Gość: Satchmo IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 03.09.02, 08:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
garti Re: Wybory 2002 03.09.02, 10:04 No to, co nam proponujesz? Chyba nie głosowanie na Braniockiego?! Co by bie mówić o dwóch poprzednich kandydatach, to przynajmniej znają się na tym, co robią, a ten - ot, taki chłopek, nauczyciel, co się nawet porządnie wysłowić nie umie. Dziwi mnie, że SLD nie miało lepszego kandydata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satchmo Re: Wybory 2002 IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 03.09.02, 14:51 To prawda ze nie mowi w taki sposob ze wszystkie uszy kieruja sie w jego kierunku ale czy jego kotrkadydaci to oratorzy.zawisinski gra w telewizji balcerowicza przebierajac rekoma, Pogoda gra strudzonego i zmeczonego.Moze przyda mu sie troche wolnego. Brak mu slownictwa i nic tego nie zmianie bo czego jasiu sie nauczyl tego jan nie bedzie umial.Popatrzcie czy jest cos czego pogoda by nie zrobil zeby zostac na stolku pozbedzie sie wszystkich by utrzymac krzeslo. Dlaczego w kampanie wyborcza z 1998 roku zamieszalo sie kilku kierownikow wydzialow urzedu.Czemu nie spojrzec na ten uklad.Dlaczego oglaszane konkursy na stanowiska sa farsa gdzie kandydat jest juz wybrany przed ogloszeniem procedury.Najwiekszym przestepca w terenie jest UM w Swieciu bo zalatwic tam cos, uzyskac informacje moga nieliczni.Jezeli chcecie rozmawiac na ten temat piszcie. W innym teamacie pisalem o wspolpracy Zawiasa i Pogody.Przeciez oni ze soba nie rozmawiaja.Co to ma znaczyc?Gdzie interes gminy? Odpowiedz Link Zgłoś
olaff_melancholik Re: Wybory 2002 03.09.02, 23:38 A ja wlasnei uwazam, ze J. Branicki jest odpowiedni...Pogoda przez 12 lat nie zrobil zbyt wiele chociazby w walce z bezrobociem....slaby plan dla absolwentow...dzieki czemu mamy przwie 25 % :((( Branicki uczy mnie i wiem ze ten czlowiek potrafi nie tylko obiecywac, ale i dzialac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muminek Re: Wybory 2002 IP: *.polpak-karton.pl 04.09.02, 07:42 Oni wszyscy czegoś nas nauczyli, a następni pchają się do tego aby dalej nas nauczyć że każdy który coś obiecuje nie całkiem mówi to co chce zrobić. Najczęściej zapominają o dodaniu do swoich przedwyborczych obietnic tego co dla siebie chcą osiągnąć. A powszechnie wiadomo że nikt nie pcha się do władzy bo tam trzeba tyrać lecz po to aby mieć na uwadze przede wszystkim własny interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wybory 2002 IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 19:31 a ja zupelnie nie rozumiem , co zlego jest w byciu urzednikiem skarbowki, proponuje trzymac sie faktow ... Odpowiedz Link Zgłoś
garti Re: Wybory 2002 06.09.02, 09:19 I tak, uważam, że najlepszym kandydatem jest Zawias. Pogoda faktycznie chyba niczego już nie wniesie, a Branicki po prostu się do tego nie nadaje. Wybacie, też znam go dosyc dobrze, ale z całym szacunkiem do tego człowieka, to to nie miejsce dla niego. Wystarczy spojrzec na jego działania jako radnego. Co zrobił? Nic, a przynajmniej o niczym nie wie przeciętny człowiek. naszemu miastu jest potrzebny ktoś, kto będzie działał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satchmo Re: Wybory 2002 IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 13:49 Wszyscy my (piszacy tutaj) majy tez jakas wiedze.Proponuje uzywac glowy podczas wyborow i sprawdzenia co daja nam kandydaci.Warto jednak pamietac, ze jezeli czlowiek juz raz cos zepsul to generalnie tego nie odkreci bo latwiej sie jeszcze raz urodzic niz cofnac czas.Jeszcze nie rozpoczela sie kampania wyborcza, kandydaci nie mowia co chca i co dadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waarez Re: Wybory 2002 IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 01:53 W jednym z ostatnich numerów „Czasu Świecia” zostały przedstawione wypowiedzi trzech kandydatów, którzy podjęli już decyzję by ubiegać się o funkcję burmistrza Świecia: pana Pogody - obecnego burmistrza, pana Zawiasińskiego - obecnego vice burmistrza i pana Branickiego - obecnego radnego rady miasta. Pan Pogoda proponuje w swoim programie tylko i wyłącznie kontynuację, czyli to co robił do tej pory. Pan Zawiasiński udzielił wywiadu pomimo, że nie wiedział jeszcze co zamierza, więc nie przedstawił swojego programu - pełni funkcję publiczną od kilku lat, w tym jako zastępca obecnego burmistrza. Pan Branicki z SLD przedstawił program z którego wynika, że głównym jego celem jest zwiększenie ilości zieleni w Świeciu. Ręce się uginają ... Pan Pogoda i Zawiasiński są w zarządzie miasta, to ich polityka była realizowana przez ostatnie lata. Czego dokonali? W mojej ocenie nie mieli i nie mają koncepcji, nie mówiąc o jej realizacji, która by miała pozytywny wpływ na losy Świecia (o braku koncepcji pana Zawiasińskiego może świadczyć chociażby fakt udzielenia wywiadu pomimo nieprzygotowanego jeszcze programu, a będąc w obecnym zarządzie na pewno nie jest człowiekiem spoza istniejących układów). Pan Pogoda wielokrotnie pokazał nam, że jest niegodnym funkcji którą pełni i wstyd, że mimo to nadal chce się o nią ubiegać. Nie potrafił wykorzystać prosperity Zakładów Celulozy i Papieru w okresie świetności tych zakładów ani w chwili obecnej gdy Frantschach nadal jest czołową firmą w regionie - wystarczy porównać efekty działań władz Kwidzyna. Nic dziwnego, bo wiele osób w Świeciu doskonale wie, że pan Pogoda nie tylko nie próbował w owych latach nawiązać współpracę z Celulozą i firmami tam pracującymi, ale odcinał się od nich, dlaczego? ... O braku koncepcji obu panów przede wszystkim świadczy poziom bezrobocia w Świeciu, oraz fakt że prawie nic się nie zmieniło jeżeli chodzi o pracę Urzędu Miasta i podległych mu instytucji. Wiele osób w Świeciu jest opłacanych przez obecny zarząd Świecia za niefachowość i nieróbstwo. Do dnia dzisiejszego obecny zarząd nie tylko nie potrafił sprzyjać tworzeniu miejsc pracy ale również dać nam co nasze. Wszystkie obiekty i instytucje opłacane z budżetu miasta w normalnych miastach i krajach służą ich mieszkańcom, bo są opłacane z naszych pieniędzy a u nas tak jak 20 lat temu. Ogromny i nowoczesny stadion „Wdy” służy jego prezesom by zarabiali kasę i pseudo piłkarzom. Nawet gdyby ci piłkarze grali w pierwszej lidze nie zmienia to faktu, że znajdujące się tam obiekty i sprzęt można by udostępnić mieszkańcom czy turystom - rzecz jasna: można i odpłatnie ale żeby chociaż jakaś kartka wisiała - gdzie, kiedy i za ile pan Stasio udostępni. Amfiteatr to kilka pseudo imprez w roku, budynek kina podobnie, zamek stoi, kort na „Mariankach„ - nawet kartki nie ma z opisem do kogo należy i jak z niego i kiedy można skorzystać; do tego należy dodać skandal z izbą regionalną i jej kustoszem - cóż, ani to rozrywce i kulturze mieszkańców nie służy ani turystom z kasą. Miasto partnerskie z Włoch to kolejna kpina, ktoś musiał być nieźle wstawiony aby do takiego partnerstwa doprowadzić, rzecz jasna ktoś do Włoch pojechał za nasze pieniądze, pewnie na wycieczkę i z partnerką... Wszystko to z braku koncepcji i nierzetelnej pracy Panów: Pogody i Zawiasińskiego. Jednak to co całkowicie skreśla pana Pogodę z listy kandydatów na burmistrza Świecia to jego działania i wypowiedzi dotyczące firmy pana Emerta. Wypowiedź pana Pogody z 30 sierpnia „Czas Świecia”: „Nie mogę powiedzieć, że firma jest niewiarygodna, wykonała już wiele inwestycji gminnych, np. sieci gazowe i nigdy nie oszukała”. Jak osoba pełniąca takie stanowisko, może ręczyć za pana Emerta, że nigdy nie oszukał, skąd to pan panie Pogoda wiesz, przekopałeś sam wszystkie rury w mieście? Co do wiarygodności to już chyba pan Pogoda nie wie co plecie. Wyobraźcie sobie, że elektryk do waszego licznika podłącza przewód zasilający jego własne mieszkanie. Według Pana Pogody jest on nadal wiarygodnym, mało dałby mu jeszcze założyć instalację u mamusi, cioci i itd. A żenującą jest jego wypowiedź z 6 września, gdzie nawet nie ma pojęcia czym różni się wadliwie wykonane zamówienie od czynu karalnego jakim jest przestępstwo! Wada to np. wykonanie czegokolwiek w tym zamówienia niezgodnie z dokumentacją. W sytuacji gdy sprawą oczywistą jest nie tylko wadliwe wykonanie zamówienia, ale i czyn przestępczy udokumentowany, tyle że bez wyroku sądu każdy uczciwy i normalny człowiek zrobił by wszystko by pan Emert nie wygrał owego przetargu, pan Pogoda nie zrobił tego nawet mając ku temu prawne podstawy! Mało, odciął się i powiedział, że to pan Zawiasiński. Jednak wystarczy sprawdzić panie Pogoda czyj podpis został złożony na dokumencie skierowanym do firmy pana Emerta o wyborze firmy - to pana podpis. Pan Branicki niestety, nawet wizji nie ma czego potrzebują i oczekują mieszkańcy, z tą trawą to niezły dowcip. I lepiej by na sianiu trawy kandydat poprzestał. Strach pomyśleć co będzie się działo w Świeciu ??? waarez@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muminek Re: Wybory 2002 IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 07:46 Ciekawe co nas czeka przy takich kandydatach, zaczyna sie zupełnie jak przed wyborami na prezydenta gdy mieliśmy do wyboru albo Tymiński albo Wałęsa. Z jednej strony należy zwrócić uwagę na pewien szczegół, że to Pan Pogoda jest burmistrzem a co za tym idzie podejmującym wszelkie decyzje w naszym samorządzie, a Pan Zawiasiński niestety tylko jemu podlegającym pracownikiem. Wypowiedź zatem Pana Burmistrza która można by powiedzieć oczernia kontrkandydata na piastujacy przez niego stołek jest w sytuacji zbliżających się wyborów pewnego rodzaju błotem które rzuca się na innych z nadzieją że "rączek sobie nie ubrudzę". Ciekaw jestem czy Pan Burmistrz wskazałby na swojego zastępcę gdyby sie okazało że sprawy osiągneły taki efekt którym można byłoby sie chwalić zamiast sie za niego tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satchmo Re: Wybory 2002 IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 14:54 Jest super bo ludzie zaczynaja mowic.A juz myslalem ze to tylko ja nie chce pogody ani zawiasa.Nie mam nic przeciwko tym ludziom jako dwom osobom z tlumu ale burmistrza ani jeden ani drugi sie nie NADAJE!!!!!!!!! Nie wiem co mam powiedziec o branickim ale na dzien dzisiejszy niczego nie zepsul a na tyle na ile znaja go moi znajomi jest raczej uczciwy o czym swiadczy jego praca i historia zawodowa.Warto go zapytac co robil wczesniej bo byc moze jego droga jest taka z wyboru-tzn nie nastawil sie na kariere polityka lokalnego bo inne wartosci byly dla niego istotniejsze.Jakie?Zapytajmy go sami przy najblizszej okazji. Jest mi wstyd za pogode bo nie potrafi sie wypowiadac na forum. Jego polityka jest taka pokretna, obsada stanowisk z klucza a nawet po tylu latach sprawowania wladzy nie stac go na odrobine finezji.Wierzyc mi sie nie chce w apolityczna polityke prowadzona przez burmistrza, w jego przekonanie o zlu czerwonych zastepow.Moj ojciec tez nalezal do solidarnosci w swieckiej celulozie ale jakos zaszczytow tam po 1989 roku nie osiagnal.Pamietam stan wojenny bo mialem wowczas kilka lat i sposob w jaki moja mama palila gazety i ulotki.Niech nikt nie robi z siebie kombatanta z tamtych czasow bo ja tego nie kupuje.Pogoda sadzi ze wladzy nie moze sprawowac ktos kto chocby troche moze byc czerwony ale jego polityka jest jak najbardziej socjalistyczna. Niech urzad robi swoje jak najmniejsza liczba ludzi a zatrudnianie zostawi podmiotom gospodarczym i ludziom z glowa do interesow. Prywatna dzialalnosc wyzwala w ludziach ambicje, inwencje i daje szanse bycia na swoim a poprzez to samorealizacje. Pan zawiasinski nie wiem co robil w poprzednich czasach ale wielu ludzi go zna i ceni.Ja rowniez, co nie oznacza ze bedzie z niego dobry burmistrz.Uwazam ze steruja nim ludzie z rodzin katolickich a nasze panstwo na razie jest jeszcze swieckie. Dam swoj glos na branickiego bo wierze ze ta kandydatura da szanse na zmiany a z pewnoscia zniszczy istniejacy uklad i strukture powiazan. Glowy do gory!bedzie dobrze jesli sami o to zadbamy nikt z tych trzech ludzi nie bedzie pchal nas do zycia ale moze pokaze ze gmina, urzad i urzednicy sa dla nas a nie my dla nich!!! Odpowiedz Link Zgłoś
olaff_melancholik Re: Wybory 2002 10.09.02, 23:42 Heh, co by tu za slowa nie padly i tak zwyciezy ten, ktory zrobi najwieksze pranie z mozgow, a konkretow i tak nie bedzie :(....Wszyscy zapomna 2 tygodnie po wyborach o obietnicach...a stolki w urzedzie beda. BTW - Co sadzicie na temat wynagrodzenia pani starosty !?!?!? Aha - w ranking Expressu Swiecie Branicki prowadzi dosc znacznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielbiciel Re: Wybory 2002 IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 13:59 Hurra!jestesmy gmina fair play!!!!!cudownie!!!mamy burmistrza fair play, tzn. takiego co jak play to juz na pewno nie fair.Swoja droga co to oznacza???ze jestesmy przyjazni inwestorom,warto u nas robic ineteresy,mamy cudnych urzednikow i w ogole jest the best!!! Widzialem wczoraj tadka jak gadal w regionalnej.nic sie nie zmienil jak byl cienki tak i pozostanie.sloma z butow wystawala mu ponad stolik!!! jesli jestesmy tacy cacy to dlaczego do jasnej cholery u nas tych inwestorow nie ma.dlaczego tytulu nie dostalo tarnowo podgorne czy chocby ciechocinek, osielsko.mysle ze ten konkurs byl platny tak jak skonczenie Uniwesrytetu Warszawkiego spolka z o.o. jest zwiazane z oplata tak i ten konkurs adresowany byl do grupy ludzi ktorzy sklonni byli zaplacic organizatorm za przeprowadzenie tej calej zabawy i brali sie na teksty zapisane w ankietach.kto to zweryfikuje???? zyciu panie tadziu, zycie!!! Strefa rozwoju przy frantschach to dobry pomysl, szkoda tylko ze spozniony o kilka lat. zacytuje panu wypowiedz z rzeczopspolitej czyli gazety ktora moza pan czyta i w jakich niezrozumialy sposob przemowi do panskiego rozumu: tarnowo podgorne,krzysztof krzysztofiak: "w ostatnich latach ponad 60% dochodow przeznaczylismy na inwestycje, budowe kanalizacji, drog, przygotowalismy z duzym wyprzedzeniem palny zagospodarowania przestrzennego co zaowocowalo tym, ze zaczeli do nas sciagac inwestorzy, ktorzy budowli tu swoje fabryki i magazyny". moze nich pan czyta prase i zerznie z kogos jakis dobry pomysl, ale warto by bylo juz dzisaj o tym pomyslec bo potem znowu bedzie za pozno. daj pan sobie spokoj z ta demagogia bo to meczy.moze i zostanie pan po raz kolejny burmistrzem a po zmianie ustawy uzyska wieksze kompetencje ale na co to panu skoro i tak nie potrafi pan rzadzic ludzmi. wiem gdzie jest tarnowo podgoren i jak droga do niego prowadzi ale obecnosc poznania pana nie wytlumaczy bo poznan sie nie przesunal do nas i to sklonilo pana do robienia strefy. bark mi slow jak widze ten zatroskany pysk, smieszne wasy bo w gruncie rzeczy nieiele pan wnosi do pracy.prosze zdjac z siebie ten ciezar troski o nas bo sie pan zawali.o mnie prosze sie nie martwic i o jednego lzej wiec glowa do gory. nie pan od listopada zajmie sie ta ulubiona turystyka z synem, wyluzuje sie i odpocznie lacze pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waarez Re: Wybory 2002 IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.02, 22:50 Satchmo, nie zrozumiałeś co czytasz lub starasz się nadgonić pokłonami panu Branickiemu - pewnie masz powody. To, że niewiele napisałem o panu Branickim świadczy tylko i wyłącznie o tym, że wogóle moim zdaniem nie nadaje się na burmistrza i jakiekolwiek uwagi na temat tego pana były dla mnie stratą czasu. Powiem więcej, jeżeli nie będę mieć alternatywy to zagłosuję na pana Zawiasińskiego. waarez@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
adamus56 Re: Wybory 2002 15.09.02, 10:21 Ci co chcą głosować na Branickiego pewnie wcale go nie znają, a jego uczniom się dziwię. Przecież to człowiek bez żadnych zasad, alkocholik i marionetka. SLDowcy w Świeciu nie mieli praktycznie żadnej alternatywy kogo wystawić do wyborów. Po prostu Branicki został narzucony przez Bydgoszcz. Ci co znają Zawiasińskiego powinni wiedzieć że nadaje się on tylko do organizowania pielgrzymek i kółek różańcowych. Tak więc według mnie najmniejsze zło to Pogoda. Niestety wartościowsi ludzie nie chcą kandydować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satchmo Re: Wybory 2002 IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 10:33 Do waarez! Jak na razie to każdemu z nas przysługuje prawo do wypowiadania się na temat kandydatów a nie przypominam sobie żebym starał się komuś z moich przedmówców dawać jaieś uwagi.Na razie to forum nie dotyczy obrzucania inwektywami piszących te opinie.Może i mam coś wspólnego z wyborem Branickiego ale pewnie dokładnie tyle ile ty z wyborem Zawisińskiego więc jesteśmy na równo. Pewnie sztuka twoich rozmów z ludźmi jest zmniejszenie czyjejś wartości i pokazanie że to ty jesteś górą.Powodzenia w życiu i skup się nad kandydatami na burmistrza a nie moją skromną osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adela Re: Wybory 2002 IP: 80.51.243.* 02.04.03, 10:18 Jak Mamusia zostanie burmistrzem to zobaczycie jak fajnie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Szymański ... IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 26.09.02, 11:38 zapraszam do rozmowy na temat wyborów do rady miejskiej w Świeciu na wątku kampania wyborcza. Grzegorz Szymański Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muminek Re: ... IP: *.polpak-karton.pl 29.09.02, 12:04 A może by tak Panie Grzegorzu otworzyć własny wątek? Odpowiedz Link Zgłoś