Gość: manhu Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 14:50 >Właśnie obejrzałam swój pierwszy film na Blu-Rayu i >jak ktoś wcześniej już napisał: "różnica między DVD >a BR jest miażdżąca"! A na czym to oglądałaś? LOL! TV CRT nie nadaje się do HD, zaś LCD nie nadaje się do SD i to jedyna zaleta tego formatu BR. Dla zwykłej osoby różnica między SD a HD jest żadna, więcej niż 720x576 nie jest potrzebne, tyle że na LCD SD wygląda jakby było w 320x240. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y-man Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: 212.180.168.* 07.12.08, 14:55 A po kiego grzyba zmieniac kat widzenia? Wole ogladac film i sie nie rozpraszac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowhereman Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.08, 15:02 Manhu-po części masz rację że obraz SD na LCD wygląda w jednym aspekcie gorzej niż CRT(schodkowanie lini).Ale z tym 320 na 240 co napisałeś to wnioskuję żę masz poważne problemy z oczami.Przy takiej wartości obraz staje sie gorszy od VCD(352 na 288)nie wspominając o bitrate.A zapomniałeś chyba że LCD nie jest tak uciążliwe ze względu na migotanie,brak tam zniekształceń geometrycznych obrazu na brzegach i obraz ma większą ostrośc niż CRT.A pozatym jak masz jakiś aparat fotograficzny czy komórkę to obejrzyj sobie taki filmik jak podałeś i dopiero mów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HD M Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.range81-154.btcentralplus.com 07.12.08, 15:10 Jak czytam wiekszosc waszych tekstow to mam wrazenie, ze nikt na tym forum nie wie co to jest HD. Jak opisuje gosc ze kupil lcd full hd i nie widzi roznicy miedzy zwyklym sygnalem a hd to proponuje isc do okulisty, byc moze oko nie dziala w full rozdzielczosci:)Zainstalujcie sobie "N" albo cyfre +HD. I niech nikt mi nie mowi ze nie ma super jakosci na kanalach HD. Ogladnac mecz ligi mistrzow na kanale Nsport, bezcenne. Reszta komentarzy to grupa zasdrosnikow ktorych nie stac na taki sprzet i lamentuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.klaudyny.waw.pl 07.12.08, 15:29 "JEST, idioto:)" Nie jest idioto :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.12.08, 15:34 lovefilm.com + PS 3 + projektor full hd /obraz 120-150'' + surround + blueray plytka = mini-multipleks w mieszkaniu ,w sumie wydatek rzedu 8-10 tys pln ale z z wielkim przekonaniem polecam,dvd przy tym to jak divx na pc,juz sie do tego nigdy nie wraca, jak przesiadka ze skody do audi, jedeny problem to stosunkowo niewielki wybor filmow BR do ogladania,ale w trakcie oczekiwania /od swiat ma sie juz pojawiac wiekszosc tez na bluerayu /zawsze mozna odpalic CoD 5 world at war i ustrzelic kilku szkopow,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdasdc Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.chello.pl 07.12.08, 15:46 "". To, że samochody buczą, nie jest zaletą rowerów." JEST, idioto:)" Nie, nie jest, niedorozwoju. Zaletą rowerów jest niebuczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trasz Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 15:48 Mój komentarz: coraz nowsze technologie, a filmy i programy coraz gorsze. Wnioski dla inteligentnych są oczywiste. Technologie łatwo multiplikować, talenty artystyczne - nie. To, co dzieje się na rynku określam gwałtowną "inflacją produktową". Jest i będzie ona w przyszłości coraz większym zagrożeniem dla tradycyjnego funkcjonowania gospodarek (szczególnie krajów zamożnych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y-man Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: 212.180.168.* 07.12.08, 16:00 Moj komentarz: coraz nowsze technologie, a bucy na forach i komerchy coraz wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.aster.pl 07.12.08, 16:13 test Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.aster.pl 07.12.08, 16:15 "Małe zapotrzebowanie na jakość" Zgoda, potwerdz to ilość anowych abo SAT TV , którzy wybierają pakiety mini i tunery bez HDMI i uoscalu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.08, 16:20 Jaka jest różnica dla zwykłego człowieka pomiędzy DVD a Blu-Ray ????? Jak dla mnie blu-ray jest TRZY razy droższe od DVD. Jakośc obrazu ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Winny Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.12.08, 16:24 Dla zwyklego czlowieka nie ma zadnej roznicy pomiedzy DVD a BLU-RAY! Dla zamoznego jest zasadnicza ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Winny Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.12.08, 16:28 Wlasciwie zadna,tylko w jakosci obrazu i dzwieku . A jaka jest roznica dla zwyklego czlowieka czy zalozy buty CCC czy buty Gucci? Tak samo bedzie szusowal po asfalcie ! Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felix Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.acn.waw.pl 07.12.08, 16:51 Ci co nie widzą różnicy między DVD, a Blu-Ray to są chyba ślepi. Ja gdy po raz pierwszy zobaczyłem materiał w HD byłem zauroczony jakością i już nigdy nie wróciłem do DVD. Dlatego też nie oglądam filmów w telewizji. Na DVD oglądam już tylko koncerty, ale tylko dlatego, że wytwórnie prawie nie wypuszczają ich w HD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 17:07 A ostatnio pajace z Galapagos chyba się zmówiły z Imperialem i podnoszą cene sugerowaną Blu-ray od 1 stycznia z 99.90 na 119.90. Gratuluje. Potem będą płakać że jest piractwo. Ciekawe kto to kupi. Chyba jako ciekawostke. Gratuluje braku mózgów. Odtwarzacze blu-ray można już kupić za 600-700 zł co jest ceną przystępną, ale płyty w takiej cenie?? Jak podzielą cene przez 2 to możemy rozmawiać, a tak to niech złodzieje nazywają mnie złodziejem, jak coś ściągne z internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 17:09 Winny: Jak nie widzisz różnicy to albo kup sobie okulary, albo nie oglądaj obu formatów na telewizorze kineskopowym. Bo tam nie ma zbytniej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 07.12.08, 17:13 Mieszkam w USA i tutaj BR jest pchany w konsumentow jak pasza w kurczaki. Jak sie tylko da. Do tego stopnia, ze daty wydania na rynek zwyklych DVD sa specjalnie opozniane o 2-3tyg, zeby zmusic ludzi do kupienia BR. Ceny sa nieznacznie wyzsze za BR - ok. $10 roznicy. Wiec napewno przeszkoda nie jest cena. Kupno nowego fullHD TV to tez nie problem dla przecietnego obywatela USA. Wiec co stanowi problem??? Cena odtwarzaczy BR!!! Skoro fullHD TV mozna kupic za $500 (o przekatnej 32") to czemu ktos ma placic $250 za odtwarzacz BR???!!! Przecietnemu klientowi wystarczy zwykly odtwarzacz DVD z upscale'ingiem do HD, ktory kosztuje $50. Moja prognoza to taka, ze BR szybko straci na atrakcyjnosci jezeli ceny odtwarzaczy BR szybko nie spadna do poziomu $150. A ceny nagrywarek BR do komputerow do poziomu $250-300. Technologia flash depcze po pietach BR i to bez specjalnego wspomagania ze strony poducentow sprzetu. Wiele kamer nagrywa filmy na kartach SD w jakosci HD (wprawdzie skompresowanej, ale dla zwyklego Kowalskiego to wystarczy) i ludzie bardziej beda zainteresowani mozliwoscia odtwarzania i archiwizowania pamiatek rodzinnych jezeli ceny sprzetu diametrialnie spadna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 17:15 SAMASUNG: Już od dawna można filmy na satelicie oglądać i jakoś DVD nie upadło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 17:16 Lukas: piszesz bzdury, a telewizor 32 cale to można sobie kupić do kawalerki, a amerykanie raczej w domach mieszkają. Zamin karty będą 50GB to jeszcze dużo czasu upłynie, a zanim będą rozsądnie kosztować to jeszcze kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LepP Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.chello.pl 07.12.08, 18:20 Ale dużo bzdurnych komentów od osób które w życiu nie widziały filmu na Blu R. Po co ta zawiść, różnica jest ogromna i kropka. Jeśli ktoś ma wadę wzroku i nie używa okularów to niech lepiej się nie wypowiada. Często czytam nieporozumienia odnośnie wydań starych filmów na BR, obraz jest skanowany z taśmy filmowej, więc nie ma tu mowy o skalowaniu. Trzeba po prostu zeskanować z wyższą rozdzielczością i różnica do wydania DVD jest duża. Oczywoście przy niektórych b starych filmach ziarno jest na tyle duże, że nie ma szału. Jednak jeśli mam wybierać wolę wydanie BR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 18:56 Osłabia mnie jak jakiś głąb pisze "drogie ceny". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 19:02 Właśnie przeczytałem brednie typu "Aby oko zobaczyło różnicę w ilości pikseli na ekranie 42 cale (a więc ciągle uchodzącym za DUŻY), trzeba oglądać go z odległości nie większej niż ok. 3m." Właśnie mam Pnasonic Viera 42 cale i różnica pomiędzy Full HD a SD jest po prostu dramatyczna. Jeśli kto mówi inaczej to głupoty opowiada. Nawet z dużej odległości HD jest o niebo lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 19:03 Takie brednie opowiadają Ci co próbują sobie samym wytłumaczyć dlaczego jeszcze nie kupili telewizowa Full HD, a bardzo by chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam16 Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 19:07 Do Darka: mylisz sie zupelnie co do starszych filmow. Rozdzielczosc tasmy filmowej jest lepsza od full HD i wlasnie stare filmy duzo zyskuja w nowym formacie. Inna sprawa ze kiedys nie bylo takich efektow specjalnych (a tu zalety HD sa najbardziej widoczne). Wlasnie ogladalem 2001 kosmiczna odyseje z 1968: obraz rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś