erkopt 04.01.09, 12:01 co o tym sądzicie, czy ktokolwiek z was interesował się tym zagadnieniem i jakie macie na ten temat przemyślenia? lub Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
erkopt Re: Nibiru 04.01.09, 12:04 ... czy też na temat crop circles ? co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
erkopt Re: Nibiru 04.01.09, 12:09 nie uważacie, że sumerowie mieli zadziwiająco dużą wiedzę na temat wszechświata i naszego DNA jak na tamte "czasy" ;)? Odpowiedz Link Zgłoś
erkopt Re: Nibiru 04.01.09, 12:13 czemu wszyscy bogowie przybywają z nieba ? dlaczego jesteśmy stworzeni na obraz i podobieństwo boga? czemu nikt nie interpretuje biblii po prostu, dosłownie , tak jak opisuje przeszłość, przecież tam są wszystkie odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior Re: Nibiru 05.01.09, 10:34 erkopt napisał: > ... czy też na temat crop circles ? co o tym sądzicie? ..hmmm, parę razy znaleziono dowcipnisiów lub sami się przyznali. Gdybym mieszkał na wsi przed internetem, to też bym coś z nudów wydeptał a może jest to na odwroty? Internet inspiruje i umożliwia światowa publikacje i rozgłos. Poza tym, z tego mogą być realne pieniądze z rożnych uslug dla ciekawskich turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Nibiru 04.01.09, 16:25 Erkopt, dalsze gadanie z samym sobą może się nieciekawie skończyć. Proponuję większą koherencję swoich złotych myśli i pakowanie je w jeden post. Tak na marginesie, przy rozpoczynaniu dyskusji wypadałoby zaprezentować swoje stanowisko oraz uzasadnić, czemu tak właśnie myślisz. Źródła mile widziane, ale posty składające się z samych linków są be. Miłej zabawy na forum Nauka. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Nibiru 04.01.09, 16:35 madcio napisał: > Erkopt, dalsze gadanie z samym sobą może się nieciekawie skończyć. Proponuję > większą koherencję swoich złotych myśli i pakowanie je w jeden post. > > Tak na marginesie, przy rozpoczynaniu dyskusji wypadałoby zaprezentować swoje > stanowisko oraz uzasadnić, czemu tak właśnie myślisz. Źródła mile widziane, ale > posty składające się z samych linków są be. > > Miłej zabawy na forum Nauka. Nie będę się wdawał w wątki paranaukowe (bo już mnie język świerzbi, żeby zapytać, skąd starożytni Sumerowie wiedzieli o pingwinach), ale zajrzyj do polskiej Wikipedii pod Niburu i Anunnaki. Grasowali tam jacyś Wandale. Odpowiedz Link Zgłoś
erkopt Re: Nibiru 04.01.09, 16:57 OHOHOHOO matko jedyna sami tu widzę wszystkowiedzący nabzdyczeni mądrale , już widzę jakbyście po mnie pojechali gdybym przedstawił moje stanowisko albo w ogóle jakieś stanowisko, dobrze że tylko zadałem kilka niewinnych pytań , chociaż już i tak mi się "dostało". Naprawdę myślicie , że pisałbym tu cokolwiek gdybym nic na ten temat nie czytał? Po co w takim razie to forum skoro nie można zadać kilku pytań żeby zagaić i dowiedzieć się jakie zdanie na określony temat mają inni. Swoją drogą wyobrażam sobie jak czułby się ktoś taki jak Kopernik lub Einstein pisząc na tym forum o swoich przemyśleniach, spostrzeżeniach, pewnie od razu pobiegłby do najblizszego drzewa i się powiesił tak byście go objechali jaki to on głupi ..;) pozdrawiam wszystkich , którzy mają pojęcie o tym co piszą a nie piszą zeby pokazac innym, że są lepsi Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Nibiru 04.01.09, 17:09 "czemu wszyscy bogowie przybywają z nieba ? dlaczego jesteśmy stworzeni na obraz i podobieństwo boga?" to sa rzeczywiscie bardzo niewinne pytania. tak w sam raz na zagajenie... jesli czytales ksiazki w ktorych sa odpwoeidz na te pytania, szczeoglnie na to drugie (bo pierwsze to pytanie antropologiczne, naktore zreszta juz odpowiedziano wielokrotnie), to na FN raczej zajdziesz niezla grupe ludzi (nabzdycznonych z cala pewnoscia), ktorych one nie interesuja. Odpowiedz Link Zgłoś
adept44_ltd Re: Nibiru 04.01.09, 17:17 na obraz i podobieństwo boga to na forum jest stworzony (dzięki bogu) chyba tylko jeden osobnik... Odpowiedz Link Zgłoś
adept44_ltd Re: Bill? 04.01.09, 17:42 to jest ich dwóch, choć, jak znam życie, zaraz odezwie się ten trzeci (a jak pisał gdzieś Jung - raz, dwa, trzy - a gdzie czwarty???), o kręgach w zbożu też nic nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
pr0fes0r Re: Nibiru 30.06.09, 21:30 adept44_ltd napisał: > na obraz i podobieństwo boga to na forum jest stworzony (dzięki bogu) chyba > tylko jeden osobnik... Nie, to nie tak. Na forum jest jeden osobnik, na wzór i podobieństwo którego jesteśmy stworzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
adept44_ltd Re: Nibiru 30.06.09, 23:29 hm, pozostaje mi pozostawać z nadzieją, że ja nie ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer1 Re: Nibiru 04.01.09, 17:24 Sumerowie byli bardzo utalentowani, wymyslili astrologie i tarota. O kregach w zbozu nic nie wiem. Teraz lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Nibiru 04.01.09, 18:13 erkopt napisał: > Naprawdę myślicie , że pisałbym tu cokolwiek > gdybym nic na ten temat nie czytał? Ba, ale _co_ czytałeś? Jeśli interesują cię cywilizacje starożytnej Mezopotamii, polecam "Mezopotamię" Georges'a Roux (polski przekład wyszedł w 1998). O kosmitach nic tam nie znajdziesz, ale przynajmniej nauczysz się odróżniać Sumerów od Akadów (Babilończyków i Asyryjczyków. > Po co w takim razie to forum skoro nie można > zadać kilku pytań żeby zagaić i dowiedzieć się jakie zdanie na określony temat > mają inni. Można, ale warto zachować jakieś formy. Nazwa Nibiru nie występuje NIGDZIE w dokumentach sumeryjskich, bo w ogóle nie jest sumeryjska, ale babilońska. Jest rzeczownikiem pospolitym i w zachowanych tekstach występuje w znaczeniu 'przejście, przeprawa' (a także 'bród, prom, opłata dla przewoźnika'). Używana jest także jako imię lub epitet bóstwa, planety lub gwiazdy i te przypadki łatwo rozpoznać, bo pisarze babilońscy używali wówczas znaku <DINGIR> 'bóg/planeta' lub <MUL> gwiazda jako determinatywu uprzedzającego czytelnika, że słowo jest użyte w znaczeniu teologicznym lub astronomicznym. Z dokładnej analizy filologicznej babilońskiego poematu o stworzeniu Enuma Elisz i kilku innych tekstów, w których jest mowa o Nibiru (ogółem siedemnaście znanych wystąpień nazwy, co łatwo sprawdzić w słowniku asyryjskim Uniwersytetu w Chicago, dostępnym online), wynika, że w większości przypadków Nibiru jest przydomkiem boga Marduka lub odnosi się do kojarzonej z nim planety, czyli Jowisza; w jednym przypadku oznacza Merkurego, a raz trudną do zidentyfikowania gwiazdę. Enuma Elisz wymiania Nibiru wśród 50 imion Marduka i wyjaśnia nawet etymologię przydomka: Marduk był "strażnikiem przejść" między niebem a ziemią. Jedno z tzw. "astrolabiów" babilońskich podaje wprost, że ["gwiazda"] Nibiru = [bóg] Marduk. W żadnym z tekstów nie ma natomiast ani śladu sugestii na temat "jedenastej planety", rzekomych parametrów jej orbity, nie wspominając o mieszkańcach Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Nibiru 04.01.09, 18:37 petrucchio napisał: > ...co łatwo sprawdzić w słowniku asyryjskim Uniwersytetu w Chicago, > dostępnym online) Ups, niestety elektroniczna wersja Chicago Assyrian Dictionary nie jest upubliczniona Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Nibiru 04.01.09, 19:27 > już widzę jakbyście po mnie pojechali gdybym przedstawił moje > stanowisko Przedstaw. Nie wiem jak inni, ale ja specjalnie dla ciebie mogę się powstrzymać od ironii, sarkazmu i innych złośliwości. > dobrze że tylko zadałem kilka niewinnych pytań Kogo chcesz tu oszukać? :) > Kopernik lub Einstein Brakuje tylko Hawkinga, Newtona i matki Teresy. Ups, miałem nie wyzłośliwiać się. > pisząc na tym forum o swoich przemyśleniach, spostrzeżeniach, Ty jak na razie nic nie napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
adept44_ltd Re: Nibiru 04.01.09, 19:45 czarny madcio żartuje, a czerwony go skasuje i będzie madcio1??? Odpowiedz Link Zgłoś
erkopt Re: Nibiru 05.01.09, 10:10 skoro się mała "wrzawa" zrobiła też coś skrobnę, moja wina , sorki, tak naprawdę co jakiś czas przeglądając YOU TUBE zwłaszcza szukając zdjęć NASA itp. trudno nie napatoczyć się na kolejną teorię spiskową etc. postanowiłem pogłębić swą wiedzę w tym temacie tudzież dowiedzieć się czegoś mądrzejszego niźli tylko bełkot amerykańskich fanatyków, rzuciłem więc pytania , o które sie tu rozchodzi, na jedyne godne zaufania, znane mi forum wierząc , że wielce szacowne grono użytkowników tegoż jakoś mnie oświeci, poważnie jestem pełen uznania dla wiedzy jaką Państwo prezentujecie, posiadacie, lubię odwiedzać to forum , dowiaduję się tu rzeczy ciekawych, Pozdrawiam starszyznę i liczę na łagodny wymiar kary :) Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Polecam wiarygodne źródło 05.01.09, 10:52 tinyurl.com/8encbc Wpisz "neberu" w pasku wyszukiwania i sam sprawdź, co wiadomo na temat Nibiru (Nēberu), Marduka itp. Odpowiedz Link Zgłoś