Dodaj do ulubionych

Roślina - Algi

27.08.22, 22:39
1.Jestem bardzo zainteresowany odpowiedzia na biologiczne pytanie, czy Algi (ktore sa zbudowane w wiekszosci z wody) traca/pobieraja wode ze srodowiska w ktorym sie znajduja na rozrost i/lub jest mozliwosc poprzez ''wyprasowanie'' tych alg na zimno odzsykac pobrana z nich wode...?

2. Chodzi mi o to ze jesli bede mial przykladowo 100litrowy baniak z woda w ktorej chcialbym hodowac Algi to czy musialbym go uzupelniac na nowo woda???
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Roślina - Algi 31.08.22, 11:21
      „Algi zbudowane w większości z wody” - jak dla mnie brzmi dziwacznie, ale mniejsza o to.
      Bardziej dziwaczny jest problem: nie wiadomo czy techniczny, czy ekonomiczny, czy „naukowy”, cokolwiek by to miało znaczyć.
      Oczywiste, że hodowla alg musi wiązać się ze zużyciem wody, gdyż woda „buduje” algi. Przyjmując za Ebelingiem „skład cząsteczkowy” C106H263O110N16P dla alg, powstawanie biomasy można przedstawić równaniem:

- dla azotu amonowego:
      16 NH4(+) + 106 CO2 + 106 H2O + HPO4(2-) -> C106H263O110N16P + 106 O2 + 14 H(+)
      - dla azotu azotanowego”
      16 NO3(-) + 124 CO2 + 124 H2O + HPO4(2-) -> C106H263O110N16P + 138 O2 + 18 HCO3(2-)

Jak widać, wytworzenie 3,5 kg alg „kosztuje” 1,9-2,2 kg wody. Do tego trzeba dodać wodę (18 kg), która jest zawarta wewnątrz komórek (90%), co sumarycznie daje około 20 kg wody (na 3,5 kg wyprodukowanych alg).
      Podsumowując: zużycie wody na 100 kg alg wynosi:
      58 bezpowrotnie
      520 do ewentualnego odzyskania.
      Na ile efektywna będzie liofilizacja? Przyjmijmy 95%. Czyli odzyskać można prawie 500 kg wody.

Pytanie: po co? Jeśli po to, by produkować liofilizowane algi, to zawracanie wody jest uzasadnione.
      Koszt wody będzie zawsze niższy niż proces jej usuwania. W ogólności nie opłaca się zawracać wody.
      Dodatkowy problem: czy woda z odzysku nie będzie zawierała szkodliwych dla hodowli substancji.
    • boumann Re: Roślina - Algi 08.12.22, 21:59
      Wychodze z zalozenia, ze tlen jest ciezszym pierwiastkiem od wodoru, ktory mozna uzyskac z alg. Czy ktos moglby podac jakas zaleznosc ile tlenu i wodoru potrzeba bedzie do uzyskania chocby jednego mililitra wody (lub jendego litra jak ktos woli)??
      • stefan4 Re: Roślina - Algi 08.12.22, 23:02
        boumann:
        > ile tlenu i wodoru potrzeba bedzie do uzyskania chocby jednego mililitra wody
        > (lub jendego litra jak ktos woli)??

Tak z zerknięcia na układ okresowy wynikałoby, że z 2g wodoru i 16g tlenu powinno powstać 18g wody.

Ale na co Ci takie spalanie rzeczy cennych dla uzyskania rzeczy o marginalnej wartości?

- Stefan
        • boumann Re: Roślina - Algi 09.12.22, 15:47
          Stefan, od 8 lat projektuje swoje Perpetuum Mobile i jestem coraz blizej celu... Tak tylko uprzednio robie jakies plany, ktore mozna byloby wykorzystac z nieskonczona energia i aktualnie jest to uzyskanie nieograniczonej wody poprzez hodowle Alg.

Dziekuje Stefan.
          • stefan4 Re: Roślina - Algi 10.12.22, 09:47
            boumann:
            > Stefan, od 8 lat projektuje swoje Perpetuum Mobile

W takim razie moje ,,obliczenie'' (na poziomie szkoły podstawowej) wyrzuć do śmieci. Bo ono opiera się o prawa zachowania, które przecież kwestionujesz już od 8 lat, skoro pracujesz nad Wiecznym Ruchem.

- Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka