Dodaj do ulubionych

Komu potrzebne są Dokumenty Google?

• Gość: Wojtek Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 12:19
      1. Możliwości i interfejs. Faktycznie Office ma tysiące funkcji, a GD kilkadziesiąt. Tylko - gdyby ktokolwiek opublikował statystyki wykorzystania Office to okazałoby się, że mało który użytkownik używa coś więcej niż formatowanie czcionki. Ciekawe ilu użytkowników Office po zakupieniu go (spiraceniu) używa go częściej niż raz na miesiąc.

2. Bezpieczeństwo danych. Przyznam, że trochę bawi mnie to jak ludzie piszą o powierzaniu poufnych danych obcej firmie. Rozumiem, że ci którzy to piszą nie posługują się mailem. Sęk w tym, że większość ludzi mających poufne dane na komputerze mailem się posługuje. Na ogół jest to mail hostowany, a nie na własnym serwerze. I nikt się nie boi jakoś udostępniać firmie obsługującej (czasami bardzo małej firmie) danych zawartych w mailach...
    • Gość: tom56405 Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 13:21
      nie o to chodzi. Mam konto w Yahoo Business i w Google. Niby roznic nie ma ale poczytaj sobie polityke prywatnosci i wtedy wypowiadaj
    • Gość: homo_googleticus Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: 89.108.200.* 17.11.08, 13:27
      Kolejny krok Google w kierunku `chmury'. Albo - co gorsza - `monetaryzacji' usług ~(|===:O
      googlesystem.blogspot.com/2008/11/free-google-apps-more-difficult-to-find.html
    • Gość: von.g Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: 131.207.227.* 17.11.08, 13:51
      @tom56405 no przeczytałem i co?

Google only processes personal information for the purposes described in this Privacy Policy and/or the supplementary privacy notices for specific services. In addition to the above, such purposes include:

* Providing our services to users, including the display of customized content and advertising;
      * Auditing, research and analysis in order to maintain, protect and improve our services;
      * Ensuring the technical functioning of our network; and
      * Developing new services.

Nie widze ,żadnego który mówiłby o wykorzystywaniu moich prywatnych danych. Pozatym i tak jest mowa o automatycznym przetwarzaniu tekstu tylko.
    • Gość: jan kran Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 17.11.08, 13:56
      @von.g:
      Istnieje plugin do OO.org, który umożliwia zapisywanie dokumentów bezpośrednio do GD. Działa bardzo fajnie.
    • Gość: abm Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: 151.193.120.* 17.11.08, 14:56
      blabla ma racje,
      pryszczate studenty (i nie tylko) prowadza krucjate przeciw ms... tyle ze z przyslonietym jednym okiem widac tylko polowe calosci
    • Gość: oimoi090 Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 14:59
      googlesystem.blogspot.com/2008/11/free-google-apps-more-difficult-to-find.html

pokazuje ze chlopaki za darmo juz nie chca 'dawac'
    • Gość: abm Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: 151.193.120.* 17.11.08, 15:03
      zadziwia i przeraza mnie zarazem wasz stosunek do googla
      jeszcze troche a na klasniecie dlonmi bedziecie padac do stop
      to tak jak linuxowcy swego czasu bo teraz to chyba troche juz dorosli

jezeli uzywam pasty colgate to nie biegam po ulicy wrzeszczac ze blendamed jest to d***... bo mam ja w szufladzie

• Gość: Kyne Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.chello.pl 17.11.08, 22:58
      @von.g: stwierdziłem w bardzo prosty sposób: po prostu założyłem konto i próbowałem używać. Pod konquerorem nie wyświetlała się połowa interfejsu (nota bene, google mail też mi w nim nie chce działać), natomiast pod firefoksem np. spreadsheet w zasadzie działał, ale tak wolno, że się można było powiesić i zmartwychwstać zanim odświeżył ekran. Wtedy używałem SuSE bodaj 9.x, teraz używam OpenSuse i jak ostatnio sprawdzałem, to nie widziałem jakiejś radykalnej poprawy.

Nigdzie nie pisałem, że używam MS Office pod Linuksem. Po prostu w pracy mam Windows (wcześniej XP, a teraz Vistę), a w domu Linuksa pod którym w razie potrzeby odpalam VMPlayera z WinXP.

Co do wersji: DOCX nie używam, bo z góry wiem, że prawie nic tego nie rozpozna. Ale już się parę razy przejechałem na tym, że mimo formalnej zgodności wybranych formatów MSO i OO wzajemnie nie rozpoznają swoich stylów np. nagłówków, rozjeżdża się numeracja list numerowanych, wyrównanie i otaczanie obrazów, tabele, wcięcia akapitów, podstawiają się jakieś kozackie fonty itp. Po prostu żenada. Wymiana danych pomiędzy Impressem a PPT wygląda dość podobnie: teoretycznie otworzyć się da, ale cokolwiek bardziej skomplikowanego od listy zakupów sprawia kłopoty.
    • Gość: Kyne Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.chello.pl 17.11.08, 23:15
      @Wojtek: Mnie nie interesuje "mało kto". Ja piszę trochę bardziej skomplikowane dokumenty, niż lista zakupów, więc mam trochę bardziej wyrafinowane potrzeby. Regularnie używam m.in. stylów, tabel, osadzania grafik i rejestrowania zmian oraz statystyk - a to nie są jakieś strasznie wydumane funkcje. Sporadycznie korzystam m.in. z osadzania obiektów, niekiedy z pól automatyzujących dokumenty oraz mail-merge'a i porównywania czy scalania dokumentów.

W domu prywatne rzeczy robię na OpenOffice pod OpenSUSE tak dla równowagi :) i mimo iż z office'a korzystam rzadziej (tylko kilka razy w miesiącu) to zakres wykorzystywanych funkcji jest dość podobny. Może z wyjątkiem rejestracji zmian, bo OO tego nie ma (a w każdym razie nie znalazłem).

Dlatego uważam się za uprawnionego do wypowiadania sądów na temat tych dwóch produktów. I nadal uważam, że OO jest używany przez ludzi, którzy chcą mieć legalne oprogramowanie za darmo albo z przyczyn ideologicznych. Gdyby za OO trzeba było zapłacić choćby połowę ceny MSO, to grono jego legalnych użytkowników stopniałoby praktycznie do zera.

Co zauważam z prawdziwą przykrością, bo fanem MS nigdy nie byłem (nawet wręcz przeciwnie), a każdy monopol uważam za szkodliwy dla rynku i użytkowników.
    • Gość: misha Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: 193.27.6.* 19.11.08, 14:46
      Korzystam z Google Docs codziennie. Głównie ze spreadsheeta gdzie wpisuję spalanie, wydatki, przychody i inne takie.. Mocno korzystam też z kalendarza, który dzięki funkcji przypominania SMSem o eventach uwalnia mnie od pamiętania o wielu przyziemnych sprawach.
    • Gość: Wojtek Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 23:15
      @Kyne:
      Ale czy ja Ci bronię korzystać z MS Office? Ja napisałem, że mało kto korzysta z funkcji, które wymieniłeś. I dla wszystkich tych ludzi wystarczający jest GD. Zresztą z funkcji, które opisałeś niektóre są też w GD - choćby statystyki i śledzenie zmian. To drugie jest IMHO na poziomie znacznie wyższym niż w MS Office.

Tabele, grafika też są w GD... Co ważniejsze (dla mnie!) GD umożliwia dodanie dowolnych stylów CSS i dowolnego kodu HTML - dlatego w GD mogę stworzyć dokumenty, o których Wordowi się nie śniło.

Jeśli chodzi o OO to się zgadzam. Sam z niego korzystałem przez lata. I korzystam nadal do niektórych celów (jeśli chcę szybko otworzyć załącznik z poczty odebranych przez program pocztowy).

Fanem MS nie byłem, ale wrogiem też nie. Office lubię - zwyczajnie podoba mi się jak programy tego pakietu są zrobione. Działają lepiej, szybciej i bardziej stabilnie niż OO i znacznie lepiej niż GD. Na Macu działały jeszcze lepiej niż na PC - co jest zresztą jakąś kpiną z większości użytkowników ;) Ale 1200zł czy ile tam trzeba było położyć za wersję dla firm to byłyby dla mnie wyrzucone w błoto pieniądze. To tak jakby kupować złote klamki ;)
    • escott Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? 30.11.08, 19:22
      Mnie, mnie! Chciałam napisać, że bym je pokochała, gdyby tylko dało się ustawić normalną szerokość strony i wyjustować. Ale przed chwilą pofatygowałam się do opcji i się da. Jeszcze dziś wyrzucam z mojego życia Worda, który mimo wszelkich opcji automatycznego zapisywania pożerałł całe strony mojej pracy i godziny mojego życia.
    • Gość: Seba Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 13:04
      mi tam pod Operą śmiga aż miło - nie działa Tylko moduł prezentacji.
      Kalendarz jest świetny.
      Wszystko działa b. szybko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka