Dodaj do ulubionych

rozrost lasów w Polsce

17.12.06, 13:46
Witam szanownych forumowiczów!
Ostatnio zainteresowały mnie stare mapy moich okolic i z ciekawości porównałem
je z mapą współczesną (różnica ok 70 lat) i zauważyłem że lasów jest teraz
więcej (tam gdzie były nie ubyło ich a przybyło w miejscach gdzie wówczas
zaznaczone były pola czy inne nieużytki). Nie jestem z wykształcenia
biologiem, geografem czy po ochronie środowiska więc może ktoś zorientowany
może mi udzielić wyjaśnień i potwierdzić lub zaprzeczyć moim spostrzeżeniom?
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • depardieu Re: rozrost lasów w Polsce 18.12.06, 20:39
      to efekt madrej i racjonalnej polityki tych ktorzy dla polski podobno wiele nie
      zrobili. a lasow bedziemy miec coraz wiecej (a gruntow rolnych coraz mniej) bo
      unia tak chce.
      pozdrawiam
      • olo3000 Re: rozrost lasów w Polsce 18.12.06, 23:50
        dziękuje za odpowiedź jednak może jeszcze ktoś udzielił by mi obszerniejszych
        wyjaśnień?>
        • Gość: dzięcioł_kretogłów Zalesienie Kaczystanu. IP: *.rtk.net.pl 19.12.06, 00:08
          Zalesienie jeszcze ok. 10% powierzchni kraju byłoby przedsięwzięciem ze wszech
          miar słusznym i pożądanym.
          • Gość: wobo1704 Re: Zalesienie Kaczystanu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 09:44
            Zwiększanie się powierzchni lasów to bardziej skutek mniejszego zapotrzebowania
            na drewno niż racjonalna polityka państwa.
            Był czas, gdy górnictwo i budownictwo zużywało większość pozyskiwanego drewna.
            A teraz ? Obudowy stalowe, rusztowania stalowe a deski paździerzowe ...
    • rudy102_t_34_85 Re: rozrost lasów w Polsce 19.12.06, 18:57
      Od początku lat 90-tych powierzchnia zalesień wzrasta u nas w sposób skokowy z
      czego trzeba się cieszyć.O ile w poł.lat 80-tych rocznie zalesiano jakieś 4-5
      tys.ha to około 2000 roku było to (o ile pamiętam) prawie 15 tys.ha. ! Duża w
      tym zasługa zmian strukturalnych w rolnictwie.Małe gospodarstwa na lichej
      glebie umierają śmiercią naturalną lub zmieniają profil działalności.Nieużytki
      podlegają szybkiej sukcesjii naturalnej co doskonale można zaobserwować np.w
      Górach Świętokrzyskich niedaleko Kielc.
      Ten sam los spotyka część ziemi po dawnych PGR-ach.Często sami rolnicy
      przeznaczają część swoich gospodarstw na uprawy leśne,co wprawdzie jest
      inwestycją długoterminową ale przy obecnych realiach opłacalną.Minusem obecnej
      sytuacjii jest brak stosownej ochrony lasów prywatnych przed rabunkową
      eksploatacją ( co częsciowo wynika z zasad wolnego rynku) ale na sczęście coraz
      mniejsza liczba ich właścicieli myśli w kategorii "po mnie choćby
      potop".Największym zagrożeniem dla naszych lasów był pomysł ich masowej
      prywatyzacjii lansowany przez dawną AWS ale na szczęście Buzkokracja upadła
      zanim się za to zabrano i dziś nikt poważnie o tym nie myśli...
      W swoim poście piszesz o mapach z przed 70 lat.Wtedy współczynnik zalesienia
      Polski był o jakieś 35% mniejszy od obecnego ( mam na myśli te obszary które
      były w naszych granicach zarówno przed 1939 jak i obecnie).Był to opłakany
      rezultat rabunkowej gospodarki leśnej prowadzonej w XVIII i XIX
      stuleciu.Najgorszy był okres po uwłaszczeniu chłopów w K.P. kiedy wiejskie
      wspólnoty straciły prawo do posiadania i użytkowania lasów czyli
      tzw.serwituty.Teraz majątki masowo podupadające po zniesieniu pańszczyzny mogły
      bez ograniczeń sprzedawać lasy na drewno do wycinki i robiły to na gigantyczną
      skalę-po odzyskaniu niepodległości niewiele zmieniło się na lepsze.Dodatkowo
      podczas 1 w/w zaborcy masowo wycinali lasy na potrzeby gospodarki wojennej.To
      samo robili Niemcy podczas 2 w/w.Dopiero masowa nacjonalizacja i gospodarcze
      zabiegi Lasów Państwowych pozwoliły na zatrzymanie masowych wylesień i
      stopniową odbudową lasów w Polsce choć i tu popełniono wiele błędów
      vide.wciskanie monokultur sosnowych wszędzie gdzie się dało.
      • axx611 Re: rozrost lasów w Polsce 21.12.06, 21:45
        Mam tutaj pewne watpliwosci. Dysponuje mapa woj.lodzkiego w skali 1:25000 .
        Mapa jest z roku 1949 a wlasciwie jest to 12 czesci ktore zlaczone tworza mape
        woj. lodzkiego i to nie calego a okolic Lodzi tylko. Otoz roznice sa duze w
        lasach ale na niekorzysc lasow. Ten przyrost to istnieje tylko na papierze i w
        sprawozdawczosci. Bo przyrasta ogolnie masa drzewna. I to jest fakt. Ale to
        jest masa a nie drzewa. Jezeli te krzewy zaliczone do przyrostu dotrwaja do
        60-80 lat to dopiero beda drzewa ale nie teraz. A statystycznie wszystko sie
        zgadza. Jest przyrost ale gdzie sa drzewa. Beda za 6-80 lat jak dobrze pojdzie.
        • olo3000 Re: rozrost lasów w Polsce 22.12.06, 13:51
          ja jednak zauważyłem przyrost lasów na mapie w okolicy Kaszub. Moze dlatego
          zalesiono (badz same sie zalesily) tereny ktore bylo bardzo umogie w dobra
          glebe. Ogolnie na kaszubach warunki dla rolnictwa sa bardzo trudne i moze
          dlatego nastapilo zalesienie. Prosze porownac okolice Gdyni (okolice
          Chwaszczyna, Kielna na przykad.
          • axx611 Re: rozrost lasów w Polsce 23.12.06, 16:27
            Bylem kiedys na kaszubach w okolicy Oslawa-Dabrowa. Byly tam ladne lasy ale
            zasadzone jeszcze przez niemcow. Polacy wycinali je i to sporo. W tej chwili to
            chyba ich tam w ogole nie ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka