Dodaj do ulubionych

2012 - skąd?

10.09.06, 09:56
niby od majów, ale wlaśnie czytam takie opracowanie i majowie mieli oznaczenia
na dość dlugie okresy, np na 175000 lat (64 000 000 dni).
wogole ten ich system 20-tkowy pozwalal na opisywanie dosc duzych liczb. Wiec
skad ten 2012? Kolejna urban legends?
Obserwuj wątek
    • madcio Re: 2012 - skąd? 10.09.06, 11:05
      > niby od majów, ale wlaśnie czytam takie opracowanie i majowie mieli oznaczenia
      > na dość dlugie okresy, np na 175000 lat (64 000 000 dni).
      A kogo to obchodzi? Na pewno nie popaprańców podniecających się parabredniami. :)))

> skad ten 2012?
      No chyba wiesz. U majów skończy się wtedy jakiś okres (coś jak trzecie milenium
      u nas) i od razu ponosi się wrzask. Założę się, ze im bliżej będzie 2012, tym
      więcej się mówić będzie, że tak naprawdę ta przemiana będzie duchowa i tym
      podobny bełkot. Sami Majowie uważali tę datę za ważne wydarzenie, jednak nie
      mającego nic wspólnego z końcem świata.

Na necie jest sporo stron na ten temat, z czego, jak łatwo się domyśleć, 95-99%
      z nich to typowo pseudonaukowe i paranaukowe teksty, jakich pełno na wiele
      różnych tematów.

en.wikipedia.org/wiki/Mayan_Calendar#2012
      --
      Wszyscy jesteśmy ateistami. Ja po prostu nie wierzę w jednego Boga więcej od ciebie.
      Moja strona: MaDeRland.
      • tiges_wiz Re: 2012 - skąd? 10.09.06, 12:56
        a ja czytam to opracowanie dalej i znalazlem ..
        to byli wielcy fatalisci. Wierzyli ze co 5200 lat konczy sie swiat i zaczyna
        nowy. Przed nimi podobno isnialy cztery inne.

Oczywiscie mieli na mysli caly swiat, ktory wedlug nich byl kwadratowy i
        spoczywal na grzbiecie krokodyla, ktory plywal po jeziorze z liliami, niebo bylo
        centkowana skora boskiego jaguara.

Ale to nie wszystko! Swiat wedlug nich mogl upasc o wiele szybciej, podczas
        ostatnich feralnych dni. Skladali wiec ofiary ze zwierzat, rzadziej ludzi
        (dopiero Toltekowie i Aztekowie zaczeli skladac w ofierze setki i tysiace ludzi).

Wiec kto wierzy w przepowiednie majow, powinien po 24 grudnia skladac jakies
        krwawe ofiary ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka