04.01.09, 12:01
co o tym sądzicie, czy ktokolwiek z was interesował się tym zagadnieniem i
jakie macie na ten temat przemyślenia? lub
Obserwuj wątek
    • erkopt Re: Nibiru 04.01.09, 12:04
      ... czy też na temat crop circles ? co o tym sądzicie?
      • erkopt Re: Nibiru 04.01.09, 12:09
        nie uważacie, że sumerowie mieli zadziwiająco dużą wiedzę na temat wszechświata
        i naszego DNA jak na tamte "czasy" ;)?
        • erkopt Re: Nibiru 04.01.09, 12:13
          czemu wszyscy bogowie przybywają z nieba ? dlaczego jesteśmy stworzeni na obraz
          i podobieństwo boga? czemu nikt nie interpretuje biblii po prostu, dosłownie ,
          tak jak opisuje przeszłość, przecież tam są wszystkie odpowiedzi...
          • ap13579 Summerowie byli bardzo utalentowani 04.01.09, 13:12
            To fakt
      • kala.fior Re: Nibiru 05.01.09, 10:34
        erkopt napisał:

> ... czy też na temat crop circles ? co o tym sądzicie?

..hmmm, parę razy znaleziono dowcipnisiów lub sami się przyznali.
        Gdybym mieszkał na wsi przed internetem, to też bym coś z nudów wydeptał a może
        jest to na odwroty? Internet inspiruje i umożliwia światowa publikacje i rozgłos.
        Poza tym, z tego mogą być realne pieniądze z rożnych uslug dla ciekawskich turystów.
    • madcio Re: Nibiru 04.01.09, 16:25
      Erkopt, dalsze gadanie z samym sobą może się nieciekawie skończyć. Proponuję
      większą koherencję swoich złotych myśli i pakowanie je w jeden post.

Tak na marginesie, przy rozpoczynaniu dyskusji wypadałoby zaprezentować swoje
      stanowisko oraz uzasadnić, czemu tak właśnie myślisz. Źródła mile widziane, ale
      posty składające się z samych linków są be.

Miłej zabawy na forum Nauka.
      • petrucchio Re: Nibiru 04.01.09, 16:35
        madcio napisał:

> Erkopt, dalsze gadanie z samym sobą może się nieciekawie skończyć. Proponuję
        > większą koherencję swoich złotych myśli i pakowanie je w jeden post.
        >
        > Tak na marginesie, przy rozpoczynaniu dyskusji wypadałoby zaprezentować swoje
        > stanowisko oraz uzasadnić, czemu tak właśnie myślisz. Źródła mile widziane, ale
        > posty składające się z samych linków są be.
        >
        > Miłej zabawy na forum Nauka.

Nie będę się wdawał w wątki paranaukowe (bo już mnie język świerzbi, żeby
        zapytać, skąd starożytni Sumerowie wiedzieli o pingwinach), ale zajrzyj do
        polskiej Wikipedii pod Niburu
        i Anunnaki. Grasowali tam
        jacyś Wandale.
        • erkopt Re: Nibiru 04.01.09, 16:57
          OHOHOHOO matko jedyna sami tu widzę wszystkowiedzący nabzdyczeni mądrale , już
          widzę jakbyście po mnie pojechali gdybym przedstawił moje stanowisko albo w
          ogóle jakieś stanowisko, dobrze że tylko zadałem kilka niewinnych pytań ,
          chociaż już i tak mi się "dostało". Naprawdę myślicie , że pisałbym tu cokolwiek
          gdybym nic na ten temat nie czytał? Po co w takim razie to forum skoro nie można
          zadać kilku pytań żeby zagaić i dowiedzieć się jakie zdanie na określony temat
          mają inni. Swoją drogą wyobrażam sobie jak czułby się ktoś taki jak Kopernik lub
          Einstein pisząc na tym forum o swoich przemyśleniach, spostrzeżeniach, pewnie od
          razu pobiegłby do najblizszego drzewa i się powiesił tak byście go objechali
          jaki to on głupi ..;) pozdrawiam wszystkich , którzy mają pojęcie o tym co
          piszą a nie piszą zeby pokazac innym, że są lepsi
          • dalatata Re: Nibiru 04.01.09, 17:09
            "czemu wszyscy bogowie przybywają z nieba ? dlaczego jesteśmy stworzeni na obraz
            i podobieństwo boga?"

to sa rzeczywiscie bardzo niewinne pytania. tak w sam raz na zagajenie...

jesli czytales ksiazki w ktorych sa odpwoeidz na te pytania, szczeoglnie na to
            drugie (bo pierwsze to pytanie antropologiczne, naktore zreszta juz
            odpowiedziano wielokrotnie), to na FN raczej zajdziesz niezla grupe ludzi
            (nabzdycznonych z cala pewnoscia), ktorych one nie interesuja.
            • adept44_ltd Re: Nibiru 04.01.09, 17:17
              na obraz i podobieństwo boga to na forum jest stworzony (dzięki bogu) chyba
              tylko jeden osobnik...
              • dalatata Bill? 04.01.09, 17:28
                uncyclopedia.wikia.com/wiki/Bill_(son_of_God)
                • adept44_ltd Re: Bill? 04.01.09, 17:42
                  to jest ich dwóch, choć, jak znam życie, zaraz odezwie się ten trzeci (a jak
                  pisał gdzieś Jung - raz, dwa, trzy - a gdzie czwarty???), o kręgach w zbożu też
                  nic nie wiem...
              • pr0fes0r Re: Nibiru 30.06.09, 21:30
                adept44_ltd napisał:

> na obraz i podobieństwo boga to na forum jest stworzony (dzięki bogu) chyba
                > tylko jeden osobnik...

Nie, to nie tak. Na forum jest jeden osobnik, na wzór i podobieństwo którego
                jesteśmy stworzeni.
                • adept44_ltd Re: Nibiru 30.06.09, 23:29
                  hm, pozostaje mi pozostawać z nadzieją, że ja nie ;-)))
          • charioteer1 Re: Nibiru 04.01.09, 17:24
            Sumerowie byli bardzo utalentowani, wymyslili astrologie i tarota. O kregach w
            zbozu nic nie wiem. Teraz lepiej?
            • ap13579 Re: Nibiru 04.01.09, 18:09
              Summerowie wymyslili także pismo
          • petrucchio Re: Nibiru 04.01.09, 18:13
            erkopt napisał:

> Naprawdę myślicie , że pisałbym tu cokolwiek
            > gdybym nic na ten temat nie czytał?

Ba, ale _co_ czytałeś? Jeśli interesują cię cywilizacje starożytnej Mezopotamii,
            polecam "Mezopotamię" Georges'a Roux (polski przekład wyszedł w 1998). O
            kosmitach nic tam nie znajdziesz, ale przynajmniej nauczysz się odróżniać
            Sumerów od Akadów (Babilończyków i Asyryjczyków.

> Po co w takim razie to forum skoro nie można
            > zadać kilku pytań żeby zagaić i dowiedzieć się jakie zdanie na określony temat
            > mają inni.

Można, ale warto zachować jakieś formy. Nazwa Nibiru nie występuje NIGDZIE w
            dokumentach sumeryjskich, bo w ogóle nie jest sumeryjska, ale babilońska. Jest
            rzeczownikiem pospolitym i w zachowanych tekstach występuje w znaczeniu
            'przejście, przeprawa' (a także 'bród, prom, opłata dla przewoźnika'). Używana
            jest także jako imię lub epitet bóstwa, planety lub gwiazdy i te przypadki łatwo
            rozpoznać, bo pisarze babilońscy używali wówczas znaku <DINGIR> 'bóg/planeta'
            lub <MUL> gwiazda jako determinatywu uprzedzającego czytelnika, że słowo jest
            użyte w znaczeniu teologicznym lub astronomicznym. Z dokładnej analizy
            filologicznej babilońskiego poematu o stworzeniu Enuma Elisz i kilku innych
            tekstów, w których jest mowa o Nibiru (ogółem siedemnaście znanych wystąpień
            nazwy, co łatwo sprawdzić w słowniku asyryjskim Uniwersytetu w Chicago,
            dostępnym online), wynika, że w większości przypadków Nibiru jest przydomkiem
            boga Marduka lub odnosi się do kojarzonej z nim planety, czyli Jowisza; w jednym
            przypadku oznacza Merkurego, a raz trudną do zidentyfikowania gwiazdę. Enuma
            Elisz wymiania Nibiru wśród 50 imion Marduka i wyjaśnia nawet etymologię
            przydomka: Marduk był "strażnikiem przejść" między niebem a ziemią. Jedno z tzw.
            "astrolabiów" babilońskich podaje wprost, że ["gwiazda"] Nibiru = [bóg] Marduk.
            W żadnym z tekstów nie ma natomiast ani śladu sugestii na temat "jedenastej
            planety", rzekomych parametrów jej orbity, nie wspominając o mieszkańcach
            • petrucchio Re: Nibiru 04.01.09, 18:37
              petrucchio napisał:

> ...co łatwo sprawdzić w słowniku asyryjskim Uniwersytetu w Chicago,
              > dostępnym online)

Ups, niestety elektroniczna wersja Chicago Assyrian Dictionary nie jest
              upubliczniona
          • madcio Re: Nibiru 04.01.09, 19:27
            > już widzę jakbyście po mnie pojechali gdybym przedstawił moje
            > stanowisko
            Przedstaw. Nie wiem jak inni, ale ja specjalnie dla ciebie mogę się powstrzymać
            od ironii, sarkazmu i innych złośliwości.

> dobrze że tylko zadałem kilka niewinnych pytań
            Kogo chcesz tu oszukać? :)

> Kopernik lub Einstein
            Brakuje tylko Hawkinga, Newtona i matki Teresy. Ups, miałem nie wyzłośliwiać się.

> pisząc na tym forum o swoich przemyśleniach, spostrzeżeniach,
            Ty jak na razie nic nie napisałeś.
            • adept44_ltd Re: Nibiru 04.01.09, 19:45
              czarny madcio żartuje, a czerwony go skasuje i będzie madcio1???
              • erkopt Re: Nibiru 05.01.09, 10:10
                skoro się mała "wrzawa" zrobiła też coś skrobnę, moja wina , sorki, tak
                naprawdę co jakiś czas przeglądając YOU TUBE zwłaszcza szukając zdjęć NASA itp.
                trudno nie napatoczyć się na kolejną teorię spiskową etc. postanowiłem pogłębić
                swą wiedzę w tym temacie tudzież dowiedzieć się czegoś mądrzejszego niźli tylko
                bełkot amerykańskich fanatyków, rzuciłem więc pytania , o które sie tu
                rozchodzi, na jedyne godne zaufania, znane mi forum wierząc , że wielce szacowne
                grono użytkowników tegoż jakoś mnie oświeci, poważnie jestem pełen uznania dla
                wiedzy jaką Państwo prezentujecie, posiadacie, lubię odwiedzać to forum ,
                dowiaduję się tu rzeczy ciekawych, Pozdrawiam starszyznę i liczę na łagodny
                wymiar kary :)
                • petrucchio Polecam wiarygodne źródło 05.01.09, 10:52
                  tinyurl.com/8encbc

Wpisz "neberu" w pasku wyszukiwania i sam sprawdź, co wiadomo na temat Nibiru
                  (Nēberu), Marduka itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka