Dodaj do ulubionych

Z dziejów stereotypu Polaka

IP: *.toya.net.pl 09.09.06, 21:35
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: zgrzyt A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant IP: *.acn.waw.pl 09.09.06, 21:40
      A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant i napisze coś pod wpływem złych
      emocji, które go trapią, pokazując największe polskie wady, a pisząc będzie
      przekonany, że z nimi nie ma już nic wspólnego, i że on tylko on od pouczania
      innych jest.
      • Gość: Ranger Re: A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant IP: *.vnnyca.adelphia.net 09.09.06, 21:54
        Masz jakies zle doswiadczenia apropos emigracji? Czy masz moze klopoty ze
        zdrowiem?
        Coz, my Polacy w innych krajach, powoli stajemy sie "wrogiem ludu"...
        Jestescie tak zazdrosni?
        Jest mi cholernie przykro, ze mi za granica, czyli w Kalifornii jest dobrze, i
        zamierzam wrocic jako bogaty emeryt...
        Caluj mnie w pupe..Bye
        • fritz.fritz On myli antypolska klike niemieckich przesiedlenco 09.09.06, 22:04
          na forum atakujaca wszystkie dla Polski pozytywne wypowiedzi czy tez wydazania.

On myli ich wlasnie z emigrantami.

To nie jest jego wina.
        • Gość: bea Re: A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant IP: *.knc.pl 10.09.06, 10:01
          ja nie całując w pupę, też to zrobię. Jako bogaty( i to nie tylko na Polskę)
          emeryt.
          • wujek_extrema Re: A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant 10.09.06, 12:54
            Do rodaka atakujacego emigrantow...
            To jest tak kolego, jak jestes w lesie to widzisz tylko indywidualne drzewa;
            mowiac prosto jestes jego czescia. Jak wyjdziesz na zewnatrz i oddalisz sie
            troche to zaczynasz widziec caly las, jego polozenie, charakter, przywary,
            zalety itd.
            Nie pluj na emigrantow dlatego ze zobaczyli i zrozumieli ale raczej ucz sie od
            nich i zrozum bo sam mozesz nigdy nie wiedziec tego co oni. To nie jest
            zlosliwosc (przynajmniej w wiekszosci przypadkow) ale prawda. Cos w tym chyba
            jest jak zdecydowana wiekszosc to widzi i powtarza! Mamy klamac? Ukrywac?
            Pomysl nad tym i popatrz prawdzie w oczy...
            • Gość: Michal Re: A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant IP: *.acn.waw.pl 10.09.06, 13:12
              "You can't see the forest for the trees,
              you can't smell your own shit on your knees..."

MM
      • Gość: zawisza ciemny Re: A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant IP: *.rochd3.qld.optusnet.com.au 10.09.06, 07:26
        Byc moze jestem sfrustrowany no to co? Widzialem natomiast zachowanie moich
        rodakow w Austrii na poczatku lat 80-tych i wstydzilem sie. Zachowanie to
        najsmielsze wyobrazenia, mimo tego Austriacy byli wobec nas wyjatkowo zyczliwi.
        Jakze latwo obrzucac wina innych i jak trudno spojrzec na siebie krytycznie.
        Kiedy wreszcie sie tego nauczycie.
        • jarkoni Re: A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant 10.09.06, 08:32
          Nauczycie? Wy? Jacyś obcy jesteśmy dla Ciebie? Jacy wy? A kim jesteś? Niemcem?
          Austriakiem? Papuasem? Mówisz niby po polsku, przyznaj się do
          narodowości...Skoro Polacy są Ci obcy i mówisz do nas "wy" to nawet nie mam
          ochoty na rozmowę..Gdzie się nauczyłeś języka polskiego, w Austrii??
          • Gość: Road59 Re: A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant IP: *.ipt.aol.com 10.09.06, 10:31
            nie kapujesz tego - on pisze "wy" bo jestescie inni jak "my" zyjacy poza
            granicami Polski, zyjac poza Polska widac dopiero jacy "wy" jestescie
            nietolerancyjni i upierdliwi wrecz pelni nienawisci do wszystkiego co obce, nie
            wspominajac juz w detalach tego kogo wybraliscie by "wami" rzadzili, kogo
            sluchacie w radiu, telewizji lub z ambony.
            No i dlatego "my" - tez Polacy, inaczej myslimy, rozumujemy i zyjemy.
            • Gość: aaa Re: A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 11:03
              Nie wiem czy nei zauwazyles ze myslisz stereotypami i upraszczasz. Wszystczy
              Polacy co zostali w Polsce to wg ciebie sa nietolerancujni i pelnie nienawisci
              Czy wyrazajac takie opinie nie dajesz też swiadectwa o sobie? Ja jakos nie
              uwazam ze Polacy w Polsce sa dobrzy a Polacy za granica zli i vice versa, a tak
              mozna wywnioskowac z wielu wypowiedzi i jednych i drugich .
            • Gość: [pilupilu Re: A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 11:25
              nie wiem czy zauważyłeś ale on opisuje zachwania rodaków za granicą a nie tych
              co mieszkają w Polsce
      • Gość: kaczakloaka Re: A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant IP: *.san.res.rr.com 10.09.06, 08:51
        A ja jestem bardzo szczesliwym emigrantem (i re-emigrantem jednoczesnie -
        naiwnie na rok wrocilem do Kraju). Ostatnie 20 lat spedzilem w Kalifornii i
        unikam Polakow jak tylko moge. Jest to po prostu zwykle dziadostwo, ktore
        lubuje sie w klotniach ile trzeba dac napiwku, lub kto wypil wiecej wina w
        czasie obiadu i z tego powodu powinien mniej lub wiecej placic. Jest rzecza
        bardzo ciekawa, ze stopien dziadostwa nie zalezy od stopnia wyksztalcenia.
        Przykre.
      • Gość: Tuptek z Eire Re: A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 10.09.06, 11:52
        Proszę Cię,nie rozśmieszaj mnie bo moja polisa nie obejmuje śmierci ze
        śmiechu.Przyjedź do Irlandii to zobaczysz.Jeśli jeszcze kiedyś miałem jakieś
        kompleksy dotyczące naszego narodu to wierz mi-ich resztki zniknęły po
        przyjeździe tutaj.Nigdy w życiu nie widziałem tylu pijaków,brudu i
        fuszerki.Polacy przyjeżdżają żeby odbudować ten kraj i pokazać,że np.można się
        myć codziennie.
        • 1410_tenrok A ty misiek, to gdzie mieszkasz? 10.09.06, 12:22
          Byłem w Irlandii. Całą ją zjezdziłem. To piekny, czysty kraj ze wspaniałymi
          ludzmi. A tu nagle dowiaduje sie, że Polacy (jak zwykle) przyjezdzaja aby
          sprzątac i nauczac pracy i czystosci. GENIALNE! Nie bede sie dziwił, kiedy za
          dwa lata góra, Irlandczycy przejrzą na oczy i powstanie nowa wersja polish
          jokes.
          A tak miedzy nami. Ktos pisał o wrazeniach ogladu emigracji w Austrii (1980-
          1984). Ja widziałem takie wypadki w Niemczych - masowo! No, ale nasza duma
          narodowa nakazywała tym "ludziom" prowadzic nadal kampanie wojenną.... BEREITS
          GESTOHLEN SCHON IN .......

A od autora artykułu chciałbym wiedziec - od kiedy wiadomo, ze Sklavenowie i
          Antowie to Słowianie? To niestety hipotezy - nie dowiedzione!!!!!! Cała reszta
          tez tej wartosci!!!!
          • Gość: Tuptek z Eire Re: A ty misiek, to gdzie mieszkasz? IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 10.09.06, 13:34
            Kraj piękny,nikt nie zaprzeczy.Ale zjeździć cały kraj a mieszkać tu(nie miesiąc
            tylko dłużej)to wielka różnica.A wiesz że od 23.30 do 7.00 rano jest tu
            prohibicja?(nie kupisz w sklepie alkoholu,co najwyżej w pubie czy
            restauraji)-rząd irlandzki chce jeszcze zaostrzyć przepisy bo alkoholizm stał
            się problemem narodowym.Tak jak to kiedyś słusznie zauważyła jedna
            forumowiczka,nigdzie w Polsce po weekendzie nie zobaczysz tylu zarzyganych
            chodników co w Irlandii.Państwo płaci około 160 euro tygodniowo(tzw.zasiłek
            alkoholowy kiedy,,chory"nie może pracować).A mieszkałeś w nowych,świeżo oddanych
            do użytku domach zbudowanych przez developerów ,gdzie kable elektryczne biegną
            po ścianach albo ,,znikają w suficie"po to,żeby pojawić się piętro wyżej?Myślę
            że pojechać na wycieczkę to za mało,żeby wyrażać opinię.
    • Gość: irek jelen jak zwykle wina kaczynskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 21:41
      to kaczynscy sa winni
      • Gość: zawisza ciemny Re: jak zwykle wina kaczynskich IP: *.rochd3.qld.optusnet.com.au 10.09.06, 07:30
        Oczywiscie masz jakies watpliwosci? a tak naprawde to jest wina tych ktorzy
        glosowali na PiS.
        • Gość: opsewator Re: jak zwykle wina kaczynskich zawisza ciemny IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 08:05
          Gość portalu: zawisza ciemny napisał(a):

> Oczywiscie masz jakies watpliwosci? a tak naprawde to jest wina tych ktorzy
          > glosowali na PiS.
          -----
          zes ciemny zawiszo to widac stwoich tekstuf
          • guru_ji Re: jak zwykle wina kaczynskich zawisza ciemny 10.09.06, 12:49
            Gość portalu: opsewator napisał(a):

> [ciach]

Dlaczego "opsewator", a nie "opsefador"?

guru_ji
    • Gość: herbat Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 21:42
      Teraz jeszcze mozna dodac stereotyp pracowitego lecz slabo oplacanecgo
      gluptasa znakomicie utwralonego w zachodniej kulturze.
      • Gość: kortnatenis Re: Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.bb.online.no 10.09.06, 08:13
        128 koron za godz-500 pln za dzien hmm mi starcza na wszystko ale nie mam
        wielkich potrzeb
        • Gość: kirk Re: Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.catv.net.pl 10.09.06, 10:13
          "128 koron za godz-500 pln za dzien hmm mi starcza na wszystko ale nie mam
          wielkich potrzeb"

Podatku od tego nie płacisz? Dzieci kształcisz, do teatru chodzisz, mieszkasz
          w...?

• Gość: wald Re: Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.satfilm.net.pl 10.09.06, 10:53
        Słabo opłacani i poniżani to Polacy są w Polsce. Ale cóż, nie każdemu wystarcza
        odwagi i znajomości języka, by ruszyć 4 litery i wybrać życie w normalnym
        kraju, pracując za normalne pieniądze. Łatwiej ujawniać swoje frustracje w
        internecie plując na tych odważnych i zaradnych.
        • mitemart Re: Z dziejów stereotypu Polaka 10.09.06, 12:21
          Hola, panie. Powiedz kiedy byłeś ostatnio w teatrze/filharmonii? Czy masz pracę
          w swoim zawodzie (zgodną z ukończonym kierunkiem studiów)? Czy będziesz miał
          szansę na stanowisko kierownicze? Czy masz mieszkanie? Czy miałeś dwutygodniowy
          urlop na wakacje?
          • Gość: patbrat Re: Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.lond-hex.dynamic.dial.as9105.com 10.09.06, 23:53
            w teatrze bylem dwa tygodnie temu na "Zyciu Galileusza" (National Theatre -
            scena Oliviera - mozna sprawdzic). Prace mam w swoim zawodzie (resource
            manager). Mieszkania nie mam, bo za kilka lat inny kraj - chcialbym cos zobaczyc
            zanim bede mial 40 (mam 33). Urlop mam, ale jeszcze niewykorzystany.
    • Gość: o90 autorze litosci - Powiedzenie "pijany jak Polak" IP: 82.112.137.* 09.09.06, 21:46
      Powiedzenie "pijany jak Polak" nie wzielo sie z tego

polily chlopaki Polaki z Francuzami, na drugi dzien bitwa
      Francuzi leza nawaleni jak szpaki
      Polacy wstali spoko
      Chcialbym zebyscie zawsze byli "pijani jak Polacy" tak podsumowal zlonierzy
      francuskich ich dowodca.

sie nie wie, sie pyta, sie szuka
      sie nie pisze PIE....
      • muzg_na_patyku Re: autorze litosci - Powiedzenie "pijany jak Pol 10.09.06, 02:17
        > Chcialbym zebyscie zawsze byli "pijani jak Polacy" tak podsumowal zlonierzy
        > francuskich ich dowodca.

A co to był za dowódca?
        • Gość: crk Re: autorze litosci - Powiedzenie "pijany jak Pol IP: *.chello.pl 10.09.06, 07:18
          któryś z dowódców Napoleona bodajze... generalnie tamte okolice czasowe
        • Gość: hist(e/o)ryk Re: autorze litosci - Powiedzenie "pijany jak Pol IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.06, 10:18
          Konkretnie to chodziło o Napoleona i nie wiem czy nie o Somosierrę. W każdym
          razie jak ktos juz zauważył - te okolice czasoprzestrzenne.
          Francuziki rano skacowane ani ręką ani noga, bo Polacy za kołnierz nie wylewają
          a Francuziki tylko do wina przywykłe więc dość szybko filmy im się pourywały.
          No i rano bitwa, Napoleon wściekły jak się dowiedział o balandze poprzedniego
          dnia a tu patrzy Polacy rozpirzyli Hiszpanow i odnieśli zwycięstwo. A
          Francuziki ani się ruszą.
          No to potem jak zaczął opieprzać Francuzów to między innymi im nawrzeszczał, że
          od tej pory mają byc "pijani jak Polacy"
          Ale kiedy wiele lat później jakiś Francuz zacytował to powiedzonko
          Paderewskiemu, to juz nie pamiętał skąd ono pochodzi.
          Zdziwił się mianowicie, ze Padereski na przyjęciu pije niewiele, a przecież
          mówi się "pijany jak Polak"
          Na to Paderewski:
          No to sam pan widzisz, że przysłowia rzadko się sprawdzają. U nas w Polsce na
          przykład mówi się "grzeczny jak Francuz"
      • Gość: ziomek Re: autorze litosci - Powiedzenie "pijany jak Pol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 08:19
        Co prawda to prawda...
        • Gość: ziom prawdziwy Re: autorze litosci - Powiedzenie "pijany ziomek IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 11:04
          Gość portalu: ziomek napisał(a):

> Co prawda to prawda...
          ----
          moj kolega, a twoj ziomek, byl tego zaprzeczeniem .
          co do phawdy, to tylko wasza.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Ehm... Gdzieś już widziałam takie czytanki 09.09.06, 21:54

"panoszenie się żywiołu niemieckiego"...

Skąd ja to znam?... Niech zgadnę - nie jest to raczej termin używany we
      współczesnej historiografii... :-)))))))))))))))

→ → → → → → → → → →
      Odkryjmy Białoruś!
      odkryjmybialorus.blox.pl
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl 8-O 09.09.06, 21:57

Uch... To takie teksty publikują teraz w "Wiedzy i Życiu"??

Brak kompetencji, poziom poniżej zdolności maturzysty, po archaicznych zwrotach
        typu "panoszenie się żywiołu niemieckiego" widać, że tekst skompilowany z paru
        starych podręczników. Nędzne wypracowanie. A kilkanaście lat temu "WiŻ" była
        takim ambitnym pismem...

→ → → → → → → → → →
        Odkryjmy Białoruś!
        odkryjmybialorus.blox.pl
        • Gość: ygrek Re: 8-O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 23:29

anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

>
          > Uch... To takie teksty publikują teraz w "Wiedzy i Życiu"??
          >
          > Brak kompetencji, poziom poniżej zdolności maturzysty, po archaicznych
          zwrotach
          > typu "panoszenie się żywiołu niemieckiego" widać, że tekst skompilowany z paru
          > starych podręczników. Nędzne wypracowanie. A kilkanaście lat temu "WiŻ" była
          > takim ambitnym pismem...
          >

kilkanaście lat temu to ty dziecko w pieluchach byłaś
          • Gość: anuszka Re: 8-O IP: *.ha3.agh.edu.pl 09.09.06, 23:53
            Źle liczysz kolego.
            • Gość: ygrek Re: 8-O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 00:19
              wątpie;),no to najwyzej czytanki czytalas
          • leszlong Re: 8-O 10.09.06, 11:53
            co do panoszenia się żywiołu niemieckiego to własnie ogladąłem stare kroniki
            filmowe z serii propaganda PRL-u o ziemiach odzyskanych. Tam właśnie takie
            sformułowanie było używane. Widać, że fobia antyniemiecka powraca za sprawą
            wykształconych za PRL-u.
            A Pani(e) Ygrek argumenty ad personam źle świadczą o wysuwającym takie
            argumenty. Jak nie wiesz nic o wieku innych to nie pisz głupot.
        • ququ777 IHR, Parschiwe Polaken!!!!! 10.09.06, 10:30
          he he he...straschnie dschivne to yest, sche thylu polakuff tu f niemtchech to
          normalny obivatele (dotischi tych s wischym wykschtalceniem)...ale yak
          pschyjadom tacy do roboty tacy babole, ehh, robale, to od rasu cos skompinowac,
          ukrasc, sachachmencic...taka smutna prafda...
          • Gość: ziom prawdziwy Re: IHR, Parschiwe Polaken!!!!! a ququ IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 11:24
            ququ777 napisała:
            ... to od rasu cos skompinowac,
            > ukrasc, sachachmencic...taka smutna prafda...
            -----
            nie smutch sieu, quququ, my was i tak nie pschebijemy; pschi was wschistzy blednou
          • Gość: Tuptek z Eire Re: IHR, Parschiwe Polaken!!!!! IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 10.09.06, 12:00
            Wiesz co?Piszesz jak głupol.
      • Gość: zawisza ciemny Re: Ehm... Gdzieś już widziałam takie czytanki IP: *.rochd3.qld.optusnet.com.au 10.09.06, 07:42
        anuszka zrobisz lepiej gdy odkryjesz sama siebie.
    • pixelpainter Klotliwosc, religijnosc i lenistwo! www.gs-arts.nl 09.09.06, 22:11
      to cechy slowian
      • Gość: opsewator Re: Klotliwosc, religijnosc i lenistwo! pixelpaint IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 08:11
        pixelpainter napisała:

> to cechy slowian
        ---
        e tam,chinczykuf, niemcuf, zyduf, francuzuf, cyganuf, anglikuf, aborygenuf,
        eskimosuf i turkuf.
        • ququ777 Polaken-Kloaken!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.09.06, 10:33
          ukrasc, sachachmencic...taka smutna prafda...ale pocjeschem, sche rowniesh
          niemcy kradnom rovery, samochody i tesch se sklepuff
          • baba60 Faschisten - Terroristen !!! 10.09.06, 13:47
            Tschosch Tschi sche popscherdollili!
            Ne masch tabeletka?

Bschulfa !!
    • Gość: Pan do chamow Ma sie wrazenie, ze z tego tekstu wynika,ze ... IP: *.chello.pl 09.09.06, 22:24
      Polacy to jedno i to samo. Czyzby? Chamy, czyli 90% tzw. tzw. dzisajszych
      obywateli RP to potomkowie wiejskiego ,,nic", zyjacego jeszce w XIX wieku
      gorzej jak Papuasi. Jezeli ktos ksztaltowal ten kraj, jego kulture i
      cywilizacje przez 800 lat, jezeli ktos byl owym legendarnym ,,Slowianinem" to
      polska szlachta! Polskie rycesrtwo! A polskie chlopskie chlopstwo? No coz,
      splunac, nasrac i wyzygac sie! Szkoda bata na chamow!
      • ready4freddy Re: Ma sie wrazenie, ze z tego tekstu wynika,ze . 09.09.06, 22:27
        nie unosta sie tak, jasnie panie - widac, zescie tez dziad z dziada pradziada :)
        • fritz.fritz Re: Ma sie wrazenie, ze z tego tekstu wynika,ze . 09.09.06, 23:34
          ready4freddy napisał:

> nie unosta sie tak, jasnie panie - widac, zescie tez dziad z dziada
          pradziada :
          > )
          I to jaki, nieprawdopodobne. I w ten sposob udowodnil, tylko szlachta byla
          szlachetna i wyginela a pozostali chlopi...
        • Gość: opsewator Re: Ma sie wrazenie, ze z tego redystyryfredy IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 08:16
          ready4freddy napisał:

> nie unosta sie tak, jasnie panie - widac, zescie tez dziad z dziada pradziada :
          > )
          ------
          wy to wicie redystyryfredy, z pirsej renki, co nie?
          • ready4freddy Re: Ma sie wrazenie, ze z tego redystyryfred 10.09.06, 13:16
            dziad dziada zawsze pozna. teraz ci lepiej?
            • Gość: opsewator Re: Ma sie wrazenie, ze z tego redystyryfred IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 23:57
              Odpowiadasz na :

ready4freddy napisał:

> dziad dziada zawsze pozna. teraz ci lepiej?
              ------
              dobrze zrozumiales
        • Gość: kaczakloaka Re: Ma sie wrazenie, ze z tego tekstu wynika,ze . IP: *.san.res.rr.com 10.09.06, 08:59
          Sorry, ale Twoj przedmowca ma chyba racje. Polacy to banda dziadow (vide
          obecny Prezio). Nie bierz tego osobiscie i ufaj w krzywa Gaussa.
          • Gość: ziom prawdziwy Re: Ma sie wrazenie, ze z tego tek kaczakloaka IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 12:01
            Gość portalu: kaczakloaka napisał(a):

> Sorry, ale Twoj przedmowca ma chyba racje. Polacy to banda dziadow (vide
            > obecny Prezio). Nie bierz tego osobiscie i ufaj w krzywa Gaussa.
            ---
            o polskim narodzie tego powiedziec nie mozna, mozna natomiast o jednostkach
            wypowiadajacych takie opinie. zyczymy milego pobytu daleko od polski.
          • ready4freddy Re: Ma sie wrazenie, ze z tego tekstu wynika,ze . 10.09.06, 13:18
            alez wcale nie biore, wisi mi to nisko. nie szukam sobie na sile "szlacheckich"
            korzeni, bo coz to za honor wywodzic sie od takich degeneratow, jak rany.
            zdecydowanie lepiej "z chlopa". nie wiem tylko, co chcesz wyjasniac krzywa
            Gaussa - raczej srednio sie nadaje do opisywania podzialow klasowych w
            spoleczenstwach :)
      • Gość: Bolek Ma sie wrazenie,zes ty Wania rewolucjonista IP: *.sympatico.ca 10.09.06, 07:15
        twoja wiedza historyczna sprowadza sie do obiegowego terminu powielanego
        przez ...nieznajomosc Starego Testamentu.gdzie jest wyraznie napisane,ze:
        Cham (lub Ham) ,byl synem Noego...i to jest ten,ktory widzac go golego -
        nasmiewal sie z niego! a dalej sobie sam poczytaj...i mnie nie pytaj;
      • oakpark Ach ty bucu! 10.09.06, 14:36
        Chamy, czyli 90% tzw. tzw. dzisajszych
        > obywateli RP to potomkowie wiejskiego ,,nic", zyjacego jeszce w XIX wieku
        > gorzej jak Papuasi. Jezeli ktos ksztaltowal ten kraj, jego kulture i
        > cywilizacje przez 800 lat, jezeli ktos byl owym legendarnym ,,Slowianinem" to
        > polska szlachta! Polskie rycesrtwo! A polskie chlopskie chlopstwo? No coz,
        > splunac, nasrac i wyzygac sie! Szkoda bata na chamow!

Ja sadze, ze stanowisz niezly dowod na sens powiedzenia mojego
        dziadka: "Grzechem jest Pana udawac jak kogos do tego Bog nie stworzyl!". Twoj
        jezyk i styl w mysl zasady "styl to czlowiek" sytuuje Cie gdzies tak miedzy
        purchawka a ichtiozaurem w sensie rozwoju ewolucyjnego.

A nie uwazasz czasem, ze ta szlachta i jej durny egoizm byl przyczyna zamiany
        wolnych kmieci w panszczyzniane bydlo? Szlachta w I Rzplitej byla
        wielonarodowa - byli i Niemcy i Litwini i Tatarzy, Rusini. Dzis Lettaw,
        Giedroyc, Abakanowicz czy Chodkiewicz sa Polakami. Ale co to ma wspolnego z
        legendarnym slowianinem?

Jak tak bardzo chcesz zostac szlachcicem sprobuj sie zapisac do ktorejs z
        organizacji rodowych... 8^) Jak bedziesz od nich lecial na leb ze schodow to Ci
        sie moze w nim cos przejasni....

• Gość: asdgf Re: Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.pl 09.09.06, 22:27
      Gość portalu: me napisał(a):

> pierwszy!

No to tylko pogratulować
    • ready4freddy Z dziejów stereotypu Polaka 09.09.06, 22:28
      "fale biedaków, wychowanych w "socjalistycznej wspólnocie", w czasach PRL
      kradnących co się da na bogatym Zachodzie" - osobliwym jest, ze np. Czesi czy
      Wegrzy nie dorobili sie podobnej "geby", chociaz tez zyli w podobnej wspolnocie...
      • fritz.fritz Re: Z dziejów stereotypu Polaka 09.09.06, 23:38
        ready4freddy napisał:

> "fale biedaków, wychowanych w "socjalistycznej wspólnocie", w czasach PRL
        > kradnących co się da na bogatym Zachodzie" - osobliwym jest, ze np. Czesi czy
        > Wegrzy nie dorobili sie podobnej "geby", chociaz tez zyli w podobnej
        wspolnocie
        > ...
        Oh, stosunek Niemcow do Wegrow i Czechow byl zasadniczo inny.
        Ta geba nie jest wynikiem tylko komuny, tylko ostatnich 200 lat, walki z
        polskoscia, walki Polakow o niepodleglosc, walki o powstanie Polski, przeciwko
        ktorej walczyli zaciekle wszyscy.
        Bronia byla rowniez calkowita dyskredytacja Polakow na europejskiej arenia
        politycznej jako nie bedacych w stanie stworzyc wlasnego panstwa.
    • Gość: jogurt Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 23:00
      A w XVII w. tak napisali:
      Wady różnych nacyjej

Angielska hojność, Cygańskie pomieszkanie,
      Włoska wolność, Żydowskie swatanie,
      Francuski wstyd, Moskiewskie słowo,
      Kozackie hetmaństwo, Marcowy lód,
      Wołoskie państwo, Polski rząd,
      Ruski most, Niemiecki post,
      Litewska panna, Tureckie małżeństwo,
      - Wszystko to błazeństwo.

• Gość: wart Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.crowley.pl 09.09.06, 23:17
      dwudziesty pierwszy!
    • business3 Jestem dumny że jestem Polakiem - zawsze 09.09.06, 23:23
      Jestem dumny że jestem Polakiem - zawsze
      • Gość: zen Re: Jestem dumny że jestem Polakiem - zawsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 10:12
        A masz jakies konkretne powody, czy jak to zwykle bywa po prostu jestes dumny?
      • Gość: zatara Re: Jestem dumny że jestem Polakiem - zawsze IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.09.06, 16:18
        I z czego tu byc dumnym, ty idioto, jak to nie twoja zasluga, i nie miales na to zadnego wplywu?
    • Gość: Kpiarz Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.06, 23:31
      Waleczny jak Polak - widac to. Za amerykanskie pieniadze zabija niewinnych
      ludzi w IRAKU. Chwala Ci-Polaku.
      • fritz.fritz Re: Z dziejów stereotypu Polaka 09.09.06, 23:39
        Gość portalu: Kpiarz napisał(a):

> Waleczny jak Polak - widac to. Za amerykanskie pieniadze zabija niewinnych
        > ludzi w IRAKU. Chwala Ci-Polaku.

ot, mamy przyjaciela z Niemiec.
        • Gość: Kpiarz. Re: Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.06, 23:48
          Fritz-fritz.Ladnie piszesz.Musisz byc po studiach polonistycznych.Moze jakis
          wierszyk?
      • Gość: opserwator Re: Z dziejów stereotypu Polaka Kpiarz moralista IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 08:24
        Gość portalu: Kpiarz napisał(a):
        > Waleczny jak Polak - widac to. Za amerykanskie pieniadze zabija niewinnych
        > ludzi w IRAKU. Chwala Ci-Polaku.
        -----
        pieniadze nie amerykanskie i nie polskie zabijanie. popatrz na swoj narod moralisto.
    • neiden jacy my polacy jestesmy. 09.09.06, 23:50
      bardzo ciekawa dyskusja.ukazujemy sobie nawzajem nasze wady .to jest
      pozytywne,to jedyny sposob na pozbycie sie kapleksow.jest ciezko przelknac
      prawde.mamy zalety np; potrafimy sie odnalezc w ciezkich sytuacjach .mozna na
      ten temat napisac ksiazke,jednym slowem mamy wiecej szczescia niz rozumu.
      • Gość: opserwator Re: jacy my polacy jestesmy. neinden IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 08:32
        neiden napisał:
        ...jest ciezko przelknac prawde.mamy zalety np; potrafimy sie odnalezc w
        ciezkich sytuacjach .mozna na
        > ten temat napisac ksiazke,jednym slowem mamy wiecej szczescia niz rozumu.
        ---
        zal mi was,u nas w polsce jest na odwrot.
      • Gość: kirk Re: jacy my polacy jestesmy. IP: *.catv.net.pl 10.09.06, 10:22
        ...mamy wiecej szczescia niz rozumu.

Może dlatego, że w cuda wierzymy. Krzywa Gaussa.
        • mitemart Re: jacy my polacy jestesmy. 10.09.06, 12:31
          Przycięcie krzywej Gaussa! To jest pomysł!
    • d_arek_d Re: A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant 10.09.06, 00:34
      d_arek_d napisał:

>
      > Akurat nie masz czym się chwalić.
      >
      > Po pierwsze primo - drażnisz się z Polakami mieszkającymi w Polsce. Dlaczego?
      >
      > Po drugie primo - nie chcesz nic od siebie dać Polsce, ale jednocześnie
      > zamierzasz w niej w końcu osiąść na gotowym, wypracowanym w międzyczasie
      > systemie, ustroju itp itd - to nie w porządku, nie uważasz? Gdyby wszyscy
      > myśleli w tak egoistyczny sposób, nie miałbyś gdzie osiąść.
      >
      > A jeszcze primo - masz za złe, że w Polsce nie przepadają za takimi, jak Ty.
      > Dziwny jesteś, niekonsekwentny jakiś...

PeeS
      I radzę z dobrego serca - korzystaj z trzeciego filaru, bo pewnego dnia okaże
      się, że ten Wasz SS szlag trafił i plany a' la bogaty emeryt drugi szlag trafił
      (już teraz trzyma się przecież na farbie i tapecie - nie, nie bogaty emeryt,
      tylko SS).
      • ququ777 Polaken 10.09.06, 10:33
        ukrasc, sachachmencic...taka smutna prafda...ale pocjeschem, sche rowniesh
        niemcy kradnom rovery, samochody i tesch se sklepuff
        • Gość: ziom prawdziwy a ququ podjudza IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 12:04
          a ququ antysemita,antyniemiec i antypolak
          • mitemart Re: a ququ podjudza 10.09.06, 12:32
            skhurfesyn
    • 10kumak Re:.....pijany jak Polak ? 10.09.06, 01:03
      Po jednej z "imprez" w armii Napoleona na poranna pobudke punktualnie stawili
      sie jedynie polscy ulani - francuscy zaspali co odbierajacego raport Napoleona
      zmusilo do uwagi (wobec swoich oficerów): jesli juz musicie pic to pijcie jak
      Polacy ! Z tego wzielo sie powiedzonko - dziennikarz "wybiórczej" nie zna
      historii i sugeruje ze we Francji jedyni Polscy emigranci zagladali do butelki !
      Pzdr.
      • Gość: Kati Re:.....pijany jak Polak ? IP: 172.28.252.* 10.09.06, 01:15
        > dziennikarz "wybiórczej" nie zna historii
        Zwróć uwagę, że to tekst z "Wiedzy i życia" a nie Wyborczej.
        Pzdr
    • zigzaur Maćko z Bogdańca ("Krzyżacy") mawiał: 10.09.06, 03:25
      1. Do kuszy najlepszy Angielczyk.
      2. Do dwuręcznego brzeszczota nie masz nad Niemca.
      3. Czesi okrutnie toporami sieką.
      4. Szwajcar rad żelaznym cepem hełmy tłucze.
    • mark.parker Re: Z dziejów stereotypu Polaka 10.09.06, 04:28
      W XIV-XV wieku Zachód postrzegał kraj nad Wisłą jako peryferyjny, mroźny, z
      prymitywną ludnością słowiańską, kryjącą się w lasach albo orzącą mało urodzajne
      ziemie. Zauważano też "odwieczny" antagonizm polsko-niemiecki i w ślad za
      relacjami krzyżackimi przypisywano Polakom prostactwo, skłonność do
      złodziejstwa, pijaństwo, obżarstwo

Jak niewiele się zmieniło! :)))))))
      • Gość: opsewator Re: Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 08:38
        mark.parker napisał:
        ...
        > Jak niewiele się zmieniło! :)))))))
        -------
        a jednak cos cie tu wciaz ciagnie :(
      • 1410_tenrok Odwieczny antagonizm?????????????????? 10.09.06, 12:38
        Taz granica Polski z Niemcami to najbardziej pokojowa i niezmienna granica w
        Europie. Ten Grabski truł na potrzeby polityki! A antogonizm z Niemcami zrodził
        sie dopiero pod koniec wieku XIX. W okresie kongresu wiedenskiego (1815)
        uznawano Prusy za panstwo słowianskie, poniewaz mowiono tam po niemiecku oraz w
        jezykach słowianskich!!!!
        A tak na marginesie, to jeszcze w encyklopediach do lat 90 w. XIX interesujące
        historiie mozna było czytac o naszym zamiłowaniu do higieny, np. KOŁTUN
        NADWISLANSKI - słynna choroboa głowy wynikająca z nie mycia tejże przez
        dziesiątki lat!
    • mark.parker Re: A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant 10.09.06, 04:32
      d_arek_d napisał:

>
      >
      > Po pierwsze primo - drażnisz się z Polakami mieszkającymi w Polsce. Dlaczego?
      >
      > Po drugie primo - nie chcesz nic od siebie dać Polsce, ale jednocześnie
      > zamierzasz w niej w końcu osiąść na gotowym, wypracowanym w międzyczasie
      > systemie, ustroju itp itd - to nie w porządku, nie uważasz? Gdyby wszyscy
      > myśleli w tak egoistyczny sposób, nie miałbyś gdzie osiąść.
      >
      > A jeszcze primo - masz za złe, że w Polsce nie przepadają za takimi, jak Ty.
      > Dziwny jesteś, niekonsekwentny jakiś...

Ucieszy Cię pewnie, że ja do tego katonazistowskiego burdelu nigdy nie zamierzam
      wrócić.
      • Gość: opserwator Re: A zaraz trafi się jakis sfrustrowany emigrant IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 08:43
        mark.parker napisał:
        ...
        > Ucieszy Cię pewnie, że ja do tego katonazistowskiego burdelu nigdy nie zamierza
        > m wrócić.
        ----
        zasmuci to nas, bo taki nawoz to cenna rzecz dla naszej wyjalowionej polskiej gleby.
    • viking2 Re: Z dziejów stereotypu Polaka 10.09.06, 04:56
      Ktos madry powiedzial kiedys, ze polska elita narodowa jest albo pod ziemia w
      Katyniu, albo pod gruzami Warszawy, albo na emigracji. Mialem nadzieje, ze
      przesadzal, ale przeczytalem te posty...
      • Gość: gosc Re: Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.ventca.adelphia.net 10.09.06, 07:02
        otoz to wlasnie, resztka elity polskiej jest na emigracji , napewno nie ma jej
        juz w Polsce, to smutne , zostaly warczace pieski wydzierajace sobie polskie
        dziedzictwo
        • Gość: Megan Re: Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.ventca.adelphia.net 10.09.06, 07:25
          Polak niestety to pijak , zlodziej i w dodatku glupi, niestety taki jest
          stereotyp
          • Gość: zawisza ciemny Re: Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.rochd3.qld.optusnet.com.au 10.09.06, 07:32
            I w stosunku do kilkunastu procent populacji niestety prawda.
            • Gość: opsewator Re: Z dziejów stereotypu Polaka ciemny zawisza IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 08:58

> I w stosunku do kilkunastu procent populacji niestety prawda.
              -----
              coz, ciemny jestes...
            • Gość: francik Re: Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.chello.pl 10.09.06, 10:18

> I w stosunku do kilkunastu procent populacji niestety prawda.

Jak w każdej innej nacji :)
          • Gość: opsewator Re: Z dziejów stereotypu Polaka Meeegan IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 08:55
            Gość portalu: Megan napisał(a):

> Polak niestety to pijak , zlodziej i w dodatku glupi, niestety taki jest
            > stereotyp
            ---
            jestem polakiem i abstynentem, nigdy niczego nie ukradlem, ciesze sie dobrym
            statusem i wszystko co mam osiagnalem wlasna praca.
            popatrz na swoj swiatopoglad i stereotyp wlasny narodu...
            • Gość: Kpiarz. Re: Z dziejów stereotypu Polaka Meeegan IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.06, 11:42
              Do Opserwatora- z Twoich wypowiedzi wynika,ze lubisz obrazac,masz pieniadze, -
              kup sobie za nie troche rozumu,moze bedziesz mniej agresywny.
              • Gość: opsewator Re: Z dziejów stereotypu Polaka kkkpiasz IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 12:12
                Gość portalu: Kpiarz. napisał(a):

> Do Opserwatora- z Twoich wypowiedzi wynika,ze lubisz obrazac,masz pieniadze, -
                > kup sobie za nie troche rozumu,moze bedziesz mniej agresywny.
                ------
                kpisz, oczywiscie, albo nie... u was skorka bardzo cienka, nasza naszczescie
                odporna na obelgi.
      • Gość: opserwator Re: Z dziejów stereotypu Polaka viking IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 08:46
        viking2 napisał:

> Ktos madry powiedzial kiedys, ze polska elita narodowa jest albo pod ziemia w
        > Katyniu, albo pod gruzami Warszawy, albo na emigracji. Mialem nadzieje, ze
        > przesadzal, ale przeczytalem te posty...
        ----
        i zrozumialem, ze przed wciaz wielkie zadanie
      • Gość: Bhaebzone Re: Z dziejów stereotypu Polaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 10:31
        Ten wątek na forum, to wyraźny przykład na to, jak niewiele potrzeba, żeby nas
        skłócić, więc wychodzi na to, że kłótliwi jesteśmy, a do tego nie szanujemy
        siebie nawzajem. Problemem nie jest to, jak nas postrzegają, ale dlaczego nie
        robimy nic, aby to zmienić. Przykro mówić, ale zachowujemy się jak niezbyt
        urodziwa k.rwa, która sprzeda się za byle grosz, a gdy któryś klient zapłaci
        więcej, to ona opluje tego kto zapłacił mniej. Smutne, ale prawdziwe.
    • Gość: H56 Re: polacy tio idioci i bydlo IP: 195.150.112.* 10.09.06, 07:54
      nie wszyscy
    • lutofcaku A podróże kształcą. 10.09.06, 08:00
      Spędziłem Zielone Świątki (przełom maja i czerwca) w Oslo. Tylu pijanych na raz
      w życiu nie widziałem. W sklepach prohibicja 4 dni, a na ulicach nawaleni jak
      małpy Norwegowie. Dziwne, że sie nie mówi pijany jak Norweg.
    • Gość: obserwator goscinna polska IP: *.dyn.iinet.net.au 10.09.06, 08:00
      zaprasza wszystkich szanujacych nasze obyczaje.
      • abmiros Stereotypy sa samooszukanstwem 10.09.06, 09:10
        Jakikolwiek stereotym opracujesz, to w kazdym narodzie znajdziesz ludzi ktorzy
        beda go potwierdzali, i ludzie ktorzy beda mu przeczyli. Zabawa w stereotypy
        jest niebezpieczna chociazby dlatego, ze zawsze jest samooszukanstwem.
    • Gość: ciekawy Re: polacy tio idioci i bydlo(do tchorza"atomemwas IP: *.sympatico.ca 10.09.06, 08:01
      ja cie rozumiem,dlaczego ci tak bardzo zal "tej komuny" i ze sie bardzo
      przejmujesz, "co z ta Polska"!
      teraz juz nie ma w sklepach sznurkow do snopowiazalek,ale mysle,ze zawsze sie
      cos znajdzie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka