Dodaj do ulubionych

Dzisiejsze pytanie

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.03, 10:26
Wyobraźmy sobie małą kulkę zawieszoną w polu grawitacyjnym (nie obracającej
się) Ziemi na nieważkiej nici. Kulka i nić znajdują się w próżni.
Odsuwamy kulkę od jej najniższego położenia o kąt 5 stopni, puszczamy i
mierzymy czas T, po którym minie ona to najniższe położenie.
Teraz odchylamy kulkę o kąt 10 stopni i znowu mierzymy czas dotarcia do
najniższego położenia. Ten drugi czas okaże się
a) równy czasowi T
b) dwukrotnie dłuższy od czasu T
c) nieznacznie krótszy od czasu T
d) nieznacznie dłuższy od czasu T .
Obserwuj wątek
    • Gość: much-o-mor Re: Dzisiejsze pytanie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 10.01.03, 12:10
      Widze, ze niektorym brakuje codziennych pytan... to jest chyba uzaleznienie :)

Odpowiedz, bez weryfikacji w internecie i bez obliczania, tak na luzie po
      przeczytaniu pytania : czyzby d ?

Pytanie:

Ile roznych rodzajow tRNA wystepuje w typowej komorce eukariotycznej?
      A. 64
      B. 61
      C. ok. 20, czyli tyle ile jest roznych aminokwasow budujacych bialka
      D. to zalezy o tego jakie w danym momencie bialko jest syntezowane
      • a.d.a.m Re: Dzisiejsze pytanie 10.01.03, 15:27
        Gość portalu: much-o-mor napisał(a):

> Odpowiedz, bez weryfikacji w internecie i bez obliczania, tak na luzie po
        > przeczytaniu pytania : czyzby d ?

Ale to sie dzieje w prozni wiec nie ma zadnego hamowania
        • Gość: gupijas Re: Dzisiejsze pytanie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.01.03, 21:57
          Zależność okresu od amplitudy wychylenia
          nie jest spowodowana oporem (np. powietrza).
          Po prostu okres wahań zależy od amplitudy
          (dlaczego niby miałby nie zależeć ??)
          dla wahadła matematycznego. Izochroniczne
          jest wahadło cykloidalne (Huygensa).
    • vortex Re: Dzisiejsze pytanie 10.01.03, 14:32
      z tego co pamiętam to odp. do kulki będzie A.
      A to drugie pytanie, to nie wiem.
    • hippolin Pytanie z kulka 11.01.03, 12:46
      Droga kulki jest dla 10s dwa razy dluższa.
      Nie ma oporu powietrza, ale jest przyciąganie - tak sie domyślam.
      Wedlug wzoru S=a*t*t/2 i 2S=a*T*T/2
      Wychodzi dla 1przypadku t*t=2S/a i dla 2 T*T=4S/a
      Czyli odpowiedz D (podstawcie sobie cos)
      • vortex Re: Pytanie z kulka 11.01.03, 13:02
        bedzie taki sam, czas trwania nie zależy od wychylenia ale od grawitacji i
        długości sznurka

to jest demonstracja:
        fizykmania.w.interia.pl/animacje/wah_mat/pendulum.htm
        A to wzory:
        strony.wp.pl/wp/jaroslawlinder/teoria.html
        Pozdrawiam
        • Gość: Duży Re: Pytanie z kulka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.03, 17:41
          vortex napisał:

> bedzie taki sam, czas trwania nie zależy od wychylenia ale od grawitacji i
          > długości sznurka

Czyżby? A jak odchylę kulkę o 90 stopni albo (kulkę zawieszoną na sztywnym ale
          nieważkim pręcie) o np. 179 stopni, to co wtedy?
          • vortex Re: Pytanie z kulka 12.01.03, 14:59
            Gość portalu: Duży napisał(a):

> vortex napisał:
            >
            > > bedzie taki sam, czas trwania nie zależy od wychylenia ale od grawitacji i
            >
            > > długości sznurka
            >
            > Czyżby? A jak odchylę kulkę o 90 stopni albo (kulkę zawieszoną na sztywnym
            ale
            > nieważkim pręcie) o np. 179 stopni, to co wtedy?

racja, nie napisałem tego w poście ale w jednym z linków jest zaznaczone że
            zachodzi to dla małych kątów, a animacja (o ile ją obejżałeś) jest ograniczona
            do 20 stopni. W pytaniu chodzi o stopnie 5 i 10, są to jeszcze małe kąty więc
            to co mówię dla nich zachodzi. Jeżeli sie zapytasz kiedy sie zaczyna duży kąt
            to odpowiem że nie wiem (nie wnikałem, bo mi sie nie chciało :P, ale tą lekcję
            fizyki pamiętam) moge sie tylko domyślać (może chodzi o 45 stopni) ale
            jednocześnie wiem że 5 i 10 stopni to jeszcze są małe. Wg animacji nawet 20,
            to mały.

Pozdrawiam
      • Gość: Duży Re: Pytanie z kulka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.03, 17:34
        hippolin napisał:

> Wedlug wzoru S=a*t*t/2 i 2S=a*T*T/2

Jeśli stosujesz takie wzory, to milcząco zakładasz, że to jest ruch
        jednostajnie zmienny. Skąd to wiesz?!
        • hippolin Re: Pytanie z kulka 11.01.03, 20:46
          Gość portalu: Duży napisał(a):

> Jeśli stosujesz takie wzory, to milcząco zakładasz, że to jest ruch
          > jednostajnie zmienny. Skąd to wiesz?!

Faktycznie nie uwzględniłem, że jest to ruch niejednostajnie przyspieszony.
          Przyspieszenie jest wprost proporcjonalne do nachylenia.
          W tedy faktycznie wyjdzie T1=t
          Odp.A

Ps. To ty jestes autorem pytania IP:wroclaw
          • Gość: Gość Re: Pytanie z kulka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.03, 09:31
            hippolin napisał:

> Gość portalu: Duży napisał(a):
            >
            > Odp.A
            >

Czy na pewno okres wahan nie zalezy od amplitudy (patrz wyzej w tym watku)?
            A jesli zalezy, to raczej maleje czy raczej rosnie wraz z amplituda?
            • Gość: Widz Do szkoły by się szło... IP: *.acn.pl 12.01.03, 15:48
              Gość portalu: Gość napisał(a):

> > Czy na pewno okres wahan nie zalezy od amplitudy (patrz wyzej w tym watku)?
              > A jesli zalezy, to raczej maleje czy raczej rosnie wraz z amplituda?

Witam
              drodzy dyskutanci, Wasze "problemy" są przedmiotem zainteresowania fizyki
              nauczanej (w Waszym przypadku niestety w trybie niedokonanym) w szkole
              podatawowej. Czy musicie to rozażać na forum NAUKA?

Pzdr.
              Widz
              • a.d.a.m Re: Do szkoły by się szło... 13.01.03, 19:28
                Gość portalu: Widz napisał(a):

> Witam
                > drodzy dyskutanci, Wasze "problemy" są przedmiotem zainteresowania fizyki
                > nauczanej (w Waszym przypadku niestety w trybie niedokonanym) w szkole
                > podatawowej. Czy musicie to rozażać na forum NAUKA?

Na forum takim jak NAUKA nie tylko dyskutujemy o najnowszych odkryciach ale
                również uczymy się jedni od drugich. Czy chciałbyś dzielić problemy na godne i
                niegodne dyskutowania na tym forum? Ja np. niektórych wątków w ogóle nie
                otwieram, ale nie przeszkadza mi ich istnienie. A poza tym, jeśli ktoś wydaje
                Ci się niedouczony, to go doucz. Dobre wyjaśnienie rozważanego problemu jest
                najpewniejszym sposobem na zakończenie wątku.
                Pozdrawiam
                • vortex Re: Do szkoły by się szło... 13.01.03, 20:56
                  a.d.a.m napisał:

> Gość portalu: Widz napisał(a):
                  >
                  > A poza tym, jeśli ktoś wydaje
                  > Ci się niedouczony, to go doucz. Dobre wyjaśnienie rozważanego problemu jest
                  > najpewniejszym sposobem na zakończenie wątku.
                  > Pozdrawiam

Otóż to, lepiej jest komuś coś wyjaśnić od podstaw niż mówić "widzę że sami
                  głupi to se ide", to można powiedzieć dopiero po kolejnym powtórzeniem czegoś
                  nadwyraz oczywistego ale nie na wstępie :P
                • Gość: Widz Re: Do szkoły by się szło... IP: *.acn.pl 14.01.03, 18:01
                  a.d.a.m napisał:

>
                  >
                  > > Na forum takim jak NAUKA nie tylko dyskutujemy o najnowszych odkryciach ale
                  > również uczymy się jedni od drugich. Czy chciałbyś dzielić problemy na godne
                  i
                  > niegodne dyskutowania na tym forum?

Witam,
                  doceniam głęboką humanistyczną troskę o brak podziałów, ale ja mam na myśli
                  tylko podziały porządkowe. TAK , na forum NAUKA - według mnie - nie powinno być
                  zbyt dużo miejsca na roztrząsanie spraw, które spokojnie są dostępne w
                  podręcznikach czy encyklopediach. Od tego one są. I dlatego dobrze by było -
                  zgodnie ze zdrowym rozsądkiem - zachować jakieś proporcje. Czy chcesz, aby tu
                  dyskutowano o tym, kto napisał "Pana Tadeusza"?(w kontekscie rodzinnych
                  powiązań Mickiewicza)? Pewnie nie. A dyskusja, wsparta wygrzebanymi gdzieś
                  danymi, czy własnymi przemyśleniami i spostrzeżeniami - (niekoniecznie będąymi
                  nawet perłami intelektu) na temat rzeczywistego autorstwa dramatów powszechnie
                  przypisywanych Szekspirowi - byłaby chyba ciekawa, aczkolwiek niekoniecznie
                  oczywiście dla wszystkich. To tylko przykład, może nie najlepszy.
                  A co do korepetycji z fizyki czy rachunków, albo z polskiego - to może by
                  zainteresowani założyli jakieś osobne forum dla tych , co nie uznają (z
                  lenistwa) wiedzy drukowanej na papierze? Istnieje jednak niebespieczeństwo
                  niekompetentnych nauczycieli...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka