Dodaj do ulubionych

archeologia Indii

IP: *.CNet.Gawex.PL 19.04.03, 20:25
Czy jest tu ktoś, kto się zajmuje archeologią Indii? Studiuję archeo, ale nie dość, że nie mogę znaleść zadnej konkretnej literatury na ten temat (nie stać mnie na kupowanie przez internet), to i nie znam nikogo kto by się tym interesował.

Ja tak czysto hobbystycznie z tymi Indiami, może dlatego, że polska archeologia się tym regionem nie zajmuje :)

Acha, interesuje mnie neolit i to co było wcześniej, ogólnie wszystko przed i podczas hipotetycznego najazdu Ariów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ziuta Re: archeologia Indii IP: *.cm.chello.no 20.04.03, 10:07
      Nie jestem "specjalista" w tej dziedzinie, ale moge Ci podac kilka hasel.
      Sprobuj:
      Mohenjo-Daro, Harappa, Amri, Nal Ka Tila, Mehar Garh, Takshashila, Gandhar, Dravids.

Znalazlam kilka linkow u siebie (znalazlam je przy okazji szukania czegos innego), do
      ktorych mialam kiedys wrocic ale zupelnie zapomnialam o nich.

www.anthro.mankato.msus.edu/archaeology/sites/
      harappa.com/
      www.panhwar.com/Article31.htm
      www.rediff.com/news/jan/23iron.htm
      www.stephen-knapp.com/uncovering_the_truth_about_India%27s_history.htm
      www.travel-culture.com/pakistan/archeology.shtml
      Moze bedziesz mial jakis uzytek z nich

Pozdrowienia
      Ziuta

Gość portalu: rew napisał(a):

> Czy jest tu ktoś, kto się zajmuje archeologią Indii? Studiuję archeo, ale nie d
      > ość, że nie mogę znaleść zadnej konkretnej literatury na ten temat (nie stać mn
      > ie na kupowanie przez internet), to i nie znam nikogo kto by się tym interesowa
      > ł.
      >
      > Ja tak czysto hobbystycznie z tymi Indiami, może dlatego, że polska archeologia
      > się tym regionem nie zajmuje :)
      >
      > Acha, interesuje mnie neolit i to co było wcześniej, ogólnie wszystko przed i p
      > odczas hipotetycznego najazdu Ariów.
      • archeo_gda Re: archeologia Indii 20.04.03, 22:09
        Ja też nie jestem specjalistą od tamtych terenów. Rzeczywiście w Polsce trudno
        jest znaleźć dobre źródło informacji żeby wiedzieć, co piszczy w trawie
        tamtejszej archeologii. Sporo prac opiera się na stanie badań sprzed
        kilkudziesięciu lat, czyli po świeżym odkryciu Harappy i Mohenjo Daro. Trochę
        informacji bardziej aktualnych znajdziesz np. w książce "Cywilizacje
        starożytne" która miała kilka wydań w ostatnich latach. I z góry mówię, nie
        trać czasu na książki typu "Zakazana archeologia".
        • alex.4 Re: archeologia Indii 22.04.03, 12:01
          Zajrzyj do ksiazki C.Renfrew, Zagadka pochodzenia indoeuropejczyków (tytuł
          mogłem przekręcić, wydał to PWN, polskie tłumaczenie było z 2-3 lata temu). Tam
          rozdział o wszesnej historii Indii, próba nowego spojrzenia na problem
          pojawienia się Arjów w Indiach....
          Pozdr
          • archeo_gda Re: archeologia Indii 22.04.03, 16:05
            alex.4 napisał:

> Zajrzyj do ksiazki C.Renfrew, Zagadka pochodzenia indoeuropejczyków (tytuł
            > mogłem przekręcić, wydał to PWN, polskie tłumaczenie było z 2-3 lata temu).

A nie chodzi ci czasem o książkę Renfrewa "Archeologia i język"?

Przegląd w mojej blibliotece wykazał że rzeczywiście informacji o archeologii
            Indii i Pakistanu nie ma w Polsce za wiele. Polecam przeszukiwać internet.
            Oprócz sztandarowych stanowisk Mohenjo Daro i Harappa ważniejsze to:
            Kalibangan, Amri, Jhukar, Dholawira (Dholavira), Chanhudaro, Ganweriwala,
            Rakhigarhi, Rupar, Lhotal.

I cytat z artykułu T. Burrow, w: "Cywilizacje starożytne", praca zbiorowa pod
            red. A. Cotterella, Wydawnictwo Łódzkie 1990, s. 194-195

"Inwazja Ariów i proces zasiedlenia przez nich subkontynentu nie doczekały się
            jeszcze rekonstrukcji opartej na odkryciach archeologicznych. Wielu danych na
            ten temat dostarcza natomiast najstarszy tekst literacki Indii, Rygweda. (...)
            liczne są w niej wzmianki o walkach toczonych przez Ariów z tubylczą ludnością
            subkontynentu (nazywaną Dasa lub Dasju). W opisach zmagań bitewnych i
            zdobywania twierdz najczęściej pojawia się imię Indry, który w rezultacie
            otrzymuje przydomek Purandra (Grodoburca). Swą siłą niszczycielską dzieli się
            Indra z Agnim, bogiem ognia, mającym własny udział w obracaniu w perzynę miast
            Dasjów. Jeden z wersów Rygwedy (7,5,3) mówi o tym dobitnie: "To w obawie przed
            Tobą (Agni) odeszli ciemnoskórzy ludzie, bez walki porzucając swe mienie,
            kiedyś Ty, o Wajśwanaro, świecił jasnym ogniem dla Puru i niszczył miasta".
            Między pierwszym atakiem Ariów i okresem tworzenia hymnów wedyjskich musiało
            upłynąć wiele czasu. Świadczyć o tym może fakt, że terminy Dasa i Dasju,
            odnoszące się właściwie do przedaryjskiej ludności Indii, występują często jako
            określenia demonów, z którymi walczą bogowie. Wskazywałoby to na zacieranie się
            wspomnień o rzeczywistych bojach.
            Przed inwazją Ariów północno-zachodnie Indie zamieszkiwali twórcy cywilizacji
            Indusu. (...) niszczycielska rola Ariów wobec pierwszej cywilizacji indyjskiej
            nie może być podana w wątpliwość. (...) Ariowie obrócili w proch zastaną
            cywilizację. Większość jej znanych ośrodków nie została już nigdy zasiedlona.
            Najeźdźcy zdawali sobie sprawę, że żyją wśród dawnych osiedli nadinduskich, i
            nazywali je arma, armaka (zburzone osiedle, ruiny)."
            • alex.4 Re: archeologia Indii 22.04.03, 19:07
              Jasne. Ja podałem podtytuł chyba. Ponieważ Renfrew przesuwa datrę rozpadu
              wspólnoty praindoeuropejskiej więc rónież próbuje inaczej patrzeć na problem
              aryzacji Indii. Wedle niego cywilizacja doliny Indusu była tworem Arjów, którzy
              napłyneli wsześniej niż do tej pory sądzono. Z jednej strony pokazuje on
              słąbość podstaw hipotezy o zniszczeniu cywilizaji Indusu przez arjów, ale z
              drugiej strony ma on świadomość słąbości włąsnej hipotezy...
              Pozdr
              • archeo_gda Renfrew i cywilizacja Indusu 23.04.03, 10:13
                Renfrew oczywiście buduje śmiale hipotezy, a generalizowanie przychodzi mu tym
                łatwiej, im mniej faktów bierze pod uwagę (lub im więcej ich ingnoruje - to
                wychodzi na jedno). Reakcje archeologów środkowoeuropejskich, znających
                problematykę bardziej od podszewki, na "Archeologię i język" są, oględnie
                mówiąc, pełne rezerwy.

To prawda że ewidencja archeologiczna nie pozwala w tej chwili wiązać upadku
                poszczególnych ośrodków miejskich doliny Indusu z ich podobojem przez Ariów.
                Cytat który wyżej podałem jasno pokazuje że na razie jesteśmy skazani na
                czerpanie jedynie z Rigwedy. Trochę mi to przypomina badania nad schyłkiem
                cywilizacji minojskiej: na wczesnym etapie badań wydawało się że ta wspaniala
                kultura upadła w wyniku najazdu Dorów, a w miarę przybywania faktów ta wersja
                stawała się coraz mniej prawdopodobna.
                Może w ogóle jest tak że wysokie kultury rzadko ulegają najazdom w momentach
                swego największego rozkwitu, a własnie zachodzi mechanizm odwrotny - schyłek
                danej cywilizacji, erozja jej systemu społecznego i zanik prężności stanowi
                impuls wabiący zewnętrzne siły do najazdów? załóżmy że w V wieku Hunowie zajęli
                Europę; języki indoeuropejskie, piśmiennictwo łacińskie i greckie calkowicie
                zanika. Po 1500 latach mówiący językami wywodzącymi się z huńskiego odkrywają w
                Grecji pozostałości kwitnącej cywilizacji. Niestety, rozwój warsztatu
                badawczego archeologów powoduje, że cywilizacja ta jest datowana zbyt wcześnie,
                by było możliwe wiązanie jej upadku z kolonizacją huńską. I mamy problem dla
                kilku kolejnych pokoleń archeologów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka