IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 03.09.02, 08:37
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • garti Re: Wybory 2002 03.09.02, 10:04
      No to, co nam proponujesz? Chyba nie głosowanie na Braniockiego?! Co by bie
      mówić o dwóch poprzednich kandydatach, to przynajmniej znają się na tym, co
      robią, a ten - ot, taki chłopek, nauczyciel, co się nawet porządnie wysłowić
      nie umie. Dziwi mnie, że SLD nie miało lepszego kandydata.
      • Gość: Satchmo Re: Wybory 2002 IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 03.09.02, 14:51
        To prawda ze nie mowi w taki sposob ze wszystkie uszy kieruja sie w jego
        kierunku ale czy jego kotrkadydaci to oratorzy.zawisinski gra w telewizji
        balcerowicza przebierajac rekoma, Pogoda gra strudzonego i zmeczonego.Moze
        przyda mu sie troche wolnego. Brak mu slownictwa i nic tego nie zmianie bo
        czego jasiu sie nauczyl tego jan nie bedzie umial.Popatrzcie czy jest cos czego
        pogoda by nie zrobil zeby zostac na stolku pozbedzie sie wszystkich by utrzymac
        krzeslo.
        Dlaczego w kampanie wyborcza z 1998 roku zamieszalo sie kilku kierownikow
        wydzialow urzedu.Czemu nie spojrzec na ten uklad.Dlaczego oglaszane konkursy na
        stanowiska sa farsa gdzie kandydat jest juz wybrany przed ogloszeniem
        procedury.Najwiekszym przestepca w terenie jest UM w Swieciu bo zalatwic tam
        cos, uzyskac informacje moga nieliczni.Jezeli chcecie rozmawiac na ten temat
        piszcie.
        W innym teamacie pisalem o wspolpracy Zawiasa i Pogody.Przeciez oni ze soba nie
        rozmawiaja.Co to ma znaczyc?Gdzie interes gminy?
      • olaff_melancholik Re: Wybory 2002 03.09.02, 23:38
        A ja wlasnei uwazam, ze J. Branicki jest odpowiedni...Pogoda przez 12 lat nie
        zrobil zbyt wiele chociazby w walce z bezrobociem....slaby plan dla
        absolwentow...dzieki czemu mamy przwie 25 % :((( Branicki uczy mnie i wiem ze
        ten czlowiek potrafi nie tylko obiecywac, ale i dzialac.
        • Gość: Muminek Re: Wybory 2002 IP: *.polpak-karton.pl 04.09.02, 07:42
          Oni wszyscy czegoś nas nauczyli, a następni pchają się do tego aby dalej nas
          nauczyć że każdy który coś obiecuje nie całkiem mówi to co chce zrobić.
          Najczęściej zapominają o dodaniu do swoich przedwyborczych obietnic tego co dla
          siebie chcą osiągnąć. A powszechnie wiadomo że nikt nie pcha się do władzy bo
          tam trzeba tyrać lecz po to aby mieć na uwadze przede wszystkim własny interes.
    • Gość: gosc Re: Wybory 2002 IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 19:31
      a ja zupelnie nie rozumiem , co zlego jest w byciu urzednikiem skarbowki,
      proponuje trzymac sie faktow ...
      • garti Re: Wybory 2002 06.09.02, 09:19
        I tak, uważam, że najlepszym kandydatem jest Zawias. Pogoda faktycznie chyba
        niczego już nie wniesie, a Branicki po prostu się do tego nie nadaje. Wybacie,
        też znam go dosyc dobrze, ale z całym szacunkiem do tego człowieka, to to nie
        miejsce dla niego. Wystarczy spojrzec na jego działania jako radnego. Co
        zrobił? Nic, a przynajmniej o niczym nie wie przeciętny człowiek. naszemu
        miastu jest potrzebny ktoś, kto będzie działał.
        • Gość: Satchmo Re: Wybory 2002 IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 13:49
          Wszyscy my (piszacy tutaj) majy tez jakas wiedze.Proponuje uzywac glowy podczas
          wyborow i sprawdzenia co daja nam kandydaci.Warto jednak pamietac, ze jezeli
          czlowiek juz raz cos zepsul to generalnie tego nie odkreci bo latwiej sie
          jeszcze raz urodzic niz cofnac czas.Jeszcze nie rozpoczela sie kampania
          wyborcza, kandydaci nie mowia co chca i co dadza.
    • Gość: Waarez Re: Wybory 2002 IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 01:53
      W jednym z ostatnich numerów „Czasu Świecia” zostały przedstawione wypowiedzi
      trzech kandydatów, którzy podjęli już decyzję by ubiegać się o funkcję
      burmistrza Świecia: pana Pogody - obecnego burmistrza, pana Zawiasińskiego -
      obecnego vice burmistrza i pana Branickiego - obecnego radnego rady miasta.
      Pan Pogoda proponuje w swoim programie tylko i wyłącznie kontynuację, czyli to
      co robił do tej pory. Pan Zawiasiński udzielił wywiadu pomimo, że nie wiedział
      jeszcze co zamierza, więc nie przedstawił swojego programu - pełni funkcję
      publiczną od kilku lat, w tym jako zastępca obecnego burmistrza. Pan Branicki z
      SLD przedstawił program z którego wynika, że głównym jego celem jest
      zwiększenie ilości zieleni w Świeciu.
      Ręce się uginają ...
      Pan Pogoda i Zawiasiński są w zarządzie miasta, to ich polityka była
      realizowana przez ostatnie lata.
      Czego dokonali? W mojej ocenie nie mieli i nie mają koncepcji, nie mówiąc o jej
      realizacji, która by miała pozytywny wpływ na losy Świecia (o braku koncepcji
      pana Zawiasińskiego może świadczyć chociażby fakt udzielenia wywiadu pomimo
      nieprzygotowanego jeszcze programu, a będąc w obecnym zarządzie na pewno nie
      jest człowiekiem spoza istniejących układów).
      Pan Pogoda wielokrotnie pokazał nam, że jest niegodnym funkcji którą pełni i
      wstyd, że mimo to nadal chce się o nią ubiegać. Nie potrafił wykorzystać
      prosperity Zakładów Celulozy i Papieru w okresie świetności tych zakładów ani w
      chwili obecnej gdy Frantschach nadal jest czołową firmą w regionie - wystarczy
      porównać efekty działań władz Kwidzyna. Nic dziwnego, bo wiele osób w Świeciu
      doskonale wie, że pan Pogoda nie tylko nie próbował w owych latach nawiązać
      współpracę z Celulozą i firmami tam pracującymi, ale odcinał się od nich,
      dlaczego? ... O braku koncepcji obu panów przede wszystkim świadczy poziom
      bezrobocia w Świeciu, oraz fakt że prawie nic się nie zmieniło jeżeli chodzi o
      pracę Urzędu Miasta i podległych mu instytucji. Wiele osób w Świeciu jest
      opłacanych przez obecny zarząd Świecia za niefachowość i nieróbstwo. Do dnia
      dzisiejszego obecny zarząd nie tylko nie potrafił sprzyjać tworzeniu miejsc
      pracy ale również dać nam co nasze. Wszystkie obiekty i instytucje opłacane z
      budżetu miasta w normalnych miastach i krajach służą ich mieszkańcom, bo są
      opłacane z naszych pieniędzy a u nas tak jak 20 lat temu. Ogromny i nowoczesny
      stadion „Wdy” służy jego prezesom by zarabiali kasę i pseudo piłkarzom. Nawet
      gdyby ci piłkarze grali w pierwszej lidze nie zmienia to faktu, że znajdujące
      się tam obiekty i sprzęt można by udostępnić mieszkańcom czy turystom - rzecz
      jasna: można i odpłatnie ale żeby chociaż jakaś kartka wisiała - gdzie, kiedy i
      za ile pan Stasio udostępni. Amfiteatr to kilka pseudo imprez w roku, budynek
      kina podobnie, zamek stoi, kort na „Mariankach„ - nawet kartki nie ma z opisem
      do kogo należy i jak z niego i kiedy można skorzystać; do tego należy dodać
      skandal z izbą regionalną i jej kustoszem - cóż, ani to rozrywce i kulturze
      mieszkańców nie służy ani turystom z kasą. Miasto partnerskie z Włoch to
      kolejna kpina, ktoś musiał być nieźle wstawiony aby do takiego partnerstwa
      doprowadzić, rzecz jasna ktoś do Włoch pojechał za nasze pieniądze, pewnie na
      wycieczkę i z partnerką... Wszystko to z braku koncepcji i nierzetelnej pracy
      Panów: Pogody i Zawiasińskiego. Jednak to co całkowicie skreśla pana Pogodę z
      listy kandydatów na burmistrza Świecia to jego działania i wypowiedzi dotyczące
      firmy pana Emerta. Wypowiedź pana Pogody z 30 sierpnia „Czas Świecia”: „Nie
      mogę powiedzieć, że firma jest niewiarygodna, wykonała już wiele inwestycji
      gminnych, np. sieci gazowe i nigdy nie oszukała”. Jak osoba pełniąca takie
      stanowisko, może ręczyć za pana Emerta, że nigdy nie oszukał, skąd to pan panie
      Pogoda wiesz, przekopałeś sam wszystkie rury w mieście? Co do wiarygodności to
      już chyba pan Pogoda nie wie co plecie. Wyobraźcie sobie, że elektryk do
      waszego licznika podłącza przewód zasilający jego własne mieszkanie. Według
      Pana Pogody jest on nadal wiarygodnym, mało dałby mu jeszcze założyć instalację
      u mamusi, cioci i itd. A żenującą jest jego wypowiedź z 6 września, gdzie nawet
      nie ma pojęcia czym różni się wadliwie wykonane zamówienie od czynu karalnego
      jakim jest przestępstwo! Wada to np. wykonanie czegokolwiek w tym zamówienia
      niezgodnie z dokumentacją. W sytuacji gdy sprawą oczywistą jest nie tylko
      wadliwe wykonanie zamówienia, ale i czyn przestępczy udokumentowany, tyle że
      bez wyroku sądu każdy uczciwy i normalny człowiek zrobił by wszystko by pan
      Emert nie wygrał owego przetargu, pan Pogoda nie zrobił tego nawet mając ku
      temu prawne podstawy! Mało, odciął się i powiedział, że to pan Zawiasiński.
      Jednak wystarczy sprawdzić panie Pogoda czyj podpis został złożony na
      dokumencie skierowanym do firmy pana Emerta o wyborze firmy - to pana podpis.
      Pan Branicki niestety, nawet wizji nie ma czego potrzebują i oczekują
      mieszkańcy, z tą trawą to niezły dowcip. I lepiej by na sianiu trawy kandydat
      poprzestał.
      Strach pomyśleć co będzie się działo w Świeciu ???

waarez@wp.pl
      • Gość: Muminek Re: Wybory 2002 IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 07:46
        Ciekawe co nas czeka przy takich kandydatach, zaczyna sie zupełnie jak przed
        wyborami na prezydenta gdy mieliśmy do wyboru albo Tymiński albo Wałęsa. Z
        jednej strony należy zwrócić uwagę na pewien szczegół, że to Pan Pogoda jest
        burmistrzem a co za tym idzie podejmującym wszelkie decyzje w naszym
        samorządzie, a Pan Zawiasiński niestety tylko jemu podlegającym pracownikiem.
        Wypowiedź zatem Pana Burmistrza która można by powiedzieć oczernia
        kontrkandydata na piastujacy przez niego stołek jest w sytuacji zbliżających
        się wyborów pewnego rodzaju błotem które rzuca się na innych z nadzieją
        że "rączek sobie nie ubrudzę". Ciekaw jestem czy Pan Burmistrz wskazałby na
        swojego zastępcę gdyby sie okazało że sprawy osiągneły taki efekt którym można
        byłoby sie chwalić zamiast sie za niego tłumaczyć.
        • Gość: Satchmo Re: Wybory 2002 IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 14:54
          Jest super bo ludzie zaczynaja mowic.A juz myslalem ze to tylko ja nie chce
          pogody ani zawiasa.Nie mam nic przeciwko tym ludziom jako dwom osobom z tlumu
          ale burmistrza ani jeden ani drugi sie nie NADAJE!!!!!!!!!
          Nie wiem co mam powiedziec o branickim ale na dzien dzisiejszy niczego nie
          zepsul a na tyle na ile znaja go moi znajomi jest raczej uczciwy o czym
          swiadczy jego praca i historia zawodowa.Warto go zapytac co robil wczesniej bo
          byc moze jego droga jest taka z wyboru-tzn nie nastawil sie na kariere polityka
          lokalnego bo inne wartosci byly dla niego istotniejsze.Jakie?Zapytajmy go sami
          przy najblizszej okazji.
          Jest mi wstyd za pogode bo nie potrafi sie wypowiadac na forum. Jego polityka
          jest taka pokretna, obsada stanowisk z klucza a nawet po tylu latach
          sprawowania wladzy nie stac go na odrobine finezji.Wierzyc mi sie nie chce w
          apolityczna polityke prowadzona przez burmistrza, w jego przekonanie o zlu
          czerwonych zastepow.Moj ojciec tez nalezal do solidarnosci w swieckiej
          celulozie ale jakos zaszczytow tam po 1989 roku nie osiagnal.Pamietam stan
          wojenny bo mialem wowczas kilka lat i sposob w jaki moja mama palila gazety i
          ulotki.Niech nikt nie robi z siebie kombatanta z tamtych czasow bo ja tego nie
          kupuje.Pogoda sadzi ze wladzy nie moze sprawowac ktos kto chocby troche moze
          byc czerwony ale jego polityka jest jak najbardziej socjalistyczna.
          Niech urzad robi swoje jak najmniejsza liczba ludzi a zatrudnianie zostawi
          podmiotom gospodarczym i ludziom z glowa do interesow. Prywatna dzialalnosc
          wyzwala w ludziach ambicje, inwencje i daje szanse bycia na swoim a poprzez to
          samorealizacje.
          Pan zawiasinski nie wiem co robil w poprzednich czasach ale wielu ludzi go zna
          i ceni.Ja rowniez, co nie oznacza ze bedzie z niego dobry burmistrz.Uwazam ze
          steruja nim ludzie z rodzin katolickich a nasze panstwo na razie jest jeszcze
          swieckie.
          Dam swoj glos na branickiego bo wierze ze ta kandydatura da szanse na zmiany a
          z pewnoscia zniszczy istniejacy uklad i strukture powiazan.
          Glowy do gory!bedzie dobrze jesli sami o to zadbamy nikt z tych trzech ludzi
          nie bedzie pchal nas do zycia ale moze pokaze ze gmina, urzad i urzednicy sa
          dla nas a nie my dla nich!!!
          • olaff_melancholik Re: Wybory 2002 10.09.02, 23:42
            Heh, co by tu za slowa nie padly i tak zwyciezy ten, ktory zrobi najwieksze
            pranie z mozgow, a konkretow i tak nie bedzie :(....Wszyscy zapomna 2 tygodnie
            po wyborach o obietnicach...a stolki w urzedzie beda. BTW - Co sadzicie na
            temat wynagrodzenia pani starosty !?!?!?
            Aha - w ranking Expressu Swiecie Branicki prowadzi dosc znacznie...
            • Gość: Wielbiciel Re: Wybory 2002 IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 13:59
              Hurra!jestesmy gmina fair play!!!!!cudownie!!!mamy burmistrza fair play, tzn.
              takiego co jak play to juz na pewno nie fair.Swoja droga co to oznacza???ze
              jestesmy przyjazni inwestorom,warto u nas robic ineteresy,mamy cudnych
              urzednikow i w ogole jest the best!!!
              Widzialem wczoraj tadka jak gadal w regionalnej.nic sie nie zmienil jak byl
              cienki tak i pozostanie.sloma z butow wystawala mu ponad stolik!!!
              jesli jestesmy tacy cacy to dlaczego do jasnej cholery u nas tych inwestorow
              nie ma.dlaczego tytulu nie dostalo tarnowo podgorne czy chocby ciechocinek,
              osielsko.mysle ze ten konkurs byl platny tak jak skonczenie Uniwesrytetu
              Warszawkiego spolka z o.o. jest zwiazane z oplata tak i ten konkurs adresowany
              byl do grupy ludzi ktorzy sklonni byli zaplacic organizatorm za przeprowadzenie
              tej calej zabawy i brali sie na teksty zapisane w ankietach.kto to
              zweryfikuje???? zyciu panie tadziu, zycie!!!
              Strefa rozwoju przy frantschach to dobry pomysl, szkoda tylko ze spozniony o
              kilka lat. zacytuje panu wypowiedz z rzeczopspolitej czyli gazety ktora moza
              pan czyta i w jakich niezrozumialy sposob przemowi do panskiego rozumu:
              tarnowo podgorne,krzysztof krzysztofiak: "w ostatnich latach ponad 60% dochodow
              przeznaczylismy na inwestycje, budowe kanalizacji, drog, przygotowalismy z
              duzym wyprzedzeniem palny zagospodarowania przestrzennego co zaowocowalo tym,
              ze zaczeli do nas sciagac inwestorzy, ktorzy budowli tu swoje fabryki i
              magazyny".
              moze nich pan czyta prase i zerznie z kogos jakis dobry pomysl, ale warto by
              bylo juz dzisaj o tym pomyslec bo potem znowu bedzie za pozno.
              daj pan sobie spokoj z ta demagogia bo to meczy.moze i zostanie pan po raz
              kolejny burmistrzem a po zmianie ustawy uzyska wieksze kompetencje ale na co to
              panu skoro i tak nie potrafi pan rzadzic ludzmi.
              wiem gdzie jest tarnowo podgoren i jak droga do niego prowadzi ale obecnosc
              poznania pana nie wytlumaczy bo poznan sie nie przesunal do nas i to sklonilo
              pana do robienia strefy.
              bark mi slow jak widze ten zatroskany pysk, smieszne wasy bo w gruncie rzeczy
              nieiele pan wnosi do pracy.prosze zdjac z siebie ten ciezar troski o nas bo sie
              pan zawali.o mnie prosze sie nie martwic i o jednego lzej wiec glowa do gory.
              nie pan od listopada zajmie sie ta ulubiona turystyka z synem, wyluzuje sie i
              odpocznie

lacze pozdrowienia
          • Gość: Waarez Re: Wybory 2002 IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.02, 22:50
            Satchmo, nie zrozumiałeś co czytasz lub starasz się nadgonić pokłonami panu
            Branickiemu - pewnie masz powody. To, że niewiele napisałem o panu Branickim
            świadczy tylko i wyłącznie o tym, że wogóle moim zdaniem nie nadaje się na
            burmistrza i jakiekolwiek uwagi na temat tego pana były dla mnie stratą czasu.
            Powiem więcej, jeżeli nie będę mieć alternatywy to zagłosuję na pana
            Zawiasińskiego.

waarez@wp.pl
            • adamus56 Re: Wybory 2002 15.09.02, 10:21
              Ci co chcą głosować na Branickiego pewnie wcale go nie znają, a jego uczniom
              się dziwię. Przecież to człowiek bez żadnych zasad, alkocholik i marionetka.
              SLDowcy w Świeciu nie mieli praktycznie żadnej alternatywy kogo wystawić do
              wyborów. Po prostu Branicki został narzucony przez Bydgoszcz. Ci co znają
              Zawiasińskiego powinni wiedzieć że nadaje się on tylko do organizowania
              pielgrzymek i kółek różańcowych. Tak więc według mnie najmniejsze zło to
              Pogoda. Niestety wartościowsi ludzie nie chcą kandydować.
              • Gość: Satchmo Re: Wybory 2002 IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 10:33
                Do waarez! Jak na razie to każdemu z nas przysługuje prawo do wypowiadania się
                na temat kandydatów a nie przypominam sobie żebym starał się komuś z moich
                przedmówców dawać jaieś uwagi.Na razie to forum nie dotyczy obrzucania
                inwektywami piszących te opinie.Może i mam coś wspólnego z wyborem Branickiego
                ale pewnie dokładnie tyle ile ty z wyborem Zawisińskiego więc jesteśmy na równo.
                Pewnie sztuka twoich rozmów z ludźmi jest zmniejszenie czyjejś wartości i
                pokazanie że to ty jesteś górą.Powodzenia w życiu i skup się nad kandydatami na
                burmistrza a nie moją skromną osobą.
      • Gość: adela Re: Wybory 2002 IP: 80.51.243.* 02.04.03, 10:18
        Jak Mamusia zostanie burmistrzem to zobaczycie jak fajnie będzie.
    • Gość: Grzegorz Szymański ... IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 26.09.02, 11:38
      zapraszam do rozmowy na temat wyborów do rady miejskiej w Świeciu na wątku
      kampania wyborcza.

Grzegorz Szymański
      • Gość: Muminek Re: ... IP: *.polpak-karton.pl 29.09.02, 12:04
        A może by tak Panie Grzegorzu otworzyć własny wątek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka