Dodaj do ulubionych

Delfiny wołają się po imieniu

IP: 212.122.214.* 09.05.06, 00:10
Bardzo ciekawe
Obserwuj wątek
    • Gość: Cheshire cat Re: Delfiny wołają się po imieniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 00:14
      Taaaa, szczegolnie ze wartosc informacyjna ma zadna.

Taka notka bez zrodel, opisu obserwacji itp to o kand dupy mozna sobie rozbic.
      • koczisss Re: Delfiny wołają się po imieniu 09.05.06, 00:16
        Może to zaczątek artykułu, który zaraz się pokaże w całości!
      • Gość: lukka Re: Delfiny wołają się po imieniu IP: *.acn.waw.pl 09.05.06, 00:28
        A weź się! Kobieta siedzi po nocy, artykuły pisze, a Ty się czepiasz! Daj jej skończyć i wróć rano! :-)
        • Gość: mzb No i już jest cały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 00:45
          I po co te nerwy były? ;)
      • Gość: Brian the Dog Re: Delfiny wołają się po imieniu IP: *.bulldogdsl.com 09.05.06, 02:52
        mozna to wrecz rozbic o przyslowiowy kandyd dupy, jak mawial Wolter
      • lesew Re: Delfiny wołają się po imieniu 09.05.06, 13:19
        Jak się nie czyta ze zrozumieniem, to się nie widzi źródła, a przecie jak byk
        stoi: dzisiejszy numer "Proceedings of the National Academy of Sciences"
      • Gość: Marzena OK, ale tutaj nie ma nic napisane o imionach! IP: *.proxy.bosbank.pl / *.bosbank.pl 10.05.06, 15:22
        Powiedzcie mi, gdzie tutaj jest napisane, że to są imiona delfinów?
        Przeciez naukowcy podawali delfinom zbitki DZWIEKOW. Skad wiedza, ktore z tych
        dzwiekow to sa rzekome imiona?

Czytalam artykul 3 razy - jednak takiej informacji tam nie ma. Proszę mi zatem
        powiedzieć, dlaczego naukowcy myślą, że delfiny reagują akurat na imiona? A
        może to są po prostu nawolywania odpowiadające ludzkim "Czesc" albo "Skrecamy w
        prawo" ???

Czyżby GW zrobiła znowu GW-niany artykuł?

• Gość: tiamak Re: OK, ale tutaj nie ma nic napisane o imionach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 05:46
          ... czyzby kazdy delfin inaczej "wymawial" czesc? :D
          jesl kazdy ma jakis jeden wlasciwy mu dzwiek to chyba mozna to nazwac imieniem
          ?? (choc moze pesel tu by bardziej pasowal ;) )

• Gość: RW Re: Delfiny wołają się po imieniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 00:17
      Ciekawe, czy nimi też rządzi przestępca...
      • Gość: p. Re: Delfiny wołają się po imieniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 00:32
        Gość portalu: RW napisał(a):

> Ciekawe, czy nimi też rządzi przestępca...

Nimi rzadza grube ryby
        ;-)

czyli jak w zyciu ...
    • terence Re: Delfiny wołają się po imieniu 09.05.06, 01:52
      a to świadczy o tym że są świadome swojego ja czyli siebie i nie ja czyli inne
      delfiny... hmmm może więc są świadome... ciekawe jakby się potoczyło gdyby ich
      mózgi ewoluowały szybciej (np. niż nasze)... nie maja chwytnych płetw - minus bo
      nie mozna posługiwać się narzędziami...ale nie zmienia to faktu że to bardzo
      rozwinięte i inteligentne zwierzęta... co by było gdyby światem rządziły delfiny? :)
    • Gość: Broda Re: Delfiny wołają się po imieniu IP: *.abhsia.telus.net 09.05.06, 01:53
      np: Iwaaaan! zawolal Delfin
    • simon_v Re: Delfiny wołają się po imieniu 09.05.06, 06:19
      "Życie pod wodą, gdzie dźwięk jest zniekształcany,..." - tak się składa, że akurat dźwięk w wodzie rozchodzi się o wiele lepiej niż w powietrzu, i dotyczy to nie tylko mniejszych "zniekształceń", ale także większej prędkości oraz mniejszego tłumienia... No chyba, że autorce chodziło o obicia na granicach obszarów o różnych temperaturach etc, no ale w sumie my tu mówimy o delfinach, a nie o atomowych okrętach podwodnych
    • Gość: Aga Re: Delfiny wołają się po imieniu IP: 192.11.185.* 09.05.06, 10:56
      Byłam w Sarasocie...Przepięknie tam jest i faktycznie - sporo delfinów. Chętnie
      nawiązują kontakt z ludźmi i dopominają się smakołyków :-) Są naprawdę
      słodziutkie
    • Gość: Jerzy Delfiny wołają się po imieniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:14
      Delfiny są zachwycającymi istotami. Przyjazne i chętne do pomocy. Jednak ludzie
      wykorzystują je do swych niecnych celów. Mam wrażenie, że delfiny to cywilizacja
      ukierunkowana w swym rozwoju inaczej niż nasza. Dlatego nie potrafimy ich
      zrozumieć traktując jak zwykle mało rozumne zwierzęta.
      • Gość: eptesicus bez przesady... IP: *.chello.pl 09.05.06, 12:08
        ...gdzie to niby wykorzystujemy je do "niecnych celow"?
        • madcio Re: bez przesady... 09.05.06, 14:18
          Jako żywe miny? Były takie projekty...
      • frant3 Re: Delfiny wołają się po imieniu 09.05.06, 12:22
        Jerzy!
        Delfiny traktujemy jako jedne z najinteligentniejszych stworzeń na Ziemmi. Dlatego prowadzone są badania, które mają na celu przybliżyć nam te istoty.
        Podoba mi się, że delfiny same wybierają sobie imiona - spośród najcześciej używanych przez stado. Człowiek nie ma wyboru.

--
        Frant - humor, satyra, krytka
    • m744 Re: Delfiny wołają się po imieniu 09.05.06, 11:21
      Czyli świadomość odrębnego ja!!Może nie tylko delfiny ją mają?Może te masowo
      zabijane w rzeżniach tez.Tylko lepiej o tym nie pamiętać i dalej dumnie zwać
      się władcą Ziemi.Nie jest łatwo być CZŁOWIEKIEM
      • madcio Re: Delfiny wołają się po imieniu 09.05.06, 11:43
        > Czyli świadomość odrębnego ja!!Może nie tylko delfiny ją mają?
        Yhy. człowiek i niektóre małpy też. Test lustra nieźle się do tego nadaje.

>Może te masowo zabijane w rzeżniach tez.
        Nie słyszałem, by delfiny czy małpy były masowo zabijane w rzeźniach.
    • postawy Gdyby rzadziły, byłoby jeszcze gorzej :( 09.05.06, 12:38
      Delfiny to również zwierzęta niezwykle agresywne, pamietliwe etc. Często samce
      tworzą "bandy" porywające i gwałcące samice, nie funkcjonuje u nich w ogóle
      monogamia... Nie pasuje to wszystko do obrazu inteligentnej maskotki, więc
      media nad tym sie specjalnie nie pochylają. W kazdym jednak razie swiat
      rzadzony przez delfiny nie byłby przyjemnym miejscem.
      • lesew Re: Gdyby rzadziły, byłoby jeszcze gorzej :( 09.05.06, 13:25
        Tym akurat nie różnią się specjalnie od ludzi, więc niby czemu miałoby być gorzej?
    • Gość: konishiko A gdzie artykul zrodlowy? IP: 134.76.70.* 09.05.06, 12:45
      Czy aby na pewno to sie ukazalo w ostatnim PNASIE? Na ich stronie nic na ten
      temat nie ma, a ostatnie artykuly sa z wczoraj a nie dzis, no chyba ze autorka
      ma jakies dziwne wtyki ;)
      • Gość: Silthor Re: A gdzie artykul zrodlowy? IP: *.chello.pl 09.05.06, 13:05
        USA Today też powołuje sie na PNASa
        www.usatoday.com/tech/science/discoveries/2006-05-08-dolphin-whistles_x.htm
      • Gość: qnstie Re: A gdzie artykul zrodlowy? IP: *.ghnet.pl 10.05.06, 12:15
        Zle szukales(as) :)
        www.pnas.org/misc/news.shtml
        Faktem jest jednak, ze wyglada na to, ze artykul jeszcze nie zostal porzadnie
        udostepniony i nie ma go w spisie tresci...

Pozdrawiam,

Pawel
    • Gość: ryszard zawsze lubilem delfiny IP: *.MIT.EDU 09.05.06, 13:48
      W Panamskich portach za 20$ mozna zjesc taki przysmak.
      • Gość: kuwerty Śmierć za śmierć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 16:02
        W antycznej grecji zabicie delfina karano śmiercią.
        • Gość: popieram ryszarda Re: Śmierć za śmierć - ja bym tez zjadl delfina IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 09.05.06, 17:28
          To sie teleportuj to antycznej grecji jak ci cos nie pasuje...

Uwirz - gdyby zwierzeta ginely tylko na potrzeby zywieniowe - swiat bylby piekny.
          Ryszard jadl delfina - tak jak BOG nam pozwala - nie zabito tego delfina dla
          przyjemnosci, ozdoby czy z innych niskich pobudek - zrobiono to by nakarmic czlowieka.

Ach ci eko-oszolomy !
          • Gość: kij w oko katolom [...] IP: *.dnschamber.net / *.dnschamber.net 09.05.06, 17:42
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: popieram ryszarda Re: Śmierć za śmierć - ja bym tez zjadl delfina IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 09.05.06, 17:58
              Drogi kolego - skad taka agresja w twoich ustach ?!

Zadam ci jedno pytanie:
              Czy swinia, koza lub krowa nie sa takze istotami obdarzonymi inteligencja ?
              Czyzbys nie jedl nigdy krowy, kurczaka lub ryby ?

Jestes po prostu czlowiekiem wybitnie uprzedzonym co do odmiennej kuchni.

W Pakistanie dziwia sie jak Polak moze jesc Swinie... A Polak dziwi sie widzac
              w japonii miesco Delfina odstepne w hipermarkecie - ot ! roznice kulturowe i tyle.

Ale ty widocznie lubisz bluzgac na ludzi.
              • Gość: Mike Re: Śmierć za śmierć - ja bym tez zjadl delfina IP: *.archive.org 09.05.06, 18:04
                Ja mushe sie zgodzic !
                W America my tez jemy Dolphins i nikt nie robic sensacja z tego !
                Polska to jest kraj bardzo zacofany - wykladalem tam kilka lat na uniwersytecie
                w Krakowie i wiem co mowie !

Na szczescie wrocilem do USA bo polacy to prymitywni ludzie. Choc dziewczyny sa
                bardzo ladne, i ludzie mili.
                • europitek Re: Śmierć za śmierć - ja bym tez zjadl delfina 09.05.06, 21:18
                  Tylko ludzie prymitywni są mili - subtelni są chodzącymi pojemnikami niecnych żądzy, które starannie maskują. Niech żyje prymitywizm w każdej ludzkiej formie!
              • Gość: koneserWolowiny Re: Śmierć za śmierć - ja bym tez zjadl delfina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 05:54
                dobra ale sa zwierzeta (jak np malpy naczelne czy tez delfiny) ktore sa
                nadzwyczaj inteligentne i cywilizowany czlowiek ich nie jada, mozna natomiast
                wybaczyc jakiemus dzikiemu plemieniu ze je malpy albo delfiny bo pewnie te
                dzikusy nie sa swiadome inteligencji tych zwierzat wiec jest to dla nich tylko
                kolejne zwierze.

co do japonczykow czy w ogole ludzi ze wschodniej azji - oni sa porabani ze
                jedza rozumne zwierzaki ale to kwestia silnej kultury i zwyczajow ktorych nawet
                wiedza ze toto przecie mysli nie jest w stanie oslabic.

a tak na marginesie - ryby nie maja inteligencji, ptaki hmm wyjatkowo pojedyncze
                gatunki, ssaki no te sa zdziebko madrzejsze ale tylko kilka jest na takim
                poziomie ze zjedzienie ich mogloby sprawic ze poczulbym sie jakbym jadl czlowieka :)

• Gość: sepp [...] IP: *.dnschamber.net / *.dnschamber.net 09.05.06, 17:48
    • sojuz1 Re: Delfiny wołają się po imieniu 09.05.06, 17:38
      Delfiny to strasznie głupie zwierzęta. Umieją tylko wysoko podskakiwać. A te
      ich odgłosy, porażka. Nie są warte poświęcenia im dłuższej uwagi.
    • Gość: sepp [...] IP: *.dnschamber.net / *.dnschamber.net 09.05.06, 17:38
    • yoric Re: Delfiny wołają się po imieniu 09.05.06, 20:16
      Wszystkim zaśmiecającym wątek głupawymi wpisami o polityce mówię - wynocha z
      tego Forum.

artykuł ciekawy i co nieczęste bardziej szczegółowy, niż odpowiednik z BBC:

news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/scotland/edinburgh_and_east/4750471.stm
      Ale żeby wysnuć jakiekolwiek wnioskidotyczące 'Języka', 'Świadomości' itd.
      wielkich słów, trzeba by przeczytać nieco więcej, niż tylko takie streszczenie.
      Pozdrawiam

PS: A administrację bardzo proszę o posprzątanie w tym wątku i zablokowanie IP
      śmieciarzy. Ileż można.
      • europitek Re: Delfiny wołają się po imieniu 09.05.06, 21:23
        Blokada nic nie da, bo Tepsa przydziela IP dynamicznie - przy każdym logowaniu do Internetu dostajesz inne w ramach pewnej puli numerów.
        • yoric Re: Delfiny wołają się po imieniu 10.05.06, 01:31
          Nic mnie to nie obchodzi.
          Administracja już wiele razy dawała dowody niekompetencji. Na Wikipedii jakoś
          sobie radzą bez większego problemu nawet z dynamicznymi IP.
          Pozdrawiam
          • Gość: tiamak Re: Delfiny wołają się po imieniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 05:56
            na wikipedii jak na ircu wycinaja cale miasta ...
    • sojuz1 Re: Delfiny wołają się po imieniu 09.05.06, 21:09
      Inteligentne to są szczury i ośmiornice, a nie jakieś tam rybki, którymi się
      zachwycają zwolennicy new age.
      • Gość: jE. Re: Delfiny wołają się po imieniu IP: *.aster.pl 09.05.06, 22:38
        deliny to ssaki, nie "rybki"
      • madcio Re: Delfiny wołają się po imieniu 10.05.06, 09:41
        > Inteligentne to są szczury i ośmiornice, a nie jakieś tam rybki,
        Delfiny to ssaki, Wielki Znaffco.

> którymi się zachwycają zwolennicy new age.
        Naukowcy to zwolennicy new age? Czego to na forum się nie dowiem.

Czy to nie jakaś prowokacja? Coś mi się zdaje, że byle delfin jest
        inteligentniejszy od sojuz1. :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka