Dodaj do ulubionych

Deczno - mandat

20.07.11, 19:29
Elo
Właśnie odwiedziła mnie przemiła Pani z Komendy Policji aby wręczyć mi mandat za to, że w niedzielę pojechałem się wykąpać do Deczna i z braku miejsc oraz z braku możliwości dojechania do parkingu (gdzie oczywiście nie było miejsc) zmuszony byłem pozostawić samochód (jak wielu innych) na drodze dojazdowej do Ośrodka. Podobno spisano ponad 40 pojazdów, którzy tak jak ja postawili samochód na tej drodze - mogłem oczywiście nie przyjąć mandatu ale musiałbym się włóczyć po Sądach....
Nie wiem komu teraz ten mandat przekazać? :) - czy Burmistrzowi jako głównemu właścicielowi Deczna czy Dzierżawcy terenu - to w sumie oni nie zapewnili możliwości zaparkowania samochodu...
Czekam na jakieś opinie - może ktoś już dostał ten sam mandat?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • znal-azca Re: Deczno - mandat 21.07.11, 12:11
      Zrobili ci fotkę? O której godzinie spisywali? Można wiedzieć, jaka wysokość mandatu? Pozdro!
      • de_vito18 Re: Deczno - mandat 21.07.11, 15:08
        Spisali numer rejestracji i zrobili fotkę - dane osobowe to już łatwo im było zdobyć :) ta osoba co u mnie była miała ok 10 wniosków - mandat 100 zł i cały 1 pkt karny :) ja byłem w Decznie ok 16-17:30
        płacić póki co - to nie mam ochoty :)
        • znal-azca Re: Deczno - mandat 21.07.11, 15:42
          O kurcze...
    • first_piesek_leszek Re: Deczno - mandat 21.07.11, 16:22
      Komu przekazać mandat? najlepiej osobie która popełniła wykroczenie:) Z tego co pamiętam stoi tam ewidentnie znak zakazujący zatrzymywania się/postoju wiec tłumaczenie się zapełnionym parkingiem jest takie sobie. Z drugiej strony łatwiej popełnia się wykroczenia (przestępstwa w sumie pewnie tez); masowo, wtedy gdy inni też tak robią, stajemy się wtedy tacy....anonimowi.
      Pozdrawiam:)
      • zawsze.kmw Re: Deczno - mandat 21.07.11, 20:23
        popieram przedmówce a ja również byłam tego dnia w Decznie i w tej samej godzinie i dziwnym trafem wolnych miejsc parkingowych na parkingu było sporo, a ze nie chciało się niektórym dojechać do końca i sugerowali się autami zaparkowanymi na zakazie to już inna sprawa, jako uczestnik ruchu należy znać przepisy a tym bardziej dostosować się do znaków, a mandatu jak się nie zapłaci w ciągu 7 dni to urząd skarbowy i tak sobie to ściągnie z kąta, pozdrawiam i życzę więcej rozwagi i uwagi!
        • carmeliska00 Re: Deczno - mandat 21.07.11, 21:14
          No i dobrze, w sumie to mandaty już dawno powinny byc tam wystawiane, a było na to przymykane "oko". Byłam s
          świadkiem jak karetka nie mogła dojechać do dziecka , bo samochody tarasowały wjazd.
    • kulfon13l Re: Deczno - mandat 22.07.11, 01:24

> Nie wiem komu teraz ten mandat przekazać? :) - czy Burmistrzowi jako głównemu w
      > łaścicielowi Deczna czy Dzierżawcy terenu - to w sumie oni nie zapewnili możliw
      > ości zaparkowania samochodu...

Adresat, wg mnie, jest prawidłowy. Jeśli jeszcze chcesz podyskutować na temat tego, z jakiej to poważnej przyczyny złamałeś przepisy, to należałoby zabrać ci prawo jazdy i wysłać na ponowny egzamin. Przepełniony parking nie jest żadnym uzasadnieniem dla łamania zakazu! Nie ma miejsca, to nie parkujesz! Przez ciebie i tobie podobnych cwaniaczków, drogą tą można się było poruszać tylko w jednym kierunku, a co za tym idzie powstawały blokady, powodowane przez auta wjeżdżające i wyjeżdżające z terenu Deczna. Pomijając ten fakt, jest to (jak już ktoś wspomniał) zagrożenie dla życia, kiedy np. karetka czy inne wozy służb ratowniczych, nie mogą tą drogą przejechać.
      A co do rzekomo zapchanego parkingu o godzinie 16.00-17.30, to też nie jest prawda. Krótko po 16-tej właśnie, przez parking przetoczył się policyjny furgon. Jak mniemam, sprawdzali czy są wolne miejsca. O tej godzinie już można było bez problemu zaparkować, tyle że tobie się nie chciało sprawdzić i zamiast pokręcić trochę kierownicą na parkingu, wolałeś zablokować jeden pas ruchu.
      Cieszę się, że służby w końcu się wzięły za takich niedzielnych kierowców. :)
      • anoda-k Re: Deczno - mandat od świeckiej policji 22.07.11, 09:24
        Nie mam samochodu i wielokrotnie niejeden świecki kierowca próbował przejechać mnie na pasach. Ale rozumiem Pana. Policja znalazła się tam, żeby podreperować swoje statystyki. 40mandatów w 30min. to rekord, i premia wpadnie. Ale jak bandyci z Bydgoszczy bili się pod Kasynem to od telefonu do przyjaydu 40min im zajęło, tak daleko do Kasyna mają. Polecam wątek o tym. Był już tu na forum. Policja to nie tylko drogówka i mandaty, ale może w naszym grajdole o tym zapomniano.
        Mandat proponuję wysłać poleconym Burmistrzowi, dostał ostatnio podwyżkę, stać go.
      • de_vito18 Re: Deczno - mandat 22.07.11, 09:33
        Na temat mandatu, który otrzymałem nie będę dyskutował i oczywiście się z nim zgadzam - gdybym miał jakieś wątpliwości co do zasadności kary to nie przyjąłbym mandatu i walczyłbym w Sądzie :) - bardziej chciałem zwrócić uwagę na problem jaki jest z parkowaniem w Decznie i żeby sprawą się ktoś zainteresował i ten stan w miarę możliwości poprawił.Takie sytuacje zapewne będą się powtarzać i ludzie będą nadal stawiać na zakazie.
        Pozdrawiam

P.S. I nie jestem "niedzielnym" kierowcą :D
        • kulfon13l Re: Deczno - mandat 22.07.11, 10:59
          > Takie sytuacje zapewne będą się powtarzać i ludzie będą nadal stawiać na zakazie.

Nadal też (mam nadzieję), będą dostawać mandaty. :) Zrozumiałbym jeszcze, gdyby ze złamania zakazu nie wynikały żadne problemy dla innych uczestników ruchu, ale przecież w ten sposób blokowana jest droga na odcinku ~1 km!

> P.S. I nie jestem "niedzielnym" kierowcą :D

Dzień zdarzenia - niedziela, twój wyczyn i pretensje związane z konsekwencją - adekwatne. :)
          • znal-azca Re: Deczno - mandat 22.07.11, 11:30
            Trzeba więc poczekać na powiększenie parkingu- zdaje się, że było o tym info.
            Do tego czasu omijać Deczno z daleka lub nie jeździć tam samochodem. Co do mandatu, to uważam, że jest zbyt wysoki.
            • kulfon13l Re: Deczno - mandat 22.07.11, 12:12
              100 zł to zbyt wysoki mandat za grupowe zablokowanie pasa ruchu? Moim zdaniem jest za niski.
              • maur_123 Re: Deczno - mandat 22.07.11, 12:29
                Jasne.. lepiej omijać Deczno, bo nie ma niby miejsca na parkingu, a może szkoda szanownym Państwu kilku złotych na parking? Lepiej jechać na dzika plażę i zaparkować w lesie i zostawić po sobie mnóstwo śmieci w lesie i przy jeziorze. A po sezonie wasze dzieci w akcji sprzątania świata pójdą zbierać pozostawione papiery, butelki, pety, i inne niespodzianki
                • znal-azca Re: Deczno - mandat 22.07.11, 12:32
                  Skoro nawet nie wiesz o czym piszesz, to po co tu bazgrzesz? W tym roku nie pojechałeś samochodem do Deczna ani razu. Zgadnij skąd wiem.
                  • kulfon13l Re: Deczno - mandat 22.07.11, 15:53
                    > Skoro nawet nie wiesz o czym piszesz, to po co tu bazgrzesz? W tym roku nie poj
                    > echałeś samochodem do Deczna ani razu. Zgadnij skąd wiem.

Istnieje szansa, że jednak pojechał samochodem, tyle że też parkował na zakazie, i do teraz nie wie, że parking jest bezpłatny. :)
                    • ona.19 Re: Deczno - mandat 22.07.11, 23:37
                      I bardzo dobrze w końcu zrobili z tym porządek.
                      • ona.19 Re: Deczno - mandat 22.07.11, 23:38
                        Chciałam jeszcze dodać, że byłam w tym dniu w Decznie i co tam się działo to chyba ci co parkowali na zakazie nie mają nawet pojęcia.. pół godziny czekałam w samochodzie żeby wyjechać z Deczna..
    • white-weronka86 Re: Deczno - mandat 26.07.11, 19:02
      Ja też byłam tego dnia w Decznie i miejsca na parkingu były.Ale 100 zł to za dużo jak na takie błahe przewinięcie.
    • ashtar85 Re: Deczno - mandat 28.07.11, 23:44
      Policja powinna częściej zaglądać do Deczna i wypisywać mandaty za stawianie auta na zakazie.Kilka razy miałam "przyjemność" wyjeżdzać z Deczna zastawionego samochodami...koszmar po prostu.Niecierpliwi kierowcy wjeżdżali na chodnik i mijali korek co stwarza ogromne niebezpieczeństwo dla pieszych.Zgadzam się również z tym że tak zastawiona droga uniemożliwia szybkie dotarcie karetki,wiec jak najbardziej popieram karanie lekkomyslnych kierowców.
    • mondi_2011 Re: Deczno - mandat 12.08.11, 23:42
      Kulfon, Czytam Twoje wpisy i cieszę się, że jest ktoś, kto poprawia... Mam uczucie "piasku na zębach", gdy czytam niektóre wpisy. To nie jest pośpiech ani nomenklatura internetu. To jest miernota z języka polskiego. Gratulacje!!!!
      • carmeliska00 Re: Deczno - mandat 15.08.11, 20:51
        Moi drodzy, parkowanie tam jest jak najbardziej zasadne, i nie jest to błahe przewinienie , bo jak juz pisałam może doprowadzić do tragicznych skutków, karetka wtedy nie mogła dojechać do dziecka!!! a gdyby tak musieli do niego lecieć pieszo?? dla kogoś te kilkanaście minut może być decydujące o życiu.A tak po za tym mandaty może tam też wstawiać straż leśna i oni najczęściej to robią, i oby to robili zawsze:-) no ale parking teraz mamy ładny i darmowy, jest także spory więc raczej nikt nie powinien mieć teraz problemów z parkowaniem koło Deczna:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka