Gość: przeciwnik IP: *.acn.pl 27.05.03, 17:50 Nie tylko. Millera też, a jak bóg da to i Kwacha. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alejaja W tekscie pojawiło sie słowo 'koryto'... IP: *.acn.pl 27.05.03, 17:55 SLD do Iraku w te pędy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Enkidu nie byl potworem tylko czlowiekiem IP: *.ini.unizh.ch 27.05.03, 18:30 Enkidu nie byl potworem tylko czlowiekiem. Dokladnie silaczem ulepionym z gliny przez bogow ktory zyl w zgodzie ze zwierzetami i mial pokonac miejskiego wladce Gilgamesza. Potwor na pieczeci to pewnie ten ktory zostal pozniej wpolnie pokonany przez Gilgamesza i Enkidu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semafor Re: Enkidu nie byl potworem tylko czlowiekiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.03, 20:44 Gość portalu: Pawel napisał(a): > Enkidu nie byl potworem tylko czlowiekiem. Dokladnie silaczem > ulepionym z gliny przez bogow ktory zyl w zgodzie ze > zwierzetami i mial pokonac miejskiego wladce Gilgamesza. Potwor > na pieczeci to pewnie ten ktory zostal pozniej wpolnie pokonany > przez Gilgamesza i Enkidu. Pozdrawiam serdecznie czytelnika starożytnych eposów! Pieczęci? Chyba tekst artykułu został poprawiony, bo nie mogę znaleźć tego fragmentu. Zgadzam się, że Enkidu był oczywiście człowiekiem, "dzikim człowiekiem Enkidu" w pięknym (choć niedokładnym) przekładzie Stillera, ucieleśnieniem dzikości, która spotyka się i łączy z cywilizacją w scenie walki z Gilgameszem. A potwór, o którym mówisz, też był poniekąd człowiekiem - olbrzymem-strzażnikiem cedrów - chyba że mówisz o innym potworze. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Enkidu nie byl potworem tylko czlowiekiem IP: *.ini.unizh.ch 28.05.03, 01:14 Tekst o potworze jest dalej (w podpisie pod zdjeciem): "Babilońska pieczęć przedstawiajaca Gilgamesza w towarzystwie Enkidu - potwora, który miał upokorzyć króla Uruk, a stał się jego przyjacielem" Tam z boku jest chyba rzeczywiscie cos co moze byc czlowiekiem z glowa potwora (Huwawa?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jenny Re: Enkidu nie byl potworem tylko czlowiekiem IP: *.armatura.krakow.pl / 192.168.92.* 28.05.03, 09:25 Nawet jeśli Enkidu był potworem to szanował świat i przyrodę bardziej niż wielu obecnych cywilizowanych(?) ludzi. I jeszcze jedna informacja: Enkidu został jednak ucywilizowany przez kobietę (dokładnie świątynną kurtyzanę). Kiedy chciał potem wrócić do świata zwierząt, one czując od niego zapach człowieka bały się go i uciekały. I tak Enkidu chcąc nie chcąc musiał przystać do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essie Re: Enkidu nie byl potworem tylko czlowiekiem IP: *.proxy.aol.com 28.05.03, 09:39 Potworem byl Saddam.Byc moze to jego grob odkryli Niemcy.Jak tak beda tam kopac,to pewnie dokopia sie grobu innego zdziczalego potwora,niejakiego Adolfa Hitlera.Niemcom nie mozna wierzyc,moga znowu Polakom podlozyc jakas swinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek MAM PYTANIE!! IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 10:11 Z zamieszczonych odpowiedzi wynika, że co nieco wiecie o historii. W związku z tym chciałbym się zapytać, czy nie macie przypadkiem wrażenia, że histoeycy wykazują się olbrzymią arogancją (lub robią to celowo) pomijając wszelkie dowody (zabytki, teksty) historyczne, które nie pasują do ich wiedzy?? Znany mi przykład - mapa Piri Reissa?? Inny - sposób budowy piramid?? - kiedyś nawet polski inżynier i archeolog udowodnił, że tak jak to się powszechnie opisuje byłoby nie do wykonania i podał prostszy sposób - bez echa. Będę wdzięczny za wasze zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lykos Re: MAM ĆWIERĆ ODPOWIEDZI IP: *.chemd.amu.edu.pl 28.05.03, 12:11 Na temat mapy Piri Reisa nie umiem sie wypowiedzieć. Natomiast odnośnie budowy piramid co jakiś czas pojawia się nowa propozycja. Dla mnie b.ciekawa (choć nie nowa) jest dobrze uwzględniająca źródła i ukształtowanie terenu praca inż Kozerskiego zamieszczona w książce Lipińskiej i Kozerskiego "Imperium miedzi i kamienia" (mam nadzieję, że dobrze pamiętam, nie mam przy sobie mojego archiwum)wydana w niewielkim nakładzie jakieś 30 lat temu. W dobrych bibliotekach można to jeszcze znaleźć. Jest to bardzo dobry opis technologii starożytnego Egiptu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: MAM ĆWIERĆ ODPOWIEDZI IP: *.ini.unizh.ch 28.05.03, 13:03 Jesli pamietam w Swiecie Nauki byl artykul na temat a potem dosc krytyczne komenenatrze, sugerujace fizyczna niemozliwosc hipotezy i wytykajace sporo bledow. Ale nie wglebialem sie w strone inzynieryjna. Pawel Gość portalu: Lykos napisał(a): > Na temat mapy Piri Reisa nie umiem sie wypowiedzieć. Natomiast > odnośnie budowy piramid co jakiś czas pojawia się nowa > propozycja. Dla mnie b.ciekawa (choć nie nowa) jest dobrze > uwzględniająca źródła i ukształtowanie terenu praca inż > Kozerskiego zamieszczona w książce Lipińskiej i > Kozerskiego "Imperium miedzi i kamienia" (mam nadzieję, że > dobrze pamiętam, nie mam przy sobie mojego archiwum)wydana w > niewielkim nakładzie jakieś 30 lat temu. W dobrych bibliotekach > można to jeszcze znaleźć. Jest to bardzo dobry opis technologii > starożytnego Egiptu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lykos Miałem na myśli inną hipotezę IP: *.chemd.amu.edu.pl 28.05.03, 15:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lykos Re: MAM ĆWIERĆ ODPOWIEDZI IP: *.chemd.amu.edu.pl 29.05.03, 08:31 Przepraszam, jak się obawiałem, podałem błędne dane bibliograficzne. Chodzi o "Cywilizację miedzi i kamienia" Jadwigi Lipińskiej i Wiesława Kozińskiego, PWN Warszawa 1977. Ale książka jest znakomita i gorąco ją polecam. Mam nadzieję, że odpowiedź jeszcze dojdzie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semafor Re: MAM PYTANIE!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 13:15 Podobnie jak Lykos nie wiem, o jakiej mapie piszesz, ale chyba nie można powiedzieć, że „historycy” jako tacy są aroganccy albo działają w złej woli, pomijając pewne fakty historyczne. Na pewno są nierzetelni historycy, ale przecież historycy rekonstruują przeszłość właśnie w oparciu o fakty historyczne, a co do tych, które pomijają, to (1) żaden badacz nie wie wszystkiego, nawet we własnej dziedzinie, (2) istnieje wiele teorii, od nieprzekonujących aż po całkowicie obłąkane, które historycy po prostu odsiewają (bez złej woli, za to z przekonaniem), zaś amatorzy uznają za ważne i przełomowe. Czasami takie kontrowersyjne, lekceważone pomysły kończą się naukowym przełomem i spektakularnym odkryciem (Schliemann), ale znacznie częściej lądują na śmietniku historii. Dodam jeszcze, że dość popularna jest archeologia eksperymentalna i coraz częściej widzi się archeologów próbujących odtwarzać prehistoryczne łyżwy z kości czy budować egipskie grobowce albo rzymskie katapulty (widziałem kiedyś cykl takich programów w telewizji angielskiej), co jest na pewno źródłem cennej wiedzy praktycznej o minionych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jenny Re: MAM PYTANIE!! IP: *.armatura.krakow.pl / 192.168.92.* 28.05.03, 14:52 Bo widzisz dopóki Schlimmann nie odkrykł Troi, dopóty wszelkie opisy dotyczące starożytnych miast uważano za wymysły autorów. Po odkryciu Troi zaczęto patrzeć na np. Iliadę zupełnie inaczej: jak na dokument historyczny a nie jak na legendę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: W polskiej strefie w Iraku beda polskie trupy IP: *.arcor-ip.net 27.05.03, 18:44 www.atimes.com/atimes/Middle_East/EE28Ak02.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: W polskiej strefie w Iraku beda polskie trupy IP: *.ini.unizh.ch 28.05.03, 01:17 Taaak, Hussein zyje i dobrze sie ukrywa podobnie jak Elvis. Wojen i powstan juz sie naoglaszal, ...za zycia i bez skutku. "The Iraqi Intifada already has a starting date: July 27. And guess who's the rebel with a cause in charge? None other than Saddam Hussein. He seems to be alive, well and in hiding." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek A Tobie, Jasiu, wszystko się z dupą kojarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.03, 18:44 przejdź sie lepiej do innego pana doktora, (to co Ci dolega to nie jest zwykły ból głowy) zapisze coś taniego i skutecznego, jak np. rozpędzenie się i solidne jebnięcie łbem w ścianę. Te gwiazdki, które zobaczysz, to tylko z początku będą sowieckie, potem jak juz Ci się rozjaśni - krzykniesz z radością "Europa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzes Z grobami Wandy i Popiela mogly by byc poblemy... IP: *.acn.waw.pl 27.05.03, 20:13 czysto techniczne. No, Wande to jeszcze od biedy mogl ktos wylowic, ale w przypadku Popiela to co najwyzej jest szansa na groby myszy. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek 1 GILGAMESZ NAUKA I WOJSKO IP: *.dial.netline.net.uk 27.05.03, 21:26 Proponuję, w miarę możliwości, dać pierwszeństwo Gilgameszowi i archeologom. Lepiej się troszczyć o kolebkę naszej cywilizacji niż o prestiż związany z obecnością naszego wojska w Iraku. Arabowie mają bardzo mocno zakorzenione poczucie historii. Jest więc szansa dla polskich generałów do znakomitego manewru "public relations". Ale do tych spraw naprawdę trzeba mieć głowę nie od parady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek 2 Re: GILGAMESZ NAUKA I WOJSKO IP: *.dial.netline.net.uk 27.05.03, 23:19 Gość portalu: tomek 1 napisał(a): > Proponuję, w miarę możliwości, dać pierwszeństwo Gilgameszowi i archeologom. > Lepiej się troszczyć o kolebkę naszej cywilizacji niż o prestiż związany z > obecnością naszego wojska w Iraku. > > Arabowie mają bardzo mocno zakorzenione poczucie historii. Jest więc szansa > dla polskich generałów do znakomitego manewru "public relations". Ale do tych > spraw naprawdę trzeba mieć głowę nie od parady. I nawiązać do tradycji polskiej archeologii. Scheda po profesorze Michałowskim jest, całkiem zasłużenie, wielką chlubą polskiej nauki. Nauka prawdziwa, jako zbiór wartości moralnych, jest ponad podziałami narodowymi, ponieważ jest narzędziem dążącym do szukania prawdy. Prawdy rozumianej jako zbiór sądów poddawalnych, i wymagających ciagłej weryfikacji. Dla Polaków, wyznawców wartości judeo-chrześcijańskich, Mezopotamia jest miejscem bardzo ważnym. Stwierdzenie to może się wydawać bardzo przesadne. Lepiej jednak żebyśmy byli reprezentowani w Iraku w sposób godny i chociaż trochę odwołujący się do tradycji polskiej archeologii. Jasne, że wojsko to wojsko. Ale szansa na pokazanie dobrego wizerunku Polski jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: GILGAMESZ NAUKA I WOJSKO IP: *.ini.unizh.ch 28.05.03, 01:22 Z tym zakorzenieniem w przeszlosci to roznie. Irak to nie Egipt i czy Persja. Tam nastapila wymiana ludnosci i calej kultury (moze z wyjatkiem enklaw chrzescijanskich na polnocy). O swojej przeszlosci przedarabskiej dowiedzieli w XIX od europejskich (chyba glownie brytyjskich archeologow). Gość portalu: tomek 1 napisał(a): > Proponuję, w miarę możliwości, dać pierwszeństwo Gilgameszowi i archeologom. > Lepiej się troszczyć o kolebkę naszej cywilizacji niż o prestiż związany z > obecnością naszego wojska w Iraku. > > Arabowie mają bardzo mocno zakorzenione poczucie historii. Jest więc szansa > dla polskich generałów do znakomitego manewru "public relations". Ale do tych > spraw naprawdę trzeba mieć głowę nie od parady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stb Re: GILGAMESZ NAUKA I WOJSKO IP: *.proxy.aol.com 28.05.03, 09:44 Pogilgac to sie sam mozesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osraY Re: W polskiej strefie w Iraku może kryć się grób IP: *.chelmnet.pl 27.05.03, 21:13 Ciekawego masz Boga skoro piszesz Jego imie mala litera. A swoja droga nie szkoda Ci czasu na nurzanie sie w odchodach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arczyslaw Re: W "polskiej" strefie okupacyjnej w Iraku .... IP: *.sympatico.ca 27.05.03, 22:00 Poprawka do tytulu, jako ze rzeczywistosci juz sie poprawic nie da. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://14.klamstw.prezydenta.t Re: W polskiej strefie w Iraku może kryć się grób IP: 203.113.34.* 27.05.03, 23:40 14.klamstw.prezydenta.tv.pl >> CHCESZ DO UNII?? CZYTAJ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://14.klamstw.prezydenta.t http://14.klamstw.prezydenta.tv.pl >> CHCESZ DO UNII? IP: 203.113.34.* 27.05.03, 23:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz i podziw tak jak bron masowego razenia beda szukac ten grob IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.05.03, 02:37 ale czy znajda????? im shalla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Utnapisztim Re: W polskiej strefie w Iraku może kryć się grób IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 06:00 Kto im takich pierduł naopowiadał? Gilgamesz to postać mityczna. Nie ma nic wspólnego z historią. Tak samo tzw. "przekład" Roberta Stillera tyle ma wspólnego z tekstem oryginalnym, co tabliczki klinowe z klinem po kacu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semafor Re: W polskiej strefie w Iraku może kryć się grób IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 10:30 Gość portalu: Utnapisztim napisał(a): > Kto im takich pierduł naopowiadał? Gilgamesz to postać mityczna. > Nie ma nic wspólnego z historią. Tak samo tzw. "przekład" > Roberta Stillera tyle ma wspólnego z tekstem oryginalnym, co > tabliczki klinowe z klinem po kacu. A nieładnie - chociaż naprawdę śmiesznie :) - bo bez szacunku dla wielkiego tłumacza. Dopóki nie doczekamy się przystępnych ale naukowych przekładów (w rodzaju "Myths From Mesopotamia. Creation, the Flood, Gilgamesh and Others", red. i tłum. Stephanie Dalley, Oxford World Classics, Oxford–New York, Oxford University Press, c1989, 1998, ISBN 0-19-283589-0), musi nam wystarczyć przestarzały i niedokładny (choć piękny) przekład z przekładu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lykos MAMY DOBRY PRZEKŁAD EPOSU IP: *.chemd.amu.edu.pl 28.05.03, 12:24 O GILGAMESZU - Krystyny Łyczkowskiej z udziałem Piotra Puchty i Magdaleny Kapełuś, Wyd. Agade Warszawa 2002 (seria Antologia Literatury Mezopotamskiej). Czyta się to trudniej, niż "przekład" R.Stillera, ale ma się świadomość obcowania z prawdziwym dziełem sprzed tysiącleci, a nie impresją na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semafor Re: MAMY DOBRY PRZEKŁAD EPOSU IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 12:54 Lykos, wielkie dzięki - nie wiedziałem o tym przekładzie. Przeczytam na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: W polskiej strefie w Iraku może kryć się grób IP: *.ini.unizh.ch 28.05.03, 13:16 Nauka nie polega na cytowaniu autorytetow kotryz twierdza na czuja ze cos pierdola i tylko na stawianiu i probie udowadniania/obalenia hipotez. Udowodnie ze kogos nie bylo 5 tys lat temu jest trudne. A mity skas sie biora. Jak odkopia Gilgamesza to raczej przestanie byc mityczny zaczanie byc hitoryczny. Troja tez kiedys byla mitem i nie wysztkie przeklady Homera byly idealne... Pawel Gość portalu: Utnapisztim napisał(a): > Kto im takich pierduł naopowiadał? Gilgamesz to postać mityczna. > Nie ma nic wspólnego z historią. Tak samo tzw. "przekład" > Roberta Stillera tyle ma wspólnego z tekstem oryginalnym, co > tabliczki klinowe z klinem po kacu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: W polskiej strefie w Iraku może kryć się grób IP: *.ini.unizh.ch 28.05.03, 13:42 Ten tekst oryginaly tez po 2 tys lat mial pewnie niewiel wspolnego o oryginalem. Pawel Gość portalu: Utnapisztim napisał(a): > Kto im takich pierduł naopowiadał? Gilgamesz to postać mityczna. > Nie ma nic wspólnego z historią. Tak samo tzw. "przekład" > Roberta Stillera tyle ma wspólnego z tekstem oryginalnym, co > tabliczki klinowe z klinem po kacu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: O Iraku pisza inni IP: 212.80.172.* 28.05.03, 09:34 28 May 2003 Two Americans shot dead and another nine wounded by unidentified gunmen in Fallujah, two US military policemen badly wounded by a rocket-propelled grenade at a north Baghdad police station, a grenade thrown at American soldiers near Abu Ghurayb. That was yesterday's little toll of violence - not counting the Muslim woman who approached American troops with a hand grenade in each hand, was shot before she could throw the first and then, as she tried to hurl her second grenade from the ground, was finally killed by the Americans. Isn't it time we called this a resistance war in Iraq? The Independent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://14.klamstw.prezydenta. http://14.klamstw.prezydenta.xp.pl >> CHCESZ DO UE? C IP: 203.113.34.* 28.05.03, 10:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falafel Niemcy teraz przyjdą na kolanach ... IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 10:12 Czy w obliczu tych doniesień Niemcy wezmą udział w kontroli naszej strefy pod polskim zwierzchnictwem? jeżeli nie to grób jest nasz i będzie pokazywany w Krakowie lub Warszawie, a nie w Berlinie. Albo rybka albo pipka. Do zobaczenia ma wystawie wykopalisk z Iraku w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lykos Żadne zabytki nie będą nasze IP: *.chemd.amu.edu.pl 28.05.03, 12:35 W obecnych cywilizowanych stosunkach wszystkie zabytki wykopane przez archeologów pozostają w kraju znalezienia. Dlatego Muzeum Irackie było takie cenne. Wyjątkiem są zabytki zdobyte w tzw. akcjach ratunkowych, gdy np. trzeba szybko przebadać teren przeznaczony do zalania w wyniku budowy zapory na rzece, jak w Nubii w latach 1960. lub kilkanaście lat temu w północno- zachodnim Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Falafel Re: W polskiej strefie w Iraku może kryć się grób IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 10:13 A jak bóg da to i twój, głąbie!! Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: W polskiej strefie w Iraku może kryć się grób 14.06.03, 23:46 Gość portalu: Falafel napisał(a): > A jak bóg da to i twój, głąbie!! Niestety, zagrozenie jest najzupelniej realne... o ile w trakcie samej wojny jeszcez nas tam nie rozpoznawano jako sojusznika Ameryki, to teraz jestesmy na widelcu jako okupanci z wlasna strefa okupacyjna... Czy dowiemy sie, co znaczy zapozniona polityka imperialna na wlasnej skorze? List Bin Ladena tym wlasnie nam grozi... bonobo44 www.bonobo.org/images/splash.jpg Niezaleznie od wszystkiego: WOLNOSC DLA BONOBO, BONOBIANEK I ICH BONOBIONTEK! Niech zyje wolna Bonobolita ! www.bonobo.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: W polskiej strefie w Iraku może kryć się grób 15.06.03, 20:17 bonobo44 napisał: > Czy dowiemy sie, co znaczy zapozniona polityka imperialna na wlasnej skorze? > List Bin Ladena tym wlasnie nam grozi... oczywiscie chodzi o domniemany list Saddama Hussajna Odpowiedz Link Zgłoś