emutti Zwrot za wczasy ... 29.05.13, 22:22 Witam, miesiąc temu dokonałam rezerwacji wczasów rodzinnych w kwaterze prywatnej i tym samym wpłaciłam 400zł. Z poważnych przyczyn wiem już, że nie możemy pojechać na ten urlop, w związku z czym natychmiast poinformowałam pensjonat o rezygnacji. Do urlopu zostały jeszcze prawie 2 miesiące. Właściciel nie chce mi oddać tych 400zł, twierdząc, że zadatku się nie oddaje. Ja natomiast na dowodzie wpłaty mam napisane: "ZALICZKA - URLOP - 18-28 LIPIEC 2013" Przed wpłatą nie zostałam poinformowana o konsekwencjach rezygnacji, nie znalazłam również regulaminu pensjonatu. Czy mam prawo domagać się zwrotu wpłaconych pieniędzy ? Jeśli tak, to na co się powołać ? Nie ukrywam, ze to dla nas duża kwota. Pozdrawiam serdecznie, Monika Odpowiedz Link
ojciec0 Re: ODPOWIADAM NA PYTANIA - PRAWNIK 26.04.14, 18:05 Witam. Mam małe pytanko , a zatem - jestem w trakcie pisania pozwu rozwodowego. Wspólnie mieszkamy w mieszkaniu , które kupiłem w trakcie trwania małżeństwa lecz mamy rozdzielność majątkową zawartą przed zakupem mieszkania. I czy w pozwie wspominać o tym w ogóle czy nie ? Bo w różnych wzorach widziałem formułkę o niedecydowaniu przez sąd o wspólnym mieszkaniu małżonków. Czy mam napisać takie zdanie zmienione tyle , że zmienione w sensie własności mieszkania , czy nie pisać w ogóle ? Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link
magdika86 Re: ODPOWIADAM NA PYTANIA - PRAWNIK 18.05.16, 11:01 witam proszę o poradę otóż weszłam w prawo najmu po śmierci mojej mamy (zmarła 12.07.2008) wtedy jeszcze byłam panną i na skierowaniu do pozostania w mieszkaniu byłam ja i mój brat dnia 16.08.2008 roku wyszłam za mąż i po ślubie dostałam dopiero umowę do podpisania że jestem głównym najemcą (jego podpisu nigdzie nie ma) przed rozwodem zamieniłam się mieszkaniami i naskierowaniu do zamiany a później do zameldowania widniałam ja i nasza córka (brat zrzekł się jakichkolwiek roszczeń) a wtedy jeszcze mąż nie był potrzebny ponieważ nie był tam zameldowany w 2014 roku rozwiodłam się z mężem, do sądu trafiła sprawa o podział majątku wspólnego i mąż chce abym spłaciła go za to mieszkanie które jest własnością miasta a ja tylko najemcą byłam w Urzędzie Miasta w zeszłym roku i powiedziano mi tam że były mąż nie może żądać czegokolwiek ponieważ liczy się data śmierci (mojej mamy) i z dniem jej zgonu ja automatycznie weszłam w prawo najmu i nie liczy się data podpisania umowy Wysoki Sąd na ostatniej rozprawie kazał nam wykazać że nic nie należy się byłemu mężowi bo inaczej dojdzie do podziału choć na skierowaniu jest podany przepis który mówi komu przysługuje mieszkanie proszę o poradę w tej sprawie kto ma rację pozdrawiam Magdalena Odpowiedz Link
tomcie99 Re: ODPOWIADAM NA PYTANIA - PRAWNIK 02.10.18, 11:37 Witam, czy odpowiada Pani jeszcze na pytania? Odpowiedz Link
malwa200 Re: ODPOWIADAM NA PYTANIA - PRAWNIK 08.01.19, 10:18 mam pytanie. w przypadku gdy ojciec dziecka nie chce pracować ani płacić alimentów to czy matka dziecka może podać o alimenty matkę ojca dziecka? Odpowiedz Link
magdalenagazeta Re: ODPOWIADAM NA PYTANIA - PRAWNIK 10.11.19, 18:41 Witam, i prosze o pomoc. W lipcu br. podpisałam 2 umowy na wykonanie mebli - jedną na kuchnię, drugą na łazienkę z przedpokojem. Pierwsza(kuchnia) - została wykonana po terminie. Po zamontowaniu meble zaczynały odpadać od ściany. Telefon do wykonawcy. Przyjechali i przez dwa dni montowali ponownie. Do tego przy montażu wypadła dziura w ścianie po drugiej stronie. Jest tylko zagipsowana. Ściana do dzisiaj niewyrównana, niepomalowana. Druga umowa(łazienka i przedpokój) -od lipca do dzisiaj montaż mebli nie jest skończony. Piszę sms-y dzwonię. Albo nikt się nie odzywa, albo w firmie nie ma prądu lub pracownicy są chorzy. Proszę o poradę, jaka jest prawna strona zadziałania na wykonawcę do przyspieszenia prac? Pozdrawiam Magdalena Odpowiedz Link
angelika.kopczyk Re: ODPOWIADAM NA PYTANIA - PRAWNIK 19.05.20, 12:10 Witam . Mój sąsiad, który z tego co wiem jest na emeryturze, prowadzi na swojej posesji niezarejestrowaną działalność. Skupuje uszkodzone samochody, remontuje je pod gołym niebem, a pozniej sprzedaje. Nie ma żadnego pomieszczenia, robi wszystko na wolnym powietrzu. Lakieruje, szlifuje itp. Czy ma prawo używać tak szkodliwych substancji na wolnym powietrzu ? Odpowiedz Link
anima123 Re: ODPOWIADAM NA PYTANIA - PRAWNIK 02.05.25, 18:50 Rok temu kupiłam drzwi w firmie .Przyszłam do hurtowni po zakup drzwi wejsciowych do mieszkania , czyli wymienić stare na nowe i ich montaż .Na ekspozycji stały drzwi i właściciel hurtowni zaproponował mi je. .A ponieważ zobaczyłam,że to sa dość solidne drzwi wyraziłam zgodę na zakup .Jakie było moje zdziwienia kiedy własciciel wziął sie za sporządzanie umowy. Zapytałam ,cóż nie bierzecie u mnie pomiarów ? Odpowiedział ,iz one sa niepotrzebne ,bo wymiary drzwi będa pod wielką płytę,Byłam zdziwiona ,ale pomyślałam że człowiek który od prawie 20 lat prowadzi firmę i namierzył się w wielkiej płycie i doskanale zna ich wymiary.Podpisałam umowę wraz z załącznikiem ,który był integralną częścią umowy a w nim były podane wymiary , które laikowi nic nie mówiły ,bo to jest zestaw 6 pozycji i pomiary moze dokonać tylko osoaba kompetentna ,czyli pracownik firmy w ktorej złozone zamówienie.Po montażu okazało sie ,ze mnie okłamał drzwi ,były to rozmiary katalogowe i takie wydrukował w załączniku ,Nie widziałam montażu ,po fakcie okazało sie ,ze wymiary są za duze i dlatego ścięto beton w otworach drzwiowych.Były problemy ,bo nie reagował na moje reklamacje , częsciowo związane z montażem za duzych drzwi .Po montazu widać było niewielką rysę w tynku.Po około roku pęknięcie jest widoczne i widać rysy w betonie,Oczywiście okazuje się ,ze ja sobie sama takie drzwi wybrałam i widziałam co kupuję ,czyli z premedytacją okłamał mnie.Sprawa będzie kierowana do sądu i nie wiem jak wybrnąć z tego problemu. jeżeli robią pomiary w domu to również załącznik z pomiarami jest również częscią umowy ? jezeli tak to co wtedy gdy mierzący błednie wymierzy? Odpowiedz Link