Dodaj do ulubionych

Restrukturyzacja w Trasie

24.02.05, 22:54
Może to nie jest absolutna nowość, ale nie widziałem tej informacji na grupie. W wywiadzie dla Parkietu prezes Jan Mazur, mówił o planach dotyczących całej grupy, a w szczególności fabryki w Tychach.|
"Na czym będzie polegać ta restrukturyzacja?

W ciągu trzech miesięcy mojej prezesury porównałem możliwości Trasu i Inturu pod wieloma aspektami: zasobów, atrakcyjności siedzib, warunków funkcjonowania... I doszedłem do wniosku, że po pierwsze należałoby zamknąć działalność w Tychach.

Dlaczego?

Jest ona niezwykle kosztochłonna. Tras System (spółka zależna Trasu, zlokalizowana na terenie specjalnej strefy ekonomicznej w Tychach - przyp. red.) jest producentem profilu oraz okien drewnianych. Mówiąc o zaprzestaniu działalności, mam na myśli rezygnację z produkcji profilu.

Co tu dużo mówić, producent profilu musi mieć teraz odpowiednie zaplecze naukowo-techniczne. Musi wzbogacać ofertę, udoskonalać ją. My tego nie mamy. Ciężar naszego profilu jest nieporównywalnie wyższy (co najmniej o 10%) od ciężaru profili stosowanych przez konkurentów. W związku z tym jego cena jest stosunkowo wysoka. To się przekłada na brak popytu ze strony producentów okien. Dlatego produkowaliśmy profil, wykorzystując tylko 1/4 mocy produkcyjnych. Przy tych samych kosztach stałych oczywiste jest, że nasz wyrób nie będzie konkurencyjny. W związku z tym w I kwartale zaprzestajemy produkcji w Tychach.

Wyprodukowany w Tychach profil odbierał głównie giełdowy Tras. Kto będzie go teraz dostarczać spółce?

Rozmawiamy na ten temat z dwoma dostawcami: niemieckim koncernem Profile oraz z Aluplastem - to jest też system niemiecki, ale tłoczony w Poznaniu. Obydwa podmioty są też zainteresowane wynajęciem lub nabyciem hal w Tychach."

To jest najistotniejszy fragment. Nie wynika z niego wprost że będą zwolnienia, ale pewnie spore prawdopodobieństwo istnieje.
Obserwuj wątek
    • Gość: miona Re: Restrukturyzacja w Trasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 23:10
      Czy to uwagi miopa?
    • Gość: enriko Re: Restrukturyzacja w Trasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 09:57
      Już ci odpowiadam na twoje zapytanie. W Tychach nie ma poradni dla zdrowych
      umysłowo (inaczej) coś mi się obiło o Rybniku, może któryś z forumowiczów
      zna tam jakiś lekarzy, na pewno ci pomogą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka