Gość: S. Flores IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.03, 17:08 Ha, ha! Niech żyją jednorożce gnomy i dobre wróżki. Dobry Bóg znów dał po nosie zarozumiałym naukowcom! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: X Re: Planeta stara jak świat IP: *.com / 10.10.233.* 11.07.03, 17:55 I po raz kolejny okazalo sie, ze nasza "nauka" dopiero raczkuje i tak naprawde to "nam sie raczej wydaje" niz "wiemy na pewno" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pulsar Re: Planeta stara jak świat IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.03, 23:54 Gość portalu: S. Flores napisał(a): > Ha, ha! Niech żyją jednorożce gnomy i dobre wróżki. Dobry Bóg > znów dał po nosie zarozumiałym naukowcom! Ależ z niego dowcipniś, uuuhaha ! A ci zarozumiali naukowcy tylko by chcieli wiedzieć więcej, więcej i jeszcze więcej ! I na co im tyle wiedzieć ? Przecież w Biblii jest już wszystko powiedziane, no nie ? Eee... no niby tak, ale oni szukają prawdy bo "jednorożce gnomy i dobre wróżki" żyją tylko w podobnych jej bajkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Flores Re: Planeta stara jak świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.03, 08:42 Pulsarze, druhu, zrozum, mnie przeraza swiat w ktorym wszystkim rzadza hormony, chromosomy i enrtopia. Otucha natomiast napawa wszelka "nieoznaczonosc". Odpowiedz Link Zgłoś
lukev Re: Planeta stara jak świat 12.07.03, 08:59 ...nie ma to jak żyć w błogiej nieświadomości...gdyby więcej takich to homo sapiens nawet kamienia nie potrafiłby łupać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzechu Pulsary IP: 217.99.155.* 12.07.03, 10:34 Mam pytanie. W jaki sposob powstaje we wnetrzu pulsara promieniowanie X??? Czy w koncu w pulsarze nie zatrzymaja fuzja termojadrowa? Bo jesli tak (bo chyba wtedy powstaje promieniowanie X) to pulsar przestanie promieniowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeroh Re: Pulsary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.03, 00:19 > Mam pytanie. W jaki sposob powstaje we wnetrzu pulsara promieniowanie X??? Czy w koncu w pulsarze nie zatrzymaja fuzja termojadrowa? A dlaczego myślisz, że chodzi o promieniowanie, które powstaje we wnętrzu? Jest to pomysł o tyle dziwny, że takiego promieniowania i tak nie zobaczymy z powodu, który wydaje się oczywisty: musiałoby się ono wydostać niezmienione z tego wnętrza. W przypadku Słońca na przykład - rzeczywiście promieniowanie powstające w jądrze musi być rentgenowskie (X), ale już po dotarciu do powierzchni (fotosfery) jest głównie optyczne i takim je obserwujemy. Zdecydowanie przeważająca część słonecznego prom. X pochodzi z korony i nie ma nic wspólnego z reakcjami jądrowymi. Dodaj do tego, że pulsar jest o wiele bardziej "nieprzezroczysty" niż Słońce. > Bo jesli tak (bo chyba wtedy powstaje promieniowanie X) to pulsar przestanie promieniowac. Tak, wtedy powstaje, ale nie tylko wtedy. W tym przypadku chodzi zapewne o wysokoenerget. promieniowanie termiczne (związane z chaotycznym ruchem cząstek w wysokiej temperaturze) z bardzo gorącej powierzchni pulsara. Nawiasem mówiąc dla _wnętrza_ pulsara pojęcie temperatury nie ma sensu (materia ma tam specyficzne własności) i żadne reakcje nie mogą być tam "termo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carmel Re: Pulsary IP: *.zachem.com.pl / 10.10.1.* 14.07.03, 07:19 Witam zainteresowanych pulsarami. Jeśli chodzi o pochodzenie promieniowania X pulsarów, znamy grupę pulsarów widocznych na tych falach. Naukowcy uważają, że promieniowanie to jest efektem wyrywania najlżejszych leptonów, czyli negatonów (elektronów) i pozytonów z powierzchni gwiazdy. Ogromna różnica potencjałów między biegunem i równikiem szybko rotującego pulsara pozwala osiągać bardzo duże czynniki Lorentza (czyli prędkości bliskie c). Poruszające się leptony wzdłóż linii pola magnetycznego emitują wysokoenergetyczne fotony krzywiznowe, dające następne pary, które są głównie źródłem fotonów synchrotronowych. Ostatecznie większość leptonów 'rozmieni się' na drobne (niskoenergetyczne - radiowe) fotony. Część jednak młodych pulsarów jest w stanie 'ostrzelać' Ziemię fotonami X, a nawet gamma. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeroh Re: Pulsary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.03, 16:50 A więc promieniowanie synchrotronowe pochodzące z kaskady elektronowo-fotnowej, rozchodzącej się w magnetosferze gwiazdy? ;) Dzięki - nakłoniłeś mnie do poszerzenia wiedzy w zakresie gwiazd neutronowych. A jest to problem ciekawszy i znacznie bardziej obszerny niż się spodziewałem. Nawiasem mówiąc moja niepoparta solidną wiedzą sugestia na temat termicznego pochodzenia promieniowania X pulsara okazała się nie do końca chybiona. Dowiedziałem się, że w przypadkach pulsarów rentgenowskich zaobserwowano w widmie składową odpowiadającą widmu CDC o maksimum w miękich X-ach. Zaobserwowano również przypadki pulsarów, w których widać promieniowanie X wyłącznie termiczne! I nic dziwnego, w końcu każdy pulsar był w swojej nieodległej przeszłości piekielnie gorącym jądrem wybuchającej gwiazdy. A z uproszczonego modelu stygnięcia takiego jądra wynika, że po czasie rzędu 10^5 lat temperatura skorupy pulsara wynosi jeszcze kilka mln. stopni. To wszystko niektóre rewelacje z czasów ROSATU, a teraz astrofizycy mają Chandrę do zabawy i teraz dopiero skończy się bajka (gdy powstaną nowe teorie na podstawie nowych jakościowo wyników obserwacyjnych). Nie znaczy to jednak chyba, że nie pojawią się nowe "jednorożce, gnomy i dobre wróżki"! :)) Serdecznie pozdrawiam wszystkich uczestników tego forum, j PS. Jesteś pewien, co do tych pozytonów? Powstają chyba dopiero jako cząstki wtórne w kaskadzie; skąd by się wzięły na powierzchni gwiazdy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carmel Re: Pulsary IP: *.zachem.com.pl / 10.10.1.* 15.07.03, 07:17 Co do promieniowania termicznego to sytuacja jest dość zagadkowa. Co autorytet, to inna teoria. Jest przykładowo taka, że część par e+e- powstałych w magnetosferze wraca do powierzchni gw. neutronowej powodując 'grzanie termiczne'. Zakladając, że jesli tylko (0,001-0,0001) par wraca do gwiazdy, można z takiej ilości uzyskać promieniowanie termiczne ok 10^7 K, co się obserwuje. Choć taki właśnie scenariusz rozpatrywałem w swojej pracy magisterskiej, to nie jestem zbytnio do niego przywiązany. Jeśli chodzi o uwagę dotyczącą wtórnych pozytonów, to właściwie ma Pan rację. Jednak dla wyjaśnienia obserwacyjnych parametrów pulsarów to nie ma znaczenia. Po prostu na obie cząstki działa przeciwnie skierowana siła w polu EM i lecą w przeciwnych kierunkach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ten Re: Planeta stara jak świat IP: *.lanserwis.net.pl 12.07.03, 19:05 Napisał Cieśliński: Wydaje się, że to wystarczy, by pozbyć się przytłaczającego nas do niedawna poczucia wielkiego osamotnienia we Wszechświecie. A pomyśleć, że tak niedawno jeszcze, głupie parę setek lat temu, za szepnięcie, iż - o zgrozo - może wcale nie jesteśmy samotni, można było iść na stos... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeroh To nie tak. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.03, 23:14 Wydaje mi się, że lepiej pasowałby komentarz: Dobry Bóg znowu dał piękną nagrodę swoim ukochanym dzieciom - naukowcom, tym szlachetnym rzemieślnikom umysłu - żeby mogli ją opisać dla innych śmiertelnieków, tak samo jak i oni spragnionych nowych cudów. Odpowiedz Link Zgłoś
sapiezanka Tak! 12.07.03, 23:38 Gość portalu: jeroh napisał(a): > Wydaje mi się, że lepiej pasowałby komentarz: > > Dobry Bóg znowu dał piękną nagrodę swoim ukochanym > dzieciom - naukowcom, tym szlachetnym rzemieślnikom umysłu - > żeby mogli ją opisać dla innych śmiertelnieków, tak samo jak > i oni spragnionych nowych cudów. > Jak ladnie i poetycko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeroh Re: Tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.03, 00:37 Och. Dzięki. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k-astralny Jak podał rzecznik Watykanu.. IP: *.Red-81-34-18.pooles.rima-tde.net 13.07.03, 16:18 ... doszło już do ustalenia wtępnej daty wizyty papieża na tej planecie. Czeka się tylko na potwierdzenie zaproszenia i liczby katolyków ją zamieszkujących! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mahatma Dobry bÓG? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.03, 17:14 Ale bzdura, co postac rodem z science fiction ma wspolnego z prawdziwa nauka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL PANOWIE NAUKOWCY, NIC NIE WIECIE ALBO WAM SIE ZDAJE IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 11:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkonza A co w tym dziwnego? IP: proxy / 172.16.61.* 14.07.03, 12:51 co w tym dziwnego ze planeta ma 13 mld lat? przeciez to pewnie planeta zbudowana glownie z wodoru tak jak gwiazdy, a nie jest gwiazda tylko dlatego ze jest zbut mala aby sie zapalic... znalezli niezapalona gwiazde i dziwia sie ze taka stara ta planeta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaDeR Re: Planeta stara jak świat IP: *.ima.pl 21.07.03, 13:29 Nie lubisz wiedzy? Nie dziwię się. Coraz mniej miejsca dla Boga. Przykro mi. Odpowiedz Link Zgłoś