ojciec_sniety 28.07.09, 09:45 Te badania są zbędne: i tak wiadaomo, że 100% Kaszubów i Polaków ma jednego ojca - ojca Dyrektora. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
r1111111 Wszystkie geny Kaszubów 28.07.09, 11:51 A Słońce Peru już dało swoją ślinę do tego Zbioru? Panie Współczesny Oskarze Kolbergu, niech Pan nie zapomni o Nim! Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski tu nie o sline chodzi ale o sperme..... 28.07.09, 12:01 ... krorą liczni najezdzcy zostawiali w depozycie u slicznych kaszubek. Ja też miałem tam swoj przyjazny wkład (wielokrotny). Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Opluwanie próbnika 28.07.09, 12:36 Warto dodać, że nie jest to właściwie ślina - a wymaz wnętrza ust. Sami zjadamy łuszcące się tam wnętrze śluzówek... --- Hiszpanie badają Baska, Polacy - Kaszubę... Autonomia blisko? Odpowiedz Link Zgłoś
jottsp Wszystkie geny Kaszubów ???? 28.07.09, 16:07 1. mysle ze nie badaja wszystkich genow tylko sekwencje wybranych fragmentow genomow jadrowego i mito. = markerow genet. 2. co oznacza "badane (...) rdzennych mieszkańców wszystkich zakątków świata." ? czyzby ci "rdzenni mieszkancy" powstali droga samorodztwa w danej lokacji :) 3. homogennosc naszego spoleczenstwa moze wynikac nie z losow , historii , etc ale z naszego niezbyt milego charakteru - wycinamy lub chocby wypedzamy "obcych" i "innych" - jak to bylo i za Piastow i calkiem niedawno . Odpowiedz Link Zgłoś
billyb Re: Wszystkie geny Kaszubów ???? 28.07.09, 17:08 Fałszywa teoria. Tereny całej dzisiejszej Polski zamieszkiwali Germanie. Dzisiaj wiadomo na pewno, że Biskupin nie był osadą słowiańską, tylko osadą Wandalów. Dorzecze Wisły było prawdopodobnie w całości w rękach Gotów. Dopiero po tym, jak znaczna większość Germanów ruszyła w drogę, by w efekcie zniszczyć Imperium Romanum, pozostałych mieszkańców podbili lun wyparli Słowianie. Ci też niedługo wysiedzieli w spokoju. Chorwaci i Serbowie pojechali na stałe do bizantyńskich kurortów. Tak więc nie podbój, rzeźba i kośba, ale turystyka w dużych grupach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Wszystkie geny Kaszubów ???? 28.07.09, 18:39 billyb napisał: > Fałszywa teoria. > Tereny całej dzisiejszej Polski zamieszkiwali Germanie. Zależy, kiedy. W późnym okresie rzymskim zamieszkiwali _większość_ dzisiejszych ziem polskich, ale nie całość. > Dzisiaj wiadomo na pewno, że Biskupin nie był osadą słowiańską, tylko osadą Wandalów. Na pewno?? W VIII w. p.n.e., kiedy powstawał Biskupin, Wandale jeszcze w ogóle nie istnieli. Wspólnota pragermańska zaczęła się różnicować i rozpadać w ostatnich wiekach p.n.e. Wiązanie przodków Pragermanów z Biskupinem byłoby takim samym głupstwem, jak nazywanie go "osadą prasłowiańską". > Dorzecze Wisły było prawdopodobnie w całości w rękach Gotów. Raczej tereny nad dolną Wisłą, a i to raczej tymczasowo. Goci przecież migrowali. > Dopiero po tym, jak znaczna > większość Germanów ruszyła w drogę, by w efekcie zniszczyć Imperium Romanum, > pozostałych mieszkańców podbili lun wyparli Słowianie. Zanim Germanie Wschodni "ruszyli niszczyć Imperium Rzymskie", osiedlili się na południowym wschodzie Europy Odpowiedz Link Zgłoś
billyb Re: Wszystkie geny Kaszubów ???? 28.07.09, 20:08 Wow! Brzmisz tak autorytatywnie, że jestem pewien, iż przeczytałeś na ten temat co najmniej jedną książkę. Szczególnie ci , ktńrzy przeczytali właśnie jedną, promienieją rozczulającą pewnością sądów. Na pewno wykazałeś, że coś na ten temat wiesz. ale od tego pouczania i popisywania się zapomiałeś całkiem pointy. Przydałoby się wiedzieć, co się chce powiedzieć, chyba , że chodzi nie o to, żeby powiedzieć, ale żeby mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
billyb Re: Wszystkie geny Kaszubów ???? 28.07.09, 20:11 No, ale Ty i to już wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
czterdziestyiczwarty Re: Wszystkie geny Kaszubów ???? 28.07.09, 21:06 Oh,billyb,billyb po co te niesympatyczne przytyki.Jesli wiesz cos konkretnego i mozesz skorygowac wpis innego forumowicza to zrob to - inaczej wyglada na to ze ty tez przeczytales tylko jedna ksiazke ale inna niz osoba ,ktora postponujesz tak brzydko. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Wszystkie geny Kaszubów ???? 28.07.09, 22:07 billyb napisał: > > Wow! > Brzmisz tak autorytatywnie, że jestem pewien, iż przeczytałeś na ten temat co > najmniej jedną książkę. Szczególnie ci , ktńrzy przeczytali właśnie jedną, > promienieją rozczulającą pewnością sądów. He, he. Rozczulająca pewność sądów? To coś takiego, jak autorytatywne stwierdzenie, że Biskupin na 100% zamieszkiwali Wandalowie? Proszę w takim razie o odsyłacz do jakiejkolwiek poważnej publikacji, w której kulturę łużycką kojarzy się z Wandalami (ludem znanym z zupełnie innych czasów i zupełnie innej bajki). "Kiedy Kara Mustafa, wielki mistrz Krzyżaków, szedł z licznymi zastępy przez Alpy na Kraków..." > Na pewno wykazałeś, że coś na ten > temat wiesz. ale od tego pouczania i popisywania się zapomiałeś całkiem pointy. Jakiej pointy? Prostowałem tylko szereg błędnych stwierdzeń. Słyszałeś, że dzwonią, ale niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski czy polacy wypedzają i niszczą obcych.... 28.07.09, 18:45 ... i dlatego są homogeniczni, jak twierdzi jottsp? Oczywista bzdura. Napewno ucieczka rumunskiego niemca Szweinbacha, ktory przez 4 lata kradl mieszkanie Polakowi w Gdyni, nie wpłynęla na homogenicznosc Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Wszystkie geny Kaszubów ???? 28.07.09, 20:42 > 3. homogennosc naszego spoleczenstwa moze wynikac nie z losow , historii , etc > ale z naszego niezbyt milego charakteru - wycinamy lub chocby wypedzamy > "obcych" i "innych" - jak to bylo i za Piastow i calkiem niedawno . Maleńki błąd w rozumowaniu - homogenizacja powstaje na skutek gwałtownego "zamieszania" (intensywnej wymiany genów że tak to delikatnie określę); izolacja sprzyja "specjalizacji" - patrz typowe dla żydów aszkenazyjskich choroby genetyczne (mimo podłapania przez parunaście procent ich populacji genów słowiańskich) Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Wszystkie geny Kaszubów 28.07.09, 18:50 A kto bada geny Polaków w Polsce i geny np. Polaków (mieszkańców Wileńszczyzny np.) z Litwy albo mieszkańców Lwowa? Hm czemu gazeta o tym nie pisze? "słowem praktycznie nie ma genetycznych różnic między współczesnymi Polakami z Mazowsza i ze Śląska." Oj, Ślązakowcom wali się świat. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: Wszystkie geny Kaszubów 28.07.09, 19:34 Obarchniale plestanie...wszetce dzyso widzom,co my od Negrusow... Odpowiedz Link Zgłoś
ciukrzy Wszystkie geny Kaszubów 28.07.09, 20:12 Bose andczi dore knepy przyjadze w ranka kłeśnie a jak da wpylone tylko żec mreczy. i to są Kaszubi. Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 II wojna światowa??? 28.07.09, 20:45 Poważnie jacyś naukowcy - genetycy biorą ją pod uwagę? - przecież to raptem jedno - dwa pokolenia temu i raczej nie zdążyło się odcisnąć (ponadto postawiona teza jest bardzo łatwa do weryfikacji - wystarczy przetestować populację 70+) Odpowiedz Link Zgłoś
czterdziestyiczwarty Re: II wojna światowa??? 28.07.09, 21:16 Oj ,odcisnelo sie,odcisnelo - zwlaszcza gdy przez Polske przewalala sie "wyzwalajaca" armia czerwona - byl wtedy spory wlew azjatyckiej spermy w pule genetyczne Niemcow , Polakow oraz pewnie innych grup etnicznych ,ktore mialy nieszczescie znalezc sie na trasie przemarszu dziczy ze armii czerwonej. Odpowiedz Link Zgłoś
billyb Re: II wojna światowa??? 28.07.09, 22:15 @greg0.75 oczywiście nie chodzi o wielce krotochwilne seksualne dywagacje mojego poprzednika, ale o fakt, że na ziemiach polskich odbyła się de facto wielka czystka etniczna. Żydzi zostali wymordowani, ocaleni w większości wyjechali. Niemcy uciekli lub zostali wysiedleni, a wielkie ilości kresowian szukały tu nowych siedlisk. Genetykżw interesuje, czy jak te wielkie migracje znajdą odzwierciedlenie w genomie przeciętnego Polaka. Sperma bojców nie ma żadnego wpływu na mitochondrialne DNA. Poza tym, mój wielce dowcipny poprzednik nie zauważył, że genetyczny "wsad" musiał opuścić Polskę wraz z opuszczającymi ją Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
niebored Czy pan profesor jest pewny ze jestesmy jednolici? 28.07.09, 21:24 Zaskoczylo mnie stwierdzenie profesora, ze jestesmy bardzo genetycznie a wrecz niespotykanie jednolici. Jako dowod watpliwosci podam wlasne badania DNA mitochondrialnego i z chromosomu Y. Wynik mitochondrialnego DNA ktore dziedziczymy zawsze po matce pokazal mi ze jestem przedstawicielem grupy V. ( Velda, polecam ksiazke 7 corek Europy ) i grupa ta jest typowo zachodnio Europejska i wystepuje zaledwie w 3-5% na naszym kontynencie. Jej najwieksze stezenie i zroznicowanie wystepuje pomiedzy hiszpania i francja ( baskowie i inne grupy ) jest takze ponoc czesta w Holandii a takze Samii (rdzenni mieszkancy skandynawi ) ale tam roznorodnosc tej grupy jest mala i to dyskwalifikuje ich jak miejsce pochodzenia. Nie bede sie rozpisywal o szczegulach ale powiem tylko, ze z wynikow dotychczasowych badan wynika,ze w Polsce jest to bardzo rzadka grupa! U mnie w rodzinie jest sporo dzieci i dziewczym ktore dalej beda przekazywaly swoim dzieciom. Mezczyzni tez dziedzicza ta grupe ale nie moga jej przekazac dalej, tylko kobiety. Wiec pokazaloby to ze sa miejsca w Polsce..moze wyspy ludzi z zupelnie nie pasujacymi grupami do obrazu jedolitego spoleczenstwa. Pan profesor nic nie wspomina o tym jakie mialo genetyczne znaczenie unia polsko-litewska. Od ojca strony mam grupe N. Jest to happlogroup syberyjska i nie pochodzi z moza czarnego. Wiem , ze profesor mowi o 57% ale co z reszta? Grupa N wystepuja w 50% w finalndii, najblizej genetycznie zblizeni sa do mnie ludzie z Lotwy!!! Moglbym pisac o tym godzinami ale chcialem tylko zaznaczycz, ze roznorodnosc moze byc wieksza niz nam sie wydaje. Wiem, ze jest to jeden przypadek i w skali Polski moze nie miec znaczenia. Pozdrawiam P.S Chetnie bym z profesorem zamienil pare zdan Czy ktos wie jak sie mozna z nim skontaktowac? Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Re: Czy pan profesor jest pewny ze jestesmy jedno 07.08.09, 18:18 niebored, doczytaj artykuł do końca to będziesz wiedział gdzie łatwo Profesora namierzyć... Odpowiedz Link Zgłoś