):):)

Jednych i drugich.
            Anthropoids tak jak homosapiens rzekomo zaczely sie we wschodniej Afryce a
            nastepnie rozprzestrzenily po calym swiecie.
            www.pbs.org/wgbh/evolution/humans/humankind/o.html
            Ja mam inne zdanie na ten temat,bo najlepiej zorganizowane i najwieksze miasta
            byly w starozytnosci w Chinach,a nie tam gdzie rzekomo czlowiek powstal.
            • Gość: twoja_stara Re: UPADEK TEORII "OUT OF AFRICA"? NIE IP: *.nyc.res.rr.com 23.10.05, 09:13
              Monkey talks, people walks.
              • maksimum Re: UPADEK TEORII "OUT OF AFRICA"? NIE 24.10.05, 02:46
                Gość portalu: twoja_stara napisał(a):

> Monkey talks, people walks.

To sie zgadza,ze wraz z pierwotnym podzialem pracy,musial sie znalezc rowniez
                towar wymienny traktowany jako pieniadz.
                Bo zeby powstaly miasta i rzemioslo,trzeba bylo rzemieslnikom czyms placic za
                ich prace.
                Czyli Fenicjanie nie byli tymi co wynalezli pieniadze lecz Chinczycy.
                • alex.4 Re: UPADEK TEORII "OUT OF AFRICA"? NIE 24.10.05, 14:51
                  panie maksimum out of Africa dotyczy powstania gatunku Homo Sapiens, a nie
                  hominidów. Proszę nie kłamać.
    • Gość: LUCYFER Out of Africa dotyczy tylko antropoidow a nie IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 22.10.05, 19:28
      wszystkich naczelnych. Naprawde, chodzi wiec w niej o pchodzenie homo sapiens.
      Szukanie pochodzenia dalej wstecz musialoby doprowadzic do pochodzenia
      lozyskowcow, potem kostnoszkieletowych, itd.
      • maksimum Re: Out of Africa dotyczy tylko antropoidow a nie 23.10.05, 04:08
        Gość portalu: LUCYFER napisał(a):

> wszystkich naczelnych. Naprawde, chodzi wiec w niej o pchodzenie homo
        sapiens.

Anthropoids to miedzy innymi homo sapiens ale i wszyscy dwunodzy przed nim.
        www.pbs.org/wgbh/evolution/humans/humankind/o.html
        > Szukanie pochodzenia dalej wstecz musialoby doprowadzic do pochodzenia
        > lozyskowcow, potem kostnoszkieletowych, itd.
        • alex.4 Re: Out of Africa dotyczy tylko antropoidow a nie 24.10.05, 14:52
          panie maksimum nie wiem czy zrozumiał pan pytanie jakie zostało do pana
          skierowane??????
          • maksimum Re: Out of Africa dotyczy tylko antropoidow a nie 25.10.05, 01:53
            alex.4 napisał:

> panie maksimum nie wiem czy zrozumiał pan pytanie jakie zostało do pana
            > skierowane??????

To powtorz pytanie.

• dokowski Wszyscy nasi przodkowie mają afrykańskie korzenie 24.10.05, 16:31
        ale nie wszystkie małpy
        • stefan4 into Africa 24.10.05, 17:37
          dokowski:
          > Wszyscy nasi przodkowie mają afrykańskie korzenie
          > ale nie wszystkie małpy

A które małpy nie mają?

Z tego, co piszesz, wynikałoby, że małpy jako takie pochodzą nie z Afryki; a
          tylko ich część przywędrowała do Afryki i tam dała poczatek hominidom. Skad i
          kiedy ta wedrówka miała miejsce? Jak to wykryto i gdzie można przeczytać?

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
          • maksimum Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 25.10.05, 01:52
            stefan4 napisał:

> dokowski:
            > > Wszyscy nasi przodkowie mają afrykańskie korzenie
            > > ale nie wszystkie małpy
            >
            > A które małpy nie mają?
            >
            > Z tego, co piszesz, wynikałoby, że małpy jako takie pochodzą nie z Afryki; a
            > tylko ich część przywędrowała do Afryki i tam dała poczatek hominidom. Skad i
            > kiedy ta wedrówka miała miejsce? Jak to wykryto i gdzie można przeczytać?
            >
            > - Stefan

Zdecydowana wiekszosc naukowcow ,w tym Karol Sabath wierzy w teorie "Out of
            Africa" a dla mnie ta teoria jest bardzo naiwna,bo jest bardzo podobna do
            teorii kreacyjnej,ze wszystko wywodzi sie z jednego miejsca i jednej rodziny.

Pewno nie czytales:
            cogweb.ucla.edu/ep/Bahinia.html
            • stefan4 Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 25.10.05, 09:37
              maksimum:
              > Zdecydowana wiekszosc naukowcow ,w tym Karol Sabath wierzy w teorie "Out of
              > Africa"

Oni nie ,,wierzą'', tylko rachują geny mitochondrialne i wyciągają wnioski. Ich
              argumenty MNIE przekonują do tej hipotezy (chyba jeszcze nie teorii). Pytałem o
              coś całkiem innego
              • maksimum Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 25.10.05, 19:08
                stefan4 napisał:

> maksimum:
                > > Zdecydowana wiekszosc naukowcow ,w tym Karol Sabath wierzy w teorie "Out
                > of Africa"
                >
                > Oni nie ,,wierzą'', tylko rachują geny mitochondrialne i wyciągają wnioski.

Te "rachunki" i "badania" nie sa na tyle wiarygodne by mozna je przyjac za
                pewnik.Do jest po prostu dopasowywanie wniosku do badan.

> Ich argumenty MNIE przekonują do tej hipotezy (chyba jeszcze nie teorii).
                Pytałem o
                > coś całkiem innego
            • stefan4 Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 25.10.05, 09:57
              maksimum:
              > Pewno nie czytales:
              > cogweb.ucla.edu/ep/Bahinia.html

Teraz już przeczytałem. To istotnie odpowiada na moje pytanie do Dokowskiego,
              dzieki za link.

Czyli obraz wynikajacy z tej hipotezy byłby taki:
              • alex.4 Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 25.10.05, 18:53
                stefan4 napisał:

> maksimum:
                > > Pewno nie czytales:
                > > cogweb.ucla.edu/ep/Bahinia.html
                >
                > Teraz już przeczytałem. To istotnie odpowiada na moje pytanie do Dokowskiego,
                > dzieki za link.
                >
                > Czyli obraz wynikajacy z tej hipotezy byłby taki:

alex: gatunki ludzkie nie wyeluwowały 12 mln lat temu.... Były dwie fazy
                ekspansji ludzi z Afryki - pierwsza miała miejsce ok 2 mln lat temu
                (HErgaster), gruga ok 100 tys lat temu
                • maksimum Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 25.10.05, 19:16
                  alex.4 napisał:

> stefan4 napisał:
                  >
                  > > maksimum:
                  > > > Pewno nie czytales:
                  > > > cogweb.ucla.edu/ep/Bahinia.html
                  > >
                  > > Teraz już przeczytałem. To istotnie odpowiada na moje pytanie do Dokowsk
                  > iego, dzieki za link.
                  > >
                  > > Czyli obraz wynikajacy z tej hipotezy byłby taki:
                  >
                  > alex: gatunki ludzkie nie wyeluwowały 12 mln lat temu.... Były dwie fazy
                  > ekspansji ludzi z Afryki - pierwsza miała miejsce ok 2 mln lat temu
                  > (HErgaster), gruga ok 100 tys lat temu

Teraz juz sie zrobil spory galimatias,bo moze sie okazac,ze malpy
                  czlekoksztaltne zaczely swoj byt w Azji i stamtad zawedrowaly do Afryki.
                  Ta teoria powstania czlekoksztaltnych "Out of Africa" powoli upada.
                  Moja teoria jest taka,ze warunki na powstanie czlekoksztaltnych nie istnialy
                  TYLKO w jednym miejscu i w jednym czasie,lecz mialy miejsce w roznych miejscach
                  w roznych okresach czasu.
                  • Gość: Apurimac Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! IP: *.chello.pl 25.10.05, 19:22
                    > Moja teoria jest taka,ze warunki na powstanie czlekoksztaltnych nie istnialy
                    > TYLKO w jednym miejscu i w jednym czasie,lecz mialy miejsce w roznych miejscach
                    > w roznych okresach czasu.

To nie Twoja teoria, tylko niejakiego Milforda Wolpoffa chiciażby.
                    • maksimum Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 25.10.05, 19:30
                      Gość portalu: Apurimac napisał(a):

> > Moja teoria jest taka,ze warunki na powstanie czlekoksztaltnych nie istni
                      > aly
                      > > TYLKO w jednym miejscu i w jednym czasie,lecz mialy miejsce w roznych mie
                      > jscach w roznych okresach czasu.
                      >
                      > To nie Twoja teoria, tylko niejakiego Milforda Wolpoffa chiciażby.

Nie znam czlowieka,ale madrze pisze jak sie ze mna zgadza.
                      • Gość: Apurimac Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! IP: *.chello.pl 25.10.05, 19:35
                        > Nie znam czlowieka,ale madrze pisze jak sie ze mna zgadza.

Jest niestety na odwrót :).

James Shreeve - "Zagadka neandertalczyka"
                      • maksimum MILFORD WOLPOFF I INNI 25.10.05, 19:38
                        www.mnsu.edu/emuseum/information/biography/uvwxyz/wolpoff_milford.html
                        Chodzi mnie o te cechy charakterystyczne jak kolor skory,skosne oczy itd, ktore
                        nie mogly zmienic sie w ciagu 40,000 lat "Out of Africa" skoro w ciagu
                        ostatnich 6 tys lat zupelnie nie ulegly zmianie.

news.nationalgeographic.com/news/2001/01/0111origins.html
                      • alex.4 Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 26.10.05, 17:56
                        maksimum napisał:

> > To nie Twoja teoria, tylko niejakiego Milforda Wolpoffa chiciażby.
                        >
                        > Nie znam czlowieka,ale madrze pisze jak sie ze mna zgadza.

alex: żenada. Wypowida się o ewolucji człowieka a nei zna nazwiska Wolpoffa
                        (mimo, że jego hipotezy są ewidentnie błędne)
                • stefan4 Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 25.10.05, 21:29
                  alex.4:
                  > gatunki ludzkie nie wyeluwowały 12 mln lat temu...

Ostatni wspólny przodek człowieka i szympansa żył chyba jakieś 12 mln lat temu,
                  prawda? To miałem na myśli. Pewnie źle użyłem słów ,,gatunki ludzkie''.

alex.4:
                  > Były dwie fazy ekspansji ludzi z Afryki - pierwsza miała miejsce ok 2 mln lat
                  > temu (HErgaster), gruga ok 100 tys lat temu

Miałem wrażenie, że CO NAJMNIEJ dwie, ale że nie ma dowodu, że tylko dwie. Czy
                  się mylę?

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
                  • maksimum Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 26.10.05, 01:09
                    stefan4 napisał:

> alex.4:
                    > > gatunki ludzkie nie wyeluwowały 12 mln lat temu...
                    >
                    > Ostatni wspólny przodek człowieka i szympansa żył chyba jakieś 12 mln lat
                    temu,
                    > prawda? To miałem na myśli. Pewnie źle użyłem słów ,,gatunki ludzkie''.
                    >
                    > alex.4:
                    > > Były dwie fazy ekspansji ludzi z Afryki - pierwsza miała miejsce ok 2 mln
                    > lat temu (HErgaster), gruga ok 100 tys lat temu
                    >
                    > Miałem wrażenie, że CO NAJMNIEJ dwie, ale że nie ma dowodu, że tylko dwie.
                    >Czy się mylę?

Nie mylisz sie,bylo ich duzo wiecej,tylko te dwie sa dobrze udokumentowane.
                    Mnie gnebi inne pytanie.
                    Jesli zycie rozumne powstalo rzeczywiscie w Afryce,to dlaczego w tym wlasnie
                    miejscu nie jest na najwyzszym poziomie???????
                    Od kilku tysiecy lat Europa szczyci sie najwyzsza cywilizacja i praktycznie
                    niewiele sie zmienia poza tym,ze USA wyszly na czolo.
                    Przeciez to nie jest mozliwe,ze WSZYSCY wyemigrowali z Afryki,wiec ci co
                    pozostali powinni zbudowac potezna kulture.
                    Wiek XX to zdecydowana dominacja USA,a jednak Europa jest w dalszym ciagu
                    potega,mimo ze teraz ewolucja jest 10X szybsza niz 1,000 lat temu.
                    W X wieku praPolak biegal z lukiem i dzida po lasach i to samo bylo w wieku
                    XII,a teraz w ciagu ostatnich 100 lat wynaleziono niemal wszystko co znamy,od
                    samolotu,telefonu,komputera,lotu na ksiezyc itd.

A wschodnia Afryka z ktorej rzekomo pochodzi pierwsza Eva,to jak byla wielka
                    dzicz tak jest bez zmian teraz.

> - Stefan
                    >
                    > www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
                    • Gość: Apurimac Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! IP: *.chello.pl 26.10.05, 08:50
                      >Mnie gnebi inne pytanie.
                      >Jesli zycie rozumne powstalo rzeczywiscie w Afryce,to dlaczego w tym wlasnie
                      >miejscu nie jest na najwyzszym poziomie???????
                      >Od kilku tysiecy lat Europa szczyci sie najwyzsza cywilizacja i praktycznie
                      >niewiele sie zmienia poza tym,ze USA wyszly na czolo.
                      >Przeciez to nie jest mozliwe,ze WSZYSCY wyemigrowali z Afryki,wiec ci co
                      >pozostali powinni zbudowac potezna kulture.
                      >Wiek XX to zdecydowana dominacja USA,a jednak Europa jest w dalszym ciagu
                      >potega,mimo ze teraz ewolucja jest 10X szybsza niz 1,000 lat temu.
                      >W X wieku praPolak biegal z lukiem i dzida po lasach i to samo bylo w wieku
                      >XII,a teraz w ciagu ostatnich 100 lat wynaleziono niemal wszystko co znamy,od
                      >samolotu,telefonu,komputera,lotu na ksiezyc itd.

Maksimum, musisz byc w realu strasznym dyskutantem, probujacym bezwzglednie
                      udowadniac swoje tezy, niespecjalnie baczac na innych.

Odpowiedzi na Twoje watpliwosci,ktore zacytowalem znajduja sie w ksiazce Jareda
                      Diamonda pt. "Strzelby, zarazki, maszyny". Jesli nie masz do niej dostepu wpisz
                      w wyszukiwarce forum ten tytul, lub imie/nazwisko autora.

A wschodnia Afryka z ktorej rzekomo pochodzi pierwsza Eva,to jak byla wielka
                      dzicz tak jest bez zmian teraz.
                      • alex.4 Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 26.10.05, 17:59
                        Apurimac ma rację - z pracy Diamonda mozna poznać dlaczego własnie Europa czy
                        Azja byłą skazana na sukces
                        • maksimum Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 27.10.05, 06:08
                          alex.4 napisał:

> Apurimac ma rację - z pracy Diamonda mozna poznać dlaczego własnie Europa czy
                          > Azja byłą skazana na sukces

en.wikipedia.org/wiki/Jared_Diamond
                          Nie tyle chodzi o sukces,lecz o to czy rozwoj czlowieka to przypadek czy zwykla
                          koniecznosc dziejowa.
                      • maksimum Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 27.10.05, 06:06

> Maksimum, musisz byc w realu strasznym dyskutantem, probujacym bezwzglednie
                        > udowadniac swoje tezy, niespecjalnie baczac na innych.
                        >
                        > Odpowiedzi na Twoje watpliwosci,ktore zacytowalem znajduja sie w ksiazce
                        Jareda
                        > Diamonda pt. "Strzelby, zarazki, maszyny". Jesli nie masz do niej dostepu
                        >wpisz w wyszukiwarce forum ten tytul, lub imie/nazwisko autora.

Cos widze,ze wy wszyscy jedna ksiazke czytaliscie i mnie do nie naganiacie.
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=29600919&a=29706401

A na ten temat byla juz mowa.

> A wschodnia Afryka z ktorej rzekomo pochodzi pierwsza Eva,to jak byla wielka
                        > dzicz tak jest bez zmian teraz.
                        • alex.4 Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 28.10.05, 15:26
                          panie maksimum IV tys. lat temu cywilizacja była w Iranie czy mezopotamii, a w
                          Ameryce czy w Europie była dzicz. To nie jest żaden argument!
                          • maksimum Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 29.10.05, 02:24
                            alex.4 napisał:

> panie maksimum IV tys. lat temu cywilizacja była w Iranie czy mezopotamii, a
                            >w Ameryce czy w Europie była dzicz. To nie jest żaden argument!

To jest bardzo dobry argument,bo miejsce urodzenia pierwszej Ewy,czyli Sudan
                            czy Etiopia,to byla dzicz i jest dzicz w porownaniu z takim Iranem.
                            Sam widzisz,ze to co bylo w Iranie,to nie zaginelo,tylko inni (Europa,USA)
                            rozwijali sie szybciej.
                            Jesli ze Wsch Afryki wywodza sie pierwsi ludzie,to tam powinna byc w miare
                            solidna cywilizacja na poziomie afrykanskim,a tak nie jest.
                  • alex.4 Re: into Africa TO BY SIE ZGADZALO ! 26.10.05, 17:58
                    ostatni wspólny przodek człowieka i szympansa zył nie 12 mln lat temu tylko
                    duzo póxniej. MOże 5-6 albo 8 mln lat temu...

Wiemy o dwóch falach ekspansji człowieka. najpierw H. Ergaster (do Azji i
                    Europy), a następnie H. Sapiens. Dziś nie ma potomków pierwszej tej fali
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka