renata2005tychy 31.07.08, 21:08 Witam. Czy jest na forum ktoś kto leczy się bądź leczył na boreliozę? Pilnie szukam dobrego specjalistę. Dzięki z góry za rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzywus1 Re: Leczenie boreliozy. 06.08.08, 11:25 hej, napisz maila na grzywus@go2.pl to pogadamy, leżałem w szpitalu na boreliozę ( ale faktyczną, wyniki krwi i płynu potwierdziły - piszę to bo dużo ludzi twierdzi że ma tą chorobę i chce się leczyć chodź wszystkie wyniki wskazują co innego) Odpowiedz Link Zgłoś
lothian2 Re: Leczenie boreliozy. 06.08.08, 12:16 A który test z krwi miałeś wykonywany? W laboratorium wykonali u mnie Elisa, ale powiedzieli, że wiarygodność to 40-50%. Są jeszcze dwa bardziej wiarygodne, ale u mnie ich nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
renata2005tychy Re: Leczenie boreliozy. 06.08.08, 16:38 Nie chodzi o mnie.Co do badań też nie było bo lekarka nie dała stwierdziła że rumień jest po kleszczu i dała antybiotyk. Martwi mnie to że dużo ludzi nie wie co to za choroba i czym grozi, a leczenie jest długie i kosztowne. Niestety lekarze podchodzą do tego sceptycznie.Podobno najlepszy test to pcr w poznaniu a kosztuje prawie 500 zł. Pozdrawiam Renata Odpowiedz Link Zgłoś
maksiunio1 Re: Leczenie boreliozy. 06.08.08, 19:54 Bo miała rację. Po kleszczu zawsze będzie rumień. I to nawet spory. tak do 4-5cm średnicy. Może być i więcej. Jest to spowodowane samym ukąszeniem i reakcją alergiczną. Jeśli rumien zostanie, będzie się powiększał, a w miejscu ukąszenia kolor naskórka zostanie naturalny, wtedy mamy do czynienia z rumieniem wędrującym i wtedy można (nalezy)isc na badania w kierunku boreliozy. Tydzień w ta, czy w drugą nie ma znaczenia. Leczenie będzie takie same. Od ukąszenia kleszcza musi minąc 12 godzin zeby się zarazic. Mało tego.. kleszcz musi byc zarażony boreliozą. Odpowiedz Link Zgłoś
renata2005tychy Re: Leczenie boreliozy. 06.08.08, 20:27 Rację miała i to na pewno. Co do rumienia to po ukąszeniu kleszcza wcale go nie musi być. Objawy borelki mogą sie ujawnić nawet po wielu latach choć nie zawsze. Wystarczy poczytać forum Gazety o boreliozie. Odpowiedz Link Zgłoś
grzywus1 Re: Leczenie boreliozy. 08.08.08, 16:39 Nie czytaj forum na temat boreliozy! tam tlyko strasza a choroba nie jest zła:) ponad pół roku chodziłem z tą chorobą zanim odkryli robiłem test WB wyszło dodatnie przeciwciała bo muszą jak miałaś styczność z bakterią. Robiłem też PCR - sam PCR kosztuje ponad 100 zł, ponad 500 kosztuje cały pakiet od kleszczowy. Borelioza nie jest zła miałem neuroborelioze miesiąc leczenia w szpitalu na kasę chorych dał rezultat! Poszukaj stron na temat tego forum, sam tam chodziłem i się tylko nakręciłem i panikowałem że nigdy nie będę zdrowy:) Znam parę osób z faktycznie stwierdzoną boreliozą i leczyli się tak samo jak ja i są zdrowi. Wyjdź z forum zrób WB i idz na konsultację nawet do zakaźnika w wojewódzkim. Borelioza ma ten minus że ostatnio jest na nią moda, byle ból głowy bądź nerwice pacjenci soe borelioze tłumaczą i chodź wyniki mają inne to i tka się upierają że tą chorobę mają Odpowiedz Link Zgłoś
renata2005tychy Re: Leczenie boreliozy. 08.08.08, 19:46 Hej Grzywus! pisałam do Ciebie maila. pewnie nie doszedł...Słyszałam o doktorze z wojewódzkiego.Poczekamy na kontrolę u dermatologa potem zobaczymy.Na razie trzeba wyluzować tak jak mówisz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karina1974 Re: Leczenie boreliozy. 27.07.09, 10:35 Ja tez napisałam na maila :) Mam pozytywny test na boreliozę WB i byłam już w poradni w Tychach. bardzo proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
yen20 Re: Leczenie boreliozy. 19.08.15, 21:20 Ja polecam jak najszybsze leczenie tej choroby, by nie doszło do zaburzeń w układzie. Polecam leczenie boreliozy ilads, jest o wiele bardziej skuteczne od tradycyjnego leczenia, nie ma szans na powrót boreliozy. Odpowiedz Link Zgłoś
tim-ka Re: Leczenie boreliozy. 25.08.15, 06:58 Od 4 tygodni od ukąszenia jakiegoś owada mam rumień 4 cm średnicy, jest intensywnie czerwony i wciąż swędzi. Pamiętam że zdrapałam coś pod paznokciem - czy to mógł być kleszcz..? Odpowiedz Link Zgłoś
yen20 Re: Leczenie boreliozy. 25.08.15, 17:18 Co masz na myśli mówiąc rumień? Czy to zwykły ślad jak po ukąszeniu komara czy razczej plama z ciemniejszym środkiem i obwodem? Odpowiedz Link Zgłoś
tim-ka Re: Leczenie boreliozy. 29.08.15, 12:05 Plama około 3 cm średnicy, jednolita, ciemnoczerwona. Na początku miejsce ugryzienia było jak kropeczka pękniętego naczynka. Teraz już nie. Została tylko rozległa plama i nie znika.Teraz już nie swędzi. Odpowiedz Link Zgłoś