Dodaj do ulubionych

Ziewania zaraza

IP: 83.238.216.* 27.09.08, 09:00
A czy ktoś wziął pod uwagę fakt, że ziewnięcie w przypadku psów to bardzo charakterystyczny "język". Psy ziewają m.in ze zdenerwowania - w sytacjach stresowych, w "niepewnych" momentach. Idąc dalej tym tropem - dwa obce psy, spotykając się po raz pierwszy, przekazują sobie szereg informacji, wykorzystując mowę ciała. Takie ludzkie ziewanie może być tak właśnie traktowane przez psa, a - co za tym idzie - naśladowane w celu uniknięcia ewentualnego konfliktu.
Obserwuj wątek
    • Gość: d Re: Ziewania zaraza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 10:46
      dobry komentarz
    • Gość: Arnika Re: Ziewania zaraza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 10:49
      Podsumowanie i konkluzje bardzo mnie rozsmieszyly i wcale nie zarazily
    • Gość: pies Re: Ziewania zaraza IP: *.acn.waw.pl 27.09.08, 11:12
      sara ty chyba agresywnego psa na oczy nie widziałaś, pies atakujący lub atakowany NIGDY nie ziewa, dotyczy to zresztą też ludzi, co za debilny wywód że psy ziewają ze zdenerwowania.
    • Gość: pies Re: Ziewania zaraza IP: *.acn.waw.pl 27.09.08, 11:14
      "charakterystyczny język" hehehehe :D ciekawe jaki to język psa jest niecharakterystyczny :)
    • Gość: sab Re: Ziewania zaraza IP: *.aster.pl 27.09.08, 13:45
      czy Wy tez ziewnęliście czytając ten artykuł? Jak czytam o ziewaniu to chce mi się ziewać.
      P.S. mój królik nie zaraża się ziewaniem, ani on mnie
    • Gość: biol-chem Re: Ziewania zaraza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 18:20
      Ile razy mam to pisać? Ziewanie służy pozbywaniu się CO2 z płuc. Psy reagują, bo są niżej. A CO2 gromadzi się przy podłodze. Dogłębny powolny maksymalny wydech eliminuje potrzebę ziewania (znana sztuczka aktorska). CO2 jest niebezpieczny. trujący powoduje halucynacje. Starożytna wróżbitka Pytia prawdopodobnie podtruwała się siedząc w grocie aktywnej wulkanicznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka