nightmare16 21.04.08, 23:59 wiadomosci.onet.pl/1733195,69,1,1,,item.html niedawno marudzili, że z roku na rok rośnie liczba "płytkich" wniosków o patent. ja nie wiem czy może być coś gorszego od tej miotły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hekatombajon Re: Przełomowe Wynalazki 22.04.08, 00:05 A właśnie, że trudno o lepszy przykład ciekawego patentu. Gdybyś opracował dwukrotnie skuteczniejszy (lub po prostu lepszy) młotek, to czy głupotą byłoby go opatentować? Odpowiedz Link Zgłoś
nightmare16 Re: Przełomowe Wynalazki 22.04.08, 01:04 > A właśnie, że trudno o lepszy przykład ciekawego patentu. ciekawego? > Gdybyś opracował dwukrotnie skuteczniejszy (lub po prostu lepszy) > młotek, to czy głupotą byłoby go opatentować? bajer polega na tym, że każdy chciałby mieć swój patent. jeśli wszystkie tego typu konstrukcje (jak np. dwie sklejone miotły) miałyby zostać opatentowane... PRAWDZIWE wynalazki zginełyby w tłumie Odpowiedz Link Zgłoś
hekatombajon Re: Przełomowe Wynalazki 22.04.08, 01:27 A ciekawego, ponieważ jest prosty, że aż boli, obiecujący, bo może zrewolucjonizować dziedzinę, z którą rzesze mężów i synów toczą nieustanne boje - od wieków. Piszę 'może' i nie odrzucam jego nieprzydatności z góry - 'może' nawet sam kupię dwie miotły, skleję je i przetestuję go w wolnej chwili. I tu wchodzimy w kwestię drugą - czy okaże się PRAWDZIWYM wynalazkiem? 'Może' okazać się, że jest niepraktyczny, nie działa skutecznie, lub wywołuje ciężkie choroby, wynikiem czego będzie brak chętnych do jego użytkowania i patent na nic tu nie wpłynie. Jeśli jednak: empiryczne doświadczenia wykażą wysoką przydatność tej innowacji; dobry odbiór ze strony użytkowników nowego narzędzia wywoła popyt na nie na rynku mioteł; nastąpi szybkie upowszechnienie wynalazku; jego użytkownicy dostaną dziennie 2 godz. ekstra. To dalej gdybając okaże się, że mały zostanie milionerem (z tytułu praw patentowych), a tamte 2 uzyskane godziny ludzie przeznaczą na wypady do kina, co podniesie kiepską sytuację kin itp. itd - rewolucja gotowa :) Przekoloryzowałem ostro, ale zmierzam, do tego, że 'prawdziwość' i 'wagę' wynalazku można ocenić jedynie z perspektywy tego, jak przyjmie się wśród ludzi i co z nim zrobią. Uważam, że i dwustronna miotła i nano-robot leczący raka mają na starcie równe szanse, choćby i dlatego, że na to drugie stać będzie tylko ułamek procenta potrzebujących. Prawo do wiązania osoby z innowacją uważam jest również równe w obu przypadkach :) No i musi też być jasno wiadomo, kto na tym zarobi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Przełomowe Wynalazki 22.04.08, 11:39 to prosze sobie wymyslic swoj patent! a nie zastanawiac sie dlaczego patent tego chlopca jest zly i dlaczego, tak najlepiej, nalezy mu go zabrac nie? co za problem? jest procedura, chlopiec przez nia przeszedl i spoko. niech mu sie wiedzie jako producetnowi szczotek dwuzmiotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
nightmare16 Re: Przełomowe Wynalazki 22.04.08, 23:02 > to prosze sobie wymyslic swoj patent! kilka lat temu trzy wzory matematyczne. do dziś mój dr matematyki nie potrafi na tym jednym (konkretnym) przeprowadzić dowodu.. ja z resztą też próbowałem.. tylko nie wiem czy jest jakaś "nagroda" za odkrycie wzoru. Odpowiedz Link Zgłoś
hekatombajon Re: Przełomowe Wynalazki 22.04.08, 23:16 Może to jest wzór na powszechną szczęśliwość, a to nie dość, że nagroda jest moralnie niewyobrażalna, to i materialnie znacząca, bo popyt byłby z każdej strony. A poważnie, nie wiadomo, czy "nagroda" jest dopóki nie trafią się jacyś skłonni do jej przyznania, a to znów zależy od tego co zrobią ludzie z tymi wzorami. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Przełomowe Wynalazki 22.04.08, 23:17 tez nie wiem, ale zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gl1974 Re: Przełomowe Wynalazki 25.04.08, 17:21 100% racji. A z wynalazkiami jest jak z odkrywaniem nowych dróg, jak raz odkryjesz że możesz dokądś pójść nic Cię nie powstrzyma, będziesz próbował do skutku, co najwyżej niektóre z tych dróg gdzieś się kończą i musisz obrać inną. Tego się nie zapomina. A chłopiec ma 5 lat więc czego można od niego wymagać, fizyką jądrową się jeszcze nie zajmie, ale w przyszłości kto wie... Młody wynalazca, niedojrzałe wynalazki. Ten proces można jedynie kontrolować (stymulując wynalazcę) do pewnego stopnia, z małymi szansami na pełne powodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś