Gość: Stoik IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.03, 14:50 Macie pomysł na jakiś niekonwencjonalny biznes, który miałby szanse powodzenia w Cieszynie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex.stela Re: Pomysł na biznes 14.10.03, 15:57 Jedyny pomysł, który przychodzi mi do głowy, został już zrealizowany przez Bracki Browar Zamkowy... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: Pomysł na biznes IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.10.03, 19:37 No tak, "there is no business like sex business". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: Pomysł na biznes IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.10.03, 19:45 A skoro już jesteśmy przy temacie, to ciekawe, czy ta agencja towarzyska koło nowego przejścia granicznego jeszcze działa? Odpowiedz Link Zgłoś
cieszyniok Re: Pomysł na biznes 14.10.03, 20:00 To jakas tam byla w ogole? Kurcze teraz sie o tym dowiaduje :D Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Re: Pomysł na biznes 14.10.03, 20:43 Agencja działa. Ja tam nigdy nie byłem. Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Coś Wam opowiem 14.10.03, 20:47 Kiedyś zadzwonił do mnie dlaszy znajomy i zapytał, czy interesuje mnie współpraca z poważną austriackę firmą. Nie chciał powiedzieć szczegółów i zapraszał do siebie. Przyjechałem i na miejscu zobaczyłem jakiegoś dupka w krawacie. Już po 5 minutach zrozumiałem, że chodzi o Amway. Strasznie się zdenerwowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: Coś Wam opowiem IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.10.03, 20:49 Brrrrrr........ Odpowiedz Link Zgłoś
cieszyniok Re: Coś Wam opowiem 15.10.03, 00:04 No szok. Rozumiem. Najlepsze na szok Brackie :D Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Re: Coś Wam opowiem 15.10.03, 15:56 Brackie najlepsze jest na każdą okazję :D No chyba, że ktoś nie lubi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: Pomysł na biznes IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.10.03, 20:01 Ciekawe, co rzucę jakiś temat to się kończy na rozmowach o piwie..(?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: Pomysł na biznes IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.10.03, 23:04 Aż za bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Re: Pomysł na biznes 15.10.03, 23:12 A tak na marginesie : obejrzałem ostatnio Twoją stronę internetową dokładnie. Jest naprawdę bardzo dobra. Może się zareklamujesz na forum ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: Pomysł na biznes IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.10.03, 23:14 A po co? Kto chce, ten znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
cieszyniok Re: Pomysł na biznes 15.10.03, 23:48 Neon tego klubu juz sie nie swieci, ale podobno dalej dziala. Wiem za to, ze w Czeskim Cieszynie na rynku jest taki lokalik ;) na godziny Odpowiedz Link Zgłoś
caress Re: Pomysł na biznes 13.11.03, 23:32 A teraz na poważnie. Aby biznes się udał trzeba wykorzystać to, co w Cieszynie jest niewykorzystane. Po pierwsze niskie ceny usług - coraz bardziej popularna jest praca umysłowa, zdalna przez internet. Może UM Cieszyn dofinansuje rozwój internetu w mieście? Po drugie niepowtarzalna atmosfera miasta (w kontekscie połączenia po wejściu do EU). No comments ;) Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Pomysł na biznes 15.11.03, 22:22 Internet, oczywiście. Ale nie cel sam w sobie, lecz jako nosnik informacji o... no właśnie o czym: mieście, atrakcjach, bazie turystycznej, etc. Sieć również bardzo dobrze sprawdza się jako zdalny komunikator np. rezerwacja noclegów, a także jako reklama o niespotykanym dotychczas zasięgu. Odpowiedz Link Zgłoś
caress Re: Pomysł na biznes 15.11.03, 22:57 Chodziło mi o pracę poprzez internet, czyli o wykorzystanie internetu jako głównego kanału komunikacji pracodawcy z pracownikiem. Gdy będzie możliwy tani dostęp do szybkich i niezawodnych łączy, o co mogło by się postarać miasto - mieszkańcy Cieszyna będą mogli szukać pracy umysłowej właściwie na całym cywilizowanym świecie, bez ruszania się z domu. Poza tym firmy działające w Cieszynie w taki sam sposób będą mogły szukać pracowników, obniżając drastycznie koszty swego utrzymania. PS Miasto mogło by się przy okazji postarać o internetowe biuro pośrednictwa pracy - 'bank kadr', bardzo szybko kojarzące pracowników z pracodawcami. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Pomysł na biznes 16.11.03, 00:03 To się nazywa telepraca (karkołomna nazwa). To o czym piszesz może stać się rzeczywistością juz za kilka lat. W takim przpadku mamy oszczędność na przestrzeni biurowej, kosztach wynajmu, czasie jaki potrzeba na dotarcie do miejsca pracy i komforcie samej pracy. Kto wie, wejście ustawy o podpisie elektronicznym może przyspieszyć ten proces. Nie wiem czemu przypomniał mi sie film "The Net" z Sandrą Bullock w roli głównej. Troche strach. Odpowiedz Link Zgłoś
caress Re: Pomysł na biznes 16.11.03, 00:50 Masz rację, tyle, że to nie jest s-f tylko już rzeczywistość. Niektóre firmy w Polsce zezwalają pracownikom na pracę w domu, komunikują się z nimi zazwyczaj poprzez internet, chociaż niektóre sprawy wciąż załatwia sie w biurze. Ustawa o podpisie elektronicznym nie ma żadnego znaczenia, jeżeli od czasu do czasu pracownik przychodzi do biura. Może własnoręcznie składać podpisy. Do podpisywania i szyfrowania korespondencji wewnętrznej wystarczy podpis autoryzowany tylko przez pracodawcę. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Pomysł na biznes 16.11.03, 08:39 Zgadza się. Taki sposób pracy całkiem dobrze funkcjonuje np. we Francji. Kiedyś zrobiliłem taki eksperyment w pracy. Na jeden dzień zamiast 14 osób upakowanych w 4 biurach, przyszły tylko 2, by odbierać dokumenty. Reszta zaś pozostała w swoich domach siedząc przy pecetach i obrabiając (ale mi to słowo zgrzyta) informacje przesyłane e-mailem. Potem porównalismy swoje wrażenia. Większość opinii była pozytywna. Komfort pracy (domowe otoczenie) = większa wydajność i efektywność, a także śmielsze pomysły. Podpis elektroniczny jest o tyle ważny, że czasem decyzja jest kwestia chwili i nie mozna jej odłożyć na później. Odpowiedz Link Zgłoś
caress Re: Pomysł na biznes 18.11.03, 00:19 > Komfort pracy (domowe otoczenie) = większa wydajność i > efektywność, a także śmielsze pomysły. Dość często rozmawiam w pracy z kolegami o takiej perspektywie. Większość jednak dochodzi do wniosku, że w domu pracowała by co najwyżej od 13 do 15 i to z przerwą obiadową LOL Ale to tylko żartem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
caress Ale się popisałem ... 19.11.03, 00:18 > Poza tym firmy działające w Cieszynie w taki sam sposób > będą mogły szukać pracowników, obniżając drastycznie > koszty swego utrzymania. > oto CO znalazlem : praca.cieszyn.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
mirek79 Re: Pomysł na biznes 18.11.03, 14:59 Organizowanie emigracji z Cieszyna,bo tam jest beznadzieja.Kandydatow nie zabraknie,bo ludzie ciagle dorastaja,a kto chce byc bezrobotny i bez nadzieji na znalezienie pracy(pomijajac zarabianie na du*** czy picie brackiego). Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Re: Pomysł na biznes 27.11.03, 09:54 Konrowersyjna wypowiedź :) Ja już dwa razy emigrowałem z Cieszyna. Więcej tego nie zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
piksel3 Re: Pomysł na biznes 27.11.03, 08:37 Zdaje sie, ze mamy w Cieszynie tereny przygotowane pod inwestycje, a dotad niewykorzystane. Proponuje wiec, aby np. na Malej Lace wydzielic pare hektarow i utworzyc tam "Slaska Republike Oszolomow". Nerwusek-Slezanek (wraz ze swoimi kolejnymi wcieleniami) moglby nareszcie sie zrealizwac, obejmujac funkcje jej prezydenta, a Cieszyn mialby zysk ze sprzedazy biletow. Bylaby to przeciez atrakcja, z ktora taki "Chorzowski Park Rozrywki" nawet nie moglby sie rownac... Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pomysł na biznes 27.11.03, 08:58 Najwięszą atrakcją byłby "Śląski pałac lęków i psychoz", po którym miotałbyś się ku uciesze gawiedzi uciekając przed moimi kolejnymi wcieleniami i w kulminacyjnym punkcie spektaklu wpadając w objęcia Eriki Steinbach. Odpowiedz Link Zgłoś
mirek79 Re: Pomysł na biznes 06.12.03, 11:30 A ja prowadze biznes(nie w Cieszynie)i wchodze na te strony aby "skosztowac"troche kwasu,goryczy moich ziomali z Cieszyna(nie wiem czy to Slask czy Polska,bo to sa moje tereny i tak dlugo jak tam sie rozmawia "po naszymu"to mi sie podoba.A pomysl na biznes jest prosty,mam problemy z agentami handlu nieruchomosci,bo nikt nie chce mailowac porzadnego opracowania sprzedawanych nieruchomosci,a ja za daleko mieszkam zeby zalatwiac to osobiscie.Trzeba sprawdzac tereny,mailowac fotki i widoki i zarabiac na sprzedazy,dzierzawy terenu.Prawdziwe pieniadz po rozkreceniu sie,bo kazdy chce minimum wysilku,maksymum profitu od razu,a zbudowanie interesu to trudna sprawa.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Pomysł na biznes 06.12.03, 17:42 mirek79 napisał: >Prawdziwe pieniadz po rozkreceniu sie,bo kazdy chce > minimum wysilku,maksymum profitu od razu,a zbudowanie interesu to trudna > sprawa.Powodzenia. Zgadza się, nie jest łatwo zdobyć zaufanie kooperantów, klientów etc. Na swoją renomę trzeba pracować długo i ciężko. Szkoda, że w Polsce ciągle trudno jest na starcie, gdzie czynniki państwowe nie sprzyjają zakładaniu właśnych firm. Jaskółki np w Poznaniu gdzie rejestruje się firmę w Magistracie via Internet, nadal jeszcze nie czynią wiosny dla przedsiębiorczości. Odpowiedz Link Zgłoś
mirek79 Re: Pomysł na biznes 10.12.03, 14:48 Niekoniecznie to prawda co mowisz,ale ja bardziej mowie o uczciwosci i rzetelnosci firm,ludzi,bo gdzie dwie firmy kooperuja to zwykle na tym polega,ze jedna mysli jakby to druga "wykolegowac",oszukac i jak tu ludziom wierzyc?!Wiem ze w Cieszynie jest inaczej,chociaz troche wiecej wysilku nigdy nie zaszkodzi zeby "zaistniec"zbudowac solidny biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 ale fajnie 03.12.04, 18:15 są jeszcze moje stare wątki a ja nadal nie mam pomysłu na biznes widocznie ma się zmysł do interesów, albo nie Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszania Re: Pomysł na biznes 20.11.13, 21:02 polecam sieć franczyzową lody przygoda mam z nimi 2 punkty opłacalnei miłe Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś