Dodaj do ulubionych

Sprawdź, czy Twoje dziecko ma dysleksję

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 20:00
Sprawdziłam test u moich dzieci i tak jak wyszedł też twierdze
że powinni sprawdzić ich specjaliści, chociaż pan od polskiego
od córki twierdzi że robię z dziecka kaleke, a przecież jej to
pomoże i synowi.
Obserwuj wątek
    • Gość: lily Re: Sprawdź, czy Twoje dziecko ma dysleksję IP: *.pronet.lublin.pl 14.02.04, 22:16
      Niech przebadaja je specjalisci, im wczesniej ewentualna
      dysleksja bedzie wykryta tym lepiej dla was, polonistka chyba
      powinna troche kumac o co biega, dysleksja to nie kalectwo
    • Gość: anonim Re: Sprawdź, czy Twoje dziecko ma dysleksję IP: 172.20.6.* 20.02.04, 21:37
      sprawdziłam i jest ok.
    • Gość: Marcin Borkowski Skala Ryzyka Dysleksji IP: *.itpp.pl 25.03.04, 13:50
      Wyniki testu są błędne! Nie wiem kto tworzył stronę w Gazecie, ale samo sumowanie odpowiedzi to nie wszystko - trzeba je jeszcze przeliczyć wg tabel (są w książce pani Profesor). Kto chce obejrzeć jak to powinno naprawdę wyglądać, może skorzystać z darmowej wersji demonstracyjnej programu do opracowywania wyników - www.bpp.com.pl/srd
      • Gość: ilquad Buhaha, mam dysleksję!!! IP: 213.199.221.* 25.03.04, 14:06
        Bo nie lubię rysować, uczetniczyć w zabawach ruchowych i układać klocków Lego!
        Ale bzdura, ciekawe, za co były te 5 i 6 na polskim...
        • Gość: ptyś Re: Buhaha, mam dysleksję!!! IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 05.05.04, 16:39
          A ile masz lat?
      • hankam Re: Skala Ryzyka Dysleksji 31.07.04, 18:06
        W ogole niezbyt jasne sa sformulowania, nie wiadomo czy skala idzie od gory czy
        od dolu (podwojne zaprzeczenie)
        • Gość: EN Re: Skala Ryzyka Dysleksji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 23:03
          Dysleksję najlepiej zbadać w Poradni Psychologiczno- Pedagogicznej. Jednak
          dysleksja to nie tylko robienie błędów ortograficznych, ale o wiele bardziej
          skomplikowane zaburzenia.
    • Gość: Bożena Re: Sprawdź, czy Twoje dziecko ma dysleksję IP: 62.233.201.* 13.10.04, 22:26
      Moje dziecko ma stwierdzoną dysleksję. Oboje wiemy dość dużo na ten temat.
      Zastanawiam się jednak dlaczego niektórzy nauczyciele nie wiedzą jak postępować
      z takim dzieckiem. Dlaczego polonista, lektor języka obcego czy nauczyciel wf-u
      nie widzą trudności i wysiłku dziecka.
      • magduniar3 Re: Sprawdź, czy Twoje dziecko ma dysleksję 17.10.04, 09:57
        Nie wiem dlaczego w waszym przypadku nauczyciele nie widzą wysiłku dziecka, ale
        ja z punktu widzenia nauczyciela języka obcego widzę, że bardzo często dziecki
        z zaświadczeniem o dysleksji nie starają się wogóle. Częste jest stwierdzenie,
        ja mam dysleksję i dlatego nie będę się uczył słówek, bo co to za różnica czy
        napiszę to tak jak się pisze czy tak jak się mówi. Przy języku angielskim jest
        to jednak znaczna różnica. Ja też uważam, że przypinanie dziecku łatki o
        dysleksji to robienie z niego kaleki. Przecież niecałe 5% społeczeństwa to
        dyslektycy a i to przy takich językach jak angielski. Przy języku polskim
        odsetek jest znacznie niższy. Więc kiedy 50% dzieciaków w szkole ma takie
        zaświadczenie to chyba coś jest nie w porządku.
        O ile się nie mylę to z kilka lat będziecie żałować tych zaświadczeń, ponieważ
        część dzieci będzie miała zamknięte drzwi na niektóre kierunki studiów, np.
        językowe.
        Jak prpzypominam sobie moje lata szkolne to wypisz wymaluj dyslektyk. Ile
        kosztowało mnie i moją mamę pracy to bym miała dobre oceny albo bym studiowała
        język angielski możecie tylko się domyślać. I dlatego chociaż mój średni syn ma
        stwierdzoną dysleksję nie zaniosse tego papierka do szkoły i nie powiem mu o
        tym.
        Często niestety łatwo wytłumaczyć własne lenistwo niedoskonałością dziecka i
        nic z tym nie robić, a mieć tylko pretetnsje do nauczycieli, że źle uczą.
        pozdr.
    • Gość: nauczycielka Re: Sprawdź, czy Twoje dziecko ma dysleksję IP: 80.48.32.* 27.10.04, 07:13
      spotykam wiele trudnosci w rozmowach z rodzicami,ktorzy bronia sie przed
      badaniem swoich dzieci.Rodzice boja sie,,naznaczenia" swojego dziecka. Sami
      maja trudnosci i nie zgadzaja sie na przebadanie swojej pociechy!
      • Gość: mama Re: Sprawdź, czy Twoje dziecko ma dysleksję IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 02.12.04, 22:40
        moja córka ma desleksję test sprawdził się. mnie potwierdził przepuszczenia. za moich czasów definiowano krótko-leń.
      • Gość: nauczycielka Re: Sprawdź, czy Twoje dziecko ma dysleksję IP: *.elk.mm.pl 24.01.05, 13:13
        uważam ze powinno się posyłać dzieci na badania. Niestety co zrobić jeśli
        dyrektor kategorycznie zabrania kierować do poradni, a rodzice bronia się przed
        badaniem
    • Gość: Barbara Re: Sprawdź, czy Twoje dziecko ma dysleksję IP: 82.177.73.* 01.02.05, 20:41
      Dysleksja to dysfunkcja, która jest okropna, bo jej nie widać, a bardzo boli.
      Praca z dzieckiem jest mozolna, dająca czasem tak małe rezultaty, że ogarnia
      nas niechęć do wszystkiego. Pozostaje tylko nadzieja, że układający testy
      końcowe klasy szóstej, gimnazjum, maturalne dostrzegą kiedyś konieczność
      zauważenia problemu uczniów dyslektycznych, których nie zadowoli wydłużenie
      czasu pracy, że uczniowie otrzymają testy dostosowane do swoich możliwości.
      • Gość: siostra_dyslektyka Re: Sprawdź, czy Twoje dziecko ma dysleksję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 11:27
        witam
        faktem jest, ze im szybciej jest wykryta, tym lepiej. moj brat, uchodzil
        za "totalną nogę" z j. polskiego z oczywistych wzgledow, przez cala
        podstawowke. na szczescie w gimnazjum bardzo madra wychowawczyni w koncu
        posuchala maja mame i z wlasnych obserwacji wyslala go na konsultacje i wyszlo
        co wyszlo. a ostatnio mial przez p. psycholog robiony test na inteligencje, i
        okazalo sie, ze jest super inteligentny.
    • Gość: BarK Re: Sprawdź, czy Twoje dziecko ma dysleksję IP: 82.177.73.* 08.03.05, 16:46
      Dysleksja to poważny problem. Im dziecko starsze, ytm trudniej, tym gorzej.
    • rysa9 Podejście PPP 09.05.05, 13:44
      Mam dziecko, które najprawdopodobniej jest w grupie ryzyka dysleksji.
      Zadzwoniłam do Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej z prośbą o weryfikację
      moich obaw. Moje dziecko w tym roku kończy sześć lat i co usłyszałam? "To już
      pani chce z niego zrobić dyslektyka?"
      To tak a propos' tzw. wczesnej interwencji, o której się tak szumnie mówi.
      Tylko mówi...
    • ima42 Sprawdź, czy Twoje dziecko ma dysleksję 07.08.08, 22:13
      Po miesiacu nauki mojego syna w pierwszej klasie zostalam wezwana na
      rozmowe na ktorej byl dyr.szkoly,zastepca,psycholog szkolny i
      wychowawczyni.Wychowawczyni zauwazyla ze syn ma problemy z
      mowa,czytaniem i pisaniem ,zapytano mnie czy zgadzam sie na testy w
      poradni psychologicznej dla dzieci.Zgodzilam sie.Testy wykazaly
      wysoki poziom inteligencji i blokade w wyslawianiu sie spowodowana
      tym iz dziecko jest wielojezyczne (polski,angielski,francuski i
      hebrajski).W obecnej chwili mowi po polsku i hebrajsku.Podczas
      wkacji wychowawcy organizuja dodatkowe zajecia z dziecmi(2 tyg.w
      lipcu i 1 tydz.w sierpniu)powtarzaja przerobiony material