Dodaj do ulubionych

Czekam na podpowiedź ;D

20.06.05, 15:27
W tym roku zaplanowalam wyjazd na wakacje na rowerach!!!
Sprzęt już mam prawie skompletowany i zostało wyznaczenie trasy.
Chcę jechac na 10 - 12 dni , codzienny etap tak ok 50 - 60 km.
Może macie jakieś godne polecenia trasy,okolice itd. Najlepiej gdyby była w
okolicy woda,bo lubię pływac ale odpadają mazury bo tam spędzalam kilka
ostatnich wakacji. No może mi coś podpowiecie, czekam.
Obserwuj wątek
    • katek18 Re: Czekam na podpowiedź ;D 20.06.05, 16:15
      Nie podpowiem. Ale napiszę,że własnie w zeszłym tygodniu w Krynicy Morskiej
      spotkałam dwóch rowerzystów z Tychów (pozdrawiam jeśli czytają FT). Trochę
      kilometrów zrobili i planowali dojechać też do tej Górskiej. Jak dzieci
      podrosną to moze też się na takie wybierzemy, ale mnie marzą sie właśnie Mazury
      na rowerze.
      Życzę udanych wakacji.
    • pawel1940 Re: Czekam na podpowiedź ;D 20.06.05, 19:30
      Gratuluję świetnego wyboru!

Myślę, że w sytuacji gdy odpadają Mazury, a góry uznasz pewnie za zbyt trudne
      (jeżeli nei to polecam!) - zastanów się nad Jurą. Zapewniam Cię, że na odcinku
      od Krakowa aż po Częstochowę krajobrazy są bardzo malownicze, a i zwiedzać
      będzie co :-). Szczególnie jeżeli zjedziesz z asfaltu i będziesz wędrować
      licznymi szlakami. Polecam np. te w okolicach Ojcowskiego Parku Narodowego i
      Pieskowej Skały. To naprawdę bardzo urzekająca okolica. Część Jury w oklicach
      Częstochowy znam słabo, ale tam też jest wiele ciekawych szlaków. Zainteresuj
      się dobrym atlasem, a myślę, że inspiracji odnośnie tamtej okolicy znajdziesz
      wiele :-).

W naszej okolicy jest bardzo fajny szlak rowerowy Greenways z Krakowa do
      Wiednia. Sam chętnie bym się nim przejechał, gdybym miał czas i ekipę. Minus:
      brak wody i duża odległość - ok. 500 km w jedną stronę, więc pewnie odpada. Ale
      przyznasz, że perspektywa pokonania tej trasy na rowerze jest kusząca? :-).
      • zyta_1 Re: Czekam na podpowiedź ;D 20.06.05, 23:09
        Pawle dzięki za pomysł ale........ ja już te rejony mam zdeptane razem z
        moimi "wtedy jeszcze" małoletnimi dziecmi :D. To będą nasze samotne /czyt. bez
        dzieci/wakacje po wielu wielu latach.
        Co do gór to rower trochę nie górski a i lata nie te,choc wczoraj wjechałam
        kolejką na Szyndzielnię a potem na rowerku na Klimczok,do Jaworza,
        Brennej ,Wapienicy i na parking na Dębowcu.......i miałam dośc.
        Ale dziś jest ok ;D
        Myślalam o terenach jeziorek "polodowcowych" w okolicach Powidza / PoznaN/ lub
        Koszalin i okolice
        • pawel1940 Re: Czekam na podpowiedź ;D 22.06.05, 18:57
          > Co do gór to rower trochę nie górski a i lata nie te,choc wczoraj wjechałam
          > kolejką na Szyndzielnię a potem na rowerku na Klimczok,do Jaworza,
          > Brennej ,Wapienicy i na parking na Dębowcu.......i miałam dośc.

Brawo! Nie ważne czy ktoś wybiera łatwiejszą czy trudniejszą trasę. Góry są
          pięknie, a z perspektywy roweru są szczególnie piękne. Jestem pod wrażeniem,
          brawo! :-). Oby więcej rowerzystów w górach :-).

A rower nie musi być koniecznie górski, jest wielu, którzy mają całe polskie
          góry zjeżdżone na zwykłych trekingach. Byle tylko rower za 200 zł z supermarketu
          to nie był, bo jest spora szansa, że się rozsypie ;-).

> Myślalam o terenach jeziorek "polodowcowych" w okolicach Powidza / PoznaN/ lub
          >
          > Koszalin i okolice

No cóż, nie znam, więc trudno mi się wypowiadać. Tzn. Koszalin, Mielno itp.
          okolice kojarze, bo tam kiedyś byłem, ale nie powiem, żeby jakoś szczególnie
          mnie to urzekło. Ot okolica taka jak i u nas, tyle, że morze blisko.
    • zyta_1 Re: Mam śliczne czerwone sakwy :D 22.06.05, 16:13
      Doszły wlaśnie do mnie zakupione /poraz pierwszy przez internet/ sakwy
      rowerowe. Są wspaniałe, bardzo dobrze wykonane, polecam polska firma CROSSO
    • galanonim77 Re: Czekam na podpowiedź ;D 22.06.05, 16:36
      Od soboty do wczoraj bylimśy w kilka osób (Kluczbork, Krapkowice, Katowice) w
      Beskidach. Coniektórzy nawet zrobili ponad 215km, aby "pośmigać" po górach.
      Nawet sie nie spodziewałem, że tak blisko domu mogą być takie "super" trasy.
      www.duszak47.thc.net.pl/beskidy/mapa.jpg
      Ledwo co przyjechaliśmy do domu to niektórzy juz planują kolejną wyprawę...
      www.travelbikers.prv.pl/
      P.S. Sakwy jak najbardziej sie przydają, ja niestety nie miałem ich ze sobą
      podczas wyjazdu i troche z tego powodu musiałem pocierpieć, ale i tak było
      SUPER.
      antyradio.pl/katowice/index.html
      • pawel1940 Re: Czekam na podpowiedź ;D 22.06.05, 18:58
        > Od soboty do wczoraj bylimśy w kilka osób (Kluczbork, Krapkowice, Katowice) w
        > Beskidach. Coniektórzy nawet zrobili ponad 215km, aby "pośmigać" po górach.

No słuchaj, Ty jeszcze musisz solidnie poznać Beskidy! :-).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka