Dodaj do ulubionych

Liczby doskonałe - błąd

IP: 212.160.91.* 28.11.02, 13:43
Pytanie z liczbami doskonałymi jest błędne , nie ma żadnej dobraj odpowiedzi.
Proszę redakcję by powiedziała coś na ten temat, np "Jest poprawna odpowiedź"
albo "wycofujemy pytanie". Milczenie jest najgorszym rozwiązaniem.
Obserwuj wątek
    • a.d.a.m Re: Liczby doskonałe - błąd 28.11.02, 22:51
      Przyłączam się do tego apelu.
      • bbr Re: Liczby doskonałe - błąd 28.11.02, 23:22
        Jest jedna prawidłowa odpowiedź. Przeczytajcie sobie ***dokładnie*** definicję
        liczby doskonałej i nie ciskajcie gromów na redakcję, która tym razem nie jest
        winna.
        pozdrawiam,
        • Gość: alfa Re: Liczby doskonałe - błąd IP: *.polpharma.com.pl / 10.0.3.* 29.11.02, 07:24
          bbr napisał:

> Jest jedna prawidłowa odpowiedź. Przeczytajcie sobie ***dokładnie***
          definicję
          > liczby doskonałej i nie ciskajcie gromów na redakcję, która tym razem nie
          jest
          > winna.
          > pozdrawiam,
          przeczytalem i nijak nie pasuje do zadnej odpowiedzi
          • Gość: Gość Re: Liczby doskonałe - błąd! IP: *.aura.com.pl 29.11.02, 10:34
            To prawda. Nie ma poprawnej odpowiedzi. Pan(i?) Kobelski ma rację, że
            należałoby zamienić jedno słówkę na antonim.
            • d_nutka Re: Liczby doskonałe - błąd? 29.11.02, 10:50
              podobno 1 jest liczbą doskonałą.
              tak mówi KK.
              3x1 daje jeden w KK ale to 1 to jest 1/3 z 1 czyli 1/3 x(3x1)=1
              ale ja powątpiewam.
              bo to katolickie 3=1 oznacza też skończoność nieskończoności.
              a ja mam tylko 1 głowę chociaż podobno 2 półkule = jeszcze jakaś dusza,czyli
              razem to magiczne 3 a nieskończonoscią nie jestem ,a może jednak?
              jak przerobić mnie na energię materi?
              już dalej moja nieskończoność jest ograniczona moim pojmowaniem.

ale to tak sobie napisalam dla zabawy.
              mam trochę nieograniczonego chociaż skończonego o pewnej godzinie czasu.
              1 dzień to też doskonała liczba.
              • tomek4000 Re: Liczby doskonałe - błąd? 29.11.02, 10:53
                co za bełkot
                • d_nutka Re: Liczby doskonałe - błąd? 29.11.02, 11:34
                  tomek4000 napisał:

> co za bełkot

oczywiście,ze tak.
                  bełkot nad belkotami .
                  jakie pytanie taki bełkot.
                  i jeszcze jeden.
                  "by mi zabełtać błękit w glowie to..."
                  • tomek4000 Re: Liczby doskonałe - błąd? 29.11.02, 16:52
                    ...będę jasny i gotowy
              • bbr liczba 1 nie jest doskonała 29.11.02, 11:20
                d-nutko,
                najmniejszą liczbą doskonałą jest 6.
                pozdrawiam,
                • d_nutka Re: liczba 1 nie jest doskonała 29.11.02, 11:32
                  bbr napisał:

> d-nutko,
                  > najmniejszą liczbą doskonałą jest 6.
                  > pozdrawiam,

a dlaczego?
                  • jacekmk Re: liczba 1 nie jest doskonała 29.11.02, 16:57
                    ponieważ 1+2+3=6
                    • bbr Re: liczba 1 nie jest doskonała... 30.11.02, 16:04
                      hm,

To nie jest dowód :)

Należałoby powiedzieć, dlaczego nie ma ***mniejszych od 6*** liczb doskonałych.

Ale na to odpowiedź można znaleźć w encyklopedii (i zaznaczam, że liczba 1 nie
                      jest liczbą ***pierwszą!***) (wzór liczby doskonałej do iloczyn pewnych potęg,
                      w których wykładnikach są liczby pierwsze).

pozdrawiam,
                    • bbr liczba 1 nie jest doskonała... do jackamk 30.11.02, 16:06
                      hm,

To nie jest dowód :)

Należałoby powiedzieć, dlaczego nie ma ***mniejszych od 6*** liczb doskonałych.

Ale na to odpowiedź można znaleźć w encyklopedii (i zaznaczam, że liczba 1 nie
                      jest liczbą ***pierwszą!***) (wzór liczby doskonałej do iloczyn pewnych potęg,
                      w których wykładnikach są liczby pierwsze).

pozdrawiam,
                      • jacekmk Re: liczba 1 nie jest doskonała... do jackamk 30.11.02, 17:24
                        To jest dowód. Jak łatwo zauważyć dzielnikami liczby 6 są: 1, 2, 3, 6.
                        Wzór, na który się powołujesz nie dotyczy wszystkich liczb doskonałych, ale
                        tylko liczb doskonałych parzystych! Co więcej, nie tylko wykładnik w tym wzorze
                        ma być liczbą pierwszą, ale także jeden z czynników.
                        Dla ścisłości przytoczę tu wniosek z pewnego twierdzenia (zapis 2^(p-1) oznacza
                        dwa do potęgi p-1):
                        Wszystkie liczby doskonałe !PARZYSTE! są to liczby postaci (2^(p-1))*(2^p - 1),
                        gdzie p i (2^p - 1) są liczbami pierwszymi.
                        Natomiast dowolną liczbę doskonałą definiuje się w następujący sposób:
                        Liczba naturalna n jest doskonała wtedy, gdy s(n)-n=n, gdzie s(n) jest sumą
                        wszystkich dzielników liczby n.
                        Jeżeli przyjrzeć się tej tożsamości uważnie, to od razu można wyeliminować
                        jedną z odpowiedzi pytania 14.
                        Pozdrawiam
                        • bbr Re: liczba 1... do jackamk... - przekonałeś mnie 03.12.02, 11:56
                          :)

A co sobie pogadaliśmy, to nasze.

Pozdrawiam,
        • Gość: juella Re: Liczby doskonałe - błąd IP: *.shl.pl / 10.10.10.* / *.limes.com.pl 29.11.02, 11:38
          bbr napisał:

> Jest jedna prawidłowa odpowiedź. Przeczytajcie sobie ***dokładnie***
          definicję
          > liczby doskonałej i nie ciskajcie gromów na redakcję, która tym razem nie
          jest
          > winna.
          > pozdrawiam,

Przestańcie podpowiadać,dajcie szansę na poprawę wyniku przegrywającym.
          • d_nutka Re: Liczby doskonałe - błąd 29.11.02, 11:48
            Gość portalu: juella napisał(a):

> bbr napisał:
            >
            > > Jest jedna prawidłowa odpowiedź. Przeczytajcie sobie ***dokładnie***
            > definicję
            > > liczby doskonałej i nie ciskajcie gromów na redakcję, która tym razem nie
            > jest
            > > winna.
            > > pozdrawiam,
            >
            > Przestańcie podpowiadać,dajcie szansę na poprawę wyniku przegrywającym.

ktoś wymyślil definicję liczby doskonałej?
            a do czego służą liczby?
            do osiągnięcia doskonałości?
            powodzenia.
            ja się "wypisuję' z tego klubu.
            • Gość: Widz DOSKONAŁA DANUTKA IP: *.acn.pl 30.11.02, 15:26
              d_nutka napisała:

>
              > ktoś wymyślil definicję liczby doskonałej?
              > a do czego służą liczby?
              > do osiągnięcia doskonałości?
              > powodzenia.
              > ja się "wypisuję' z tego klubu.

Danutko, masz rację, Twoje forum to raczej Wysokie Obcasy, nie trać tu czsu i
              niew zabieraj go innym

PZDR.
              Widz
          • bbr Re: o podpowiadaniu 29.11.02, 12:00
            W sumie masz rację :)
            sam mam 4 punkty straty i jeżeli konkursowicze, nawet ci ze ścisłej czołówki
            (vide: kobelski) nie potrafią zrozumieć pytania i odpowiedzi (nie mam zamiaru
            nikomu tutaj ubliżać! ale taki jest fakt), to tym lepiej dla mnie.

Pozdrawiam i czekam na zadanie tego pytania - może zanotuję skok w górę :)))
            • bbr Re: o podpowiadaniu - dopisek 29.11.02, 12:02
              W sumie moją intencją było wzięcie w obronę autorów pytania, po których tutaj
              zaczęło się "jeździć"
              Ale w tej chwili kończę to - rzeczywiście zacząłem podpowiadać, choć nie było
              to moim zamiarem.
              Pozdrawiam
        • Gość: gocha Re: Liczby doskonałe - błąd IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 13:05
          No to popatrz: Liczba doskonała (przyjmijmy 6)jest dwukrotnie WIĘKSZA ,od sumy
          swoich wszystkich dzielników (1+2+3+6=12), czyli 6 jest dwukrotnie większe od
          12.
          • bbr Re: Liczby doskonałe - błąd - przepraszam 29.11.02, 13:43
            Rzeczywiście, nie zwróciłem uwagi na to słowo :)) wyłapałem sens pytania i
            odpowiedzi, ale to jedno jakoś mi zniknęło...
            Z tego wynika, że w różnych wątkach umieściłem kilka odpowiedzi, które
            jednoznacznie pokazują, że nie zrozumiałem istoty problemu.

Przejrzałem.

Wszystkich zainteresowanych przeze mnie "objechanych" (nikogo nie uraziłem, co
            najwyżej sam się jak widać skompromitowałem) serdecznie przepraszam.
            Nie gniewajcie się (a przynajmniej nie za długo).

Pozdrawiam,
            • maly.rozumek.1 Re: Liczby doskonałe - błąd - przepraszam 29.11.02, 18:24
              Panie i Panowie !

W pytaniu o liczby doskonale z WiŻ nie ma zadnego bledu i do tego jest proste
              jak paczka gwozdzi. Nie pamietam kto pisal, ze nalezy doskladnie przeczytac
              definicje liczb doskonalych, aby odpowiedziec poprawnie na pytanie nr 14 z WiŻ.
              Tym razem MATRIX-REDAKCJA sie nie myli :)))
              Poza tym cisze sie, ze sa wreszcie jakies pytania z historii, choc moglyby byc
              trudniejsze. Pozdro dla wszytskich Ligowiczow !!!
              • jacekmk Re: Liczby doskonałe - błąd - przepraszam 29.11.02, 21:19
                Mały Rozumku! Jakim cudem, po przeczytaniu definicji liczby doskonałej,
                znalazłeś prawidłową odpowiedź? Przecież tam takiej nie ma!
                Pozdrawiam
                • Gość: olga55 Re: Liczby doskonałe - błąd - przepraszam IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 00:15
                  Mały rozumek ma jednak rozumek, bo prawidłowa odpowiedź tam sobie jest...i się
                  z cicha podśmiewa...
                  • jacekmk Re: Liczby doskonałe - błąd - przepraszam 30.11.02, 00:23
                    Wzroku już nie wytężam, tylko słuch wyostrzam, a tam nic nie słychać ...
                    • maly.rozumek.1 Re: Liczby doskonałe - błąd - przepraszam 30.11.02, 11:26
                      Nie chcialbym tu nic podpowiadac, bo dla kol. Ligowiczow jest to oczywiscie
                      niepotrzebne, ale polecam definicje, ktora znalazlem w internetowej
                      Encyklopedii PWN. O wiele wiecej kontrowersji wywoluje pytanie nr 13 (te o
                      lodce).
                      • maly.rozumek.1 Re: Liczby doskonałe - błąd - przepraszam 30.11.02, 11:33
                        suplement:
                        chce podkreslic, ze wybor odpowiedniej odpowiedzi jest nastepstwem eleiminacji
                        odpoiwedzi blednych i wybrania najlepszej pasujacej - chociaz tez w niej jest
                        zawarty malutki bledzik logiczny. Od slawnych receptorow bolowych, poprzez
                        nisze eklogiczne, odpowiadacjac stram sie raczej wczuc w intencje Redakcji niz
                        szukac doskonalych (nomen omen) odpowiedzi. Polecam tu watek na
                        Forum "Współistnienie różnych gatunków a zasada Gaus... ", gdzie kol. a.d.a.m
                        jasno obala mit nt. jednej odpowiedzi prawidlowej.
    • tomek4000 Re: Liczby doskonałe - błąd 03.12.02, 11:14
      Dlaczego szanowna redakcja milczy?
    • Gość: dankan3 Re: Liczby doskonałe - błąd IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 03.12.02, 11:27
      zgadzam sie jest błąd i poczekajmy może w momencie umieszczania w internecie go
      poprawią.
      • edward3000 Re: Liczby doskonałe - błąd 03.12.02, 12:14
        poprawienie błedu będzie podpowiedzią więc wątpię
      • sylweta Re: Liczby doskonałe - błąd 03.12.02, 13:17
        Albo pytanie jest dobre, to należy to napisać, albo jest złe to trzeba go wycofać. Chyba szkoda czasu na jałowe
        dyslusje i zastanawianie się. A może redakcja sama nie wie i dopiero będzie poszukiwać konsensusu, jak w jednym
        z poprzednich pytań?
      • Gość: olga55 Re: Liczby doskonałe - błąd IP: proxy / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.02, 14:46
        Ja tu muszę "walnąć się w piersi",aż zadudni, bo oczywiście czytając
        pytanie "przeleciałam" je wzrokiem, bo pozostałe od razu odpadły, i wszystko
        mi "zagrało" .Malutki szczególik mi umknął.Mam wrażenie, że autor sformułował
        je poprawnie i śpi sobie spokojnie, nawet dziwi się, o co my sie tak pieklimy,
        a podczas przepisywania powstał błędzik ..taki malutki...czekajmy co się
        wydrukuje na portalu."Skruszona"
        • maly.rozumek.1 Re: Liczby doskonałe - błąd 03.12.02, 19:49
          A wiec wyznaje - tak, jest blad !!!
          Mam to gdzies co sobie pomysli redakcja i pisze:
          jednyna MOZLIWA odpowiedz ma blad logiczny - zamiast slowa ... powinno byc
          slowo ... i wtedy wszytsko gra. wszystko co napisalem poprzednio pisalem pod
          wplywem oddzialywania silnego promieniowania kosmicznego, ktorego kazda czastka
          ma energie ...- wiec jest nieprawda. wpadlem na to wczoraj jak jeszcze raz
          analizowalem poprawne odpowiedzi. za wprowadzenie w blad przepraszam Szanownych
          Ligowiczow.
          Podobnie wiele kontrowersji wzbudzaja pytania 13(lodka) i 8(nowe pokolenie
          bakterii) z WiŻ i jak to sie mowi "na dwoje babka wrozyla". Ale poczekajmy do
          wynikow.
    • Gość: dfn Re: Liczby doskonałe - błąd IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.02, 12:41
      Błšd jest ewidentny. Wystarczy zamieni� słowo "większe" na "mniejsze" w odpowiedzi a i wszystko gra. To będzie prawidłowa odpowied�. Tylko że pytanie i tak trzeba anulować.
      Pozdrawiam.
    • Gość: bienkoel Re: Liczby doskonałe - błąd IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 04.12.02, 18:29
      Nie ma prawidlowej odpowiedzi na pytanie 14. To prawda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka