Dodaj do ulubionych

zacmienie!!

IP: 10.0.0.* / *.lomac.com.pl 20.06.01, 14:56
bylem w monachium 2 lata temu jak bylo zacmienie w europie
"totale sonnenfinsternis uber munchen"
bylo na co popatrzec, w poludnie zrobilo sie calkiem ciemno, na niebie przez
kilkadziesiat sekund widac bylo oprocz ciemnosci tylko zloty krag, jak zlota
obraczka
oczywiscie sciemniali z okularami ochronnymi i kase na ludziach zrobili wielka,
a do niczego one tak na prawde nie byly potrzebne. ostaly mi sie super zdjecia
z totale sonnenfinsternis uber deutschland

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: alka Re: zacmienie!! IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 21.06.01, 14:45
      No ,a gdzie pointa....czyżby za nastepne dwa lata? A podobno dzisiaj jest
      także pełne zaćmienie w Afryce, moze skoczysz zrobić pare fotek? Okulary już
      masz, więc będzie taniej. pozdrawiam . odezwij sie po powrocie.
      • lukaszl Re: zacmienie!! 26.06.01, 00:00
        nigdzie sie nie wybieram bo ciezko pracuje cale wakacje i urlopu juz nie mam bo
        na sesje zmarnowalem. okularow tez w monachium nie mialem bo to sciema wielka
        byla. odzywam sie mimo to, ale czemu mi sie wydaje ze osoba jakas zgryzliwa
        chciala byc?
        pozdrawiam
        • Gość: alka Re: zaciemniania ciag dalszy IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 29.06.01, 09:19
          lukaszl napisał(a):

&#62 nigdzie sie nie wybieram bo ciezko pracuje cale wakacje i urlopu juz nie mam bo
          &#62
          &#62 na sesje zmarnowalem. okularow tez w monachium nie mialem bo to sciema wielka
          &#62 byla. odzywam sie mimo to, ale czemu mi sie wydaje ze osoba jakas zgryzliwa
          &#62 chciala byc?
          &#62 pozdrawiam

W tym wypadku - wydaje ci sie! /Za inne - nie recze !!?/ Ja ogladalam w Austrii ,
          bylo fantastycznie , dokladnie tak jak mowisz , tez mam niesamowite fotki ... ale
          naprawde nic z tego nie wynika /?/! i o to mi tylko chodzilo.
          Zycze udanych wakacji . Cholewka, to tez nie jest zgryzliwe, przeciez w pracy ,
          nawet ciezkiej , tez moze byc fajnie .Czesc.
          • lukaszl Re: nie jest zle 29.06.01, 11:50
            dzieki, po dwakroc tobie takowoz milych i slonecznych kanikuł.
            ja sobie bede siedzial w pracy i troche tlumaczyl troche sie skladem
            komputerowym podrecznikow pozajmuje troche podyskutuje na forum i mysle ze
            przetrwam.
            pozdrawiam
            lukaszl
            • Gość: alka Re: jest az za dobrze!!! IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 29.06.01, 15:17
              lukaszl napisał(a):

&#62 dzieki, po dwakroc tobie takowoz milych i slonecznych kanikuł.
              &#62 ja sobie bede siedzial w pracy i troche tlumaczyl troche sie skladem
              &#62 komputerowym podrecznikow pozajmuje troche podyskutuje na forum i mysle ze
              &#62 przetrwam.
              &#62 pozdrawiam
              &#62 lukaszl

A ja już nawet gotowa bylam ci wspolczuc na intencje tej katorżniczej wakacyjnej
              pracy. Widzialam cie , oczami wyobrazni , kopiacego starym szpadlem rowy
              melioracyjne lub machajacego siekiera przy wyrebie puszczy jakiejs-tam . Taki
              zawod !/ tzn. rozczarowanie, nie profesja !/.Chociaz, te dyskusje na roznych
              forach , to rzeczywiscie nie taki znow latwy kawalek chleba.
              Jezeli cie to pocieszy / zrozumiem , jesli nie !/ to w wakacje tez bede pracowac
              wiec moze zaistnieje w jakiejs uczonej dyspucie. Ale dzieki za zyczenia.Zdrowka.
              a.
              • lukaszl Re: ale systematycznosc 02.07.01, 13:56
                dzieki za odpowiedz, tak sie zastanawialem, czy jak dzisiaj przyjde do pracy to
                czy moj watek zostanie uzupelniony przez kolejny post?
                bingo! cos bylo.
                nigdy w zyciu bym juz nie wzial do rak ani lopaty ani szpadla ani nawet kilofa
                ani nawet pily elektrycznej do wyrabu jakiegos tam lasu!
                przezylem taka niewolnicza prace juz w niemczech w monachium. pol roku
                zapieprzalem na tasmie i skladalem jakies tam samochody, tzn wlasciwie to byly
                bmw a nie jakies tam samochody. powinienem dostac odszkodowanie za prace
                niewolnicza. w kazdym razie teraz jedyne czym sie posluguje to klawiatura i nie
                zamienie tego nigdy (jesli mowic o pracy oczywiscie bo poza nia to komputera
                nie chce mi sie nawet wlaczac!)
                no a tydzien sie zaczal w miare dobrze, spokojnie, nikt nie pogania i sie
                wszsytko dopiero rozkreca!
                pozdrawiam i do przeczytania
                lukaszl
                • Gość: Gosia Re: ale systematycznosc IP: 141.30.216.* 08.07.01, 18:11
                  nie przesadzaj z ta ciezka praca w Monachium...powinienes sie cieszyc ze mozesz
                  albo mogles zarobic troche pieniedzy w firmie tak dbajacej o zaplecze
                  socjalne...zreszta tak nikt nikogo nie zmusza do pracy ,wiec mogles tego nie
                  robic...JA od 3 lat jezdze w kazde ferie do Monachium do pracy i jestem
                  szczesliwa ze moge przez 2 miesiace zarobic na swoje polroczne utrzymanie...A
                  co do Sonnenfinsternis to sie zgadza-bylo wspaniale w Monachium :-)) Pozdrawiam
                  • lukaszl Re: praca w monachium 09.07.01, 09:47
                    kiedys tez tak myslalem, jestem szczesciarz, ze moge pracowac w monachium. ale
                    po dwoch latach stwierdzam, ze ciezko by mi bylo tak znowu jezdzic na "bandzie".
                    nie mowie oczywiscie nigdy, bo czasami sytuacja zmusza do najwiekszych
                    poswiecen, ale poki co jak najdalej od "fließband" i "olimpiazentum" i "U-2"

pozdrawiam
                    lukaszl
                    • Gość: alka Re: precz z niewolnicza pracą... w monachium IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 09.07.01, 14:11
                      Czesc - a wiec znow minal kolejny tydzien ,mysle ze dobrze sie zaczal
                      przynajmniej tobie , bo mnie kiepsko!? Ciekawa bylam czy przelamales ten
                      / nabyty czy wrodzony ?/ wstret do ciezkiej pracy i choc jeden raz wlaczyles
                      swoj komputer? Ale widze ze sie udalo , zreszta zastanawialam sie co moglbys
                      robic z taka " niezywa " klawiatura i przyznaje , nic sensownego nie
                      przychodzilo mi do glowy .Chyba z moim intelektem cos nie tak , ale to nic
                      dziwnego, bo jezeli moj biedny organizm zamiast relaksowac sie do wczesnych
                      godzin poludniowych musi budzic sie do zycia o godz. 6 min.30 , czyli w porze
                      np. dojenia rogacizny ,nie ma co od niego wymagac cudow ... Do nastepnego razu.a
                      • lukaszl Re: precz z niewolnicza pracą... w monachium 09.07.01, 15:00
                        no tak, ja mam troche lepiej bo zaczynam o 9:00.
                        a komputer to mam wlaczony non stop, bo bez niego ani rusz jak juz pisalem
                        ostatniemi razy!
                        teraz prosze Cie nie bierz mi tego za zle ale to przez moje zboczenie zawodowe
                        pozwole zwrocic Ci uwage, ze przed znakami - , . " ? ! : nie nalezy wstawiac
                        spacji. dozwolone jest to najwyzej w tekstach francuskich i to z pelna
                        konsekwencja autora, albo pisze ze spacja albo bez. to tyle, wybacz jeszcze raz.
                        to mi ulzylo przyznam szczerze.
                        dla mnie poniedzialek byl ok, zaczal sie normalnie, tzn przyszedlem do pracy,
                        zrobilem kawe, zobaczylem co w gazetach i na forum, po czym zabralem sie do
                        roboty.
                        teraz wlasnie robie przerwe na 6 kawe i 6 raz sprawdzam co na forum.
                        bede konczyl bo jeszcze troche mi zostalo rzeczy do zalatwienia

a moze zachece do napisania maila na adres lukaszl@lomac.net lub takowoz
                        lukaszl tylko @poczta.gazeta.pl
                        chetnie odpisze
                        pozdrawiam
                        lukaszl
                        • Gość: alka Re: praca calkiem gdzie indziej... IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 10.07.01, 07:51
                          No coz,kazdy ma jakies zalety /czytaj: zboczenia /Twoje na szczescie jest
                          nieszkodliwe, wiec pozwalaj sobie do upojenia, jezeli tylko daje ci to komfort
                          psychiczny ./Widzisz, ja sie nie obrazilam?/ Bardzo uwielbiam stawiac wszedzie
                          tzw. spacje niekontrolowane i trudno bedzie mi z tego zrezygnowac, ale nie
                          chcac urazac wrazliwosci twojej i innych messieurs, zaczne wkuwac francuska
                          pisownie bo "Paris vaut bien une messe" I tym sposobem "wilk bedzie syty i owca
                          cala" Tylko co z kapusta?

A tak z ciekawosci,to oni ci tam placa w tej pracy? Bo jezeli tak , to ja tez
                          chce tam pracowac!!! Tylko dla mnie - bezkofeinowa , prosze.

Moze zachecisz-sprobuj takowoz, azaliz ci sie uda ?Adieu monsieur lukasz .
                          • lukaszl Re: praca calkiem gdzie indziej... 10.07.01, 09:26
                            Gość portalu: alka napisał(a):

&#62 No coz,kazdy ma jakies zalety /czytaj: zboczenia /Twoje na szczescie jest
                            &#62 nieszkodliwe, wiec pozwalaj sobie do upojenia, jezeli tylko daje ci to komfort
                            &#62 psychiczny ./Widzisz, ja sie nie obrazilam?/ Bardzo uwielbiam stawiac wszedzie
                            &#62 tzw. spacje niekontrolowane i trudno bedzie mi z tego zrezygnowac, ale nie
                            &#62 chcac urazac wrazliwosci twojej i innych messieurs, zaczne wkuwac francuska
                            &#62 pisownie bo "Paris vaut bien une messe" I tym sposobem "wilk bedzie syty i owca
                            &#62
                            &#62 cala" Tylko co z kapusta?
                            &#62
                            &#62 A tak z ciekawosci,to oni ci tam placa w tej pracy? Bo jezeli tak , to ja tez
                            &#62 chce tam pracowac!!! Tylko dla mnie - bezkofeinowa , prosze.
                            &#62
                            &#62 Moze zachecisz-sprobuj takowoz, azaliz ci sie uda ?Adieu monsieur lukasz .

prawie juz doszlas do perfekcji, jeszcze tylko byla spacja po nastepujacych
                            wyrazach:
                            -psychiczny
                            -cala (tutaj akurat brak spacji ale za to jest ona zbedna po znaczku ")
                            -to (ladniej byloby ze spacja przed tym wyrazem)
                            -tak (zbedna spacja)
                            -bezkofeinowa (wiadomo o co chodzi)

ufff, i znowu ulga, poprawilem fragment tekstu.
                            z rana, tak na rogrzewke, miodzio
                            ale bym przeoczyl:
                            -lukasz (usun spacje)

jeseli wladasz perfekcyjnie francuskim i chcialabys byc tlumaczem np, to mysle ze
                            jest realna szansa, ale bezkofeinowej u nas nie ma bo ona pałera nie daje, a
                            czasami sie przydaje mehr kraft.
                            zapraszam na nasza strone:
                            www.lomac.net.pl
                            znajdziesz tam nawet oferty pracy (zdaje sie ze ostatnio tam jeszcze byly)

pozdrawiam po dwakroc!

• Gość: alka Re: nie na temat... IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 12.07.01, 13:35
                              Koniec,nie ma miodzia-tu nie pasieka!
                              Zeby czlowiek nie mogl nawet kropki postawic tam gdzie lubi bo zaraz mu to
                              "zyczliwi" wytkna!?
                              Nie ma bezkofeinowej-nie ma tez pracy! A zreszta i tak nie chce byc tlumaczka
                              /ogolnie przyjeta zenska form rzeczownika tlumacz/bo to za malo TFU-rcze, wole
                              sama popelniac teksty, niech inni sie mecza zeby mnie zrozumiec.
                              Tudziez uklon jedenkroc!
                              • lukaszl Re: nie na temat... 12.07.01, 13:55
                                jak ja ci nie wytkne to kto inny to zrobi gdy popelnione przeza Ciebie teksty
                                swiatlo dzienne ujza.
                                no a jakies zasady przeca obowiazuja wiec sie warto ich trzymac
                                dzis mam urodziny i oprocz kawy, zapychamy sie pysznym ciastem.
                                no dzisiaj rano to bys stwierdzila ze to jakas impreza a nie powazna firma

ale teraz to juz pracuje

pozdrawiam
                                • Gość: alka Re: nie na temat... IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 12.07.01, 14:11
                                  lukaszl napisał(a):

&#62 jak ja ci nie wytkne to kto inny to zrobi gdy popelnione przeza Ciebie teksty
                                  &#62 swiatlo dzienne ujza.
                                  &#62 no a jakies zasady przeca obowiazuja wiec sie warto ich trzymac
                                  &#62 dzis mam urodziny i oprocz kawy, zapychamy sie pysznym ciastem.
                                  &#62 no dzisiaj rano to bys stwierdzila ze to jakas impreza a nie powazna firma
                                  &#62
                                  &#62 ale teraz to juz pracuje
                                  &#62
                                  &#62 pozdrawiam

Dzialasz z predkoscia swiatla-przeciez dopiero skonczylam do ciebie pisac!
                                  ZYCZE NAJLEPSZEGO Z OKAZJI URODZIN/zzera mnie ciekawosc ktorych, choc wolalabym
                                  zzerac to ciasto/. A moze ta praca jednak nie taka zla, pal licho bezkofeinowa...
                                  W koncu czegos mnie nauczyles/te spacje zapamietam na mur/.alka
                                  • lukaszl Re: nie na temat... 12.07.01, 14:32
                                    to nie tak, ze sobie siedze na forum caly dzien!
                                    caly czas pracuje a tylko mniej wiecej co minute spogladam czy przyszly jekies
                                    nowe posty na wiadomy watek
                                    cos sobie pomyslisz jak napisze ze 23 urodziny dzis obchodze?
                                    lukaszl
                                    • Gość: alka Re: zupelnie nie na temat... IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 12.07.01, 15:02
                                      cos sobie pomyslalam...
                                      • lukaszl Re: zupelnie nie na temat... 12.07.01, 15:17

&#62 cos sobie pomyslalam...

?
                                        jesli to dotyczy nauki (patrz tematyka tego forum) to slucham?
                                        • Gość: alka Re: zacmienie IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 13.07.01, 08:53
                                          lukaszl napisał(a):

&#62 Gość portalu: alka napisał(a):
                                          &#62
                                          &#62 &#62 cos sobie pomyslalam...
                                          &#62
                                          &#62 ?
                                          &#62 jesli to dotyczy nauki (patrz tematyka tego forum) to slucham?
                                          Co to ?
                                          Jasne ze dotyczy nauki, inaczej nie byloby mnie tu.
                                          Zacmienie, coz za wdzieczny temat do naukowych dyskusji.
                                          Bo co wiemy o tym zjawisku?
                                          Zacmienie czyli zasloniecie czesci lub calosci ciala niebieskiego przez inne
                                          cialo tez w niebieskim lub przejscie tegoz wzmiankowanego ciala swiecacego
                                          swiatlem odbitym przez obszar cienia rzucanego przez inne cialo.
                                          Istny szal cial.
                                          A co kolega o tym sadzi?
                                          • lukaszl Re: zacmienie 13.07.01, 09:37
                                            A co to jest zaćmienie słońca?

Oprócz zaćmień Księżyca możemy z Ziemi obserwować także zaćmienia Słońca. Tym
                                            razem to Księżyc musi się znaleźć między Słońcem a Ziemią. Podobnie jak
                                            poprzednio, występują strefy cienia i półcienia. Obserwator znajdujący się
                                            wewnątrz cienia widzi zaćmienie całkowite, jednak ta strefa jest zwykle bardzo
                                            wąska. Dużo szersza jest strefa półcienia, w której dochodzi do zaćmienia tylko
                                            częściowego. Obliczenia pokazują, że długość stożka cienia rzucanego przez
                                            Księżyc jest mniejsza niż jego średnia odległość od Ziemi! Może więc się
                                            zdarzyć, że do Ziemi dotrze tylko półcień. Księżyc nie jest wtedy w stanie
                                            przesłonić całego Słońca i dookoła jego tarczy widać szeroki jasny pierścień.
                                            Takie zaćmienie nazywa się zaćmieniem pierścieniowym albo obrączkowym.

Źródło: http://zacmienie.wp.pl/ coby nie mowili ze plagiat ale ja popieram te
                                            teorie!

pozdrawiam kolezanke
                                            lukaszl
                                            • Gość: alka Re: zacmienie IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 13.07.01, 14:38
                                              lukaszl napisał(a):

&#62 A co to jest zaćmienie słońca?
                                              &#62
                                              &#62
                                              &#62 Oprócz zaćmień Księżyca możemy z Ziemi obserwować także zaćmienia Słońca. Tym
                                              &#62 razem to Księżyc musi się znaleźć między Słońcem a Ziemią. Podobnie jak
                                              &#62 poprzednio, występują strefy cienia i półcienia. Obserwator znajdujący się
                                              &#62 wewnątrz cienia widzi zaćmienie całkowite, jednak ta strefa jest zwykle bardzo
                                              &#62 wąska. Dużo szersza jest strefa półcienia, w której dochodzi do zaćmienia tylko
                                              &#62
                                              &#62 częściowego. Obliczenia pokazują, że długość stożka cienia rzucanego przez
                                              &#62 Księżyc jest mniejsza niż jego średnia odległość od Ziemi! Może więc się
                                              &#62 zdarzyć, że do Ziemi dotrze tylko półcień. Księżyc nie jest wtedy w stanie
                                              &#62 przesłonić całego Słońca i dookoła jego tarczy widać szeroki jasny pierścień.
                                              &#62 Takie zaćmienie nazywa się zaćmieniem pierścieniowym albo obrączkowym.
                                              &#62
                                              &#62 Źródło: http://zacmienie.wp.pl/ coby nie mowili ze plagiat ale ja popieram te
                                              &#62 teorie!
                                              &#62
                                              &#62 pozdrawiam kolezanke
                                              &#62 lukaszl

Bardzo interesuja wersje wydarzen kolega przedstawil i coz za wnikliwa i doglebna
                                              analiza! Jestem pod wrazeniem. Wciaz jednak nasuwa mi sie natretne pytanie czy
                                              nastapilaby jakas zmiana w ruchu ruchu gwiazd i planet, gdyby kolega nie popieral
                                              tych teorii.
                                              Z wyrazami glebokiego szacunku.
                                              alka
                                              • lukaszl Re: zacmienie 13.07.01, 15:43
                                                jesli ja sie zgadzam z ta teoria to tylko dodaje wiarygodnosci tej teorii!
                                                niedlugo ten watek bedzie mial najwiecej odpowiedzi o ile juz tak nie jest.
                                                ale jestem padniety po wczorajszych urodzinach!

lukaszl
                                              • lukaszl Re: zacmienie 16.07.01, 16:53
                                                ja sobie zapamietam, weekend minal a kol. alka milczy!
                                                • Gość: alka Re: "milcze wiec jestem" IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 17.07.01, 13:27
                                                  lukaszl napisał(a):

&#62 ja sobie zapamietam, weekend minal a kol. alka milczy!

Podobno nie ma nic bardziej wartosciowego na tym swiecie od milczacej kobiety, a
                                                  alka to wszak kobieta.
                                                  Jezeli jednak kolega zatesknil do uczonych dyskusji z alka
                                                  to prosze, niech kolegarzuci jakis temat na żer alce i zobaczymy.
                                                  duzo zdrowka po upojnych urodzinach. alka

• lukaszl Re: eutanazja 17.07.01, 13:42
                                                    zobacz i wypowiedz sie bom zdania Twego ciekaw!
                                                  • Gość: alka Re: eutanazja IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 17.07.01, 14:42
                                                    lukaszl napisał(a):

&#62 zobacz i wypowiedz sie bom zdania Twego ciekaw!

I co, zaliczylam przynajmniej na dostateczny? Ale wole nie byc wywolywana do
                                                    "tablicy".a.
                                                  • Gość: alka Re: pobudka... IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 18.07.01, 11:04
                                                  • lukaszl Re: pobudka... 18.07.01, 14:21
                                                    troche mi gupio bo poganialem a teraz sie nie odzywam, niestety roboty mam tyle
                                                    ze nie moge sie na chwile oderwac!

powiem tylko zebys jeszcze popracowala nad spacjami bo raz Cie sie pomylilo w
                                                    poscie o eutanazji!

pozdrawiam i do napisania

ll
                                                  • Gość: alka Re: pobudka znow.. IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 19.07.01, 08:08
                                                    lukaszl napisał(a):

&#62 troche mi gupio bo poganialem a teraz sie nie odzywam, niestety roboty mam tyle
                                                    &#62
                                                    &#62 ze nie moge sie na chwile oderwac!
                                                    &#62
                                                    &#62 powiem tylko zebys jeszcze popracowala nad spacjami bo raz Cie sie pomylilo w
                                                    &#62 poscie o eutanazji!

Wkurzysz mnie wreszcie i na zlosc bede " SPACJOWAC " do upojenia. Grunt to
                                                    zasady, te mi juz wbiles wiec nie pastwij sie o drobne pomylki.
                                                    A na robote nie narzekaj, wystarczy poczytac jak ludzie szukaja pracy, wiec ja
                                                    szanuj i nie oglaszaj wszem i wobec ze tak cie ona meczy. Szcsegolnie nie w watku
                                                    o eutanazji , bo jeszcze ktos cie "wyeliminuje" w calym majestacie prawa.
                                                    &#62
                                                    &#62 pozdrawiam i do napisania
                                                    &#62
                                                    &#62 ll

• lukaszl Re: pobudka znow.. 19.07.01, 12:09

&#62 lukaszl napisał(a):
                                                    &#62
                                                    &#62 &#62 troche mi gupio bo poganialem a teraz sie nie odzywam, niestety roboty mam
                                                    &#62 tyle
                                                    &#62 &#62
                                                    &#62 &#62 ze nie moge sie na chwile oderwac!
                                                    &#62 &#62
                                                    &#62 &#62 powiem tylko zebys jeszcze popracowala nad spacjami bo raz Cie sie pomylil
                                                    &#62 o w
                                                    &#62 &#62 poscie o eutanazji!
                                                    &#62
                                                    &#62 Wkurzysz mnie wreszcie i na zlosc bede " SPACJOWAC " do upojenia. Grunt to
                                                    &#62 zasady, te mi juz wbiles wiec nie pastwij sie o drobne pomylki.
                                                    &#62 A na robote nie narzekaj, wystarczy poczytac jak ludzie szukaja pracy, wiec ja
                                                    &#62
                                                    &#62 szanuj i nie oglaszaj wszem i wobec ze tak cie ona meczy. Szcsegolnie nie w wat
                                                    &#62 ku
                                                    &#62 o eutanazji , bo jeszcze ktos cie "wyeliminuje" w calym majestacie prawa.
                                                    &#62 &#62
                                                    &#62 &#62 pozdrawiam i do napisania
                                                    &#62 &#62
                                                    &#62 &#62 ll
                                                    &#62

jak przypuszczam spacjowac na zlosc zaczelas juz od wyrazu " spacjowac ".
                                                    nie badz taka zla, a swoja droga to co ma narzekanie na ogrom pracy z jej
                                                    sznowaniem?

ll
                                                  • alka_xx Re: pobudka znow.. 23.07.01, 14:46
                                                  • lukaszl Re: poczta? 24.07.01, 10:49
                                                    o widze, ze konto sobie alka zalozyla!!!
                                                    nie spie!
                                                    lukaszl
                                                  • Gość: alka Re: poczta?-poczta! IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 25.07.01, 09:21
                                                    lukaszl napisał(a):

&#62 o widze, ze konto sobie alka zalozyla!!!
                                                    &#62 nie spie!
                                                    &#62 lukaszl

ojoj, jaki spostrzegawczy!!!
                                                    a ze nie spisz, to chyba dobrze w pracy widziane? bedzie premia!
                                                    pozdr. alka
                                        • alka_xx Re: zupelnie... na temat... 06.08.01, 15:43
                                          No to kiedy mielismy ostatnie zacmienie ...?
                                          alka
                                          • lukaszl Re: zupelnie... na temat... 07.08.01, 10:32
                                            alka_xx napisał(a):

&#62 No to kiedy mielismy ostatnie zacmienie ...?
                                            &#62 alka

W ciągu roku na Ziemi można obserwować od 2 do 5 zaćmień Słońca. O ile zaćmienia
                                            częściowe są widoczne na obszarze o długości do kilkunastu tysięcy km i
                                            szerokości rzędu tysiąca km, to zaćmienia obrączkowe, a zwłaszcza całkowite są
                                            zjawiskami "lokalnymi" - występują w pasie szerokości do 270km (średnio ok.
                                            100km). Nawet na tak dużym kontynencie jak Europa występują co kilkanaście lat.
                                            Ostatnie były widoczne w 1961r (m.in: Francja, Rumunia, Rosja) i 1990r
                                            (Finlandia, Rosja), następne (po obecnym w 1999r) - dopiero w 2026 roku
                                            (Hiszpania).
                                            W Polsce ostatnie zaćmienie całkowite było 30 czerwca 1954r, najbliższe będzie 07
                                            października 2135r. Pas ostatniego w tym tysiącleciu całkowitego zaćmienia Słońca
                                            przechodzi przez środek Europy, stosunkowo blisko naszego kraju.

Zrodlo: http://zacmienie.wp.pl/

pozdrawiam lukaszl
                                            • Gość: alka Re: zupelnie... na temat... IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 08.08.01, 07:47
                                              Prosze o wiecej.
                                              alka
                                              • alka_xx Re: zupelnie... na temat... 09.08.01, 18:59

&#62 Prosze o wiecej.
                                                &#62 alka

pzdr.alka
    • Gość: jotka Re: zacmienie!! IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 18.08.01, 10:32
      Witam!

Rowniez bylem dwa lata temu w Monachium na calkowitym zacmieniu slonca, przyznam,
      ze nigdy wczeniej nie ogladalem tak niesamowitego zjawiska - kilka minut nocy w
      srodku dnia robi naprawde oszalamiajace wrazenie. Oczywiscie, zgadzam sie z Toba,
      ze sprzedawcy zrobili biznes na okularach ochronnych (takze kupilem takie za 10
      DM, ponoc normalnie kosztowaly 2 DM), okulary byly jednak potrzebne -nie do
      ogladania ostatniej fazy calkowitego zacmienia trwajacej kilka minut, lecz do
      ponad godzinnego ogladania slonca tuz przed zacmieniem. W momencie kiedy ksizeyc
      przeslonil np. polowe (i wiecej) tarczy slonecznej, golym okiem jednak nie mozna
      bylo tego zobaczyc (poniewaz slonce wciaz swiecilo zbyt intensywnie, by
      zaobserwowac jakis obiekt znajdujacy sie blisko niego) potrzebne byly to tego
      wlasnie okulary ochronne. Wpatrywanie sie bez nich w poczatkowe fazy zacmienia
      byloby wrecz szkodliwe dla wzroku, zas obserwowanie jak ksiezyc powoli zakrywa
      kolejne czesci slonca sprawialy rowniez niesamowite wrazenie.

JK

&#62 bylem w monachium 2 lata temu jak bylo zacmienie w europie
      &#62 "totale sonnenfinsternis uber munchen"
      &#62 bylo na co popatrzec, w poludnie zrobilo sie calkiem ciemno, na niebie przez
      &#62 kilkadziesiat sekund widac bylo oprocz ciemnosci tylko zloty krag, jak zlota
      &#62 obraczka
      &#62 oczywiscie sciemniali z okularami ochronnymi i kase na ludziach zrobili wielka,
      &#62
      &#62 a do niczego one tak na prawde nie byly potrzebne. ostaly mi sie super zdjecia
      &#62 z totale sonnenfinsternis uber deutschland

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka