Gość: Tesa IP: *.elknet.pl 20.07.03, 11:05 Coś mi tutaj nie pasuje.Proszę mi wyjaśnić jak ma się picie napojów o podwyższonej zawartości sodu do hyponatremii?.Pytanie to kieruję do autora powyższego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: student Re: Napoje energetyzujące mogą zabijać - ostrzega IP: *.media4.pl / 10.3.1.* 20.07.03, 12:32 No tak, autorzy GW :) nie wiedzą co to hipo a co to hiper - odsyłamy do szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Napoje energetyzujące mogą zabijać - ostrzega IP: 131.165.141.* 20.07.03, 12:55 Gość portalu: student napisał(a): > No tak, autorzy GW :) nie wiedzą co to hipo a co to hiper - > odsyłamy do szkoły. Wiadomo dziennikarze sa najmadrzejsi, wiedza wszystko najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doctor_tarr Re: Napoje energetyzujące mogą zabijać - ostrzega IP: 213.227.125.* 20.07.03, 13:28 Pismaki to w większości istotnie nieuki, ale tym razem nie popełnili chyba błędu hipo- hiper-... Chodzi zapewne o szybkie zmiany natremii po podaży dużej ilości sodu w płynie i względną hiponetremię ośrodkowego układu nerwowego, bo natremia w oun nie wyrównuje się tak szybko, jak obwodowa. Dlatego "encefalopatia". Ale mogę się mylić, warto chyba poczytać o co w tym tak naprawdę chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczen Re: Napoje energetyzujące mogą zabijać - ostrzega IP: 203.34.140.* 20.07.03, 13:59 Gość portalu: doctor_tarr napisał(a): > Pismaki to w większości istotnie nieuki, ale tym razem nie > popełnili chyba błędu hipo- hiper-... Chodzi zapewne o szybkie > zmiany natremii po podaży dużej ilości sodu w płynie i względną > hiponetremię ośrodkowego układu nerwowego, bo natremia w oun nie > wyrównuje się tak szybko, jak obwodowa. Dlatego "encefalopatia". > Ale mogę się mylić, warto chyba poczytać o co w tym tak naprawdę > chodzi. Cholera. W szkole tez nie wiedza. I gdzie tu isc po wiedze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X-Ray Red Bull + Vodka IP: *.chello.pl 20.07.03, 14:28 Trochę nie na temat, ale wykorzystam okazję by zapytać "fachwców": jakie negatywne skutki może nieść picie drinków typu "Red Bull + Vodka"? Bo ja nie mam pojęcia czemu na puszeczkach piszą "nie mieszać z alkoholem", kiedy to jeden z najlepszych drinków jaki znam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X-Ray Re: Do czasu...Z nadcisnieniem mozesz miec wylew! IP: *.chello.pl 20.07.03, 23:16 Nie mam nadciśnienia. Jestem zdrowy jak ryba. To znaczy, że mogę pić bezkarnie? (Wczoraj przed wyjściem do klubu wypiłem 3 takie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Napoje energetyzujące mogą zabijać - ostrzega IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.03, 15:46 Czesc! W ogole wyjasnijmy cos: autor tekstu stwierdzil, ze dietetycy sportowi zalecaja picie napojow eneregtyzujacych (bez popijania woda). Ale z tego co ja sie orientuje, to dietetycy picie tych napojow zalecaja tylko z duza iloscia wody. Znalezc taka informacje mozna praktycznie w kazdym profesjonalnym poradniku dla biegaczy. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowski Re: Głosy lobbystów! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.07.03, 22:32 Ciągle czytam rozbieżne opinie "fachowców": kawa szkodzi - kawa nie szkodzi, jajka szkodzą - jajka nie szkodzą, czekolada szkodzi - czekolada nie szkodzi; a teraz płyn energetyzujący szkodzi - płyn pomaga! Zapewne to lobbyści producentów kawy, jajek, czekolady i energetyzerów realizują ich zamówienia, a lobbyści wyrobów konkurencyjnych - swoje zamówienia! Ja doradzam: nie dajmy się zwariować i konsumujmy wg smaku i zawsze z umiarem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Napoje energetyzujące mogą zabijać - ostrzega IP: *.usr.onet.pl / 192.168.1.* 21.07.03, 17:49 Czy aby na pewno chodzi o napoje energetyzujące, czy izotoniczne? W Polsce często się myli te dwie kategorie. To te drugie służą do wyrównywania niedoboru płynów i soli mineralnych, chyba że maratończycy rzeczywiście przerzucili się ostatnio z Izostaru na Red Bulla? Odpowiedz Link Zgłoś